Eat it, don’t tweet it

Facebook Twitter
4

Έχω δει αρκετούς ως τώρα σε εστιατόρια που φωτογραφίζουν το φαγητό τους τόση ώρα που υποψιάζομαι ότι στο τέλος κρυώνει. Φαντάστηκα ότι υπάρχουν πολλοί food bloggers στον κόσμο τελικά. Όμως όπως κατάλαβα διαβάζοντας αυτό το άρθρο, πολύ λίγοι είναι food bloggers - οι περισσότεροι ακολουθούν ένα σχεδόν ανεξήγητο ρεύμα, το φωτορεπορτάζ φαγητού, ακόμα κι όταν πρόκειται για τόστ τυρί-ζαμπόν.

Ομολογώ ότι κι εγώ θέλω συχνά να φωτογραφίσω αυτό που πρόκειται να φάω, αλλά τη στιγμή που πάω να το κάνω, συνειδητοποιώ ότι η φωτογραφία δεν φτάνει με τίποτα την πραγματικότητα χωρίς τον εξοπλισμό και δεν έχω instagram για να το πασαλείψει και να το κάνει έστω, ψευδο-βίντατζ. Έπειτα, ντρέπομαι να το κάνω μπροστά στους υπόλοιπους πελάτες και κυρίως στην περίπτωση που παραμονεύει από κάπου ο σεφ. Ο κύριος λόγος που θέλω να το κάνω είναι ότι το πιάτο είναι  μερικές φορές τόσο όμορφο όταν φτάνει στο τραπέζι, που θέλω να κρατήσω αυτή τη στιγμή για πάντα, αλλά αυτό δε γίνεται χωρίς προβολείς και επαγγελματική κάμερα. Δυστυχώς, η γαστρονομία είναι μια εφήμερη τέχνη – σου μένει μόνο η πολύτιμη εμπειρία.

Facebook, twitter, flickr, έχουν κατακλυστεί από φωτογραφίες φαγητού για γρήγορη κατανάλωση από όλα τα φάσματα επαγγελματιών και μη σε σημείο ίσως ενοχλητικό. Ένα ανεξήγητο φαινόμενο (για μένα) είναι η περίπτωση αυτή, όπου κάποιος φωτογραφίζει ό,τι τρώει κάθε μέρα – μιλάμε για γκοφρέτες, αμύγδαλα, ρύζι, οτιδήποτε- σε φωτογραφίες φριχτές, πρόχειρες και μικρής ανάλυσης. Μολαταύτα γίνεται χαμός – άνθρωποι από όλο τον κόσμο μπαίνουν για να δουν τι έφαγε σήμερα κάποιος, σε κάποιο άλλο μέρος της γης. Το foodspotting είναι ένα οργανωμένο site με φωτογραφίες ερασιτεχνών (όχι μόνο) όπου γράφοντας που βρίσκεσαι, βλέπεις φωτογραφίες που έχουν βγάλει άλλοι, σε διάφορα κοντινά σου μέρη. Βοηθάει αυτό κάποιον να αποφασίσει πού να πάει να φάει; Ή το ότι ικανοποιεί το ναρκισσισμό μερικών είναι αρκετό;

Η φωτογράφιση φαγητού είναι πολύ δύσκολο επιχείρημα, το να πετύχεις τα χρώματα ώστε να είναι ελκυστικά, ώστε να μοιάζουν λαχταριστά, θέλει τεχνική και γνώσεις. Καταλαβαίνω την αξία της γρήγορης φωτογραφίας, φυσικά, και καταλαβαίνω και τον κόσμο που θέλει να φωτογραφίζει το φαγητό του –γιατί όχι. Είναι όμως και κάτι που προσφέρεται πολύ για κοροϊδία, και βρέθηκε κάποιος που το έκανε, ντύνοντας το φαινόμενο με μουσική και λόγια, με χιούμορ κι έμπνευση (που θα μπορούσε να είναι) από τους Pet Shop Boys.

Από τους Key of Awesome: Eat It Don't Tweet It by American Hipster 

Γεύση
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

CHECK Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Γεύση / Η γεύση των χιονισμένων τοπίων

Το γριβάδι πλακί με τις «καπιρές» του άκρες, ένα αγριογούρουνο μαγειρεμένο στιφάδο, μια γίδα βραστή του Ολύμπου και η φασολάδα των Πιερίων: Φαγητά που η νοστιμιά τους ενισχύεται από την ατμόσφαιρα της ζεστής συντροφιάς που σμίγει στην κρύα αγκαλιά του βουνού.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Το κρασί με απλά λόγια / Ξυνιστέρι, σπούρτικο, μοροκανέλλα: Ο κυπριακός αμπελώνας κρύβει θησαυρούς

Ο κορυφαίος Κύπριος οινολόγος και οινοποιός, Γιάννης Κυριακίδης, μοιράζεται μοναδικές πληροφορίες για τις λευκές ποικιλίες κρασιού του νησιού στην Υρώ Κολιακουδάκη και τον Παναγιώτη Ορφανίδη.
THE LIFO TEAM
Βαλκανικές συνταγές

Γεύση / Esthio: Στο Κουκάκι για ρουμάνικο λαχανοντολμά και αλβανικό γιαουρτοταβά

Το casual dining εστιατόριο του Έλβι-Δημήτρη Ζύμπα, που σύστησε στην Αθήνα τη βαλκανική κουζίνα, μόλις προστέθηκε στις προτάσεις του οδηγού Michelin. Ο σεφ το γιορτάζει, χαρίζοντάς μας τέσσερις συνταγές του για να τις φτιάξουμε στο σπίτι.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Γεύση / Από ένα fun εστιατόριο μέχρι ένα αναψυκτήριο: 11 νέες αθηναϊκές αφίξεις

