Ο Γέρακας, από τη Μαρία Μαραγκουδάκη

Ο Γέρακας, από τη Μαρία Μαραγκουδάκη Facebook Twitter
4

Μαρία Μαραγκουδάκη, ηθοποιός, χειρούργος οδοντίατροςΤο 1985 οι γονείς αγόρασαν το «οικόπεδο στον Γέρακα». Κατά καιρούς πηγαίναμε να το δούμε. Τότε ο Γέρακας ήταν γεμάτος άχτιστα, ανθισμένα οικόπεδα. Το δικό μας ήταν γεμάτο λευκές μαργαρίτες και σπαρτά που το καλοκαίρι γίνονταν κίτρινα στάχυα. Το διπλανό σπίτι είχε ένα κοτέτσι και οι αλανιάρες κότες του έκαναν συχνά βόλτα και σ' εμάς. Γύρω γύρω υπήρχαν λίγες, μικρές, παλιές μονοκατοικίες.

Το σπίτι έκανε να φτιαχτεί ακριβώς δέκα χρόνια. Στα χρόνια αυτά ο μπαμπάς μου ο Στέλιος έδωσε την ψυχή του γι' αυτό το σπίτι. Υδραυλικά, ηλεκτρολογικά, βαψίματα, μερεμέτια, όλα αυτά από έναν συνταξιούχο, απόφοιτο της Βιομηχανικής, ουσιαστικά αυτοδίδακτο σε αυτά. Αλλά το τσιγάρο, τσιγάρο. Τη μέρα της μετακόμισης στο καινούργιο σπίτι ο μπαμπάς είχε ήδη διαγνωστεί με ανεγχείρητο όγκο στον δεξί του πνεύμονα. Έζησε έναν χρόνο στο σπίτι αυτό, περιμένοντας το τέλος...

Έχοντας μετακομίσει από τα Κάτω Πατήσια, αρχικά ένιωθα ότι ήμουν πολύ μακριά από οτιδήποτε, καθώς, εκτός από δύο μίνι μάρκετ, δεν υπήρχε τίποτε άλλο. Τον καιρό που μετακομίσαμε γίνονταν και τα έργα για την Αττική Οδό και τα πάντα γέμιζαν με κοκκινόχωμα, αφού ήταν πολύ κοντά διάφορα εργοτάξια. Οπότε, το μαύρο που έβγαινε από το καυσαέριο στα Κάτω Πατήσια στα παντζούρια εδώ έγινε καφέ. Κάτι ωραίο ήταν το δροσερό αεράκι στο μπαλκόνι –ειδικά το βράδυ– και το ότι έβλεπες τρία βουνά, τον Υμηττό, την Πάρνηθα και την Πεντέλη. Σήμερα, βέβαια, η κίνηση στην Κλεισθένους έχει χειροτερέψει και το καυσαέριο είναι πολύ ενοχλητικό.

Στη βιολογική λαϊκή που γίνεται κάθε Πέμπτη κοντά στη λεωφόρο Εθνικής Αντιστάσεως βρίσκεις τα πάντα. Ψωμί, εποχικά φρούτα και λαχανικά από πιστοποιημένους βιοκαλλιεργητές. Για καφέ, ποτό ή φαγητό είναι πολύ όμορφα στην κεντρική πλατεία του Γέρακα, που είναι μεγάλη με δροσερό σιντριβάνι.

Η αγαπημένη μου βόλτα είναι να περπατάω με τα παιδιά μου δίπλα στην Εθνικής Αντιστάσεως, έναν δρόμο με μια υπέροχη νησίδα γεμάτη δέντρα, όπου υπάρχει ένας ήσυχος παράδρομος. Αγαπημένος προορισμός του γιου μου είναι, αν και είναι πολύ μικρός γι' αυτό, το γήπεδο skateboard που βρίσκεται κοντά στο σπίτι μας – τον εξιτάρουν τα κεκλιμένα του επίπεδα. Για να καθαρίσει το μυαλό, δεν υπάρχει καταλληλότερο μέρος από το Δημοτικό Κολυμβητήριο του Γέρακα. Ανοιχτό, πεντακάθαρο. Μπαίνοντας μέσα στο νερό ξεχνάς τα πάντα ή, τουλάχιστον, τα βλέπεις αλλιώς. Κι αυτό είναι ανεκτίμητο!

Ένα ενδιαφέρον στοιχείο στις περισσότερες γειτονιές του Γέρακα είναι η ποικιλομορφία του τοπίου. Θα συναντήσεις άκτιστα οικόπεδα –ναι, υπάρχουν μερικά ακόμα–, νεόκτιστες, απούλητες λόγω κρίσης, μεζονέτες, κατοικημένες μεζονέτες ή διπλοκατοικίες, φθαρμένες παλιές χαμηλές μονοκατοικίες, όλα δίπλα δίπλα. Γενικά, στον πληθυσμό συνυπάρχουν –όχι πάντα αρμονικά– οι παλιοί κάτοικοι του Γέρακα, οι οποίοι έχουν ζήσει και τις μεγάλες αλλαγές της περιοχής και διεκδικούν ορισμένα προνόμια (π.χ. θέσεις πάρκινγκ μπροστά στο σπίτι τους), και οι νεοφερμένοι, οι οποίοι χρυσοπλήρωσαν την αγορά της κατοικίας τους, οι περισσότεροι μέσω στεγαστικών δανείων, και έχουν και ανάλογες απαιτήσεις από την περιοχή.

