Καφές χωρίς καφετιέρα

Facebook Twitter
1

Όταν όλα καταρρέουν, επιστρέφουμε στα βασικά: αν δεν αντέχετε τον φραπέ και δε μπορείτε να φτιάξετε φρέντο σπίτι σας, αν έχετε προβληματιστεί με τα 2 και κάτι ευρώ που πρέπει να δίνετε κάθε φορά που παίρνετε καφέ για το γραφείο, μπορείτε να επιστρέψετε στις εποχές που δεν υπήρχαν καφετιέρες. Πώς έπιναν τότε τον καφέ τους;

Από το 2007 και μετά η Αμερική θυμήθηκε την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής καφέ, «cold brewing», με παράδοση από τη Νέα Ορλεάνη. Όλα τα ψυγεία είχαν κάποτε χωμένα στο βάθος γυάλινα βάζα κλεισμένα καλά γεμάτα με καφέ. Η μέθοδος είναι τρομερά απλή και, το καλύτερο είναι ότι η γεύση είναι ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι στην παραδοσιακή καφετιέρα, γιατί δεν πικρίζει από το καυτό νερό αλλά κρατάει τη γεύση του.

Οι πολύ φανατικοί αγοράζουν κόκκους, τους ψήνουν στο τηγάνι, τους αλέθουν και χρησιμοποιούν αυτόν τον καφέ. Οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν όποιον αλεσμένο καφέ θέλουν (γαλλικό, εσπρέσο, όχι ελληνικό γιατί είναι πούδρα και θα γλιστρίσει μέσα από το φίλτρο) και να φτιάξουν τον καφέ που γίνεται μόνος του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύετε νερό θερμοκρασίας δωματίου με καφέ. Η αναλογία είναι θέμα γούστου αλλά να έχετε υπόψη ότι στο τέλος το υγρό θα αραιωθεί με πάγο, οπότε είναι καλύτερο είναι να βάλετε παραπάνω καφέ από ό,τι συνηθίζετε. Κλείνετε το δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, όταν θα θέλετε καφέ, πρέπει να τον φιλτράρετε – μπορείτε να το κάνετε με ένα ψιλό σουρωτήρι ή με τη γαλλική καφετιέρα με το έμβολο. Προσθέστε πάγο, και voilà! Καφές με την αγνότητα του 1930.

Αν η διαδικασία σας φαίνεται κοπιαστική, υπάρχει και η γιαπωνέζικη θεωρία που λέει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες πράγματι καταστρέφουν τη γεύση του καφέ αλλά χωρίς αυτές δεν γίνεται καλός καφές. Για να λύσουν το παράδοξο, χρησιμοποιούν καυτό και ζεστό νερό ταυτόχρονα. Για να το πούμε πιο απλά, μπορείτε να κάνετε το εξής: βάλτε στη γυάλινη κανάτα της καφετιέρας του γαλλικού καφέ μερικά παγάκια και κατά τα άλλα, κάνετε τα συνηισμένα. Έτσι ο καφές θα ξεδιπλωθεί μέσα στο φίλτρο με το ζεστό νερό, αλλά δεν θα πέσει στο καυτό πιατάκι για να αυτοκτονήσει, αλλά πάνω στον πάγο, ο οποίος θα φροντίσει να διατηρήσει τα αρώματα, κι έτσι στο τέλος θα έχετε έτοιμο κρύο καφέ.

Ο καφές κατά το 1961, σε ένα σύντομο βίντεο

Μια ανύπαρκτη επιθυμητή γυναίκα, η γοργόνα των Starbucks σύμφωνα με τη φαντασία κάποιων:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ

σχόλια

1 σχόλια