Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Οι ιδέες της σχέσης του γυναικείου φύλου με τη φύση με βοήθησαν να πλαισιώσω τις σκέψεις μου με τα σωματικά υγρά και το νερό».
1

Όταν προσπαθεί να περιγράψει σε ποιους ανθρώπους απευθύνονται τα ρούχα που κατασκευάζει η νεαρή σχεδιάστρια μόδας και καλλιτέχνις Δήμητρα Πέτσα, αποφεύγει την χρήση των λέξεων «πελάτης» ή «μοντέλο». Αντίθετα, προτιμά να λέει ότι προορίζονται για ανθρώπους οι οποίοι, φορώντας τα, κάνουν, τρόπον τινά, μια περφόρμανς.

Η 24χρονη Δήμητρα εκτός από τον σχεδιασμό ρούχων έχει ασχοληθεί σε ακαδημαϊκό επίπεδο και με τις παραστατικές τέχνες. «Με ενδιαφέρει πολύ η ιδέα πως ό,τι είναι προσωπικό είναι παράλληλα παγκόσμιο και πως από τον μικρόκοσμο της ψυχοσύνθεσης ενός γυναικείου σώματος μπορούμε να καταλάβουμε τον μακρόκοσμο της ψυχοσύνθεσης του περιβάλλοντος».

«Για μένα το γυναικείο σώμα είναι πάντα σε μια κατάσταση περφόρμανς» λέει και συνεχίζει: «Από κοινωνική, πολίτικη και καλλιτεχνική άποψη, το γυναικείο σώμα πάντα ήταν και είναι κάτι βαθιά σκηνοθετημένο. Με πολλές αντιφάσεις, στερεότυπα και ιστορικά απομεινάρια από εποχές που ίσως δεν θυμόμαστε, αλλά είναι όλα γραμμένα στο υποσυνείδητο μας.

Η Δήμητρα τελευταία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που ονομάζει Wetness. «Αυτό το πρότζεκτ πηγάζει από την έρευνα που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια πάνω στα σωματικά υγρά. Κοιτάω τη σχέση μας με το νερό και τα σωματικά μας υγρά που είναι στην ουσία νερό φιλτραρισμένο μέσα από το σώμα μας».

Όποτε όλα αυτά δεν μπορείς να τα παραβλέψεις, έτσι απλά, όταν μπαίνεις στη διαδικασία να σχεδιάζεις για μια γυναικά».

O τελικός της σκοπός, λέει, δεν είναι μόνο να σχεδιάσει ένα ρούχο αλλά μέσα από αυτό κάνει και μια πρόταση για έναν εναλλακτικό τρόπο σκηνοθεσίας της γυναικείας ταυτότητας, διεκδικώντας μια πιο ελεύθερη έκφραση.

«Ενώ πολλοί συμμαθητές μου (σ.σ. αυτό τον καιρό τελειώνει το master της στο Central Saint Martins) ξεκινάνε τη διαδικασία μιας κολεξιόν με φωτογραφίες και υφάσματα, εγώ ξεκίνησα με το να σκηνοθετήσω δημόσια περφόρμανς στους δρόμους του Λονδίνου, συμμετέχοντας εγώ η ίδια σε αυτές. Αυτή η μεθοδολογία είναι που δίνει τη βάση για τα σχεδία και τα υφάσματα των κολεξιόν μου».

Η διαδικασία που ακολουθεί φαίνεται να μπορεί να σταθεί ως αυτόνομο έργο. Μια γυναικά που σχεδιάζει πάνω στο ίδιο της το σώμα πρώτα.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Στην αρχαία Ελλάδα έβρεχαν το ύφασμα που έβαζαν πάνω στα μοντέλα και πολλά από τα αρχαία αγάλματα που βλέπουμε είναι στην ουσία μια απόπειρα να αποτυπώσουν το βρεγμένο σώμα. ©Nicholas Hadfield
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Αυτό που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αυτήν τη στιγμή είναι το κίνημα της slow fashion, της αργής μόδας δηλαδή, που δεν βασίζεται στο να παράγεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το οποίο εφαρμόζω κι εγώ στη δική μου δουλειά.

«Τα πρώτα χρόνια της ζωής μου μεγάλωσα με τη γιαγιά μου η οποία είχε σχολή κοπτικής-ραπτικής και έραβε πάντα στο σπίτι της. Οι πρώτες μου αναμνήσεις είναι να κάθομαι στο πάτωμα, στα ποδιά της, και να παίζω με τα αποκόμματα από υφάσματα που πέταγε από το τραπέζι της, καθώς έραβε τα αριστουργήματα της.

Επίσης, για μένα, η μόδα και η διαδικασία τού να φτιάχνεις ένα ρούχο για μια άλλη γυναικά είναι μια από τις πιο προσωπικές μορφές τέχνης. Με ενδιαφέρει πολύ η παράδοση και ο παλιός τρόπος που φτιαχνόταν η μόδα, κυρίως από μοδίστρες, και η στενή σχέση που είχαν πελάτισσα και μοδίστρα.

