Ο γιατρός της Τήνου

Ο γιατρός της Τήνου Facebook Twitter
3

Από τον Δημήτρη Καραίσκο

##

Όταν λέω πως θα πάω στην Τήνο, πολλοί με ρωτούν αν θα πάω να προσκυνήσω. Και τότε με τρώει να πω πως ο τόπος αυτός δεν έχει να κάνει μόνο με το θρησκευτικό τουρισμό και την περίφημη εκκλησία. Ή τουλάχιστον όχι η Τήνος έτσι όπως την έχω μάθει και αγαπήσει εγώ. Η Τήνος όπως την είδα από την πρώτη κιόλας φορά που την επισκέφτηκα, αρχές του '90, αφού ενέδωσα στις παραινέσεις ενός φίλου που μου λεγε ασταμάτητα πόσο όμορφη είναι και με καλούσε για σαββατοκύριακο στο σπίτι του. Δεν με έπειθε, γιατί είχα κι εγώ αυτές τις αυτοματοποιημένες, έτοιμες εικόνες στο νου μου: αρχιτεκτονική της επταετίας, γιαγιάδες να μπουσουλάνε στα τέσσερα, ιδρωμένες και πληγιασμένες μέσα στο κατακαλόκαιρο, ψυγεία ΕΒΓΑ ξεχασμένα εκεί από τη δεκαετία του '80, ενοικιαζόμενα δωμάτια με στραβοκρεμασμένα κάδρα με τα Μετέωρα στους τοίχους και σαπιοκάραβα-θαλασσοπνίχτες να μυρίζουν δραμαμίνη και τσιγάρο.

Όμως αυτός ο δαιμονισμένος βοριάς που φύσαγε στη Μεσογείων όταν, πάνω σ' ένα μηχανάκι, τρέχαμε να προλάβουμε το πλοίο που έφευγε για Τήνο από Ραφήνα, μου θύμισε εκείνη την πρώτη μέρα που όδευα προς την Τήνο πως πάω στις Κυκλάδες. Tις Κυκλάδες που το γεμάτο μπετόν, ηλιακούς θερμοσίφωνες και πυρωμένη άσφαλτο Αθηναϊκό κεφάλι μου πάντα φοβόταν και ποθούσε. Και ο βοριάς αυτός με συνόδεψε σ' όλη την υδάτινη διαδρομή, απ' το λιμάνι της Ραφήνας που το 'χε ασπρίσει απ΄τις ριπές του, μέχρι το στενό του Κάβο Ντόρο όπου το καράβι χόρεψε μέσα στα τρίμετρα βουβά κύματα μια παράξενη Αιγαιοπελαγίτικη ταραντέλα, μέχρι την Τήνο που εμφανίστηκε μετά την Άνδρο μπροστά μας, ξερή και κοφτερή, σαν να οριοθετούσε την αρχή των Κυκλάδων.


Πριν προλάβω να δω το λιμάνι και τη Χώρα ήμουν ήδη στις στροφές για τον Κτικάδο, ένα από τα πολλά όμορφα χωριά του νησιού, για να καταλήξω σ' ένα παλιό πέτρινο σπίτι κρυμμένο ανάμεσα σε ένα πυκνό ιστό από σοκάκια, κατώγια, ασβεστωμένα σκαλοπάτια, μικρές αφανείς πλατείες, γιαγιάδες που τηγάνιζαν κεφτέδες, γάτες που κοιμόντουσαν, σεντόνια που στέγνωναν απλωμένα σε σκοινιά. Εκεί πέρασα το πρώτο μου βράδυ σ' ένα νησί που απλωνόταν άγνωστο, σκοτεινό και αχανές μέσα στο βράδυ, έξω απο τα βαριά πέτρινα ντουβάρια του σπιτιού. Κοιμήθηκα ανυπόμονος να ξημερώσει, ενθουσιασμένος μέσα σ' ένα κτιστό κρεβάτι, δίπλα σ' ένα μικρό παράθυρο, σ' ένα δωμάτιο που έκλεινε σαν ντουλάπα, σαν lit-clos σε φάρο της Βρετάννης, με το βοριά να μουγκρίζει απ' έξω και να λέει με βαρύτητα "δεν αστειεύομαι - να με φοβάσαι". Αυτόν τον βοριά έμαθα αρκετά χρόνια μετά πως οι ντόπιοι τον λέγανε για εκατοντάδες χρόνια "γιατρό", γιατί καθάριζε τον αέρα από τις ασθένειες, και αλλα τόσα χρόνια μετά ανακάλυψα ότι κάνει τα κύματα που 'ρχονται από τις μακρινές εκτάσεις του Βόρειου Αιγαίου να σκουντουφλάνε στις βορεινές παραλίες του νησιού, δημιουργώντας μικρούς καταρράχτες που μπορείς να χωθείς μέσα τους και να τσουλήσεις όρθιος πάνω σε μια σανίδα, σαν τους αρχαίους Πολυνήσιους βασιλιάδες.

