Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Άποψη του «Μεγάλου Τζαμιού» από βασιλική σουίτα του ξενοδοχείου «Fairmont Makkah Clock Royal Tower» Το κόστος της σουίτας ανέρχεται στα 10.000 δολάρια τη βραδιά.

Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα

8

Κατά τη διάρκεια του μήνα του Ραμαζανιού (που φέτος θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιουλίου) στη Μέκκα συρρέουν εκατομμύρια προσκυνητές και η ιερότερη πόλη των μουσουλμάνων μετατρέπεται στο θρησκευτικό και πνευματικό κέντρο του Ισλάμ. Ένα κέντρο που με τα χρόνια άλλαξε ριζικά.

Στις μέρες πριν τις ταχείς μετακινήσεις μέσω αέρα ή θαλάσσης, το ταξίδι για τη Μέκκα έπαιρνε μήνες.

Το πνευματικό κέντρο του Ισλάμ βρίσκεται πολύ μακριά από τις μεγάλες πρωτεύουσές του μουσουλμανικού κόσμου, μητροπόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, το Δελχί, και το Ισφαχάν.

Τις παλιές εποχές οι ευσεβείς μουσουλμάνοι έφταναν σ' αυτή την παλιά πόλη της ερήμου, διασχίζοντας χώρες μακρινές, με καμήλες, ιππήλατες άμαξες, ακόμη και με τα πόδια.

Σήμερα, η ευκολία των αεροπορικών πτήσεων και η οικονομική άνοδος της παγκόσμιας, μουσουλμανικής μεσαίας τάξης έχουν κάνει τα ταξίδια προς τη Μέκκα λιγότερο επίπονα και πολύ πιο συχνά.

Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Προσκυνητές στον τάφο του Hamza (θείου του Προφήτη Μωάμεθ και μάρτυρα των Μουσουλμάνων) στη Μεδίνα

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Χάτζ, ένα απλό δωμάτιο στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης όπως το «Fairmont Makkah Clock Royal Tower» και το «Raffles Makkah Palace» κοστίζει μεταξύ $1,500 και $2,700 τη βραδιά.

Εκατομμύρια άνθρωποι ταξιδεύουν κάθε χρόνο στην ιερότερη πόλη του Ισλάμ για το Χάτζ, το καθιερωμένο ετήσιο προσκύνημα στην Μέκκα που γίνεται τον τελευταίο μήνα του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου και θεωρείται υποχρεωτικό θρησκευτικό καθήκον για όσους μουσουλμάνους μπορούν να το αντέξουν οικονομικά.

Την ίδια στιγμή, πέντε εκατομμύρια περισσότεροι επισκέφτηκαν στη Μέκκα για την Ούμρα, ενός μικρότερης σημασίας προσκυνήματος που μπορεί να πραγματοποιηθεί καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

Ο Ιταλός φωτογράφος Luca Locatelli επισκέφτηκε φέτος τη Μέκκα κατά τη διάρκεια της Ούμρα, καταγράφοντας το πόσο άλλαξε ριζικά η πόλη για να μπορέσει να φιλοξενήσει την ολοένα αυξανόμενη εισροή προσκυνητών.

Μέχρι το πρώτο μισό του 20ου αιώνα, η Μέκκα ήταν μια μικρή πόλη με ευρύχωρα πέτρινα σπίτια που φημίζονταν για τα υπέροχα mashrabiyah ή αλλιώς τα περίτεχνα, καφασωτά παράθυρα με τα σκαλιστά σχέδια, αλλά και τα μπαλκόνια τους.

Σήμερα, ένας επισκέπτης θα αναγνωρίσει μόνο λίγες από τις πιο εμβληματικές εικόνες της Μέκκας όπως οι οθωμανικοί τρούλοι του «Μεγάλου Τζαμιού», οι μιναρέδες και η Κάαμπα.

Οι αρχαίοι λόφοι, τα παλιά πέτρινα σπίτια και πολλές από τις τοποθεσίες που συνδέονται με τη ζωή του προφήτη Μωάμεθ έχουν αντικατασταθεί από πανύψηλα εμπορικά κέντρα, ξενοδοχεία και πολυκατοικίες.

