Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένα προπαγανδιστικό πόστερ της Β. Κορέας για τη χρήση της τεχνολογίας στις καλλιέργειες.
10

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Βόρειος Κορέα ξεκίνησε το πρώτο 3G δίκτυο δεδομένων. Σε αυτό το δίκτυο οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ενώ οι ξένοι έχουν, γεγονός που επέτρεψε στην ρεπόρτερ Jean H. Lee να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έστειλε Tweet μέσα από την χώρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, αν αναλογιστούμε ότι το 2008, όταν η Lee πρωτοπήγε στην Β. Κορέα, αναγκάστηκε, όπως και άλλοι ξένοι, να αφήσει το smartphone της στο αεροδρόμιο.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το πρώτο Instagram της Lee για την Βόρειο Κορέα.

Οι ξένοι και οι ντόπιοι στην Βόρειο Κορέα ζουν σε δύο παράλληλους κόσμους και είναι παράνομο ακόμα και να επικοινωνήσουν. Οι ξένοι έχουν πρόσβαση σε ταχύτατο ευρυζωνικό δίκτυο χωρίς περιορισμούς ενώ οι ντόπιοι έχουν ένα δίκτυο intranet το οποίο είναι ελεγχόμενο από το κράτος.

Το intranet περιορίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των ντόπιων και στην σύνδεση με τα εσωτερικά site της Βορείου Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες μπορούν να κατεβάσουν βιβλία στα tablets του ενώ υπάρχει και ένα είδος κοινωνικού δικτύου κυρίως για τα Πανεπιστήμια. Κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας καθιστά δυνατή την απευθείας σύνδεση με τα μέσα ώστε οι άνθρωποι να είναι "ενημερώνονται" με την πιο πρόσφατη προπαγάνδα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένας γενέθλιος χαιρετισμός στον πίνακα ανακοινώσεων του Intranet στη Βόρειο Κορέα.


Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το Πανεπιστήμιο Pyongyang's Kim Chaek έχει βιβλία σχετικά με το internet και το intranet.

Σύμφωνα με τη Lee οι Βορειοκορεάτες είναι ενθουσιασμένοι με τα gadgets ενώ όλο περισσότερα tablets και υπολογιστές εισάγονται στην χώρα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Samjiyon tablet κατασκευασμένο στην Κίνα για την Βόρειο Κορέα.

Η πρόσβαση στο "Παγκόσμιο Internet" όπως ονομάζεται, είναι παράνομη για τους ντόπιους, με ελάχιστες εξαιρέσεις - για παράδειγμα αυτούς που έχουν πρόσβαση στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
To Android (υποθέτουμε) τηλέφωνο του Kim Jong-Un
Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Οι Βορειοκορεάτες κατεβάζουν βιβλία στα Samjiyon tablets τους.

"Οι Βορειοκορεάτες έχουν περιορισμούς όσον αφορά το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν στο intranet, ωστόσο υπάρχει και ένα είδος "αυτο-λογοκρισίας", αφού και οι ίδιοι προσέχουν τι λένε και τι μοιράζονται. Το καθεστώς του φόβου στη Βόρειο Κορέα υπάρχει ακόμα" είπε χαρακτηριστικά η Lee ενώ συμπλήρωσε "Αυτά -τα είδη επικοινωνίας- είναι μικρά βήματα. Απέχουν πάρα πολύ από την ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση. Είχαν έναν πολύ αυστηρό περιορισμό των πληροφοριών. Ο,τι αυξάνει αυτή την ροή των πληροφοριών αποτελεί ακόμα ενα βήμα στο σωστό δρόμο"

[via]

Φωτογραφία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Φωτογραφία / Ζήτημα ζωής και θανάτου: Το θρυλικό φωτογραφικό βιβλίο του Peter Hujar επανεκδίδεται μετά από σχεδόν μισό αιώνα

Το λεύκωμα «Portraits in Life and Death» εξελίχθηκε σε θρύλο τις δεκαετίες μετά τον θάνατο του φωτογράφου το 1987 και έγινε το σύμβολο ενός χαμένου κόσμου που ζούσε και δημιουργούσε στο νεοϋρκέζικο downtown.
THE LIFO TEAM
Enri Canaj, φωτογράφος

Φωτογραφία / Enri Canaj: «Δεν έχω εξοικειωθεί με τον πόνο»

Ο φωτογράφος των ασπρόμαυρων κάδρων, που κατέγραψε την Ελλάδα της κρίσης και το μεταναστευτικό ζήτημα της Ευρώπης, μιλά για τη δική του πορεία μετανάστευσης, για το πώς ο ερχομός του από τα Τίρανα στην Αθήνα ήταν μια «έκρηξη» μέσα στο κεφάλι του. Και είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας
M. HULOT
Οι φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024 - σε εικόνες

