Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο. Courtesy of Hansons
0



ΣΤΟΝ «ΔΡΑΚΟΥΛΑ» του Μπραμ Στόκερ οι περιγραφές των αξεσουάρ εξόντωσης βρικολάκων –με όλα τα σχετικά σύνεργα- του Δρ. Βαν Χέλσινγκ είναι τόσο λεπτομερείς που μαρτυρούν ότι ο συγγραφέας ίσως είχε περιεργαστεί ένα τέτοιο «κουτί πρώτων βοηθειών εναντίον βαμπίρ», τουλάχιστον μια φορά στη ζωή του.


Τώρα ένα τέτοιο kit καταδίωξης βαμπίρ βγαίνει σε δημοπρασία και είναι πραγματικά εντυπωσιακό τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με τις εξωτερικές λεπτομέρειες, όσο και με το πλούσιο εσωτερικό μέρος του: επενδεδυμένο με πορφυρό μετάξι, με 8 θήκες διαφορετικού μεγέθους, έρχεται από τα τέλη του 1800 και περιέχει μία Βίβλο, ένα πιστόλι σε μέγεθος τσέπης, τρεις Σταυρούς, ένα μαχαίρι τσέπης με φιλντισένια λαβή, μία ασημένια λεπίδα, αλλά και τρία γυάλινα μπουκάλια με περίτεχνα στόμια.

Επίσης, στο κουτί υπάρχει μία Chapel (σ.σ.: το ροζάριο των Καθολικών), δυο πένσες (!) και άλλα πολύτιμα για την παλαιότητά τους μικροσύνεργα που σε κάποιον λογικά θα ήταν χρήσιμα κατά τη διάρκεια του «κυνηγιού» ενός απέθαντου που κατέτρεχε αθώες ψυχές και λαιμούς παρθένων.

Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών Hansons, τα μπουκαλάκια προέρχονται από την ύστερη βικτοριανή εποχή, ενώ η έκδοση του συγκεκριμένου αντιτύπου της Βίβλου χρονολογείται το 1842. Το παλαιότερο τμήμα του κουτιού, σύμφωνα με τον Charles Hanson, είναι το ίδιο του το καπάκι που χρονολογείται γύρω στα 1780.

Εντυπωσιακή επίσης είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα...

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Courtesy of Hansons

Τι ήταν, λοιπόν, αυτό το κουτί; Μία από τις θεωρίες των επικεφαλής της δημοπρασίας είναι ότι την εποχή εκείνη, αυτά τα kit πωλούνταν περισσότερο ως αναμνηστικά, σε συλλέκτες που τους είχε συνεπάρει ως μυθιστόρημα «Ο Δράκουλας» του Μπραμ Στόκερ, τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο.

Βέβαια, υπάρχουν και πηγές από τη Ρουμανία που επιμένουν ότι παρόμοια κουτιά εξόντωσης βρικολάκων υπήρχαν και πριν τη συναρπαστική μυθοπλασία του Στόκερ, αφορούσαν, όμως, φόβους και δεισιδαιμονίες των αγροτών και των κτηνοτρόφων που επιχειρούσαν να εξηγήσουν πιθανές αρρώστιες της εποχής που αφάνιζαν τις σοδειές και τα κοπάδια τους.

«Οι άνθρωποι γοητεύονται από τις ιστορίες για βαμπίρ, εξ ου και η συνεχιζόμενη εμφάνισή τους σε ταινίες και στην τηλεόραση σήμερα. Είναι μέρος του λαϊκού πολιτισμού για περισσότερα από 200 χρόνια. Η δημοσίευση του John Polidori's The Vampyre το 1819 είχε σημαντικό αντίκτυπο και ακολουθήθηκε από το κλασικό Dracula του 1897 του Bram Stoker. Ωστόσο, η πίστη σε βαμπίρ και σε άλλες παράξενες δεισιδαιμονίες επιστρέφει ακόμη περισσότερο σήμερα.