Μέχρι στιγμής κάπως έτσι έχει λειτουργήσει και το brand μου (σ.σ. έχει φτιάξει custom made ρούχα για μουσικούς και πιο πρόσφατα ένα «wetlook» νυφικό).

Είναι όλα σχεδιασμένα επίτηδες έτσι ώστε δυο κομμάτια να μην μπορούν ποτέ να είναι όμοια μεταξύ τους. Είναι όλα βασισμένα στο χειροποίητο και στο κάθε σώμα για το οποίο ράβονται».

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Η αμηχανία και η ντροπή είναι μορφή αυτό-τιμωρίας, με την οποία εμείς μπορούμε να γίνουμε τύραννοι του εαυτού μας». Φωτο: Χρήστος Πετριτζής
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Nicholas Hadfield
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
«Για μένα το γυναικείο σώμα είναι πάντα σε μια κατάσταση περφόρμανς». ©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η Δήμητρα τελευταία εργάζεται πάνω σε ένα πρότζεκτ που ονομάζει Wetness. «Αυτό το πρότζεκτ πηγάζει από την έρευνα που κάνω εδώ και αρκετά χρόνια πάνω στα σωματικά υγρά. Κοιτάω τη σχέση μας με το νερό και τα σωματικά μας υγρά που είναι στην ουσία νερό φιλτραρισμένο μέσα από το σώμα μας.

Έχω κάνει τις εξής παρατηρήσεις: Άμα κλάψεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις. Άμα θηλάσεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις. Άμα ιδρώνεις δημοσιά, πρέπει να το κρύψεις».

Από πού πηγάζει άραγε αυτή η αυτολογοκρισία; «Το γυναικείο σώμα συνεχώς αποστειρώνεται και εν τέλει μολύνεται με βάρια χημικά, με τον ίδιο τρόπο -και συνήθως με τα ίδια προϊόντα- με τα οποία μολύνουμε και τους ωκεανούς μας.

Η αμηχανία και η ντροπή είναι μορφή αυτοτιμωρίας, με την οποία εμείς μπορούμε να γίνουμε τύραννοι του εαυτού μας. Το να ντρέπεσαι να κλαις έρχεται από την υποσυνείδητη αντίληψη ότι η έκφραση του νερού, το γεγονός ότι προερχόμαστε από το νερό, είναι κάτι το οποίο πρέπει να κρυφτεί.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Στις 23 Νοεμβρίου η Δήμητρα Πέτσα θα κάνει μια προσωπική έκθεση/περφόρμανς και video installation στο Παρίσι, στον εκθεσιακό χώρο La paix που ειδικεύεται στο fashion art με το πρότζεκτ Wetness. ©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η ιδέα λοιπόν ήταν να φτιάξω ένα ύφασμα που όταν το φοράει κανείς να φαίνεται σαν να έχει μόλις βραχεί. Το σχέδιο επίσης είναι βασισμένο σε ερευνά της τέχνης των πτυχώσεων και συγκεκριμένα της δουλειάς της σχεδιάστριας Madame Gres και το πώς χρησιμοποιούσε τον αρχαίο ελληνικό κλασικισμό. Ένα σημαντικό στοιχείο αυτής της ερευνάς ήταν όταν διάβασα ότι στην αρχαία Ελλάδα έβρεχαν το ύφασμα που έβαζαν πάνω στα μοντέλα και πολλά από τα αρχαία αγάλματα που βλέπουμε είναι στην ουσία μια απόπειρα να αποτυπώσουν το βρεγμένο σώμα.

Η διαδικασία της δημιουργίας υφάσματος wetlook γίνεται μέσα σε μπάνιο. Πρώτα παίρνω το μοντέλο μου και βάζω το βρεγμένο ύφασμα πάνω του και μετά το φωτογραφίζω. Με βάση αυτές τις φωτογραφίες στη συνεχεία παίρνω ύφασμα και το βρέχω, το βάζω πάνω στην κούκλα ραπτικής και στερεώνω κάθε μικρή τσάκιση και πτύχωση του υφάσματος πάνω στο σώμα. Το αφήνω να στεγνώσει και μετά ράβω με το χέρι όλες τις πτυχές του υφάσματος. Είναι μια πολύ αργή διαδικασία και χρησιμοποιώ από 600 μέχρι 800 καρφίτσες για κάθε ρούχο!».

Οι αναφορές της Δήμητρας έχουν να κάνουν με τον οικοφεμινισμό. «Εκεί βρίσκονται οι ιδέες της σχέσης του γυναικείου φύλου με τη φύση, που με βοήθησαν να πλαισιώσω τις σκέψεις μου με τα σωματικά υγρά και το νερό. Επίσης, τα περιβαλλοντικά ζητήματα δεν είναι κάτι το καθαρά τεχνικό αλλά έχουν να κάνουν με πολύπλοκες κοινωνικές διαδικασίες.