Εστιατόρια που συζητιούνται εντόνως, τα πιο «to see and to be seen» μαγαζιά των ημερών ή απλώς μέρη που φτιάχτηκαν για να γίνουν εύκολα στέκια. - Spoiler alert: Σε αυτή τη λίστα θα συναντήσετε πολύ κρασί και μουσική από βινύλια.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Γεύση / Αν ένα απόσταγμα έχει να αφηγηθεί ενδιαφέρουσες ιστορίες, αυτό είναι το ουίσκι

Η ξενάγηση σε ένα αποστακτήριο σας ακούγεται κάπως τυπικά τουριστική; Προτιμάτε στα ταξίδια σας να «ζείτε» την πόλη; Κι όμως, υπάρχει ένα αποστακτήριο στο Δουβλίνο -αυτό του πολυβραβευμένου Teeling- που θα σας βοηθήσει να γνωρίσετε καλύτερα το μέρος που γέννησε το ουίσκι.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Γεύση / Raw Βata: Στους Αμπελόκηπους σερβίρουν κοκορέτσι και τραχανά με αχνιστή προβατίνα

Ο Χρόνης Δαμαλάς προσφέρει μια κουζίνα που είναι οικεία και νέα ταυτόχρονα, με fusion ιδέες και έμφαση στην Ελλάδα, μαθαίνει στους τουρίστες τον τραχανά και σερβίρει το signature κοκορέτσι του χωρίς εντεράκια - μας έδωσε μάλιστα και τη συνταγή γι' αυτό, μαζί με δύο ακόμα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μαρία Κατσούλη: H ξεχωριστή πορεία της πρώτης Ελληνίδας οινοχόου

Το κρασί με απλά λόγια / Μαρία Κατσούλη, πώς ήταν να είσαι οινοχόος στα μακρινά 90's;

Από την Κρήτη στην Αθήνα και στις σάλες των πιο διάσημων ελληνικών εστιατορίων της δεκαετίας του ’90, η διαδρομή της Μαρίας Κατσούλη στον χώρο του κρασιού καθόρισε και ουσιαστικά δημιούργησε τη θέση του οινοχόου στη χώρα μας. Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης συζητούν μαζί της.
THE LIFO TEAM
Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πες μας πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου

Γεύση / Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, πώς κάνεις τα γιουβαρλάκια σου;

Στο καινούργιο εστιατόριο Iodio η σεφ Γεωργιάννα Χιλιαδάκη φτιάχνει πιάτα θαλασσινά με τον ξεχωριστό δικό της τρόπο. Μπήκαμε στην κουζίνα της, μιλήσαμε μαζί της και μάθαμε τις τεχνικές των πιάτων της. 
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία;

Radio Lifo / H μανία με το τρουφόλαδο και τι σημαίνει «εκλεκτό» στη γαστρονομία

Γιατί αναζητάμε διαρκώς το «εξωτικό» και το σπάνιο, αντί να εκτιμάμε περισσότερο τα υλικά και τα φαγητά με τα οποία μεγαλώσαμε; Η Κωνσταντίνα Βούλγαρη συνομιλεί με τους Nomade et Sauvage, τους μάγειρες Ιορδάνη Τσενεκλίδη και Παναγιώτη Σιαφάκα, για το τι θεωρείται εκλεκτό, τι ορίζεται ως πολυτέλεια στο φαγητό και πώς οι μόδες και οι τάσεις διαμορφώνουν τις διατροφικές μας συνήθειες.
Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Βιβλίο / Η ζωή και τα ήθη ενός λεσβιακού χωριού μέσα από το φαγητό

Στον Μανταμάδο οι γυναίκες του Φυσιολατρικού–Ανθρωπιστικού Συλλόγου «Ηλιαχτίδα» δημιούργησαν ένα βιβλίο που συνδυάζει τη νοσταλγία της παράδοσης με τις γευστικές μνήμες της τοπικής κουζίνας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
αγγλια που βρισκομαι και δουλευω σε ενα αργετινικο ολοι με ενα iphone,instagram να βγαλουν τη μπριζολα φωτο πριν καποια χρονια βλεπαμε τους ιαπωνες και τους δουλευαμε που εβγαζαν ενα καρο φωτογραφιες ,τωρα γιναμε εμεις αυτα που κοροιδευαμε..
oi food fotografers ti tha apoginoume? h fwtografia faghtou einai apo tis pio dyskoles. to xerw apo empeiria...einai h douleia mou. otan blepw kapoion na fwtografizei ena piato se estiatorio me to kinhto, mou erxetai na tou petaxw to piato sto kefali. den einai diko tou dhmiourghma gia na to fwtografhsei kai na kanei oti thelei me th douleia kapoiou alllou...meta apo 12 xronia douleyontas san chef se 5 diaforetikes xwres me ekneyrizei afantasta pou kapoios bgazei fwtografia kati pou egw exw ftiaxei. xesthka an to plhrwse kai tha to faei. einai ena ergo texnhs kai exei mexri kai pneymatika dikaiwmata......Lena ayth einai h selida mou. des thn an theleis kai ta leme mesw e-mailhttp://www.wix.com/evangelosdakos/wwwwixcomevangelosdakos
τωρα σοβαρολογεις?γιατι σιγα σιγα νομιζω πως για να δουλεψει κανεις κουζινα πρεπει να εχει τελειωσει την καλων τεχνων,πολυ τεχνη ρε φιλε πολυ...