Γιατί το φαγητό στο αεροπλάνο είναι τόσο χάλια;

Facebook Twitter
5

Δεν φταίνε οι αεροπορικές εταιρίες, λέει ο Dr Woods στο περιοδικό Food Quality and Preference. Φταίει ο θόρυβος.

Μετά από διάφορα πειράματα που έκανε με ανθρώπους που έτρωγαν με δεμένα τα μάτια, με θόρυβο ή χωρίς, μια ομάδα επιστημόνων κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η γεύση επηρεάζεται (εκτός από τη θερμοκρασία, την υγρασία, την ψυχολογία, την παρέα) και από το θόρυβο. Για τον ίδιο λόγο, λέει, τα φαγητά που τρώνε οι αστροναύτες είναι πολύ αλατισμένα ή πολύ πιο γλυκά από όσο έχουν συνηθίσει στη γη.

Δεν αμφιβάλλω. Σίγουρα όταν έχεις ένα κομπρεσέρ δίπλα από το αυτί σου σε μπορείς να απολαύσεις ένα φαγητό. Όμως σίγουρα αυτό είναι που επηρεάζει τους αστροναύτες; Ή μήπως φταίει και που βρίσκονται όχι μόνο μακριά από τη μαμά τους, τη γυναίκα τους, το σπίτι τους, το παιδί τους, την πόλη τους και τη χώρα τους, αλλά μακριά από τον πλανήτη τους; Μήπως κι αυτό επηρεάζει τη γεύση; Όχι, μάλλον θα φταίει ο θόρυβος.

Οι αεροπορικές εταιρίες κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν λοιπόν, αλλά εμείς δε μπορούμε να το εκτιμήσουμε, γιατί είμαστε απασχολημένοι με το βουητό. Όποιος έχει μπει έστω και μία φορά σε αεροπλάνο πεινασμένος ξέρει την τεράστια ματαίωση που νιώθει όταν ξεκολλήσει το αλουμινένιο καπάκι από το αλουμινένιο του πιάτο. Το φαγητό μπορεί να έχει διάφορους τίτλους: κοτόπουλο με πατάτες, ψάρι με λαχανικά, μακαρόνια με σάλτσα. Η γεύση είναι μία: φαγητό αεροπλάνου σε χίλιους βαθμούς Κελσίου.

Πριν συνεχίσω σας παραθέτω φωτογραφίες της οικονομικής θέσης. Παρακαλώ να τις δείτε σε ήσυχο περιβάλλον, για να μην επηρεαστείτε.

Μάλλον δεν με ακούσατε και τις είδατε με φασαρία. Τώρα πραγματικά, εξασφαλίστε ένα ήσυχο περιβάλλον πριν δείτε της φωτογραφίες γευμάτων της πρώτης θέσης:

Σας φαίνεται καλύτερο; Μάλλον θα είναι που της είδατε με ησυχία.

Βέβαια, όλα αυτά έχουν ειπωθεί καλύτερα:

Γεύση
5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

5 σχόλια
ασχετο περιπου αλλα κατι ενδιαφερον που χα ακουσειμια αεροπορική εταιρία για να μειώσει τα κόστη της αποφάσισε να δίνει (κατι του στυλ) ενα φυστίκι λιγότερο.. και εξοικονόμησε κάμποσα..
Εμένα πάλι μου αρέσει πολύ το φαγητό στο αεροπλάνο, είναι ένα είδος φετίχ.Το ποστ αυτό μου θυμίζει το εξής απόσπασμα από το "Μόνολογκ" του Λένου Χρηστίδη:"Το φαί του αεροπλάνου είναι πολύ καλό. Το φαί του αεροπλάνου κατασκευάζεται σε μυστικά εργαστήρια, έχει όψη φαγητού, άρωμα φαγητού, αλλά φαγητό δεν είναι, δεν έχω αποδείξεις αλλά το πιστεύω, το νιώθω, το ξέρω, και φυσικά δηλώνω θαυμαστής του. Ψάρι με ρύζι και δεκατέσσερις αρακάδες,μικρά καρότα-χόμπιτ τακτοποιημένα εις παράταξιν- εν δύο τρία- στην άκρη του μπολ, ένα ψωμάκι- "Μπορώ να πάρω άλλο ένα ή θα καταχραστώ την καλοσύνη σας;"- η σαλάτα, αριστούργημα της αφηρημένης αρχιτεκτονικής, μια ελιά, δυο ντοματάκια,ένα κομμάτι άσπρου τυριού φέτα-πλαστελίνη,ένα ζευγάρι τραγανά χάρτινα μοβ μαρούλια, πολλές διαφορετικές Ατομικες Συσκευασίες Ταξιδίου Μίας Χρήσης [...} άγχος, τι να πρωτανοίξεις; τα δώρα των Χριστουγέννων: το Αλάτι, το Πιπέρι, η Σος Βινεγκρέτ, το Κέτσαπ, η Μουστάρδα, το Γάλα, η Ζάχαρη, το Μπισκότο, το Τυρί..."
Νομίζω πως εξαρτάται από το με ποια εταιρία θα ταξιδέψεις. Η εμπειρία μου με την Qatar ήταν εξαιρετική ως προς όλα. Όσο για το φαγητό, ήταν καλύτερο από πολλά εστιατόρια. Μας σέρβιραν μάλιστα φαγητό, ακόμα και σε πτήση 40 λεπτών, Κατάρ-Ντουμπάι, ένα σάντουιτς, καλύτερο κι από φούρνου.
Ο μακαρίτης ο νονός μου,δούλευε στην επίσης μακαρίτησα TWA ως φροντιστής.Στα 70's-80's μιας και μέναμε δίπλα,έφερνε συνέχεια υπέροχα φαγητά της twa και μας έδινε κι εμάς.Τι λαζάνια με σπανάκι,τι κανελόνια,τι ροστ μπιφ και ένα σωρό άλλα που δεν θυμάμαι τώρα!Ηταν όλα πεντανόστιμα!
Ελα μωρέ σημασία έχει το ταξίδι. Θα φας καλά εκεί που θα πας. Πάντως είναι ενδιαφέρουσες οι συγκρίσεις: τέλειο της Thai, συμπαθές της Gulf, μούφα η Aegean, απογοήτευση η Alitalia kλπ...