6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες

1

Δύσκολα θα βρεις κάποιον που απεχθάνεται το πικάντικο φαγητό. Αντίθετα, εύκολα συναντάς ανθρώπους που προβάλλουν με αυταρέσκεια πόσο ανθεκτική είναι η γλώσσα και το στομάχι τους στις καυτερές «επιθέσεις» και είναι πάντα έτοιμοι να δοκιμάσουν την αντοχή τους στον πόνο που προκαλεί η καυτερή πιπεριά.

Την επιστήμη την έχει απασχολήσει ο λόγος που κάποιος καταναλώνει τροφή, η οποία όχι απλώς είναι καυτερή, αλλά τον πονάει, από ένα σημείο και μετά. Η απάντηση που έχει δοθεί αναφέρει ότι η κατανάλωση καυτερών πιπεριών μάς επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε τον κίνδυνο με ελεγχόμενο ρίσκο, ενώ ταυτόχρονα ενεργοποιούμε περιοχές του εγκεφάλου οι οποίες σχετίζονται τόσο με τον πόνο όσο και με την απόλαυση.


Το θέμα της «φλογερής» γεύσης το γνωρίζει πολύ καλά ο Βασίλης Ακρίβος. Είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το «Ψάριστον», μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Πέρσι έστησε ένα ακόμη πετυχημένο εστιατόριο, το «Αιόλου 68», ενώ είναι ο δημιουργός και του «Umami Tales», ενός καταστήματος delicatessen, το οποίο απευθύνεται, κατά μεγάλο ποσοστό, στους φανατικούς των καυτερών γεύσεων, αφού διαθέτει κάθε είδους σάλτσες από πολλές γωνιές του κόσμου, που μπορούν να σε κάνουν να δακρύσεις από τον πόνο.

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Ο Βασίλης Ακρίβος είναι εκείνος που πριν από αρκετά χρόνια, όταν έφτιαξε το Ψάριστον, μας σύστησε με διαφορετικό από τον συνήθη τρόπο τους ψαρομεδέζες και τους θαλασσομεζέδες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κουλτούρα του καυτερού έχει φανατικούς οπαδούς. Η μεγάλη ποικιλία από καυτερές πιπεριές διαφόρων βαθμίδων έχει δώσει ιδέες για σάλτσες και συνδυασμούς υλικών που χαρίζουν πυροτεχνήματα στη γεύση. Καθώς φαίνεται, η κουλτούρα του πικάντικου αποκτά πλέον "οργανωμένους" οπαδούς και στην Ελλάδα» εξηγεί ο Βασίλης, στην κουζίνα του οποίου έχουν πάντα περίοπτη θέση οι καυτερές γεύσεις. Ο ίδιος συνεχίζει: «Οι καυτερές πιπεριές έχουν φανατικό κοινό. Είναι η νέα τάση στις κουζίνες της Λατινικής Αμερικής, της Ασίας και της Ιαπωνίας. Στην Ευρώπη δεν υπάρχει παράδοση στις καυτερές πιπεριές, γιατί δεν υπήρχε ούτε στην καλλιέργειά τους. Μόνο στην Ισπανία τις συναντάς, λόγω της επαφής που είχε με τη Λατινική Αμερική. Ωστόσο, η τάση έχει αγκαλιάσει και τις ευρωπαϊκές κουζίνες, και δεν είναι μόνο για λόγους γεύσης αλλά και ευεξίας, αφού οι καυτερές πιπεριές είναι αντιοξειδωτικές και απελευθερώνουν εφεδρίνες». Όσον αφορά τον χειρισμό τους στη μαγειρική, ο Βασίλης εξηγεί: «Οι καυτερές πιπεριές χρησιμοποιούνται στο φαγητό φρέσκες ή αποξηραμένες, ολόκληρες ή σε σκόνη. Τις φρέσκες τις χρησιμοποιούμε από την αρχή του μαγειρέματος, ενώ τις αποξηραμένες στο τελείωμα. Γενικά, οι καυτερές πιπεριές ταιριάζουν σε πιάτα με υλικά που έχουν έντονες γεύσεις».


Ο Βασίλης Ακρίβος μπήκε στην κουζίνα του Αιόλου 68, μαγείρεψε για τη LiFO πέντε συνταγές που βγάζουν φλόγες και τις παρουσιάζουμε για τους εραστές των καυτών γευστικών απολαύσεων.


Φλογερό σκουμπρί σαλάτα

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

1 φιλέτο σκουμπρί καπνιστό

1/2 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 κ.σ. κόλιανδρο ψιλοκομμένο

4 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες

Χυμός από ½ λάιμ

½ πιπεριά χαλαπένιο ψιλοκομμένη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Κόβουμε το σκουμπρί σε καρέ και το ανακατεύουμε σε μπολ με όλα τα υλικά της συνταγής. Σερβίρουμε και γαρνίρουμε με τσίλι, αν επιθυμούμε να είναι πιο καυτερό.

