5 τρόποι για να χειριστούμε μία άβολη συζήτηση

5 τρόποι για να χειριστούμε μία άβολη συζήτηση Facebook Twitter
1


 

Το να μπλέξεις σε μια άβολη συζήτηση πρέπει να είναι το πιο εύκολο πράγμα του κόσμου. Οι άνθρωποι πάντα θα είναι περίεργοι, πάντα θα κάνουν ερωτήσεις που θα προτιμούσαμε να μην απαντήσουμε και – το καλύτερο; - σχεδόν πάντα η άρνηση ή η δυσαρέσκεια μας μπορεί να προκαλέσει χάος.

Υπάρχουν, όμως, τρόποι για να ξεγλιστρήσουμε από ενοχλητικές συζητήσεις, που συνήθως εξελίσσονται σε ντροπιαστικές ιστορίες που δύσκολα ξεχνιούνται από γνωστούς, φίλους και συναδέλφους.

1. Tο γυρίζουμε στην ανώδυνη ψιλοκουβέντα

Οι ειδικοί στις διαπραγματεύσεις μεγάλων brands του εξωτερικού επιμένουν ότι το ανώδυνο smalltalk μπορεί να φανεί σωτήριο, όταν αντιληφθούμε ότι η ροή κάποιας συζήτησης πηγαίνει κάπου που δεν πρέπει. Μία πλάγια φιλοφρόνηση προς τον συνομιλητή μας (π.χ.: «θυμάσαι, από πού αγόρασες την τσάντα σου; Ναι, φαίνεται παλιά, αλλά δείχνει σε εξαιρετική κατάσταση!»), μπορεί να «στρίψει» την κουβέντα εύκολα και αναίμακτα αλλού.

2. Επαναλαμβάνουμε την τελευταία φράση του συνομιλητή μας

Λίγο πριν η συζήτηση οδηγηθεί στο απόλυτο χάος, οι ειδικοί της επικοινωνίας λένε ότι βοηθά να επαναλάβουμε την τελευταία φράση του «απέναντι» μας. Όχι με ειρωνεία, τύπου «τι είπατε; Τι είπατε;», αλλά κάπως στοχαστικά, σα να μας έδωσε τροφή για σκέψη, αλλά στο μεταξύ κερδίζουμε χρόνο να σκεφτούμε εναλλακτικές και τρόπους διαφυγής.

3. Κάνουμε παύση

Όχι, δεν αποφεύγουμε τη συζήτηση. Απλώς βάζουμε μία καλή άνω τελεία στη συζήτηση, ώστε να δοθεί η εντύπωση ότι επεξεργαζόμαστε είτε αυτό που μας ρώτησαν είτε κάτι που μας είπαν. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι η συζήτηση κάπως μας ενοχλεί ή ότι ποτέ δεν είχε περάσει από το μυαλό μας αυτό που ακούσαμε και θέλουμε λίγα λεπτά να το διαχειριστούμε.

4. Σχεδιάζουμε αυτό που θα πούμε, όταν η κατάσταση φτάσει στο μη περαιτέρω

Επειδή, παρ’ όλες τις προσπάθειες μπορεί, τελικώς, να μην «ξεγλιστρήσουμε» από τα χειρότερα, ας είμαστε έτοιμοι για μία δυναμική, αλλά όχι πολεμόχαρη δήλωση. Αν μας ενδιαφέρει να κρατήσουμε τις ισορροπίες και την καλή σχέση (μπορεί, ας πούμε, να μας μιλάει ο εργοδότης μας), θα πρέπει να σκεφτούμε κάτι πιο εύστροφο από το «δεν θα ήθελα να το συζητήσω». Ή μία έκρηξη θυμού. Μια ατάκα του τύπου «ξέρετε, όμως, να φέρνετε τον άλλο σε δύσκολη θέση», με ύφος γλυκό, αλλά σταθερό, προτείνεται από τους επικοινωνιολόγους.

5. Ειρήνη υμίν

Όχι, σοβαρά τώρα. Αυτό πρέπει να το έχουμε συνεχώς στο μυαλό μας. Ότι δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε το δωμάτιο, το γραφείο, το εστιατόριο αφήνοντας πίσω μας βαριές κουβέντες και ένταση. Δεν χρειάζεται να πάθουμε ασφυξία από τις υποχωρήσεις, απλώς ας έχουμε στο μυαλό μας ότι μία ειρηνική κατάληξη είναι το σπουδαιότερο για όλες τις σχέσεις. Ακόμη κι εκείνες που δεν πρέπει να συντηρήσουμε. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
ένας καλός τρόπος και να "αλλάξετε" θέμα και να μην το καταλάβει αυτός που σας έφερε σε δύσκολη θέση, είναι να αξιοποιήσετε τα λεγομενά του ως πάσα.π.χ. είστε νέα σε μια δουλειά, δεν ξέρει αν έχετε σύντροφο ο εργοδότης σας και σας ρωτάει αν θα περάσετε και εσείς το Σ/Κ με τον "φίλο" σας, αφού έχει ρωτήσει για ξεκάρφωμα κάποιον (άνδρα) συνάδελφο όλοι γνωρίζετε ότι έχει σχέση.μια απάντηση του τύπου:"χθές βράδυ ήρθε η ξαδέρφη μου από την Αγγλία και θα την ξεναγήσω"απαντάει στο αν θα περάσετε το Σ/Κ με τον "φίλο" σας χωρίς να δημιουργήσει ερωτήματα για το αν έχετε φίλο (όπως θα συνέβενε αν λέγατε "όχι, δεν έχω κανονίσει τπτ" ή θα βγω με τις φίλες μου")παράλληλα, δεν επιβεβαιώνει και ότι έχετε "φίλο", οπότε δεν αφήνετε κανένα στοιχείο στον αδιάκριτο εργοδότη.παράδειγμα 2:σας ρωτάει ένας μαλάκας θείος σας για τοτε που είχατε τρακάρει το VW Golf σας. έχει βοηδίσιο ύφος και σας ενοχλεί γιατί σας θυμίζει μια τραυματική εμπειρία ή από απλή περιέργεια για τη μάρκα ελλαστικών σας ή απλά (ακόμα χειρότερα) με πρόθεση να σας ταπεινώσει αν βρει την ευκαιρία.μια απάντηση του τύπου:"ήταν διετίας, καλά ήταν. ...τωρα που το λες ρε θείε, για πες μας για τότε που ήσουν φοιτητής και παραλίγο να πέσεις από γκρεμό μαζί με την άμοιρη τη θεία"δεν θα πρόδειδε τον εκνευρισμό σας και θα έδειχνε ότι έχετε διάθεση για συζήτηση, ουσιαστικά μη αλλάζοντας θέμα.