Αυτούς τους κινούμενους υδάτινους καταρράχτες τους είδα την επόμενη μέρα, όταν επισκέφτηκα την παραλία της Λιβάδας. Παραλία άγρια σαν τα κύματα της κι ερημική σαν το φάρο της, που στέκεται δύο κάβους παραπέρα, τον φάρο που λέγεται Παπάργυρας και που φτιάξανε οι Γάλλοι το 1910. Αυτό το μικρό στοιχειωμένο κτίσμα που ξεκίνησα να βρω χωρίς να ξέρω που βαδίζω πάνω στους γκρεμούς, με τους γλάρους να με συνοδεύουν απορημένοι και τα κύματα να σκάνε από κάτω μου μανιασμένα. Μέσα σ' ένα τοπίο από απειλητικά βράχια, τρισφαγωμένα και χτυπημένα για χιλιάδες χρόνια απ΄τα στοιχεία της φύσης, τον είδα να εμφανίζεται σαν λάθος στο τοπίο, σαν αινιγματική μορφή σε κάποιο παράξενο όνειρο. Στεκόταν στο μάτι του βοριά, χωρίς την ανάγκη κανενός, χωρίς να λέει κουβέντα, περιμένοντας υπομονετικά μέχρι να πέσει το βράδυ για να πιάσει δουλειά. Δε μου χαρίστηκε αμέσως - δεν κατάφερα να βρω το μονοπάτι για να τον επισκεφτώ. Με ένα τηλεφακό τον φωτογράφισα και τον είχα κολλημένο για ένα ολόκληρο χειμώνα πάνω από το γραφείο μου στην Αθήνα, να με κάνει να ονειρεύομαι την Τήνο κι αυτό το διαολεμένο μελτέμι.




Το επόμενο καλοκαίρι όμως, τον συνάντησα από κοντά. Μια μέρα με τη θάλασσα γαληνεμένη, απέραντη και μπλε, να εκτείνεται ιλιγγιώδης ως την Ικαρία και την Τουρκία, περπάτησα στο μονοπάτι ως την άκρη του γκρεμού και επιτέλους τον συνάντησα. Το ίδιο
καλοκαίρι άρχισα να μαθαίνω τα χωριά της Τήνου, που διάβασα κάπου με έκπληξη ότι είναι πάνω από πενήντα. Έμεινα στο χωριό που λεγεται Τριαντάρος, στο σπίτι ενός Γερμανού, δίπλα σ' ένα ανεμόμυλο. Ακινητοποιημένος από ένα ατύχημα για ένα μήνα διάβασα τους μύθους του Robert Graves, και από ένα μικροσκοπικό παραθυράκι κοίταζα τα μεσημέρια στον ορίζοντα τη Σύρο, τη Σέριφο, τη Σίφνο, και παραπέρα την Αντίπαρο, την Πάρο και τα βουνά της Νάξου να ξεπροβάλλουν αριστοκρατικά πάνω από το λάθος της Μυκόνου. Και όταν μπόρεσα να ξαναπερπατήσω ξεχύθηκα και έψαξα τα θέλγητρα της. Αυτήν την μαρμάρινη κυψέλη μέσα στο βράχο, κρυμμένη μέσα στην ευγένεια της μακρυά από τους αέρηδες, το χωριό που λέγεται Πύργος, την πατρίδα των μαρμαροτεχνιτών και γλυπτών του νησιού. Την σεληνιακή, πετρωμένη κοιλάδα που λέγεται Βωλάξ, με το σιγανό, νανικό χωριό της. Την πιο όμορφη γωνιά των Κυκλάδων, που λέγεται Καρδιανή. Την εξωγήινη περιοχή των εγκαταλελειμμένων λατομείων πράσινου μαρμάρου που καταλήγει στα χωριά-φάντασμα Μαλί και Κουμελά, ψαροχώρια δίχως ρεύμα στο βορινότερο σημείο του νησιού, να αντικρίζουν δίπλα τους την Άνδρο, πέρα από ένα θαλασσινό στενό που έμαθα πως καθόλου τυχαία λέγεται Δύσβατο.