Η Γειτονιά μου
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Η Γειτονιά μου / Φάνη, τι κάνει τη ζωή ωραία στην Πλατεία Βικτωρίας- παρ' όλα αυτά;

Φάνης Παυλόπουλος, ηθοποιός. Αν μπορούσε θα καθάριζε κάθε μέρα την Πλατεία, θα έβαζε μια τάξη στην πιάτσα των ταξί και θα έφτιαχνε έναν ελεγχόμενο χώρο για τους χρήστες. Ακούει κανείς;
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Η Γειτονιά μου / Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης ξέρει την Καλλιθέα του βαθέος ΠΑΣΟΚ και των στεγαστικών

Ο stand up comedian μιλά γλυκόπικρα για τη γειτονιά της καμίας αρχιτεκτονικής, του γκρίζου και των παραλληλόγραμμων κτιρίων, που, όμως φιλοξένησε τα πρώτα παιδικά του παιχνίδια στους δρόμους της
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Η Γειτονιά μου / O Δημήτρης Γλυφός κάποιον που δεν ξέρει από Πατήσια θα τον πήγαινε στον Ποδονίφτη

Συγγραφέας, αγαπά να περπατά παράλληλα με τις γραμμές του τρένου, να πίνει τσίπουρο με μεζέ στο «Μανταλάκι», να βλέπει το σούρουπο στις μπασκέτες των Τριών Αστέρων
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

2 σχόλια
Δεν έχει όμως αποχέτευση, και αρκετοί κάτοικοι (παλιοί και νέοι) δεν έχουν παιδεία, και ρίχνουν τα βοθρόνερα στον δρόμο, με αποτέλεσμα να "ευωδιάζει" ο τόπος, ειδικά τις βροχερές μέρες. Στην νησίδα θα μπορούσαν να μειώσουν λίγο το πράσινο και να κάνουν ενα διάδρομο για να μπορεί να τρέχει κάποιος, (εγώ μένω πίσω απο το αναρωτήριο Άγιος Κωνσταντίνος) όπως και στο σκέϊτμπορντ ήταν να γίνει πάρκο, αλλα ας όψεται ο Καλλικράτης και η οικονομική μαύρη τρύπα της Παλλήνης. Σε γενικές γραμμές όμως, είναι ωραία περιοχή, ειδικά αν την δεί κανείς απο την Πεντέλη.
Η Εθνικής Αντιστάσεως είναι πράγματι ιδανική για περπάτημα ειδικά το καλοκαίρι. Ο Γέρακας είναι επίσης γεμάτος παιδικές χαρές (δυστυχώς οι μισές από αυτές είναι μισοκατεστραμμένες), κουνούπια που επιβιώνουν μέχρι το Δεκέμβρη,μεζονέτες (από άρτιες αισθητικά έως kitcherella award winners),carrefour (τρία παρακαλώ!), μανάβικα (πρέπει να έχει τα περισσότερα ανά κάτοικο σε όλη την Αττική!) και σκυλάκια...πολλά σκυλάκια! Αν περισσότεροι ιδιοκτήτες ευαισθητοποιούνταν και στο θέμα "μαζεύω τα κακάκια", όλα θα ήταν ακόμα καλύτερα. Ο Γέρακας είναι πιο κοντά στο κέντρο απ'ότι... ακούγεται. Μια Μεσογείων δρόμος μας χωρίζει (αρκεί να μην πρέπει να τη διασχίσεις όταν γιορτάζει η Αγία Παρασκευή ή έχουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Πεντάγωνο). Από την άλλη έχει πολύ αραιά δρομολόγια στα λεωφορεία της γραμμής με αποτέλεσμα να χάνεται το πλεονέκτημα της κοντινής απόστασης από το μετρό της Δουκίσσης Πλακεντίας.Έχει επίσης έναν ωραίο και μεγάλο θερινό κινηματογράφο (δίπλα στο κολυμβητήριο) που το καλοκαίρι φιλοξενεί και μουσικές εκδηλώσεις. Το μεγαλύτερο όμως πλεονέκτημα του Γέρακα είναι η πολύ κοντινή απόσταση από την...Πεντέλη. Σε 2 λεπτά μπορείς να βρεθείς στο δάσος.
Κουνούπια μέχρι τον Δεκέμβρη - το πιο εύστοχο σχόλιο EVER για τον Γέρακα!!!! Να προσθέσω και τα πάμπολλα φαρμακεία και αρτοποιεία αλλά και την γενικότερη ηρεμία/ησυχία που έχουμε ως περιοχή. Και ναι, είμαστε πολύ πιο κοντά σε γνωστότερα προάστια (βλ. Χαλάνδρι, Αγ.Παρασκευή κλπ) από ότι νομίζουν οι περισσότεροι!