Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter
Το ρύζι είναι το άγιο δισκοπότηρο της περσικής κουζίνας και το επίκεντρο κάθε γεύματος. Το πόσο καλά ξέρεις να μαγειρεύεις ρύζι καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είσαι.
1

Η πρώτη φορά που διάβασα για το chelo ήταν στο πανέμορφο «Persiana» της Sabrina Ghayour, ανάμεσα σε συνταγές για σιγομαγειρεμένα κρέατα με κανέλα, φρούτα και αμύγδαλα και γλυκά με ροδόνερο και πράσινο φιστίκι. Τα πιάτα της Μέσης Ανατολής που καταγράφει η σεφ είναι σχεδόν όλα τους πληθωρικά. Το chelo, από την άλλη, έχει μόνο τέσσερα υλικά (συμπεριλαμβανομένου του αλατιού), 10 βήματα και τελικό προϊόν το πιο ραφινάτο ρύζι που έφτιαξες ποτέ. Το tahdig, η χρυσή, καψαλισμένη κρούστα που το συνοδεύει, είναι προαιρετική, αλλά θα ήταν παρανοϊκό να την παραλείψεις. Κάπου ανάμεσα σε ποπ-κορν και αλατισμένη καραμέλα, η γεύση του συνοδεύει ιδανικά το βάθος των ανατολίτικων tagine.

Η ψυχοθεραπευτική αυτή συνταγή, που μπορεί να σε ηρεμήσει ακόμα και αν μαγειρεύεις για 20 άτομα, παίρνει αρκετό χρόνο για να την αποστηθίσεις. Επίσης παίρνει πολλές προσπάθειες για να την καταφέρεις. Θα σε βάλει να βγάλεις μολύβια και ψαλίδια και να κάνεις προσχέδια με τον πάτο της κατσαρόλας, ενώ η κουζίνα θα αρχίσει να αρωματίζεται σιγά-σιγά με τη μυρωδιά του basmati. Όπως αναφέρει και η Ghayour: «Το ρύζι είναι το άγιο δισκοπότηρο της περσικής κουζίνας και το επίκεντρο κάθε γεύματος. Το πόσο καλά ξέρεις να μαγειρεύεις ρύζι καθορίζει το πόσο καλός μάγειρας είσαι. Η μέθοδος αυτή είναι μία από τις λίγες στον κόσμο που δεν μαγειρεύει το ρύζι μέσω της απορρόφησης νερού. Αν’ αυτού, το ρύζι μαγειρεύεται στον ατμό, έτσι ώστε κάθε κόκκος να διατηρεί το σχήμα και την ανεξαρτησία του».

Υλικά (για 6 άτομα)

500 γρ. ρύζι μπασμάτι

Χοντρό αλάτι

Ελαιόλαδο

60 γρ. βούτυρο

Πάρε μια βαθιά ανάσα και ξεκινάμε:

— Αγόρασε το πιο ποιοτικό basmati που μπορείς.


— Ξέπλυνε το ρύζι κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι το νερό να διαπερνά το ρύζι και να βγαίνει καθαρό.


— Γέμισε την πιο βαριά κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου με νερό και μια γερή δόση θαλασσινού αλατιού και τοποθέτησέ τη σε μέτρια φωτιά. Μόλις το νερό κοχλάσει πρόσθεσε το ρύζι και άσ’ το να βράσει για περίπου 6-8 λεπτά. Ο ακριβής χρόνος εξαρτάται από την ποιότητα του ρυζιού. Προσοχή, γιατί κάποια γίνονται πολύ γρήγορα. Αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να προ-βράσουμε το ρύζι. Οι κόκκοι δεν πρέπει να είναι έτοιμοι να τους φας. Θα καταλάβεις ότι είναι έτοιμοι όταν το χρώμα τους αρχίσει να αλλάζει από το αρχικό θολό λευκό σε πιο έντονο άσπρο.


— Στράγγιξε το ρύζι και πέρασέ το αμέσως από κρύο, τρεχούμενο νερό για μερικά λεπτά, μέχρι να κρυώσει και να φύγει η «κόλλα».


— Σε ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού ψησίματος ακούμπησε την κατσαρόλα στην οποία έβρασες το ρύζι και κάνε έναν κύκλο γύρω από τον πάτο της. Αφού κόψεις το χαρτί, τοποθέτησέ το στον πάτο της.


— Βάλε την κατσαρόλα με το χαρτί στη φωτιά και ρίξε μέσα μια γενναιόδωρη δόση ελαιόλαδο, δύο καλά κομμάτια βούτυρο και μια κουταλιά της σούπας χοντρό θαλασσινό αλάτι.

