ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
3
Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
Γιατί αυτό το κορίτσι να αισθάνεται ότι προκαλεί αηδία σε όσους το αντικρίζουν; Το BDD είναι μια σοβαρή διαταραχή που πείθει το άτομο να εστιάσει σε μικροατέλειες του σώματος ή του προσώπου και να τις μετατρέψει τελικά σε εμμονές που εξουσιάζουν την καθημερινότητα του.

Η Αλάνα πιστεύει ότι είναι άσχημη, κάτι που δεν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα, δεν πρόκειται, όμως, και για ακόμη μία ανασφαλή νεαρή γυναίκα. Η Αλάνα πάσχει από BDD, επιστημονικά γνωστή ως Διαταραχή Δυσμορφικού Σώματος: πρόκειται για ψυχολογική διαταραχή που εκδηλώνεται με υπερβολική ενόχληση από την πλευρά του πάσχοντος για μικρολεπτομέρειες της εξωτερικής εμφάνισης που μετατρέπονται σε εμμονές.

Ο ασθενής θεωρεί τον εαυτό του άσχημο, αποφεύγει συστηματικά τις κοινωνικές επαφές και τελικά αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, που εμποδίζουν τις απλές λειτουργίες της καθημερινότητας του. Το ανησυχητικό στις περιπτώσεις που πάσχουν από BDD είναι η συχνότητα με την οποία καταφεύγουν στην πλαστική χειρουργική για την αποκατάσταση αισθητικών  προβλημάτων, που -ουσιαστικά- δεν υπάρχουν. Σε ακραίες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί περιστατικά ανθρώπων που ζητούσαν ακόμη και την αφαίρεση άκρων και ζωτικών σημείων του σώματος τους, επειδή τα έβρισκαν άσχημα σε ό,τι αφορά τη συνολική τους εικόνα... 

Η περίπτωση της 20χρονης δεν είναι τόσο ακραία, είναι, ωστόσο αρκετά σοβαρή για να δημιουργεί προβλήματα στην επαφή της ακόμη και με την ίδια της την οικογένεια. 

Στο σχολείο ανησυχούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν, θα κοιτούσα προσεκτικά να δω ποιος με κοιτάει, θα έβλεπα ποιος μιλούσε και κυρίως ποιος γελούσε, νομίζοντας ότι όλο αυτό με αφορά. Στο σχολείο μου υπήρχαν τεράστια παράθυρα, που μου επέτρεπαν να ελέγξω πώς φαινόμουν στους άλλους.

"Νόμιζα ότι ήταν αποτρόπαιο το να με αντικρίζουν οι άλλοι, το να βλέπουν το πρόσωπο μου και να μην αηδιάζουν", εξηγεί σε σχετικό ντοκιμαντέρ του BBC και συνεχίζει: "Βλέπω σημάδια σε όλο μου το πρόσωπο, σημάδια που η μητέρα μου πάντα μου έλεγε ότι δεν βλέπει. Βλέπω το δέρμα μου σοβαρά αλλοιωμένο, τη μύτη μου μεγάλη και τα μάτια μου πάρα πολύ μικρά". Όπως φαίνεται κι από τις φωτογραφίες, δεν προκύπτει κάτι τέτοιο, όμως, είναι ο τρόπος με τον οποίο βλέπει τον εαυτό της στον καθρέφτη, μία στρεβλή ερμηνεία του ειδώλου της, όπως αναφέρεται και στο άρθρο του BBC. 

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
Ως παιδάκι η Αλάνα ήταν χαρούμενη, γεμάτη αυτοπεποίθηση. Αυτό άλλαξε με το που μπήκε στην εφηβεία

Πριν από μερικά χρόνια, η κατάσταση της Αλάνα ήταν ακόμη πιο σοβαρή. Αν και υπήρξε ένα χαρούμενο κοριτσάκι, που του άρεσε να φωτογραφίζεται και να αντικρίζει τον εαυτό του στον καθρέφτη, όλα άρχισαν να αλλάζουν όταν έγινε 14 ετών. Τότε ήταν που άρχισε να παρατηρεί κοκκινίλες και σοβαρά σκασίματα στο δέρμα του προσώπου της και να σπαταλά 3-4 ώρες σε ημερήσια βάση για να καλύψει ό,τι νόμιζε ότι βλέπει. Σύντομα, άρχισε να γδέρνει τα σημεία που θεωρούσε ότι έχουν πρόβλημα, κυριολεκτικά να αποσπά το "σάπιο" δέρμα που θεωρούσε ότι βρισκόταν σε συγκεκριμένα σημεία του προσώπου της... 