Μυρσίνη, Αγάπη, Καρδιανή, Υστέρνια, Εξώμβουργο, Σμαρδάκιτο, Παναγία των Αγγέλων, Σάντα Μαργαρίτα, Λουτρά, Βολάξ, Πλανήτης, Δρακονήσι - η Τήνος είναι γεμάτη τοπωνύμια που μιλάνε μόνα τους. Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος να μιλήσει κανείς για όλα αυτά τα μέρη, αυτές τις αναρίθμητες κρυφές γωνιές του μαγικού νησιού, θύλακες "καθημερινής επαγγελίας", που στήνουν άθελα τους μικρά μονόπρακτα θεατρικά έργα, με μια πράξη που κρατάει για χρόνια και χρόνια, αδιάκοπα ζωντανή, καθαρή και ζωογόνα.
Αυτές οι αυτοσχέδιες θεατρικές σκηνές του πυκνού και ολοζώντανου οικιστικού ιστού της Τήνου, μαζί με την ατίθαση φύση της, που άλλοτε σου δείχνει τα δόντια της, και άλλοτε σε αγκαλιάζει τρυφερά, συνθέτουν το θαύμα, αυτό που ο Χριστιανισμός το απέδωσε στα δικά του σύμβολα, και το έντυσε με τη δικιά του σημειολογία. Το θαύμα είναι όμως του ίδιου του τόπου, και είναι αυτόχθων, μυστηριακό, αδιαμφισβήτητο, και συνδυάζει τη φουρτουνιασμένη μελαγχολία του Κάβο Ντόρο με την αφρικάνικη έκρηξη των Κυκλάδων, την ευλογημένη, μυστική, αργόσυρτη ζωή των αναρίθμητων χωριών με την εξωτική ανακάλυψη αμμουδερών όρμων με κρυστάλλινα νερά, τον τοπικό ηδονισμό της γαστρονομίας και της βοερής, καλής παρέας με την ασκητική ομορφιά των μοναχικών ξωκλησιών που βρίσκεις μόνο μετά από ώρες σιωπηλό περπάτημα σε πανάρχαια μονοπάτια.

Στο μυαλό μου διασκεδάζω σκεπτόμενος τους προσκυνητές της Παναγίας αντί να ανεβαίνουν το δρόμο για την Παναγία, να ιδρώνουν περπατώντας στο κρυφό μεσαιωνικό μονοπάτι απ' το χωριό Μυρσίνη ως την παραλία της Λιβάδας, όπου θα εξαγνίζονται στα κρύα της νερά, κολυμπώντας δίπλα σε μια τεράστια θαλάσσια χελώνα, παίζοντας με τα κύματα, ταΐζοντας αυτές τις αστεία θρασείς, αδιάκριτες κατσίκες. Αυτό είναι το δικό μου προσκύνημα, κι αυτό φέρνω στο νου μου πλέον όταν με ρωτούν αν θα προσκυνήσω, και έτσι πλέον απαντάω χαμογελώντας καταφατικά. Ο γιατρός δεν είναι ο βοριάς της Τήνου - είναι ή ίδια η Τήνος.

 

 

3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αργυρό Πηγάδι

Γειτονιές της Ελλάδας / «Καθημερινά χαιρετώ τον ήλιο που ξεπροβάλλει μέσα από τις κορυφές των βουνών»

Ο Βασίλης Κωνσταντινίδης επέστρεψε στο Αργυρό Πηγάδι Αιτωλοακαρνανίας έπειτα από είκοσι επτά χρόνια στην Αθήνα και πλέον ηγείται του καφενείου και του ξενώνα του χωριού.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Αύριο φεύγω / Τι πιο ωραίο από τα ξενοδοχεία;

Ακούω τον χτύπο στην πόρτα. Μυρίζω το oud και το σανταλόξυλο πριν καν ανοίξω. Δεν είναι ένα νέο κορίτσι, ούτε μια κουρασμένη γυναίκα. Είναι ο Ahmed. Μοσχοβολιστός, χαμογελαστός με μια βαλίτσα λες και ήρθε να περάσουμε μαζί το διήμερο.
ΚΛΕΛΙΑ ΛΟΝΤΟΥ
Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Γειτονιές της Ελλάδας / Στις Ροβιές κάθε μέρα τελειώνει με ένα υπέροχο ηλιοβασίλεμα

Ο Άκης Φράγκος κατάφερε να κάνει το πάθος του επάγγελμα και να ζει από τις καταδύσεις, έχοντας γεννηθεί, μεγαλώσει και συνεχίζοντας να μένει στο ίδιο χωριό της Βόρειας Εύβοιας.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Η Ρούλα Αντωνίου άφησε τις πόλεις για την Καλλονή, ένα μικρό χωριό στα Τζουμέρκα, εκεί που η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα.