Βαμπίρ δεν ξέρουμε αν υπήρχαν, βγαίνει όμως σε δημοπρασία ένα kit καταδίωξής τους Facebook Twitter
Εντυπωσιακή είναι η επισμαλτωμένη εικόνα του Χριστού, μία κλασική εικόνα Ανάστασης του Κυρίου, που μέσα στο κουτί, όμως, συνυπάρχει με ένα φιλντισένιο αγαλματάκι ενός λύκου που φορά άμφια ιερέα... Courtesy of Hansons

Το έργο της εξόντωσης ενός βρικόλακα ήταν εξαιρετικά σοβαρή δουλειά για εκείνη την εποχή και ασχέτως αν μιλάμε για υπαρκτές ή όχι καταστάσεις κινδύνου, οι άνθρωποι πίστευαν ότι μια τέτοια δουλειά θέλει τις σωστές μεθόδους και φυσικά τα σωστά εργαλεία», εξηγεί ο Hanson.


Επιστρέφοντας στην πεζή πραγματικότητα, ας σημειωθεί ότι σχεδόν τίποτα δεν είναι γνωστό για την ιστορία του κουτιού ή τον πραγματικό ιδιοκτήτη αυτού του περίτεχνου κουτιού. Ο οίκος δημοπρασιών το απέκτησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Hanson επισκέφθηκε μία γκαλερί με αντίκες. Ως σπάνιο κομμάτι που βγαίνει στο σφυρί αναμένεται να αγγίξει τα 3.000 δολάρια το λιγότερο...

Με στοιχεία από New York Times 

 

Αρχαιολογία & Ιστορία
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κωνσταντίνος Κονοφάγος 

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Κωνσταντίνος Κονοφάγος: Ο μεταλλουργός που έσωσε το Λαύριο από την πείνα

Το 1942, ο Κωνσταντίνος Κονοφάγος ηγείται μιας μυστικής αποστολής, μετατρέποντας σωρούς «χωρίς αξία» σε άργυρο. Μέσα σε συνθήκες Κατοχής και πείνας, το θάρρος και η επινοητικότητά του εξασφαλίζουν τροφή για εκατοντάδες κατοίκους του Λαυρίου.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Ιστορία μιας πόλης / Ένα γλέντι στην Αθήνα και το κρασοπότηρο του Περικλή

Τι μπορεί να διαβάσει κανείς πάνω στον σκύφο του Περικλέους; Και γιατί θεωρείται ένα αυθεντικό στοιχείο μιας ιδιωτικής στιγμής; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια χριστουγεννιάτικη ιστορία από το 1926 κλεισμένη σε βρεφοδόχο

Η ερευνητική ομάδα «dirty ‘30s & late ‘20s» διασώζει μια δημοσιογραφική έρευνα για τα έκθετα βρέφη στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, φέρνοντάς τη στο σήμερα και αναδημοσιεύοντάς τη, σχεδόν έναν αιώνα μετά, στη LiFO.
DIRTY ‘30S & LATE ‘20S
Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Ιστορία μιας πόλης / Η καθημερινή ζωή στην Αθήνα μέσα από τις αρχαίες επιγραφές

Τι μαθαίνουμε από τις ιδιωτικές και τι από τις δημόσιες επιγραφές των Αθηναίων; Πώς αποτύπωναν τον δημόσιο και πολιτικό βίο; Τι μας αποκαλύπτουν για την προσωπική ζωή των κατοίκων της πόλης; Η Αγιάτη Μπενάρδου συνομιλεί με τον αρχαιολόγο Άγγελο Ματθαίου.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ηχητικά Άρθρα / Η μυθιστορηματική ιστορία της οικογένειας Ζιλιερόν που συνδέθηκε με την ελληνική αρχαιολογία όσο καμία

Ποιοι ήταν οι Ζιλιερόν και πώς βρέθηκαν στην Ελλάδα; Γιατί υπήρξε καθοριστική η σχέση του Ε. Ζιλιερόν με τον Ε. Σλήμαν; Πώς κλήθηκε να συνεργαστεί με τον Άθρουρ στις ανασκαφές της Κνωσού; Ποια είναι η συνδρομή των καλλιτεχνών Ζιλιερόν στην ελληνική αρχαιολογία; Και τι ακριβώς είναι το «αρχείο Ζιλιερόν»;
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριασίου πεδίου

