Καφές χωρίς καφετιέρα

Facebook Twitter
1

Όταν όλα καταρρέουν, επιστρέφουμε στα βασικά: αν δεν αντέχετε τον φραπέ και δε μπορείτε να φτιάξετε φρέντο σπίτι σας, αν έχετε προβληματιστεί με τα 2 και κάτι ευρώ που πρέπει να δίνετε κάθε φορά που παίρνετε καφέ για το γραφείο, μπορείτε να επιστρέψετε στις εποχές που δεν υπήρχαν καφετιέρες. Πώς έπιναν τότε τον καφέ τους;

Από το 2007 και μετά η Αμερική θυμήθηκε την παραδοσιακή μέθοδο παρασκευής καφέ, «cold brewing», με παράδοση από τη Νέα Ορλεάνη. Όλα τα ψυγεία είχαν κάποτε χωμένα στο βάθος γυάλινα βάζα κλεισμένα καλά γεμάτα με καφέ. Η μέθοδος είναι τρομερά απλή και, το καλύτερο είναι ότι η γεύση είναι ακόμα καλύτερη απ’ ό,τι στην παραδοσιακή καφετιέρα, γιατί δεν πικρίζει από το καυτό νερό αλλά κρατάει τη γεύση του.

Οι πολύ φανατικοί αγοράζουν κόκκους, τους ψήνουν στο τηγάνι, τους αλέθουν και χρησιμοποιούν αυτόν τον καφέ. Οι υπόλοιποι μπορούν να αγοράσουν όποιον αλεσμένο καφέ θέλουν (γαλλικό, εσπρέσο, όχι ελληνικό γιατί είναι πούδρα και θα γλιστρίσει μέσα από το φίλτρο) και να φτιάξουν τον καφέ που γίνεται μόνος του κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι ανακατεύετε νερό θερμοκρασίας δωματίου με καφέ. Η αναλογία είναι θέμα γούστου αλλά να έχετε υπόψη ότι στο τέλος το υγρό θα αραιωθεί με πάγο, οπότε είναι καλύτερο είναι να βάλετε παραπάνω καφέ από ό,τι συνηθίζετε. Κλείνετε το δοχείο και το βάζετε στο ψυγείο. Την επόμενη μέρα, όταν θα θέλετε καφέ, πρέπει να τον φιλτράρετε – μπορείτε να το κάνετε με ένα ψιλό σουρωτήρι ή με τη γαλλική καφετιέρα με το έμβολο. Προσθέστε πάγο, και voilà! Καφές με την αγνότητα του 1930.

Αν η διαδικασία σας φαίνεται κοπιαστική, υπάρχει και η γιαπωνέζικη θεωρία που λέει ότι οι υψηλές θερμοκρασίες πράγματι καταστρέφουν τη γεύση του καφέ αλλά χωρίς αυτές δεν γίνεται καλός καφές. Για να λύσουν το παράδοξο, χρησιμοποιούν καυτό και ζεστό νερό ταυτόχρονα. Για να το πούμε πιο απλά, μπορείτε να κάνετε το εξής: βάλτε στη γυάλινη κανάτα της καφετιέρας του γαλλικού καφέ μερικά παγάκια και κατά τα άλλα, κάνετε τα συνηισμένα. Έτσι ο καφές θα ξεδιπλωθεί μέσα στο φίλτρο με το ζεστό νερό, αλλά δεν θα πέσει στο καυτό πιατάκι για να αυτοκτονήσει, αλλά πάνω στον πάγο, ο οποίος θα φροντίσει να διατηρήσει τα αρώματα, κι έτσι στο τέλος θα έχετε έτοιμο κρύο καφέ.

Ο καφές κατά το 1961, σε ένα σύντομο βίντεο

Μια ανύπαρκτη επιθυμητή γυναίκα, η γοργόνα των Starbucks σύμφωνα με τη φαντασία κάποιων:

Γεύση
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Γεύση / Starata: Οι χωριάτικες πίτες των Εξαρχείων που μας έμαθε ένας σταρ σεφ

Το πιο κλασικό ελληνικό πρωινό, η τυρόπιτα, φτιάχνεται και ψήνεται μπροστά μας σε ένα μικρό μαγαζί που συνεχίζει τη θεσσαλική παράδοση στην Αθήνα. Την πρότεινε ο Σωτήρης Κοντιζάς και τη δοκιμάσαμε.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Ηχητικά Άρθρα / Ντρόμ(ι)σες: Ένα ξεχασμένο αρβανίτικο πιάτο και η ιστορία ενός απαγορευμένου έρωτα

Φτιαγμένο με τα πιο απλά υλικά, αλεύρι, νερό και λάδι, συνδέθηκε, μαζί με την μπομπότα, με την Κατοχή. Ο M. Hulot περιγράφει τις αναμνήσεις που του φέρνει στο μυαλό αυτό το πολύ απλό «φαγητό των γιαγιάδων».
M. HULOT
Συνταγές με κουνουπίδι

Γεύση / Συνταγές με κουνουπίδι, με ένα από τα «δώρα» της χειμωνιάτικης κουζίνας

Ο σεφ Άγγελος Μπακόπουλος μοιράζεται ιδέες που έχουν το κουνουπίδι για πρωταγωνιστή, πιάτα που μπορούν να σταθούν τόσο στο καθημερινό όσο και σε ένα κυριακάτικο τραπέζι με φίλους.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Μουσουρλού μου η γλυκιά σου κουζίνα ανάβει φωτιές!

Γεύση / Ένα νέο γαστροκαφενείο στον Βύρωνα σερβίρει τη μικρασιατική παράδοση

Στη Μουσουρλού για τραγανά μύδια Κωνσταντινουπόλεως, τηγανητές πατάτες με κιμά και κασέρι, τυροκαυτερή «χτυπητή», κεμπάπ και ένα πιάτο εμπνευσμένο από τα παλιά Λαδάδικα της δεκαετίας του ’70.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια