ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Μπαράκ Ομπάμα: «Το κράξιμο στα social media δεν είναι ακτιβισμός!»

Μπαράκ Ομπάμα: «Το κράξιμο στα social media δεν είναι ακτιβισμός!» Facebook Twitter
Ομπάμα: «Αν το μόνο που κάνεις είναι να πετροβολάς, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πας πολύ μακριά».
4

Αποφασιστική παρέμβαση στη δημόσια συζήτηση έκανε πριν λίγες μέρες ο προηγούμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ συζητώντας για τον σύγχρονο νεανικό ακτιβισμό κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Ίδρυμα Ομπάμα.

Για πάνω από μια ώρα, ο Μπαράκ Ομπάμα έμεινε στη σκηνή συνομιλώντας με την ηθοποιό Γιάρα Σαντίντι (και συμφοιτήτρια της κόρης του Μάλια στο Χάρβαρντ) που συντόνιζε τη συζήτηση και άλλους εκλεκτούς προσκεκλημένους από όλο τον κόσμο. Η ατζέντα της συζήτησης αφορούσε κυρίως ζητήματα «ηγεσίας και κινημάτων λαϊκής βάσης» αλλά ήταν τα σχόλια του Ομπάμα για τους νεαρούς ακτιβιστές που έκαναν πάταγο και εξαπλώθηκαν παντού στο ίντερνετ, κερδίζοντας την επιδοκιμασία ακόμα κι από πολιτικούς του αντιπάλους.

«Θα πρέπει εσείς οι νέοι να ξεπεράσετε γρήγορα την ιδέα μιας αγνής, αμετάβλήτης και ασυμβίβαστης στάσης και μιας διαρκούς και άκαμπτης πολιτικής επαγρύπνησης», δήλωσε. «Ο κόσμος που ζούμε είναι γεμάτος ασάφειες και αμφιλογίες. Ακόμα και οι άνθρωποι που κάνουν τις καλύτερες πράξεις έχουν ελαττώματα...».

Ο Μπαράκ Ομπάμα τόνισε ιδιαίτερα τον ρόλο των social media στον σύγχρονο ακτιβισμό και αναφέρθηκε σ' αυτό που αποκαλείται «κουλτούρα ακύρωσης» (ή ματαίωσης), όταν κάποιος καταδικάζεται για κάποια «ανάρμοστη» συμπεριφορά ή ατάκα του για να δεχτεί κατόπιν καταιγισμό επικριτικών σχολίων και αναφορών και να «ακυρωθεί» με συνοπτικές διαδικασίες ο ίδιος και το έργο του:

«Έχω την αίσθηση κάποιες φορές – αίσθηση που γίνεται πιο έντονη από τα social media – ότι επικρατεί ανάμεσα στους νέους σήμερα μια αντίληψη του τύπου 'για να φέρουμε τις επιθυμητές αλλαγές στον κόσμο αρκεί απλά να είμαστε όσο πιο επικριτικοί γίνεται με τους άλλους'. Κάθομαι δηλαδή και ποστάρω tweets και hashtags εναντίον σου επειδή έκανες κάτι λάθος ή δεν χρησιμοποίησες το σωστό ρήμα, και μετά χαλαρώνω και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου: 'Ορίστε φίλε, σου έδειξα σε τι πολιτική εγρήγορση βρίσκομαι, σε έκραξα πρώτος».

«Αυτό δεν είναι ακτιβισμός», συνέχισε. «Αυτό δεν φέρνει καμία αλλαγή. Αν το μόνο που κάνεις είναι να πετροβολάς, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πας πολύ μακριά».

Μπαράκ Ομπάμα: «Το κράξιμο στα social media δεν είναι ακτιβισμός!» Facebook Twitter
Ο Μπαράκ Ομπάμα ενω συνομιλεί περί νενανικού ακτιβισμού στο συνέδριο του Ιδρύματός του, με την ηθοποιό Γιάρα Σαντίντι, συμφοιτήτρια της κόρης του Μάλια στο Χάρβαρντ.

Το κοινό του συνεδρίου ξέσπασε σε χειροκροτήματα, αλλά οι θετικές αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν στους φιλικά προσκείμενους στον πρώην Πρόεδρο. Η διάσημη συντηρητική δικηγόρος, δημοσιογράφος και πανίσχυρη media persona Αν Κούλτερ έγραψε την επόμενη μέρα στον λογαριασμό της στο Twitter: «Μπράβο στον Ομπάμα» - για να προσθέσει σε παρένθεση «Δεν το λέω σαρκαστικά!».