Γειτονιές της Ελλάδας / «Στα Τζουμέρκα η ψυχή ανασαίνει ελεύθερα»

Μέλος μιας κοινωνικής συνεταιριστικής επιχείρησης που δραστηριοποιείται στη φιλοξενία, την εστίαση, τη μελισσοκομία και την αγροτική παραγωγή, η Ρούλα Αντωνίου υποστηρίζει πως η ζωή στο χωριό μπορεί να είναι εξίσου γεμάτη, όπως και στην πόλη, αλλά με περισσότερο νόημα.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Στο Μπουράνο μασουλώντας μπουσολάι

Nothing Days / Δαντέλες, μπισκότα, ανεξέλεγκτος τουρισμός: Μια βόλτα στο πολύχρωμο Μπουράνο

Το νησί της Βενετίας, που κάποτε ήταν ένα ψαροχώρι και κέντρο της τοπικής δαντελοποιίας, βρίσκεται στο έλεος του υπερτουρισμού, κινδυνεύοντας να χάσει τον χαρακτήρα και τους κατοίκους του.  
M. HULOT
Χίβα: Αναζητώντας τους Δρόμους του Μεταξιού

Ταξίδια / Ένα ταξίδι στο Ουζμπεκιστάν των παλατιών και των ερειπωμένων προμαχώνων

Οι έμποροι τρώνε γίδα βραστή για πρωινό, οι γυναίκες μοιάζουν με μικρά ουράνια τόξα, ενώ τιρκουάζ τρούλοι υψώνονται προς τον ουρανό. Εκεί, απ' όπου κάποτε περνούσε ο Δρόμος του Μεταξιού, η ζωή κυλάει ήσυχα.
ΣΤΕΛΙΟΣ ΒΑΡΒΑΡΕΣΟΣ
Ταξίδι στην Οξφόρδη, στην πόλη που έχει μόνο νέους

Ταξίδια / Ένα τριήμερο στην Οξφόρδη των βιβλιοθηκών και του φοιτητόκοσμου

Μια ξενάγηση στην παλαιότερη πανεπιστημιούπολη της Αγγλίας, εκεί όπου ο Τόλκιν έγραψε τον «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» αλλά και στις τοποθεσίες όπου γυρίστηκαν οι ταινίες του Χάρι Πότερ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Γειτονιές της Ελλάδας / «Η Ζίτσα είναι το τέλειο μέρος για να χτίσεις μια γεμάτη ζωή»

Ο Κώστας δεν έφυγε ποτέ από τη Ζίτσα, ενώ η Άννα άφησε τη δικηγορία και τη Νέα Υόρκη για να ζήσουν μαζί εκεί, να δουλεύουν τον φούρνο του χωριού, να κάνουν workshops και να φιλοξενούν συναυλίες στη φάρμα τους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ
Ο Πέτρος Κέλλας βρήκε τον παράδεισό του στο Περιβόλι Γρεβενών

Γειτονιές της Ελλάδας / Ο Πέτρος βρήκε τον παράδεισό του σε ένα από τα μεγαλύτερα Βλαχοχώρια

Μαζί με τη σύζυγό του μετακόμισαν στην καρδιά της Βάλια Κάλντα, στο Περιβόλι Γρεβενών, που τον χειμώνα μετρά μόλις δέκα μόνιμους κατοίκους – και δεν το μετανιώνουν.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΥΡΙΑΖΗΣ

σχόλια

3 σχόλια
Αγαπητέ Δημήτρη καλημέρα!Αν και το κείμενό σου είναι δημοσιευμένο εδώ και ένα χρόνο, από σπόντα τώρα βρεθηκε μπροστά μου.Με συγκίνησες με το υπέροχο άρθρο σου για το νησί μου. Ιδιαίτερα δε κάνοντας αναφορά για το χωριό μου τη Μυρσίνη το οποίο καθότι δεν είναι και από τα πιο εμπορικά του νησιού δεν αναφέρεται πολύ συχνά σε κείμενα για την Τήνο αλλά και για την παραλία της Λιβάδας και το φάρο της, στην οποία έχω μεγαλώσει από μικρό παιδί πηδώντας από τα βράχια και παλεύοντας με τα κύματα του "γιατρού". Η καταγραφή των πρώτων σου εμπειριών από την επίσκεψή σου στον ιερό αυτό τόπο με συγκινεί ακόμα παραπάνω γιατί το ερχόμενο τριήμερο θα πάω για πρώτη φορά στο νησί με τον 21 μηνών υιό μου και ανυπομονώ να γυρίσω μαζί του κάθε γωνιά του νησιού μαζί του και να το ανακαλύψω κι εγώ ξανά πλάι του σα να ναι η πρώτη φορά και για μένα.Να σαι πάντα καλά.ΥΓ. Αν τύχει και βρεθείς στο νησί για το τριήμερο και σε βγάλει ο δρόμος κανένα απόγευμα κάνε μία στάση στη Μυρσίνη στο "Πολυμέρειον του Ιωσήφ" να πιούμε μία ρακή!
Σ'αυτό το νησί όταν φυσάει ο αέρας, το κάνει δυνατότερα απόλα τα άλλα.. σ'αυτό το νησί όταν το καίει η ζέστη, καίνε οι πέτρες , οι ξερολιθιές του.. σ'αυτό το νησί όλα τα συναισθήματα ακούγονται τόσο πολύ....