  

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Simone Steenberg and Gabriella Bertin

Η σύγχρονη βιομηχανία μόδας είναι προφανώς βαθιά προβληματική. Από τις γυναίκες-μοντέλα που τις μεταχειρίζονται ακόμα και σήμερα σαν αντικείμενα μέχρι τις εργάτριες μόδας και τις άθλιες συνθήκες στα εργοστάσια οπού φτιάχνονται τα ρούχα μαζικής παράγωγης. Περιβαλλοντικά επίσης είναι μια βιομηχανία εντελώς ανεύθυνη.

Αυτό που είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρο αυτήν τη στιγμή είναι το κίνημα της slow fashion, της αργής μόδας δηλαδή, που δεν βασίζεται στο να παράγεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και το οποίο εφαρμόζω κι εγώ στη δική μου δουλειά. Επίσης, υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι να δημιουργήσεις και να συμβάλεις στη συζήτηση της μόδας με πιο οικολογική ευαισθησία» καταλήγει.

Στις 23 Νοεμβρίου η Δήμητρα Πέτσα θα κάνει μια προσωπική έκθεση/περφόρμανς και video installation στο Παρίσι, στον εκθεσιακό χώρο La paix που ειδικεύεται στο fashion art με το πρότζεκτ Wetness. Εκεί, θα συμμετέχει και η ίδια στην περφόρμανς, σε συνεργασία με τη στυλίστρια και curator Christelle Owona Nisin που έχει επίσης background στις καλές τέχνες, σε συνδυασμό με τη μόδα.

Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
Φωτο: Χρήστος Πετριτζής
Ρούχα από ύφασμα που μοιάζει σαν να έχει μόλις βραχεί Facebook Twitter
©Nicholas Hadfield
|article_no_max_width| |article_no_max_width|

Info

Δείτε περισσότερα για την Δήμητρα Πέτσα εδώ. 

Μόδα & Στυλ
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Μόδα & Στυλ / «Η γιαγιά μου, η Vivienne Westwood, ήταν για πολύ καιρό δυσαρεστημένη»

Η Cora Corré, μοντέλο και ακτιβίστρια, αφοσιωμένη στις αρχές της διάσημης σχεδιάστριας και γιαγιάς της, αποχώρησε από την εταιρεία που φέρει το όνομα εκείνης και καταγγέλλει ενέργειες που προδίδουν την κληρονομιά και τους στόχους της.
THE LIFO TEAM
Νύχια

Μόδα & Στυλ / Τα μακριά νύχια και το slut shaming στην εργασία

Τρεις γυναίκες δημοσιογράφοι συζητούν για τα αρνητικά σχόλια και τις προκαταλήψεις που συνοδεύουν ακόμα τη γυναικεία εμφάνιση και για το γεγονός πως οι περισσότερες στερεοτυπικές απόψεις στον χώρο εργασίας έχουν να κάνουν με το φύλο.
ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΖΙΝΙΩΛΗ
Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Μόδα & Στυλ / Έκανε ο Marc Jacobs καλύτερα τη δουλειά της Anna Wintour;

Ο Marc Jacobs υπογράφει το τεύχος Δεκεμβρίου της αμερικανικής «Vogue», κατακτώντας άλλη μια πρωτιά στην παθιασμένη καριέρα του, που ταυτίστηκε με επιδείξεις-υπερθεάματα, το grunge των ’90s και το fusion της πολυτελούς μόδας με την τέχνη.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
Ode to socks: Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Radio Lifo / Δείξε μου τις κάλτσες σου να σου πω ποιος είσαι

Πότε ακριβώς οι κάλτσες, από ασήμαντη λεπτομέρεια, έγιναν οι πρωταγωνίστριες στο ντύσιμο; H Μερόπη Κοκκίνη μιλά με την Ξένια Βανικιώτη, τη δημιουργό της πιο δημοφιλούς ελληνικής εταιρείας cool καλτσών, της Ode to socks.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η Άνοιξη του 2025

Μόδα & Στυλ / Άνοιξη 2025: Τα ντεφιλέ δεν κράτησαν χαμηλό προφίλ

Στα ατέλειωτα χιλιόμετρα πασαρέλας των περασμένων ημερών, η χειροποίητη δεξιοτεχνία, η πυκνή σημειολογία, οι μεταγραφές και οι επέτειοι προσέφεραν συγκινήσεις σε μια μεταβατική περίοδο για το σύνολο της βιομηχανίας του high fashion.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ

σχόλια

1 σχόλια
Το φορεμα ή το τοπ με βρεγμενο λουκ να το καταλαβω, το κατουρημενο παντελονι δυστυχως ειμαι πολυ πεζος για να βρω την λογικη ή την αισθητικη του...