Αυγά μάτια του διαβόλου

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

2 αυγά

1 κ.σ. ελαιόλαδο

3 κ.σ. ξινομυζήθρα

1 κ.σ. βούτυρο πρόβειο

1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο

½ κ.γ. πάπρικα γλυκιά

½ κ.γ. σουμάκ

½ πιπεριά χαμπανέρο ψιλοκομμένη ή ½ κ.γ. μπούκοβο καυτερό

Εκτέλεση

Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά τηγανίζουμε με ελαιόλαδο τα αυγά. Σε πιάτο τοποθετούμε την ξινομυζήθρα και επάνω τα αυγά μάτια. Σε άλλο τηγάνι, σε χαμηλή φωτιά, ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το σκόρδο, την πάπρικα, το σουμάκ και την πιπεριά, τα σοτάρουμε για 2 λεπτά και τα ρίχνουμε πάνω από τα αυγά. Σερβίρουμε αμέσως και συνοδεύουμε με φρυγανισμένο ψωμί.

Extra tip: Μπορούμε να αντικαταστήσουμε την ξινομυζήθρα με γιαούρτι.

Χταπόδι μπουγιουρντί

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

2 πλοκάμια χταποδιού

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.σ. τσίπουρο

1 πιπεριά πράσινη κομμένη σε καρέ

1 πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη

1 ντομάτα κομμένη σε καρέ

100 γρ. φέτα κομμένη σε κύβους

1 πρέζα ρίγανη

1 πρέζα φρέσκο θυμάρι

Εκτέλεση

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς τα πλοκάμια του χταποδιού για 30 λεπτά. Κόβουμε το χταπόδι σε λεπτές ροδέλες και το σοτάρουμε με ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά μαζί με τις πιπεριές, μέχρι να μαλακώσουν. Σβήνουμε με το τσίπουρο, προσθέτουμε την ντομάτα και μαγειρεύουμε για 2 λεπτά. Προσθέτουμε τη φέτα, τη ρίγανη και το θυμάρι, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σερβίρουμε αμέσως.

Γαρίδες κίμτσι

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 1 άτομο

300 γρ. γαρίδες

1 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό

200 γρ. τουρσί ξινολάχανο

1 σκελίδα σκόρδο

1 πιπεριά τσίλι

Χυμός από ½ πορτοκάλι

Αλάτι

Μαυροσούσαμο

Εκτέλεση

Σε μπλέντερ ρίχνουμε το σκόρδο, την πιπεριά τσίλι, τα 100 γρ. ξινολάχανο, τον χυμό πορτοκαλιού και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν κρέμα. Σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τις γαρίδες με το βούτυρο για 3-4 λεπτά, προσθέτουμε το υπόλοιπο λάχανο τουρσί και σιγομαγειρεύουμε για 1 λεπτό μέχρι να δέσει. Πασπαλίζουμε με μαυροσούσαμο και σερβίρουμε αμέσως. Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας.

Σούπα της φωτιάς από τη Νέα Ορλεάνη

6 (πολύ) καυτερές συνταγές για τολμηρούς καλοφαγάδες Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Υλικά για 2 άτομα

1 λίτρο ζωμός ψαριών

4 γαρίδες

4 καραβίδες

4 κυδώνια

10 μύδια

2 κ.σ. σέλερι ψιλοκομμένο

2 κ.σ. φινόκιο ψιλοκομμένο

1 καρότο τριμμένο

100 γρ. μπάμιες

100 γρ. τσορίθο πικάντικο ψιλοκομμένο

1 πιπεριά χαμπανέρο

1 φλιτζ. ντομάτα κονκασέ

1 φλιτζανάκι ηλιέλαιο

2 κ.σ. κορν φλάουρ

3 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

3 φύλλα δάφνης

1 φλιτζανάκι γλυκό κρασί

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, σοτάρουμε στο ελαιόλαδο τις γαρίδες και πατάμε τα κεφάλια τους για να βγει ο ζωμός. Προσθέτουμε τις καραβίδες, το φινόκιο, το σέλερι, το σκόρδο, το κρεμμύδι, το τσορίθο και το καρότο, ανακατεύουμε και σοτάρουμε για 5 λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί και ρίχνουμε την ντομάτα. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά και προσθέτουμε τα όστρακα, τον ζωμό ψαριών, τις μπάμιες, τα φύλλα δάφνης και την πιπεριά. Βράζουμε για 15 λεπτά.

Ανακατεύουμε το ηλιέλαιο με το κορν φλάουρ μέχρι να ομογενοποιηθούν και το μείγμα να γίνει πηχτό σαν μέλι. Το προσθέτουμε στη σούπα που βράζει, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 1 λεπτό.

Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και σερβίρουμε αμέσως.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΑΥΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΙΣ 15.2.2017

Γεύση
1

Νίκη Μηταρέα

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΚΤΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια