Τα πιο κομψοτύλιχτα πιτοσουβλάκια Αθήνας και Χανίων

Τα πιο κομψοτύλιχτα πιτοσουβλάκια Αθήνας και Χανίων Facebook Twitter
Χοιρινό, ψιλοκομμένο σουβλάκι κρεατένιο και όχι «δύο κρέας-τρία ξίγκι», γιαούρτι –όχι τζατζίκι που μασκαρεύει τη γεύση–, μαϊντανός, ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι, άντε και λίγη καυτερή πάπρικα κατά βούληση σε ένα γκουρμέ αποτέλεσμα που τρώγεται σε 4 μπουκιές. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Κάπου μακριά από την Αθήνα και παρέα μ' εκείνη την άγρια πείνα που παραγγέλνει από μόνη της οκτώ καλαμάκια χωρίς να σε ρωτήσει, περιμένω αδημονώντας, χαζεύοντας αρπακτικά το πιτόγυρο του πριν-από μένα, που έχει περάσει κιόλας στο ψητό. Μια πίτα σαν κοιλαράς με τσιτωμένα κουμπιά που ετοιμάζονται να εκραγούν προσπαθεί να συγκρατήσει μέσα της μια φριτέζα πατάτες, τον γύρο, την ουγγαρέζα, την τυρολέζα και δεν ξέρω ποια άλλη αλλοδαπή σάλτσα που στάζει στο πουκάμισο του παραλήπτη. Ο οποίος, με το ύφος της απελπισίας εκείνου που του χάρισαν τον παράδεισο, αλλά ξέχασαν να του δώσουν τα κλειδιά, τσεκάρει από δω, τσεκάρει από κει, όμως δεν βρίσκει πρόσβαση να παρκάρει την πεινασμένη του μασέλα.

Ένα πλαστικό πιρουνάκι που τσιμπά λίγες-λίγες τις πατάτες, προσπαθώντας να φέρει στα ανθρώπινα μέτρα το τυλωμένο τυλιχτό, μου φέρνει ένα μπούχτισμα, ένα «άσε, καλύτερα, πάω σπίτι για ψωμοτύρι». Το τιγκαρισμένο τυλιχτό είναι ο θάνατος του τυλιχτού, είναι το new-τυλιχτό, είναι κατηγορία από μόνο του που πολλοί αναζητούν διακαώς, όπως στο σεξ υπάρχει το κεφάλαιο «προτιμώ το oversized, το εντελώς xxxl».

Αν η θεωρία περί Γλώσσας του Μπαμπινιώτη ισχύει και για το σουβλάκι, τότε να αποδεχτώ ότι η παράδοση, για να επιβιώσει, οφείλει να αποδεχτεί τους νεωτερισμούς και να μην «τρώγεται», όπως εγώ καλή ώρα, με προβληματισμούς και νοσταλγίες για το πώς τυλιγόταν παλιά ένα καλαμάκι για να μεταμορφωθεί σε τυλιχτό. Το οποίο, στην παραδοσιακή του εκδοχή, είχε μέσα χοιρινό σουβλάκι, ψιλοκομμένο κρεμμύδι, ντομάτα και, ναι, μπόλικο μαϊντανό, θα απαντήσω στον νέο που εντυπωσιάστηκε θεωρώντας εξωτική παραξενιά του «Κώστα» τον μαϊντανό στο ομώνυμο σουβλάκι του Συντάγματος.

Μια μπουκιά που δεν θα σου στραμπουλήξει τα σαγόνια, δεν θα σε λερώσει και δεν θα σε ψυχοβγάλει, όλη, ακέραιη η σύνθεση των υλικών, δεμένη σαν κολλητή παρέα.


Το new-τυλιχτό πονοκεφαλιάζει, έως και καταργεί τον τυλιχτή. Ο οποίος τυλιχτής είναι ειδικότητα, είναι τέχνη, είναι όλη η μαεστρία της νοστιμιάς. Είναι ένα σκληρό επάγγελμα που τσουρουφλίζεται στις φωτιές χειμώνα-καλοκαίρι, είναι η πείρα τού να εγκλωβίσεις ταχυδακτυλουργικά και ομοιόμορφα τη γεύση των υλικών σε ένα ρολάκι, στραγγαλίζοντας την πίτα με μια αέρινη, στιγμιαία κίνηση. Το αποτέλεσμα, βαρυσήμαντο και καταλυτικό: μέσα σε μια μπουκιά που δεν θα σου στραμπουλήξει τα σαγόνια, δεν θα σε λερώσει και δεν θα σε ψυχοβγάλει, όλη, ακέραιη η σύνθεση των υλικών, δεμένη σαν κολλητή παρέα.

