Η διακριτική γοητεία του Dry Martini

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
H διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας
1

«Δεν υπάρχει άλλο κοκτέιλ με περισσότερο μυστήριο, θρύλους και ιστορίες όπως το Dry Martini», λέει το Handbook of Cocktails and Mixed Drinks του 1966. Και είναι αλήθεια – δεν υπάρχει άλλο ποτό με την ίδια αύρα κομψότητας και γοητείας που έχει φανατικούς προσωπικών προτιμήσεων και αυστηρών οδηγιών για το πώς θα έπρεπε να παρασκευάζεται και να καταναλώνεται.

Ο κινηματογράφος έχει συμβάλλει πολύ σ' αυτό το φαινόμενο, από τη Mae West στο Every Day's a Holiday (1937) μέχρι την επίμονη οδηγία του Τζέιμς Μποντ για «χτύπημα, όχι ανακάτεμα», κάτι που αποτελεί αιρετική κίνηση για πολλούς λάτρεις του κοκτέιλ, όπως και η προτίμησή του για βότκα αντί για τζιν.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Βότκα!

Με το πέρασμα των χρόνων, πολλοί σταρ του και κινηματογράφου έχουν μοιραστεί τις συνταγές τους για το τέλειο μαρτίνι. Ο Άλφρεντ Χίτσκοκ, λάτρης του τζιν, προτιμούσε το ποτό του πολύ ξηρό με «μια κλεφτή ματιά μόνο στο μπουκάλι του βερμούτ», αλλά ίσως ο πιο διάσημος ύμνος του διάσημου ποτού ήταν ευγενική παραχώρηση του σουρεαλιστή Λουίς Μπουνιουέλ.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Λουίς Μπουνιουέλ

Παρά το γεγονός ότι ο Μπουνιουέλ διακωμώδησε την τελετουργία του ποτού της επιτηδευμένης μεσαίας τάξης στην ταινία «Η διακριτική γοητεία της μπουρζουαζίας» του 1972, ο ίδιος ήταν μεγάλος λάτρης αυτού του κοκτέιλ. Στην αυτοβιογραφία του «Η Τελευταία Πνοή» περιέχονται λυρικοί ύμνοι για το Dry Martini, ομολογώντας ότι έπαιξε «αρχέγονο» ρόλο στη ζωή του.

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter
Μωρίς, ο σωφέρ, αποτελειώνει ένα μαρτίνι

«Οι γνώστες που προτιμούν το μαρτίνι τους πολύ ξηρό επιτρέπουν σε μια ακτίνα ήλιου απλώς να λάμψει μέσα από ένα μπουκάλι Noilly Prat πριν φτάσει στο μπουκάλι με το τζιν. Μια συγκεκριμένη περίοδο στην Αμερική υποστηριζόταν ότι η δημιουργία του Dry Martini έπρεπε να μοιάζει με την Άμωμο Σύλληψη, γιατί, όπως είπε ο Άγιος Θωμάς Ακινάτης, η δύναμη της δημιουργίας του Αγίου Πνεύματος διαπέρασε τον υμένα της Παρθένου «όπως μια ακτίνα του ήλιου περνάει μέσα από το παράθυρο – αφήνοντάς το ανέπαφο».

Ο Μπουνιουέλ δίνει τις δικές του οδηγίες για την δικιά του εκδοχή μαρτίνι:

Η διακριτική γοητεία του Dry Martini Facebook Twitter

«Μια ακόμα σημαντική σύσταση είναι ότι ο πάγος πρέπει να είναι τόσο κρύος και σκληρός ώστε να μη λιώσει, γιατί τίποτα δεν είναι χειρότερο από το νερωμένο μαρτίνι. Για όσους με παρακολουθούν ακόμα, σας δίνω την προσωπική μου συνταγή, καρπού μακροχρόνιου πειραματισμού που εγγυάται τέλεια αποτελέσματα. Μια ημέρα πριν δεχτείτε τους καλεσμένους σας, βάλτε όλα τα συστατικά – ποτήρια, το τζιν, το σέικερ – στο ψυγείο. Με ένα θερμόμετρο σιγουρευτείτε ότι ο πάγος βρίσκεται στους -20 βαθμούς Κελσίου. Μην βγάλετε τίποτα από το ψυγείο μέχρι να καταφθάσουν οι φίλοι σας: τότε στάξτε μερικές σταγόνες Noilly Prat και μισό κουταλάκι Ανγκοστούρα bitters πάνω από τον πάγο. Ανακατέψτε, και στραγγίστε το ποτό, κρατώντας μόνο τον πάγο, ο οποίος κρατάει μια αμυδρή γεύση από τα δύο ποτά. Τότε ρίξτε τζιν απευθείας πάνω στον πάγο, ανακατέψτε ξανά, και σερβίρετε».

Αν ξεκινήσετε τους δικούς σας πειραματισμούς, να ξέρετε ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος: τα πρώτα μαρτίνι είχαν βερμούτ και τζιν σε ίσες ποσότητες και λεγόταν "Fitty-Fitty". Αν το φτιάξετε με Plymouth Gin σε αναλογία 2:1 και προσθέστε λίγο bitters πορτοκάλι, θα έχετε ένα Hoffman House. Με την έλευση της ποτοαπαγόρευσης τα μαρτίνι άρχισαν να γίνονται όλο και πιο ξηρά και η δημοφιλής αναλογία έγινε 3:1 υπέρ του τζιν. Στη δεκαετία του ΄50 η αναλογία έφτασε το 5:1 και μετά έφτασε το 7:1, αποκτώντας την ονομασία "Third Degree". Τη δεκαετία του ΄80 τα μαρτίνι είχαν ελάχιστη ποσότητα βερμούτ ή, ακόμα και καθόλου.

Αν μου επιτρέπεται και η δική μου άποψη, καθότι έχω περάσει πολλές ώρες πειραματισμού, η αναλογία εξαρτάται πολύ από το κάθε τζιν. Το νόημα του ποτού είναι ο τονισμός της γεύσης του τζιν και όχι ένα εντελώς ξεχωριστό ποτό, οπότε κάθε συνδυασμός τζιν-βερμούτ θέλει και διαφορετική αναλογία. Το Noilly Prat είναι πράγματι πολύ καλή επιλογή, αλλά ένας συνδυασμός που δύσκολα μπορεί να αποτύχει, είναι το Plymouth Gin με βερμούτ Cinzano, και η δική μου αναλογία είναι 3 σφηνάκια τζιν με 1 καπάκι από το μπουκάλι βερμούτ, τουλάχιστον 8 παγάκια στο σέικερ και άπειρο χτύπημα, μέχρι να ασπρίσει όλο το σέικερ. Δεν είναι κομψό, το ξέρω, αλλά κρατιέται κρύο για όσο χρειάζεται. Δεν έχω βρει τρόπο ώστε να διατηρείται κρύο το Dry Martini που απλώς ανακατεύεται και η θερμοκρασία είναι το τρίτο, πάρα πολύ σημαντικό συστατικό. Τέλος, ποτέ μην αγοράζετε τα τεράστια ποτήρια του τζιν, όσο ωραία και αν φαίνονται: έτσι θα μεθάτε με χλιαρό και αραιωμένο ποτό.

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Σ'ευχαριστούμε πολύ για τα τόσα χρήσιμα τιπς πάνσοφη και παντογνώστρια Λενφου!!Υ.Γ. Άσχετο αλλά θα ήθελα ένα αφιέρωμα στη φάβα, μιας κ σήμερα ήταν η παρθενική μου φορά μαζί της..!