Η ριζική μεταμόρφωση της πόλης ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1970, όταν οι Σαουδάραβες μονάρχες, ωθούμενοι από την άνθιση του πετρελαϊκού εμπορίου, εμπνεύστηκαν ένα φιλόξοδο σχέδιο προκειμένου να αντικαταστήσουν τα προγενέστερα οθωμανικά κτισματα και να επεκτείνουν το «Μεγάλο Τζαμί» και τα περιβάλλοντα κτίρια με νέα κτίσματα αραβικής αρχιτεκτονικής και ύφους.

Μέσω αυτού του πρότζεκτ που κόστισε 26,6 δισ. δολάρια και υλοποιήθηκε ως επί το πλείστον από την σαουδαραβική οικογένεια των Μπιν Λάντεν, προστέθηκαν στο «Μεγάλο Τζαμί» νέες πτέρυγες, χώροι προσευχής, κυλιόμενες σκάλες και εκατοντάδες τουαλέτες.

Πριν από το θάνατό του, ο βασιλιάς Αμπντάλα (Αμπντουλάχ μπιν Αμπντούλ Αζίζ Αλ-Σαούντ) διέταξε την εγκατάσταση των μεγαλύτερων ομπρελών του κόσμου στις πλατείες έξω από το τζαμί για να προστατευτούν οι προσκυνητές από τον καυτό ήλιο. Ο διάδοχος του, βασιλιάς Σαλμάν ανακοίνωσε τα σχέδια κατασκευής ενός περιφερειακού δρόμου, μετρό, αλλά και σταθμού υπεραστικών τρένων ώστε να εξυπηρετούνται καλύτερα τα εκατομμύρια των προσκυνητών.

Μία από τις φωτογραφίες του Lucatelli που παρουσιάζονται μοιάζει να έχει τραβηχτεί από τον αέρα, αλλά στην πραγματικότητα έχει βγει επάνω σε ένα από υψηλότερα σημεία του «Royal Mecca Clock Tower», ενός γιγαντιαίου οικοδομήματος που στεγάζει ξενοδοχείο και εμπορικό κέντρο, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του «Μεγάλου Τζαμιού».

Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Ηλιοβασίλεμα στο τζαμί του Προφήτη στη Μεδίνα. Ο καιρός προμήνυε βροχή εκείνη τη μέρα, οπότε και οι αρχές της πόλης άνοιξαν 200 ομπρέλες για να προστατέψουν τους προσκυνητές.

Το συγκεκριμένο οικοδόμημα είναι 46 φορές ψηλότερο από την Κάαμπα, ενώ το τεράστιο ρολόι που στέκει στην κορυφή του είναι πέντε φορές μεγαλύτερο από το Μπιγκ Μπεν. Καθ 'όλη την ιστορία του Ισλάμ, κανένας άλλος κυβερνήτης της Μέκκα δεν έχτισε κάτι τόσο κοντά στην Κάαμπα.

Κατά τη διάρκεια του προσκυνήματος του Χάτζ, ένα απλό δωμάτιο στα πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης όπως το «Fairmont Makkah Clock Royal Tower» και το «Raffles Makkah Palace» κοστίζει μεταξύ $1,500 και $2,700 τη βραδιά.

Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Το εσωτερικό του «Μεγάλου Τζαμιού» και οι επεκτάσεις του είναι διακοσμημένες με λευκό και γκρίζο μάρμαρο. Πιστοί χρησιμοποιούν το χώρο του 24 ώρες τη μέρα για να προσευχηθούν, να ξεκουραστούν, ακόμη και να κοιμηθούν.
Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συρρέουν κάθε μέρα στο «Μεγάλο Τζαμί» για να περπατήσουν επτά φορές γύρω από την Κααμπά, ως μέρος του προσκυνήματος της Ούμρα.

Ο Lucatelli που είναι Ιταλός και μεγάλωσε ως καθολικός, κατάφερε να μπει στη Μέκκα χάρη στο γάμο του με μία μουσουλμάνα από την Ινδονησία που περιελάμβανε μία τελετή προσηλυτισμού στο Ισλάμ.