Να σου πω, λοιπόν, πού τυλίγεται εμβληματικά ένα σουβλάκι στο top 4 του δικού μου ρεπερτορίου.

Ο Κώστας

Τα πιο κομψοτύλιχτα πιτοσουβλάκια Αθήνας και Χανίων Facebook Twitter
Ο παππούς Κώστας από τον Βύρωνα άνοιξε το ιστορικό σουβλατζίδικό του το 1950. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στην κατηγορία «τυλιχτό» βγαίνει αρχηγόπουλο, μια που καταφέρνει να συνδυάζει παράδοση-νοσταλγία και νοστιμιά στο πιο κομψοφάγωτο τυλιχτό: χοιρινό, ψιλοκομμένο σουβλάκι κρεατένιο και όχι «δύο κρέας-τρία ξίγκι», που ο Κώστας ξυπνά από τις 6 για να το φορμάρει μόνος του, μια μικρή ψησταριά, γιαούρτι –όχι τζατζίκι που μασκαρεύει τη γεύση–, μαϊντανός, ψιλοκομμένη ντομάτα και κρεμμύδι, άντε και λίγη καυτερή πάπρικα κατά βούληση σε ένα γκουρμέ αποτέλεσμα που τρώγεται σε 4 μπουκιές. Εκτός κι αν το πάρεις με μοσχαρίσιο μπιφτέκι, νόστιμο, χωρίς μπαχαρικά, ελαφρύ και αφράτο. Και μια ουρά ως έξω – καθείς εδώ έρχεται με αποστολή για τον πλησίον του, ενίοτε με 30 τυλιχτά στη λίστα. Μη σκιαχτείς: η χαμογελαστή σύζυγος Πόπη στην ενορχήστρωση θα τα φέρει βόλτα ώστε να μην ξεροσταλιάσεις στο παγκάκι πάνω από δύο λεπτά. Οι απανταχού πινακίδες θα σου υπενθυμίσουν εξάλλου να «χαλαρώσεις», άσε που θα σου πρότεινα να παίξεις τζόκερ που το βρήκες ανοιχτό.


Ο παππούς Κώστας από τον Βύρωνα άνοιξε το ιστορικό, ξύλινο σουβλατζίδικό του στην Αδριανού της Πλάκας το 1950. Ο μικρός Κώστας βοηθούσε τον παππού του στο μαγαζί και ιερή υπόσχεση του είχε δώσει πως σαν τελείωνε τον στρατό θα αναλάμβανε μόνος του την επιχείρηση. Η νομοθεσία έκλεισε την Αδριανού, το μαγαζάκι μεταφέρθηκε λίγο πιο κάτω, ο Κώστας κράτησε την υπόσχεσή του. Ανέλαβε τον Σεπτέμβρη του 2003. Ο παππούς «έφυγε» τον επόμενο Δεκέμβρη, σαν σιγουρεύτηκε πως η συνταγή στέριωσε στα επόμενα χέρια. Υπόδειγμα επιχείρησης όπου τίποτα δεν έχει αλλάξει από την πρώτη μέρα της. Ούτε νεωτερισμοί, ούτε μοντερνιές, ούτε ντεκόρ. Να 'ναι καλά η συνωνυμία, ούτε καν η ταμπέλα δεν χρειάστηκε να αλλάξει. Τελευταία το έφαγα μπουκίτσα-μπουκίτσα, καθισμένη σε μια πέτρα της Πλάκας, κάτω από μια παλιά ελιά, με θέα την Αρχαία Αγορά, ακούγοντας τα τζιτζίκια της Αττικής. Ίσως τίποτε απ' ό,τι έχω φάει δεν ταίριαξε τόσο με την κομψή ισορροπία του αρχαίου κλέους. Είναι και το τυλιχτό, βλέπεις, μια αρχιτεκτονική.