Μια άλλη διάσημη εκπρόσωπος του συντηρητικού σύμπαντος του καναλιού Fox δήλωσε ότι τα σχόλια του Ομπάμα τον έκαναν να μοιάζει «η φωνή της λογικής» και από αυτό μπορεί να καταλάβει κανείς «πού έχει φτάσει το Δημοκρατικό Κόμμα».

Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το προεδρικό χρίσμα, Άντριου Γιανγκ δήλωσε με tweet του ότι ο Ομπάμα «έχει απόλυτο δίκιο σε όλα».

Κάποιοι άλλοι όμως από τον οικείο πολιτικό χώρο του 44ου Προέδρου – ειδικά νεότεροι -επέκριναν τις δηλώσεις του ως «πατερναλιστικές». Ο 35χρονος (Αφροαμερικανός) συγγραφέας Μάικλ Αρκένο με άρθρο του στον Independent έγραψε ότι δεν έχει ανάγκη «από συμβουλές περί 'κουλτούρας ακύρωσης'»:

«Δεν είμαι βέβαιος αν ο Ομπάμα πιστεύει αφελώς αυτά που λέει ή αν προσπαθεί να πείσει συγκεκριμένα τμήματα του πληθυσμού – κυρίως τους νεαρούς μαύρους, στους οποίους λατρεύει να κάνει κήρυγμα – ότι καλύτερα να μην λέμε αυθόρμητα τη γνώμη μας όπως κρίνουμε ότι είναι σωστό».

 
Ιδέες
4

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Ιδέες / Η γυναίκα που ανακάλυψε από τι είναι φτιαγμένα τα αστέρια

Η περίπτωση της αστροφυσικού Σεσίλια Πέιν-Γκαπόσκιν που επέλυσε μόνη της ένα από ένα από τα πιο πιεστικά επιστημονικά ζητήματα αλλά η έρευνά της «καπελώθηκε» από το κατεστημένο της εποχής
EΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ένα ανοιχτό μυαλό / π. Αλέξανδρος: «Ο Χριστός δεν ασχολήθηκε καθόλου με τα κρεβάτια των ανθρώπων»

Ο π. Αλέξανδρος, πρώην καθηγητής Θεολογίας που έγινε παπάς στα 66 του και λειτουργεί στη δημοτική, στον Άγιο Νικόλαο Ραγκαβά στην Πλάκα, είναι από τους ιερωμένους που ξεχωρίζουν για την προοδευτικότητα, την ανοιχτοσύνη και το καινοτόμο πνεύμα τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Βιβλίο / Tι κάνει την αγάπη τόσο δύσκολη;

Γνωστός από το αιρετικό βιβλίο του "Έρωτος Φύσις", ο πατέρας Φιλόθεος αναγνωρίζει τις ομοιότητες μεταξύ ψυχοθεραπείας και θρησκείας και τις προσπάθειες της επίσημης Εκκλησίας να προσεκλύσει "νέα πελατεία". Τονίζει, όμως, πάντα ότι το μέτρο της αληθινής πίστης είναι μόνο η αγάπη.
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ: ΑΡΙΑΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ
«Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ιδέες / «Δεν υπάρχει ελεύθερη βούληση, τελεία και παύλα», σύμφωνα με επιφανή Αμερικανό νευροεπιστήμονα

Ο Robert Sapolsky, καθηγητής Νευρολογίας και Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σχεδόν όλη η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι πέρα από τον συνειδητό μας έλεγχο.
THE LIFO TEAM
Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία των σωμάτων και των ηδονών»

Βιβλίο / Μικαέλ Φεσέλ: «Η αμφισβήτηση του κατεστημένου είναι αδιαχώριστη από μια νέα οικονομία σωμάτων και ηδονών»

