65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
0

Σε ζεστή ατμόσφαιρα και με πρωταγωνιστές τους δημιουργούς και τους ήρωες των ταινιών τους απονεμήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής 10 Νοεμβρίου 2024 τα βραβεία του 65ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και η Fischer, πιστή στον «τίτλο» της ως η πιο σινεφίλ μπίρα στην πόλη, βρέθηκε για ακόμη μια φορά εκεί ως χορηγός των Βραβείων Κοινού για 15η χρονιά, δίνοντας τη δυνατότητα σε περισσότερους από 20.000 θεατές να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες και κάνοντας κάθε στιγμή αξέχαστη για τους λάτρεις του σινεμά.

Τους δημοσιογράφους και το κοινό καλωσόρισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, ο οποίος απέτισε φόρο τιμής στον προσφάτως εκλιπόντα Γιάννη Μπουτάρη.

«Πνεύμα σπινθηροβόλο, προοδευτικό και άοκνο, ο Γιάννης Μπουτάρης καθόρισε όσο ελάχιστοι την κοινωνική, την πολιτική, την πολιτισμική και την επιχειρηματική ζωή όχι μόνο της Θεσσαλονίκης αλλά και ολόκληρης της χώρας. Πρωτοπόρος στους τομείς της οινοποιίας και της οινολογίας, έθεσε κάποια στιγμή στη ζωή του έναν δύσκολο στόχο: να αλλάξει τα μυαλά των ανθρώπων αυτής της πόλης. Και το παράξενο είναι ότι τα κατάφερε, έστω και για λίγο. Έζησε τη ζωή του στο έπακρο, στα όρια, στο φουλ και δεν ήταν ποτέ στο περίπου. Ο Γιάννης Μπουτάρης ήταν πάντα στο ακριβώς. Είχαμε την τύχη και την ευλογία να τον ζήσουμε, να τον έχουμε μαζί μας ως πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Μας βοήθησε, μας υποστήριξε, ακούγαμε τις πάντα σοφές συμβουλές του, πορευτήκαμε μαζί του και τον αγαπήσαμε. Η Θεσσαλονίκη είναι ένα ψηφιδωτό με ψηφίδες πανέμορφες αλλά και σκοτεινές, και ο Γιάννης Μπουτάρης δεν φοβήθηκε ποτέ να τις φωτίσει με αγάπη και ενσυναίσθηση, να αλλάξει ριζικά τη νοοτροπία όλων μας. Τον θυμόμαστε πάντα στις αίθουσες του Φεστιβάλ, στις τελετές, στις εκδηλώσεις μας. Ένα φωτεινό πνεύμα, ένα καθάριο βλέμμα, μια ατρόμητη φωνή. Σε τιμούμε κυρ-Γιάννη, σε θαυμάζουμε, σε κουβαλάμε πάντα μέσα μας. Σ' ευχαριστούμε για όλα!», ήταν μερικά από τα συγκινητικά λόγια που εκφώνησε ο Ορέστης Ανδρεαδάκης.

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Η Fischer έφερε για ακόμη μία φορά το κοινό στο επίκεντρο, δίνοντας τη δυνατότητα σε πάνω από 20.000 θεατές να ψηφίσουν τις αγαπημένες τους ταινίες.

Η πρόεδρος της φετινής κριτικής επιτροπής, θρυλική παραγωγός και σκηνοθέτις του ανεξάρτητου αμερικανικού κινηματογράφου, Σάρα Ντράιβερ, απένειμε το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία Μεγάλου Μήκους «Χρυσός Αλέξανδρος - Θόδωρος Αγγελόπουλος», που παρεμπιπτόντως είναι από τους αγαπημένους της σκηνοθέτες, στην ταινία «Καλές γιορτές» του Σκάνταρ Κόπτι, «για τη λεπτομερή και επιμελημένη ύφανση διαφορετικών αφηγήσεων και οπτικών που φέρνουν στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα των δυναμικών και σχετίζονται με τις έννοιες του έθνους, του κοινωνικού φύλου και των τάξεων, οι οποίες διαιρούν τις κοινωνίες, αλλά και το καθρέφτισμα του μέλλοντος στο πρόσωπο μιας νεαρής γυναίκας».

Το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας «Αργυρός Αλέξανδρος» δόθηκε στο δράμα «Η Τζούλι μένει σιωπηλή» του Βέλγου Λεονάρντο βαν Ντάιλ (μια πανέμορφη φιλμοκατασκευή, σύμφωνα με το σκεπτικό της επιτροπής), ενώ για τις ερμηνείες τους τιμήθηκαν ο Μαχμούντ Μπάκρι για την ταινία «Σε μια άγνωστη γη» του Μάχντι Φλάιφελ και η Ζοάνα Σάντος για την ταινία «Σε πτώση» της Λάουρα Καρέιρα.

Στο διαγωνιστικό τμήμα «Meet the Neighbors+», ο Χρυσός Αλέξανδρος - Μισέλ Δημόπουλος για την καλύτερη ταινία κατέληξε στο «Βιτόρια» των Αλεσάντρο Κασίγκολι και Κέισι Κάουφμαν, μια αναπάντεχη και πρωτότυπη προσέγγιση στο λεπτό θέμα της υιοθεσίας, ενώ ο Αργυρός Αλέξανδρος στο «Ευχαριστούμε για τη συναλλαγή σας» της Λάιλα Αμπάς.