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter
Για το σερβίρισμα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε αναποδογύρισε την κατσαρόλα στην πιατέλα που προορίζεις για το ρύζι είτε μετάφερε με μια κουτάλα τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στην πιατέλα και αναποδογύρισε το τραγανό tahdig στην κορυφή.


— Τώρα ήρθε η ώρα να διασκορπίσεις το ρύζι στην κατσαρόλα. Μην επιχειρήσεις να αδειάσεις κατευθείαν όλο το ρύζι. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν κενά και αέρας ανάμεσα στους κόκκους, ώστε στη συνέχεια ο ατμός να μπορέσει να φτάσει παντού και το ρύζι να βγει ανάλαφρο και να μην κολλήσει. Κάν’ το χούφτα-χούφτα, κρατώντας το ψηλά και αφήνοντάς το να πέσει από το χέρι σου. Η κίνηση πρέπει να θυμίζει Salt Bae. Προσπάθησε να δημιουργήσεις σιγά-σιγά έναν κώνο από ρύζι.


— Τύλιξε το καπάκι της κατσαρόλας με μια πετσέτα κουζίνας (για να σιγουρευτείς ότι θα κλείσει με ασφάλεια και ο ατμός δεν θα διαφεύγει), κάλυψε με αυτό την κατσαρόλα και μαγείρεψε το ρύζι στη χαμηλότερη δυνατή φωτιά για περίπου 45 λεπτά, αν έχεις κουζίνα με γκάζι, ή σε μέτρια προς χαμηλή για 1½ περίπου ώρα, αν έχεις ηλεκτρική.


— Όταν οι κόκκοι έχουν φουσκώσει και το ρύζι είναι έτοιμο, κατέβασέ το από τη φωτιά. Κανονικά το tahdig θα πρέπει να είναι κι εκείνο έτοιμο και τραγανό. Στο σημείο αυτό μπορείς να κλέψεις λίγο, σκάβοντας με προσοχή στο βάθος της κατσαρόλας με ένα κουταλάκι για να σιγουρευτείς ότι το ρύζι στον πάτο έχει πάρει βαθύ, χρυσαφένιο χρώμα. Αν δεν έχει ακόμα τη σωστή απόχρωση, μπορείς να δυναμώσεις τη φωτιά για 3-4 λεπτά μέχρι να καψαλιστεί.


— Για το σερβίρισμα υπάρχουν δύο επιλογές: είτε αναποδογύρισε την κατσαρόλα στην πιατέλα που προορίζεις για το ρύζι είτε μετάφερε με μια κουτάλα τη μεγαλύτερη ποσότητα ρυζιού στην πιατέλα και αναποδογύρισε το τραγανό tahdig στην κορυφή.

Μαζί με το chelo δοκίμασε να φτιάξεις: Djaj Mqualli (μαροκινό στιφάδο με κοτόπουλο, πράσινες ελιές και λεμόνι ή Tagine με μαύρο σκόρδο, αρνίσιο μπούτι και ντομάτα)

Χρυσαφένιο ιρανικό ρύζι: μια συνταγή-διαλογισμός Facebook Twitter

Με στοιχεία από το «Persiana: Recipes from the Middle East and beyond» της Sabrina Ghayour.

 

Γεύση
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Osteria Mamma 

Γεύση / Ένα νέο ιταλικό σερβίρει πιάτα που περιέχουν άγνωστες στην Αθήνα λέξεις

Θέλοντας να τιμήσει μια επιθυμία της μητέρας της, έπειτα από πολλά ταξίδια και γεύματα σε διαφορετικές ιταλικές πόλεις, η Ελένη Σαράντη ετοιμάζει στο Osteria Mamma πιάτα με μπόλικη comfort νοστιμιά.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τα γλυκά των φετινών Χριστουγέννων 

Γεύση / Όλα τα νέα χριστουγεννιάτικα γλυκά σε μία λίστα

Τετράγωνοι κουραμπιέδες, κρητική αλλά και γαλλική βασιλόπιτα, πολλά προζυμένια πανετόνε: Σε αυτή τη λίστα δεν θα βρείτε τα κλασικά γλυκά της Αθήνας -τα ξέρετε ήδη- αλλά όλες τις φρέσκες ιδέες των τριτοκυματικών φούρνων και των πιο δημιουργικών ζαχαροπλαστών.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Γεύση / Μέσα στη νέα, πολυσυλλεκτική Αίγλη Ζαππείου

Ένα τοπόσημο της πόλης αλλάζει ριζικά, επενδύει σε μια dream team και σε ό,τι κλασικό, από το φαγητό και το ποτό μέχρι την αρχιτεκτονική του, ακόμα και τη μουσική του μερικές φορές, και περιμένει τη νέα γενιά Αθηναίων, ακόμα κι εκείνους που δεν το είχαν στο ραντάρ τους μέχρι τώρα.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ

σχόλια

1 σχόλια