Φωτογραφία / Η ζωή στην Αυστραλία μέσα από τον διαγωνισμό φωτογραφίας Australian Life 2024

Εκτροφή προβάτων, βρικόλακες στο σαλόνι, Αβορίγινες στη γη τους και στα σπίτια τους: Μια περιήγηση στην Αυστραλία μέσα από τις εικόνες των φιναλίστ του διαγωνισμού φωτογραφίας Australian Life 2024.
THE LIFO TEAM
Κοιτάζοντας τους άλλους: Η Μαρτίν Φρανκ στην Άνδρο 

Φωτογραφία / «Κοιτάζοντας τους άλλους»: Οι ανθρωποκεντρικές εικόνες της Μαρτίν Φρανκ σε μια έκθεση στην Άνδρο

Στη χώρα της Άνδρου, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή, 150 φωτογραφίες και αρχειακό υλικό αναδεικνύουν τη δημιουργική πορεία μιας καλλιτέχνιδας που παραμένει ελάχιστα γνωστή σήμερα στη διεθνή κοινότητα ενώ το έργο της συχνά ταυτίζεται με αυτό του Καρτιέ-Μπρεσόν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Φωτογραφία / 100 χρόνια από τη γέννηση του Ρόμπερτ Φρανκ

Κατέγραψε την πραγματική Αμερική, έβρισκε τους πιο συναρπαστικούς χαρακτήρες ανάμεσα στους λιγότερο προνομιούχους, κατάφερε να αλλάξει για πάντα την πορεία της φωτογραφίας και του κινηματογράφου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Μάρτιν Παρ επιστρέφει για να φωτογραφίσει το ελληνικό καλοκαίρι

Φωτογραφία / Ο Μάρτιν Παρ ετοιμάζεται να φωτογραφίσει ξανά το ελληνικό καλοκαίρι

Ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς φωτογράφους θα εκθέσει έργα του στο Hyper Hypo και θα υπογράψει βιβλία και αναμνηστικά που θα είναι διαθέσιμα για όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού.
M. HULOT
Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

ADM 2024: New Vision / Η φωτογραφική γλώσσα της Erieta Attali για το εφήμερο των τοπίων

Έχει αφιερώσει πάνω από δύο δεκαετίες στην εξερεύνηση της σχέσης ανάμεσα στην αρχιτεκτονική και το τοπίο και το πρωτοποριακό καλλιτεχνικό της έργο έχει χαράξει μια νέα πορεία στην αρχιτεκτονική φωτογραφία.
ERIETA ATTALI
Photography - A Queer History

Φωτογραφία / Η queer πλευρά της φωτογραφίας σε μια μνημειακή φωτογραφική έκδοση

Δύο Βρετανοί ιστορικοί τέχνης επιμελήθηκαν το «Photography – A Queer History», μια πολυεπίπεδη συλλογή αφιερωμένη στη φωτογραφία που προκαλεί τις κατεστημένες αντιλήψεις για τη σεξουαλικότητα, την ταυτότητα και την έκφραση φύλου.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ενώ σε πλήρη αντίθεση από την άλλη, στην φιλελεύθερη Ελλάδα (trololol), το κόψιμο του Euronews δεν αποτελεί προσπάθεια διατήρησης του δικού μας παράλληλου σύμπαντος. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ανεξάρτητες, ψύχραιμες και έγκυρες πηγές ενημέρωσης που αντιστέκονται και έτσι μπορείτε όλοι να σχηματίζετε τις ανεξάρτητες απόψεις σας, με το γνωστό κριτικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο έλληνα. Όπως το tromaktiko, η ελεύθερη ώρα, ο ριζοσπάστης, το άστρα και όραμα, το παιδί μου και εγώ. (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)
Είπε ο τελευταίος ανεξάρτητος και ελεύθερα σκεπτόμενος Ελληνας δείχνοντας με το δάχτυλο τους καθυστερημένους συμπολίτες του και αφού, από την ένταση του δράματος της στιγμής, στροβιλίστηκε με το χέρι του στο κούτελο γύρω απο τα 2.000 κόκκινα κεριά που είχε στήσει στο πάτωμα, ξαναβυθήστηκε στα κείμενα του Κάντ και του Σοπενχάουερ.
Και τα κορεάτικα και τα κινέζικα χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, αλλά είναι διαφορετικές γλώσσες.Μια επίσκεψη στο translate.google.com θα λυσει την απορία σε 10 δευτερόλεπτα.
Ιδεόγραμμα είναι κάθε σύμβολο που εκφράζει κάτι. Το καταλαβαίνω διότι αν λίγο έχει κάποιος παρατηρήσει τις γνωστές Ασιατικές γραφές(π.χ. κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα) που χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, θα παρατηρήσει ότι δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.Τα κορεάτικα στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολύ πιο τετραγωνισμένα.