"Τότε, δεν είχα προσέξει τις ενδείξεις, ότι δηλαδή κάτι συμβαίνει με 'μένα, αλλά κοιτώντας πίσω ξέρω ότι υπήρχαν προειδοποιήσεις ότι κάτι πήγαινε ολότελα στραβά. Για παράδειγμα, στο σχολείο ανησυχούσα πάρα πολύ για τους ανθρώπους που με περιτριγυρίζουν, θα κοιτούσα προσεκτικά να δω ποιος με κοιτάει, θα έβλεπα ποιος μιλούσε και κυρίως ποιος γελούσε, νομίζοντας ότι όλο αυτό με αφορά. Στο σχολείο μου υπήρχαν τεράστια παράθυρα, που μου επέτρεπαν να ελέγξω πώς φαινόμουν στους άλλους. Άρχισα να πηγαίνω στο μπάνιο πολύ συχνά μόνο και μόνο για να κοιταχτώ στον καθρέφτη", λέει η 20χρονη πλέον Αλάνα. Στα 15 της σταμάτησε να πηγαίνει σχολείο. Η μητέρα της, Σκάρλετ την πήγαινε καθημερινά μέχρι εκεί, όμως το κορίτσι αρνιόταν να βγει από το αυτοκίνητο. 

Το πιο επώδυνο για τη μητέρα της ήταν να παρακολουθεί μέρα με τη μέρα τις αλλαγές στη συμπεριφορά της κόρης της και την απομόνωση της από κάθε είδος κοινωνικής ζωής. Όπως η ίδια εξηγεί, τα πρώτα χρόνια ήταν απλώς αδύνατο να καταλάβουν στο σπίτι τι ακριβώς συνέβαινε με την έφηβη και απέδιδαν αυτού του είδους τη συμπεριφορά σε ξεσπάσματα της εφηβείας. "Ήταν απλώς σπαρακτικό το να βλέπεις ένα μέχρι τότε φιλόδοξο, γεμάτο αυτοπεποίθηση και στόχους κορίτσι, απλώς να μη μπορεί να βγει από το σπίτι. Έπρεπε να τη βοηθήσω ακόμη και για να κάνει μπάνιο. Να την ταϊσω. Δεν μπορούσε καν να σηκωθεί από το κρεβάτι για μέρες. Όλες οι μητέρες πιστεύουν ότι τα παιδιά τους είναι όμορφα και εγώ δεν ήμουν η εξαίρεση. Όμως, αυτό ήταν κάτι που όχι μόνο δεν μπορούσε να δει η Αλάνα, αλλά από ένα σημείο και μετά έπρεπε να προσπαθήσω να καταλάβω τι βλέπει και τι φέρνει σε τέτοια απόγνωση το παιδί μου. Αυτό ήταν και το πιο δύσκολο, γιατί οι γονείς υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύσουν τα παιδιά τους, αλλά εγώ δεν ήξερα από τι να την προστατεύσω".

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter
"Νόμιζα ότι ήταν αποτρόπαιο το να με αντικρίζουν οι άλλοι, το να βλέπουν το πρόσωπο μου και να μην αηδιάζουν", εξομολογείται σε σχετικό ρεπορτάζ η 20χρονη σήμερα Αλάνα

Για χρόνια, η Αλάνα μπορούσε να αναστατωθεί σοβαρά μόνο και μόνο επειδή κάποιος θα τολμούσε να τη φωτογραφίσει στο σαλόνι. Όπως λέει η μητέρα της δεν υπάρχουν φωτογραφίες από την εφηβεία της, καθώς ήταν κάτι που μπορούσε να προκαλέσει κρίσεις απομόνωσης, κλάματα και αίσθημα τρόμου για μέρες. Οι απανωτές επισκέψεις σε ψυχολόγους και διαγνωστικά κέντρα δεν είχαν πολλά να προσφέρουν, καθώς τις περισσότερες φορές το άγχος της εφηβείας δεν άφηνε να φανεί η διαταραχή. Μέχρι που μητέρα και κόρη απευθύνθηκαν στην κλινική Maudsley, στο νότιο Λονδίνο. Η ανάρρωση της κοπέλας, μετά τη σωστή διάγνωση, διήρκεσε περίπου 3 χρόνια, μέχρι να καταφέρει να αποδεχθεί όχι τον εαυτό της, αλλά ακριβώς ότι το πρόσωπο της δεν είχε τίποτα απολύτως.