Πεντέλης 5, Σύνταγμα, 210 3228502

Οι Ρωσίδες

Τα πιο κομψοτύλιχτα πιτοσουβλάκια Αθήνας και Χανίων Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το 1x1 γωνιακό μαγαζάκι μπορεί να μη σου γεμίσει το μάτι με το ντεκόρ του, αλλά ξέρω πολλούς που ορκίζονται πως οι «Ρωσίδες» φτιάχνουν το καλύτερο σουβλάκι της πόλης. Χειροποίητο, μαριναρισμένο με την κλασική συνταγή με ξίδι του ρώσικου σουβλακίου που περνιέται σε μεταλλική βέργα, με καλό κρέας, το χοιρινό σουβλάκι ψήνεται στα κάρβουνα, τυλίγεται σε μια αλάδωτη πίτα σαν λουκουμάς και συνοδεύεται από μια υπέροχη, διαυγή σάλτσα ντομάτας που αφήνει μια ευχάριστα καυτερή επίγευση. Μέχρι να ετοιμαστεί, θα δοκιμάσεις και τα θεϊκά πιροσκί με τη λεπτή ζύμη που φτιάχνουν επιτόπου οι κυρίες από το Καζακστάν: με κιμά, με πατάτα ή με τυρί και λίγη ζάχαρη. Ο παράδεισος του γρήγορου φαγητού!

Εδώ τραπεζάκια δεν έχει, ούτε μπάρα. Στο χέρι και στο πεζοδρόμιο!

Γρυπάρη & Αναγνωσταρά, Καλλιθέα

Ο Λευτέρης της Ομόνοιας

Τα πιο κομψοτύλιχτα πιτοσουβλάκια Αθήνας και Χανίων Facebook Twitter
Ο τυλιχτής είναι ειδικότητα, είναι τέχνη, είναι όλη η μαεστρία της νοστιμιάς. Φωτο: Αλέξανδρος Ακρίβος/LIFO

Κομψοτέχνημα λιτό, δωρικό, μεστό νοήματος! Κεμπάπ χωρίς φτιασίδια και μπαχάρια, που ψήνεται στην πλάκα περασμένο σε μεταλλικές βέργες και μόλις πάρει να ροδίσει, σκεπάζεται με την πίτα, που έτσι παίρνει την υγρασία και το άρωμα. Κι εδώ, μόνο κρεμμύδι, μαϊντανός, ντοματούλα. Έχει και σουτζούκι-δυναμίτη, με όλα του τα μπαχαρικά, αλλά δεν σ' το συνιστώ αν δεν είσαι εξασκημένος. Συνταγή πολίτικη που αντέχει από το 1951, ο Λευτέρης Σάβογλου την πέρασε πια στον Σταύρο, τον γιο του. Χαρτοπετσέτα λαδόκολλα, γυρολόγοι, δικηγόροι, παλιοί γκέι, νόμιμοι και παράνομοι, ουρές ως το μεσημέρι και μια αύρα από Ταχτσή, το σουβλατζίδικο που μυρίζει Ομόνοια ασπρόμαυρης ταινίας, κάθε μπουκιά σε γυρίζει πίσω σ' αυτό το λίγο, το θεϊκό σαν δώρο που ήταν κάποτε το σουβλάκι: όταν δεν ήταν για τη χόρταση αλλά κάτι ανάμεσα στα δύο γεύματα του οικογενειακού τραπεζιού που σου αγόραζε η μαμά όταν κατέβαινε να ψωνίσει κουμπιά, υφάσματα και να μαντάρει τα καλσόν της στο κέντρο.

Σατωβριάνδου 20, 210 5225676

 

Και στα Χανιά, μια Όαση

Όσοι δεν ξέρουν, φτάνοντας στα Χανιά σπεύδουν πάραυτα για μια μπουγάτσα του Ιορδάνη. Οι «από μέσα», πάλι, θα τρέξουν, για την ακρίβεια θα πάνε ακόμα και γονατιστοί, για σουβλάκι στην Όαση. Και λέω γενικώς για σουβλάκι, διότι εδώ ο αριθμός που θα καταναλώσεις εξαρτάται από τις αντοχές σου – ποτέ, όμως, μόνο ένα. Το χανιώτικο σουβλάκι δεν βάζει άλλες σάλτσες παρά μόνο γιαούρτι. Κι αυτό είναι που το κάνει διάσημο, καθώς θα το δεις να το διαφημίζουν οι σουβλακερί στα πέρατα της Κρήτης. Στην Όαση θα έρθεις πρωί και μέχρι νωρίς το μεσημέρι, βάλε ως τις 12, βαριά 1. Με την τελευταία μερίδα γύρο, το αφεντικό αποχαιρετά για την επομένη. Ένας μόνο, φρέσκος, χειροποίητος, καθόλου λιπαρός γύρος την ημέρα, ζουμερή, ολοκόκκινη, γλυκιά ψιλοκομμένη ντομάτα, αλάδωτη πίτα –κάποτε, λέει, την έφτιαχναν μόνοι τους–, πλούσιο, στραγγιστό γιαούρτι. Ούτε σος, ούτε πατάτες, ούτε μουστάρδες. Ο έξω καρδιά κρητίκαρος Μανώλης, στο πιο cult απείραχτο ντεκόρ, εγγυάται την ίδια νοστιμιά από το 1966. Στα βοηθητικά, ο Γιώργος με το πιο φλούο, γαλάζιο μάτι της Κρήτης γεμίζει την πίτα όχι μόνο με τα συμπαρομαρτούντα αλλά και με μπόλικα καλαμπούρια, που κάνουν την καρδιά σου «όαση!». Μόνο μην απομακρυνθείς, καθότι δεν θα μείνεις μόνο στο ένα.

