Σας στέλνω μερικές φωτογραφίες από την διαδήλωση που έγινε πριν από μερικές μέρες, στις 9 Απρίλη στην Μπογκοτά υπέρ των ειρηνευτικών διαδικασιών που στοχεύουν στο να τερματίσουν τις εμφύλιες συγκρούσεις που ταλαιπωρούν την χώρα εδώ και 50 χρόνια.
Στις 9 Απρίλη του 1948 δολοφονήθηκε ο δημοφιλής ηγέτης των Φιλελευθέρων Γαϊτάν. Για μερικές μέρες η Μπογκοτά καιγόταν και η δολοφονία αυτή ήταν η αρχή του πολέμου (La Violencia). Οι πληγές που άνοιξαν τότε δεν έκλεισαν ποτέ. Ακόμα και η ανώτερη τάξη, που πλέον δεν επηρεάζεται από τα όποια προβλήματα, θα σου πει για κάποιον συγγενή που χάθηκε τότε. Η δολοφονία του Γαϊτάν (Jorge Eliécer Gaitán) έχει τεράστια συμβολική σημασία για τους Κολομβιανούς. H διαδήλωση ήταν και ένας φόρος τιμής στη μνήμη του. Ήρθαν άνθρωποι με πούλμαν από κάθε γωνιά της χώρας. Ήταν μια από τις λίγες φορές που μπορούσες να δεις μαζί λευκούς, μαύρους και Ινδιάνους να αγωνίζονται για κοινούς στόχους.
Θα μου πείτε γιατί να μας ενδιαφέρει κάτι τέτοιο στην Ελλάδαq Έχει ενδιαφέρον διότι μιλάμε για έναν λαό που διαμαρτύρεται σπάνια και υποφέρει σιωπηλά για χρόνια και όταν μιλάει αυτό γίνεται σιωπηλά και θλιμμἐνα. Στη διαδήλωση υπήρχαν πανό με συνθήματα υπέρ της κοινωνικής ασφάλειας, της υγείας και της παιδείας σε μια χώρα όπου αυτά είναι ταμπού και διαδήλωναν ειρηνικά για τα δικαιώματα τους διάφορες ομάδες που είναι στο περιθώριο, απὀ την LGBT κοινότητα έως τους Ινδιάνους (στις φωτογραφίες Ινδιάνοι της φυλής Γουαγιού) και τους ψαράδες που βλέπουν τα ποτάμια να μολύνονται.
Η Κολομβία είναι μια από τις χώρες όπου όλα αυτά εναντίων των οποίων διαδηλώνουμε στην Ελλάδα είναι ήδη καθεστώς - τα χαμηλά μεροκάματα, η επισφαλής εργασία, η ιδιωτική περίθαλψη, η ιδιωτική εκπαίδευση. Η διαδήλωση οργανώθηκε από την κυβέρνηση αλλά κατέβηκαν και οι αντάρτες Φαρκ (η μεγαλύτερη οργάνωση που διαδήλωνε υπέρ της ειρήνης υποστηρίχτηκε από αυτούς), καθώς και όλα τα κόμματα και οι οργανώσεις, πλην φυσικά της ακροδεξιάς και των παραστρατιωτικών. Υπήρχε η αίσθηση πως όλοι έχουν κουραστεί και θέλουν κάτι καλύτερο και αν όχι να ξεχάσουν, να φτιάξουν κάτι νέο.
Στέλνω αυτές τις φωτογραφίες που μοιάζουν με γιορτή ως μια σημείωση για το πόσο μοιάζουμε όλοι μεταξύ μας όπου και να ζούμε και πως όλοι θέλουμε έναν καλύτερο κόσμο, πολύ διαφορετικό από τα νεοφιλελεύθερα ιδανικά. Εκτός από διάφορα κόμματα, ενώσεις φοιτητών, οργανώσεις εργαζομένων, συλλόγους για την μνήμη των θυμάτων, φοιτητικών οργανὠσεων κ.α. είχαν κατέβει και και οι Anonymous με συνθήματα ενάντια στις τράπεζες.
Η φωτογραφία της εξαφανισμένης κοπέλας αποτελεί μέρος της «Γκαλερί της μνήμης», ο καλλιτέχνης-ερευνητής λέγεται Κάρλος Αλμπέρτο Καστάνιο Μαρτίνεζ και η φωτογραφία αποτελεί μέρος ενός υπαίθριου κόνσεπτ που καταγράφει σκηνές από διάφορες τραγωδίες του εμφύλιου.
Domenica
σχόλια