Ιστορία μιας πόλης / Η ιδιότυπα μητριαρχική κοινωνία του Θριάσιου Πεδίου

Από την αρχαιότητα το Θριάσιο πεδίο συνδέεται με δύο εξέχουσες γυναικείες θεότητες: τη Δήμητρα και την Κόρη, την Περσεφόνη. Τι συμβαίνει όμως κατά τα υστερότερα χρόνια στην περιοχή; Πόσο μητριαρχική τελικά υπήρξε η τοπική κοινωνία; Η Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Παναγιώτη Πέστροβα.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Άγαλμα που ανακαλύφθηκε στον τάφο της Κλεοπάτρας αποκαλύπτει το πραγματικό της πρόσωπο

Αρχαιολογία & Ιστορία / Άγαλμα που ανακαλύφθηκε σε αιγυπτιακό ναό αποκαλύπτει το πραγματικό πρόσωπο της Κλεοπάτρας

Ορισμένοι αρχαιολόγοι διαφωνούν, σημειώνοντας ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου διαφέρουν σημαντικά από τις γνωστές απεικονίσεις της Κλεοπάτρας
THE LIFO TEAM
Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο «φως» η ανασκαφή

Αρχαιολογία & Ιστορία / Παναγία των Παρισίων: Οι αρχαιολογικοί θησαυροί που έφερε στο φως η ανασκαφή

Βρέθηκαν περίπου 1.035 θραύσματα ιστορικών έργων τέχνης, συμπεριλαμβανομένων ευρημάτων από ασβεστολιθικά αγάλματα, τμήματα μεσαιωνικού χώρου λατρείας (jubé) και μιας σαρκοφάγου που αποδίδεται στον Αναγεννησιακό ποιητή Ζοακίμ ντυ Μπελαί
THE LIFO TEAM
Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Αρχαιολογία & Ιστορία / Μια μεγάλη έκθεση για τους παραμυθένιους Δρόμους του Μεταξιού

Η έκθεση «Silk Roads» στο Βρετανικό Μουσείο αφηγείται μια ιστορία σύνδεσης πολιτισμών και ηπείρων, αιώνες πριν από τον παγκοσμιοποιημένο κόσμο που γνωρίζουμε σήμερα.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Αρχαιολογία & Ιστορία / Οι σιωπηλές «Κυκλαδίτισσες» στη μεγαλύτερη έκθεση για τον κυκλαδικό πολιτισμό

Με πολύτιμα και άγνωστα αντικείμενα από όλο το Αιγαίο η νέα έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης επιχειρεί να ερμηνεύσει το παρελθόν όλου του Αρχιπελάγους μέσα από τα μάτια των γυναικών.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς αιώνες»

Ιστορία μιας πόλης / Η Ακαδημία Πλάτωνος και η καθημερινότητα των Αθηναίων στους «Σκοτεινούς Αιώνες»

Ποια είναι τα νέα αρχαιολογικά δεδομένα για την Αθήνα κατά την Εποχή του Σιδήρου; Η αρχαιολόγος Αλεξάνδρα Αλεξανδρίδου μιλά για τα ευρήματα -ταφικά έθιμα, πήλινα αγγεία και αρχαιολογικά στοιχεία- που αποκαλύπτουν κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις των κατοίκων της Ακαδημίας.
ΑΓΙΑΤΗ ΜΠΕΝΑΡΔΟΥ
Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολογία & Ιστορία / Εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ αποκαλύπτουν στους αρχαιολόγους τον τόπο ιστορικής μάχης στο Ιράκ

Αρχαιολόγοι από τη Βρετανία και το Ιράκ πιστεύουν ότι είναι ο τόπος μιας μάχης του έβδομου αιώνα που έγινε καθοριστική για τη διάδοση του Ισλάμ
THE LIFO TEAM