Μπορούμε, άραγε, ζώντας σε έναν άδικο κόσμο, να απολαμβάνουμε απενοχοποιημένα και δίχως να συναινούμε έστω αθέλητα στην ανισότητα και στην εκμετάλλευση; Είναι η ηδονοθηρία καθαρά ατομική, και ατομικιστική, υπόθεση ή μπορεί να ενταχθεί οργανικά στις πολιτικές της επιθυμίας και των σωμάτων; Πόσο επίκαιρα είναι σήμερα συνθήματα όπως το «επανάσταση για την καύλα της»; Ιδού πώς το φιλοσοφεί το θέμα ο συγγραφέας του βιβλίου «Κόκκινα Φανάρια – Η ηδονή και η αριστερά» (εκδ. Πόλις).
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
...αναφέρθηκε σ' αυτό που αποκαλείται «κουλτούρα ακύρωσης» (ή ματαίωσης), όταν κάποιος καταδικάζεται για κάποια «ανάρμοστη» συμπεριφορά ή ατάκα του για να δεχτεί κατόπιν καταιγισμό επικριτικών σχολίων και αναφορών και να «ακυρωθεί» με συνοπτικές διαδικασίες ο ίδιος και το έργο του: «Έχω την αίσθηση κάποιες φορές – αίσθηση που γίνεται πιο έντονη από τα social media – ότι επικρατεί ανάμεσα στους νέους σήμερα μια αντίληψη του τύπου 'για να φέρουμε τις επιθυμητές αλλαγές στον κόσμο αρκεί απλά να είμαστε όσο πιο επικριτικοί γίνεται με τους άλλους'. Κάθομαι δηλαδή και ποστάρω tweets και hashtags εναντίον σου επειδή έκανες κάτι λάθος ή δεν χρησιμοποίησες το σωστό ρήμα, και μετά χαλαρώνω και νοιώθω καλά με τον εαυτό μου: 'Ορίστε φίλε, σου έδειξα σε τι πολιτική εγρήγορση βρίσκομαι, σε έκραξα πρώτος». «Αυτό δεν είναι ακτιβισμός», συνέχισε. «Αυτό δεν φέρνει καμία αλλαγή. Αν το μόνο που κάνεις είναι να πετροβολάς, το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα πας πολύ μακριά». Πηγή: www.lifo.grΣαν να περιγράφει επακριβώς τις αντικοινωνικές αντιδράσεις της "πλειοψηφίας" απέναντι στην "αισχρή και καταδικαστέα αντικοινωνικότητα" που επέδειξαν αναίσχυντα τα "κορίτσια" με το βάδισμα αλα Monty Pythons, μη σεβόμενες τα Μεταξικά κατάλοιπα. Ούτε παραγγελία...
Η κουλτούρα της οργής δεν οδηγεί πουθενά. Το να νιώθεις θύμα και να θες να δικαιωθείς έναντι των άλλων, αντί να συνεννοηθείς μαζί τους, είναι αντικοινωνική στάση. Μου θυμίζει το "ο πελάτης έχει πάντα δίκιο" και σίγουρα ακουμπά στην κουλτούρα της κατανάλωσης. Δεν είναι ένας πόλεμος μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών. Το κατάλαβαν καλά όσοι προοδευτικοί βρέθηκαν να δέχονται οικεία πυρά.Μη γελιόμαστε: δεν υπάρχει άνθρωπος που αν τον βάλεις στο μικροσκόπιο της κριτικής, δεν θα του βρεις μελανά σημεία. Απλώς κάπου θα πέσει ο προβολέας και να εύχεσαι να μην είναι επάνω σου. Τίθενται έτσι ζητήματα δικαιοσύνης, όταν όλα γίνονται γρήγορα και το τεκμήριο της αθωότητας χάνεται, αλλά και ζητήματα δημοκρατίας, για το ποιοι χειραγωγούν την οργή του κόσμου, μυστικές υπηρεσίες συνήθως.
Αφού επικροτήσω όσα λέει ο Ομπάμα, δράττομαι της ευκαιρίας να πω : Ο Ομπάμα και ο Αντετοκούνμπο ανήκουν - τηρουμένων των αναλογιών - στην κατηγορία αυτή των ανθρώπων που ΕΚΑΝΑΝ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ.YES, WE CAN !Βάσισαν την ανέλιξή τους στην παγκόσμια κορυφή, αποκλειστικά στο ήθος και στην εργατικότητά τους.Η ομιλία Ομπάμα εδώ στην Αθήνα, θα έπρεπε να διδάσκεται στην Ελλάδα, όσο οξύμωρο και αν ακούγεται αυτό. Αφού ο Ομπάμα έδειξε, ότι είχε μετέλθει της ελληνικής παιδείας περισσότερο από ό, τι οι ίδιας γενιάς - και όχι μόνον -Έλληνες.Ο δε Αντετοκούνμπο με την στάση ζωής μέχρι τώρα, δείχνει ότι φιλοσοφικά ανήκει "αλλού" από την συντριπτική πλειοψηφία των ίδιας ηλικιακής γενιάς - και όχι μόνον πάλι - Ελλήνων πολιτών. Κατ' εμέ, είναι και οι δύο τα πρότυπα Αρχών που πρέπει να έχουμε, αντί των προτύπων καταναλωτικής "ευκολίας" της πολιτικής και κοινωνικής σόουμπίζ (Τραμπ κλπ).