Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένα προπαγανδιστικό πόστερ της Β. Κορέας για τη χρήση της τεχνολογίας στις καλλιέργειες.
10

Tην προηγούμενη εβδομάδα η Βόρειος Κορέα ξεκίνησε το πρώτο 3G δίκτυο δεδομένων. Σε αυτό το δίκτυο οι πολίτες δεν έχουν πρόσβαση ενώ οι ξένοι έχουν, γεγονός που επέτρεψε στην ρεπόρτερ Jean H. Lee να είναι ο πρώτος άνθρωπος που έστειλε Tweet μέσα από την χώρα. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, αν αναλογιστούμε ότι το 2008, όταν η Lee πρωτοπήγε στην Β. Κορέα, αναγκάστηκε, όπως και άλλοι ξένοι, να αφήσει το smartphone της στο αεροδρόμιο.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το πρώτο Instagram της Lee για την Βόρειο Κορέα.

Οι ξένοι και οι ντόπιοι στην Βόρειο Κορέα ζουν σε δύο παράλληλους κόσμους και είναι παράνομο ακόμα και να επικοινωνήσουν. Οι ξένοι έχουν πρόσβαση σε ταχύτατο ευρυζωνικό δίκτυο χωρίς περιορισμούς ενώ οι ντόπιοι έχουν ένα δίκτυο intranet το οποίο είναι ελεγχόμενο από το κράτος.

Το intranet περιορίζεται στην επικοινωνία μεταξύ των ντόπιων και στην σύνδεση με τα εσωτερικά site της Βορείου Κορέας. Οι Βορειοκορεάτες μπορούν να κατεβάσουν βιβλία στα tablets του ενώ υπάρχει και ένα είδος κοινωνικού δικτύου κυρίως για τα Πανεπιστήμια. Κατά κύριο λόγο η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας καθιστά δυνατή την απευθείας σύνδεση με τα μέσα ώστε οι άνθρωποι να είναι "ενημερώνονται" με την πιο πρόσφατη προπαγάνδα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Ένας γενέθλιος χαιρετισμός στον πίνακα ανακοινώσεων του Intranet στη Βόρειο Κορέα.


Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Το Πανεπιστήμιο Pyongyang's Kim Chaek έχει βιβλία σχετικά με το internet και το intranet.

Σύμφωνα με τη Lee οι Βορειοκορεάτες είναι ενθουσιασμένοι με τα gadgets ενώ όλο περισσότερα tablets και υπολογιστές εισάγονται στην χώρα.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Samjiyon tablet κατασκευασμένο στην Κίνα για την Βόρειο Κορέα.

Η πρόσβαση στο "Παγκόσμιο Internet" όπως ονομάζεται, είναι παράνομη για τους ντόπιους, με ελάχιστες εξαιρέσεις - για παράδειγμα αυτούς που έχουν πρόσβαση στα πανεπιστημιακά εργαστήρια.

Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
To Android (υποθέτουμε) τηλέφωνο του Kim Jong-Un
Μια σπάνια ματιά στην τεχνολογικη κουλτούρα της Βορείου Κορέας Facebook Twitter
Οι Βορειοκορεάτες κατεβάζουν βιβλία στα Samjiyon tablets τους.

"Οι Βορειοκορεάτες έχουν περιορισμούς όσον αφορά το τι επιτρέπεται να δημοσιεύουν στο intranet, ωστόσο υπάρχει και ένα είδος "αυτο-λογοκρισίας", αφού και οι ίδιοι προσέχουν τι λένε και τι μοιράζονται. Το καθεστώς του φόβου στη Βόρειο Κορέα υπάρχει ακόμα" είπε χαρακτηριστικά η Lee ενώ συμπλήρωσε "Αυτά -τα είδη επικοινωνίας- είναι μικρά βήματα. Απέχουν πάρα πολύ από την ελεύθερη και ανοιχτή συζήτηση. Είχαν έναν πολύ αυστηρό περιορισμό των πληροφοριών. Ο,τι αυξάνει αυτή την ροή των πληροφοριών αποτελεί ακόμα ενα βήμα στο σωστό δρόμο"