Οδός Βολουδάκηδων 4, κέντρο 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Υγεία & Σώμα / Mύθοι και αλήθειες για την άσκηση και τη διατροφή

Επώνυμες δίαιτες, εξειδικευμένες μορφές εκγύμνασης και νέες διατροφικές συνήθειες δείχνουν πως ασχολούμαστε όλο και περισσότερο με το fitness. Ποια είναι όμως τα συχνότερα λάθη που κάνουμε στην άσκηση και τη διατροφή μας; Ο Αθλητικός Διατροφολόγος - Εργοφυσιολόγος Γιάννης Κωτσής, πρώην Επιστημονικός Σύμβουλος σε θέματα Διατροφής και Φυσιολογίας της Άσκησης της Εθνικής Ομάδας Ποδοσφαίρου, μας δίνει τις δικές του απαντήσεις.
ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΨΑΣΚΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Γεύση / Konak: Στον Άγιο Δημήτριο για αυθεντικό κεμπάπ και λαχματζούν

Ο Apo, ένας Τούρκος πολιτικός πρόσφυγας που έφτασε στην Ελλάδα με 7 ευρώ στην τσέπη, σερβίρει πλέον τσιγ κιοφτέ, πληθωρικό μπεϊντί κεμπάπ και χειροποίητο ντονέρ, ενώ μοιράζεται μαζί μας τρεις από τις συνταγές του.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Φάε έναν Βαλεντίνο

Γεύση / Φάε έναν Βαλεντίνο

Όπως και στη ζωή, έτσι και στα πιο καλά ζαχαροπλαστεία της Αθήνας κυκλοφορούν καρδιές μικρές και καρδιές μεγάλες· για να τις δωρίσετε ή για να τις κρατήσετε για πάρτη σας. Φτιάχνουν επίσης cheesecake, choux, πανετόνε και rolls ειδικά για τη μέρα που κάποιοι τη γιορτάζουν και σε κάποιους περνάει εντελώς αδιάφορη. Ποιος, όμως, μπορεί να αντισταθεί σε ένα λαχταριστό γλυκό;
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Γεύση / Φαΐ να σε ζεστάνει το πιο κρύο ΣΚ της χρονιάς: 15 θέματα γεμάτα χειμωνιάτικα φαγητά και γλυκά!

Τι θες; Τις σούπες που έτρωγες στην Ήπειρο; Ωραία γιουβαρλάκια; Ή μια σωστά χυλωμένη φασολάδα; Ό,τι θες από φαγητό που να θυμίζει «χειμώνα» θα το βρεις σε αυτό εδώ το mega post.
THE LIFO TEAM
Δώδεκα Πιάτα

Γεύση / «Δώδεκα Πιάτα» στο Κουκάκι: Για χειροποίητο γύρο στην ταβέρνα ενός αστεράτου σεφ

Ο Παύλος Kυριάκης είχε κατά νου δύο πράγματα: Να φτιάξει ένα μέρος όπου θα μπορούν να τον επισκέπτονται εύκολα οι φίλοι του και να σερβίρει κλασικά πιάτα - λίγα και καλά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ

σχόλια

1 σχόλια
Δεν διαφωνώ με τα 3 της Αττικής.Σαν πρώην Κουκακιώτης όμως, γνωρίζω και μνημονεύω επίσης "Τα κορίτσια" στην Δράκου (ψηλά στον πεζόδρομο). Η ονομασία είναι ανεπίσημη, βγαλμένη από τις τρεις κυρίες που "τρέχουν" το μαγαζί.Δοκιμασμένη αξία.