Το να φωτογραφίζεται ή να νιώθει όμορφη δεν θα είναι ποτέ εύκολη υπόθεση για την Αλάνα. Η Διαταραχή Δυσμορφικού Σώματος δεν είναι ευρέως γνωστή, και όπως εξηγεί ο Rob Willson, ψυχοθεραπευτής με ειδικότητα σε τέτοιες περιπτώσεις, πρόκειται για κάτι που συνήθως εμφανίζεται στην εφηβεία, ανεξαρτήτως φύλου και σταδιακά αποκτά τον έλεγχο της προσωπικότητας του ατόμου, ενώ αναπτύσσονται και αυτοκαταστροφικές τάσεις σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις. Το άτομο αισθάνεται άβολα με το να ομολογήσει ότι αυτό που ενδεχομένως το ενοχλεί και κλιμακώνει το πρόβλημα μπορεί να είναι μία μεγαλύτερη μύτη, πολύ μακριά χέρια ή κάτι άλλο και από εκεί ξεκινούν αλυσιδωτές αντιδράσεις που καταρρακώνουν το άτομο. 

"Υπάρχουν πολλοί παράγοντες: γενετικοί, κοινωνικοί, βιωματικοί, προσωπικοί που μπορούν να κάνουν επικίνδυνη την εξέλιξη αυτής της διαταραχής. Η εποχή των social media σίγουρα επιτείνει το πρόβλημα και χωρίς την ενδεδειγμένη θεραπεία, οι συνέπειες μπορούν να γίνουν καταστροφικές: λειτουργικές διαταραχές, αυτοτραυματισμοί, αυτοκτονίες είναι κάποιες από αυτές", εξηγεί ο Willson.

 

Και φυσικά πρόκειται για μία διαταραχή που "τρέφει" τη βιομηχανία των αισθητικών επεμβάσεων, γι' αυτό και στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ επισημαίνεται η ανάγκη ύπαρξης ακόμη πιο αυστηρού πλαισίου συνεντεύξεων για όσους απευθύνονται σε πλαστικούς χειρουργούς ζητώντας βελτιώσεις στο πρόσωπο και το σώμα τους...  Μάλιστα, και σύμφωνα με στατιστικές, 1 στα 50 άτομα πάσχει από τη συγκεκριμένη διαταραχή, κάτι που εφιστά απολύτως αναγκαία τη διεξοδική συζήτηση ασθενούς - γιατρού, πριν αποφασιστεί να βρεθεί ο πρώτος στο χειρουργικό τραπέζι.

Γιατί αυτό το κορίτσι πιστεύει ότι είναι άσχημο; Μια σοβαρή ψυχική διαταραχή είναι η αιτία Facebook Twitter

Με στοιχεία από το BBC 

3

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Μια γυναίκα μιλά για την πάλη της με την ψυχική διαταραχή και το στίγμα

Ελλάδα / Μια γυναίκα μιλά για την πάλη της με την ψυχική διαταραχή και το στίγμα

Η 41χρονη Ελένη Γατίδου, με αφορμή την αυριανή Παγκόσμια Ημέρα για την Ψυχική Υγεία εξηγεί πώς το θέατρο και η θέλησή της, βοήθησαν στην κοινωνικοποίηση και την επανένταξη της στην αγορά εργασίας
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου και ένα σπουδαίο παγκόσμιο κίνημα που μόλις γεννήθηκε

Υγεία & Σώμα / Καταπολεμώντας το στίγμα της ψυχικής νόσου και ένα σπουδαίο παγκόσμιο κίνημα που μόλις γεννήθηκε

Το στίγμα της ψυχικής ασθένειας δέχεται ομαδική επίθεση από ανθρώπους που υποφέρουν από κατάθλιψη και ψυχικές νόσους και τα social media είναι ο τρόπος τους για να δώσουν κουράγιο και σε άλλους ανθρώπους
THE LIFO TEAM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