[via]

Φωτογραφία
10

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποτυπώνοντας την ολοκληρωτική χαρά του ποδοσφαίρου σε μια και μόνο στιγμή

Φωτογραφία / Αποτυπώνοντας την έκσταση του ποδοσφαίρου σε μερικά κλικ

Ο φωτογράφος André Coelho βρέθηκε στο στάδιο Nilton Santos στο Ρίο ντε Τζανέιρο, που ήταν γεμάτο με χιλιάδες οπαδούς της Μποταφόγκο που δεν μπόρεσαν να ταξιδέψουν για να δουν την αγαπημένη τους ομάδα από κοντά.
THE LIFO TEAM
Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Νίκος Οικονομόπουλος / Νίκος Οικονομόπουλος: «Οι μοδάτοι φωτογραφίζουν σήμερα με φιλμ· αλλά η ψηφιακή είναι μακράν ανώτερη φωτογραφία»

Σε μια σπάνια συνέντευξή του, ο διεθνούς φήμης φωτογράφος του Magnum μιλά στον M. Hulot για την συναρπαστική φωτογραφική του ανέλιξη και τις σκέψεις του πάνω στα αιώνια διλήμματα της τέχνης του.
M. HULOT
Αγκαλιές και φιλιά στο τέλος του κόσμου. H τρυφερή μελαγχολία στις εικόνες του Spyros Rennt

Spyros Rennt / «Το κουίρ είναι το βάρος που σηκώνουμε απέναντι στην κοινωνία που δεν μας αγκαλιάζει»

Φίλοι, γνωστοί, άγνωστοι, εραστές: Στο τέταρτο φωτογραφικό του βιβλίο «Intertwined», ο Έλληνας καλλιτέχνης Spyros Rennt στρέφει το βλέμμα του προς μια πιο ήσυχη πλευρά της κουίρ επαφής.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η Ελλάδα που πρωτοείδα ήταν βουτηγμένη στη φτώχεια» ή «Γνώρισα/πρόλαβα μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». ή «Οι άνθρωποι στα νησιά δεν γνώριζαν καν τι σημαίνει τουρίστας»

Οι Αθηναίοι / «Τώρα η γλώσσα του Οδυσσέα είναι η γλώσσα μου. Και το Αιγαίο είναι η θάλασσά μου»

Γεννημένος στο Σικάγο, η αληθινή αλλαγή στη ζωή του ήρθε όταν ταξίδεψε για πρώτη φορά στα ελληνικά νησιά και την Αθήνα το 1954. Αποτύπωσε φωτογραφικά «τα χρόνια της ελπίδας σε μια Ελλάδα ανέγγιχτη και αναλλοίωτη». Σήμερα, εκφράζει την ανησυχία του για τα όμορφα τοπία της και τις γειτονιές, όπως η Πλάκα, που «είναι γεμάτες από καταστήματα με σουβενίρ». Ο φιλέλληνας φωτογράφος Ρόμπερτ Μακέιμπ είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Οι φωτογραφίες της Χλόης Ακριθάκη γίνονται έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Φωτογραφία / Μια έκθεση για τους πολύ προσωπικούς χώρους των καλλιτεχνών

Η έκθεση «Συναντήσεις» της Χλόης Ακριθάκη στο Μουσείο Μπενάκη είναι μια σειρά φωτογραφιών που ξεκινά το 1992, στο ατελιέ του πατέρα της, και φτάνει μέχρι σήμερα, με την ίδια να επισκέπτεται φίλους εικαστικούς κατά τη διάρκεια της δουλειάς τους.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Φωτογραφία / Οι νικητές και οι φιναλίστ του Nature Photography Contest 2024