Μέσα από τις φωτογραφίες που τράβηξε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στην ιερή πόλη των μουσουλμάνων αποτυπώνονται οι εμπειρίες των προσκυνητών, καθώς και αυτό το ιδιότυπο κράμα καταναλωτισμού και αληθινής πίστης που στις μέρες μας αποτυπώνονται στη Μέκκα πιο έντονα από ποτέ.

Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Ομάδα προσκυνητών από την Ινδονησία πλησιάζει στο «Μεγάλο Τζαμί»
Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Ο Σαουδάραβας βασιλιάς Σαλμάν πιέζει για την επέκταση του «Μεγάλου Τζαμιού», με την προσθήκη 78 νέων εισόδων και την διαπλάτυνση του κυρίως κτιρίου στα 15,8 εκατομμύρια τ.μ. Σε περίπτωση που ολοκληρωθεί η επέκταση, το τζαμί θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει ταυτόχρονα 1,6 εκατομμύρια προσκυνητές.
Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Τουρίστες κοιτούν τη μακέτα του «Μεγάλου Τζαμιού» στο Μουσείο των Δύο Ιερών Τζαμιών στη Μέκκα.
Εντυπωσιακές εικόνες από το σύγχρονο ταξίδι των προσκυνητών στη Μέκκα Facebook Twitter
Μία παρέα από την Υεμένη φορώντας ιχράμ στο εμπορικό κέντρο Abraj al Bait.

 

Με στοιχεία από το New York Times Magazine

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 10.9.2016

Φωτογραφία
8

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Φωτογραφία / Άγγελος Μπαράι: «Βλέπω τη φωτογραφία ως μέσο επούλωσης τραυμάτων»

Ο βραβευμένος φωτογράφος εστιάζει στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, τη μετανάστευση και το προσφυγικό, δίνοντας φωνή σε ανθρώπους και ιστορίες που θα έμεναν στο σκοτάδι.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Στο Παρίσι μετά τους Ολυμπιακούς, ο Σουρεαλισμός ήρθε να κατακτήσει την πόλη

Φωτογραφία / Μια επίσκεψη σε ένα Παρίσι που αναζητά την επόμενη μέρα

Στο ανακαινισμένο Grand Palais, με επίκεντρο τον σουρεαλισμό, την τέχνη και καλεσμένο τον Τζιμ Τζάρμους, η Paris Photo 2024 καθρεφτίζει μια πόλη που επαναπροσδιορίζεται πολιτιστικά μετά τους Ολυμπιακούς.
ΟΡΕΣΤΗΣ ΣΕΦΕΡΟΓΛΟΥ
Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Πολιτισμός / Φωτογραφική έκθεση για την επανένωση της Γερμανίας 35 χρονια μετά από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου

Με αφορμή τα 35 χρόνια από την Πτώση του Τείχους (09.11.89) μια φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Dream on- Βερολίνο, δεκαετία του 90» αποτυπώνει την κρίσιμη αυτή δεκαετία μετάβασης ανάμεσα στο παρελθόν και το αβέβαιο μέλλον, την αισιοδοξία και το φόβο για το νέο Βερολίνο
ΕΙΡΗΝΗ ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΕΡΟΛΙΝΟ
Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Φωτογραφία / Η αθέατη Αίγυπτος του Denis Dailleux

Ο βραβευμένος Γάλλος φωτογράφος που έχει καταγράψει μοναδικά τις φτωχογειτονιές του Καΐρου, τους γονείς των Μαρτύρων της Επανάστασης, νεαρούς γυμνασμένους άντρες δίπλα σε μαυροφορεμένες μανάδες αλλά και λαμπερούς σταρ του κινηματογράφου, εξηγεί πώς ξεκίνησε η ιδιότυπη και πολύχρονη αυτή διαδρομή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ

σχόλια

5 σχόλια
Θα εστιάσει στα μάτια που είναι καθρέπτης της ψυχής. ...Σοβαρα ομως, χωρίς πρόσωπο, χωρίς υπόσταση κοινωνική, η μπούρκα είναι κατ'εμέ αδιανόητη προσβολή στη γυναίκα.