Οι νικητές του δεύτερου ετήσιου Διαγωνισμού Φωτογραφίας Φύσης παρουσιάζουν εκπληκτικές εικόνες που κόβουν την ανάσα και αποκαλύπτουν τη ζωή στον πλανήτη μας. Ο φετινός διαγωνισμός αναδεικνύει τη δύναμη της φωτογραφίας να αποτυπώνει τοπία, την άγρια ζωή και τη λεπτή ισορροπία που διατηρεί τη ζωή στη Γη.
THE LIFO TEAM
«Η ζωή είναι παράξενη και αστεία» - Μία ταινία για τη ζωή και το έργο του σπουδαίου Βρετανού φωτογράφου Martin Parr

Φωτογραφία / Η ζωή και το έργο του φωτογράφου Martin Parr γίνονται ντοκιμαντέρ

«Προσπαθώ να δείξω τα πράγματα που θεωρώ ενδιαφέροντα και μερικές φορές είναι αστεία. Οι άνθρωποι είναι αστείοι, οπότε πώς γίνεται να μην είναι και το έργο αστείο; Δεν θεωρώ τον εαυτό μου χιουμοριστικό φωτογράφο, αλλά η ζωή είναι παράξενη και αστεία».
THE LIFO TEAM
Τάκης Τλούπας: Ο φωτογράφος που αποτύπωσε μοναδικά την «ασπρόμαυρη» Ελλάδα

Φωτογραφία / Η απλότητα και η δύναμη των προγόνων μας στις φωτογραφίες του Τάκη Τλούπα

Η ιστορία του φωτογράφου που απαθανάτισε το δριμύ μεγαλείο της ελληνικής φύσης και τους φτωχούς ανθρώπους που έφτιαξαν κόσμο απ' τα χρειώδη: Μιλούν στη LIFO η κόρη του, Βάνια Τλούπα, και η εκδότρια Ραχήλ Μισδραχή–Καπόν.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Ενώ σε πλήρη αντίθεση από την άλλη, στην φιλελεύθερη Ελλάδα (trololol), το κόψιμο του Euronews δεν αποτελεί προσπάθεια διατήρησης του δικού μας παράλληλου σύμπαντος. Αλλά ευτυχώς υπάρχουν ακόμα ανεξάρτητες, ψύχραιμες και έγκυρες πηγές ενημέρωσης που αντιστέκονται και έτσι μπορείτε όλοι να σχηματίζετε τις ανεξάρτητες απόψεις σας, με το γνωστό κριτικό πνεύμα που χαρακτηρίζει τον σύγχρονο έλληνα. Όπως το tromaktiko, η ελεύθερη ώρα, ο ριζοσπάστης, το άστρα και όραμα, το παιδί μου και εγώ. (ΔΙΑΔΩΣΤΕ ΤΟ)
Είπε ο τελευταίος ανεξάρτητος και ελεύθερα σκεπτόμενος Ελληνας δείχνοντας με το δάχτυλο τους καθυστερημένους συμπολίτες του και αφού, από την ένταση του δράματος της στιγμής, στροβιλίστηκε με το χέρι του στο κούτελο γύρω απο τα 2.000 κόκκινα κεριά που είχε στήσει στο πάτωμα, ξαναβυθήστηκε στα κείμενα του Κάντ και του Σοπενχάουερ.
Και τα κορεάτικα και τα κινέζικα χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, αλλά είναι διαφορετικές γλώσσες.Μια επίσκεψη στο translate.google.com θα λυσει την απορία σε 10 δευτερόλεπτα.
Ιδεόγραμμα είναι κάθε σύμβολο που εκφράζει κάτι. Το καταλαβαίνω διότι αν λίγο έχει κάποιος παρατηρήσει τις γνωστές Ασιατικές γραφές(π.χ. κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα) που χρησιμοποιούν ιδεογράμματα, θα παρατηρήσει ότι δεν έχουν καμία επαφή μεταξύ τους.Τα κορεάτικα στην συγκεκριμένη περίπτωση, είναι πολύ πιο τετραγωνισμένα.