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Παρουσιαστής της φετινής τελετής λήξης ήταν ο Αντίνοος Αλμπάνης, Brand Ambassador της Fischer.

Στο επίσης διαγωνιστικό πρόγραμμα του Film Forward ξεχώρισε και κέρδισε τον Χρυσό Αλέξανδρο η «Οικουμενική Γλώσσα» του Μάθιου Ράνκιν, «μια εξαιρετική ταινία με μια ιδέα που συνδυάζει χρόνους, τόπους και πολιτισμούς, δοσμένη με πολύ ιδιαίτερη κινηματογραφική γλώσσα και αίσθηση του χιούμορ». Παραλαμβάνοντας το βραβείο, ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε, υπενθυμίζοντας την ανθρώπινη ικανότητα για τρυφερότητα σε έναν βάναυσο κόσμο.

Σε παρόμοιο τόνο, ο Νόαζ Ντέσε παρέλαβε τον Αργυρό Αλέξανδρο για την ταινία «Xoftex», «μια συμφωνία του χάους και της έντονης καθημερινής ζωής των μεταναστών στη ζούγκλα ενός προσφυγικού καταυλισμού», και επισήμανε τη σάτιρα και το χιούμορ ως αντίδοτα στην απανθρωπιά.

Πολλοί από τους νικητές χειροκροτήθηκαν θερμά από τους θεατές που παρευρέθηκαν και στην επίσημη τελετή λήξης το βράδυ της 10ης Νοεμβρίου στην αίθουσα Ολύμπιον. Οικοδεσπότης ήταν ο Αντίνοος Αλμπάνης και η βραδιά ξεκίνησε υπό τους ήχους του «My Way», με τη φωτογραφία του Γιάννη Μπουτάρη να δεσπόζει στη μεγάλη οθόνη, προκαλώντας το παρατεταμένο χειροκρότημα των θεατών.

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Η Πηνελόπη Ζαούδη, Marketing Manager Fischer, στην απονομή των Βραβείων Κοινού Fischer.

Για την απονομή των βραβείων κοινού Fischer ανέβηκε στη σκηνή η Πηνελόπη Ζαούδη, Marketing Manager της Fischer, ο Λάζαρος Βογιατζόγλου, υπεύθυνος χορηγιών Βορείου Ελλάδος, και η Βάσω Καψιώχα, Junior Brand Manager της Fischer.

Όπως ανέφερε η κ. Ζαούδη: «Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μάς φιλοξένησε φέτος στην 65η διοργάνωσή του και η μπίρα Fischer ήταν φυσικά εκεί για να συνοδεύσει την πόλη σε αυτήν τη μοναδική γιορτή. Με γνώμονα την αυθεντική εμπειρία που η ίδια η μπίρα μας πρεσβεύει χιλιάδες θεατές περιηγήθηκαν σε 250 ταινίες, οι οποίες φιλοξενήθηκαν στις πιο ιστορικές αίθουσες της πόλης. Αυτό που κάνει ξεχωριστό το Φεστιβάλ Κινηματογράφου είναι οι εμπειρίες που προσφέρει μέσα από τις ιστορίες του αλλά και τη δυνατότητα που δίνει στο κοινό να επιλέξει τις ταινίες που άγγιξαν την ψυχή του. Είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι που η μπίρα Fischer έδωσε για ακόμη μία χρονιά φωνή στους θεατές. Μάλιστα, περισσότεροι από 20.000 θεατές συμμετείχαν, ψήφισαν και ανέδειξαν τις ταινίες που τους συγκίνησαν, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι το σινεμά είναι μια εμπειρία συλλογική, που αξίζει να μοιραζόμαστε».

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Για ακόμη μία χρονιά, η Fischer, ως η πιο σινεφίλ μπίρα, ανέδειξε τη βαθιά σχέση της με την τέχνη και τον πολιτισμό μέσα από το 65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Η Fischer, επίσημος χορηγός των Βραβείων Κοινού εδώ και μια δεκαετία, απένειμε πέντε βραβεία στις ταινίες που συγκέντρωσαν τις περισσότερες ψήφους των θεατών:

Βραβείο Κοινού Fischer - Διεθνές Διαγωνιστικό:
Σε μια άγνωστη γη, 
του Μάχντι Φλάιφελ

Βραβείο Κοινού Fischer - Meet the Neighbors+:
Ο Μοϊκανός, 
του Φρεντερίκ Φαρουτσί

Βραβείο Κοινού Fischer - Film Forward:
Κιούκα πριν το τέλος του καλοκαιριού, 
του Κωστή Χαραμουντάνη

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Η ταινία Wishbone έλαβε το Βραβείο Κοινού Fischer Ελληνικής Ταινίας - «Μιχάλης Κακογιάννης».

Βραβείο Κοινού Fischer - Επίσημο Πρόγραμμα: 
Φως Οδηγός, 
των Κέλι Ο’Σάλιβαν & Άλεξ Τόμσον

Βραβείο Κοινού Fischer «Μιχάλης Κακογιάννης»:
Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου: Wishbone, της Πέννυς Παναγιωτοπούλου

Το «Κρέας» του Δημήτρη Νάκου είναι η ελληνική ταινία που απέσπασε τα περισσότερα βραβεία στις επιμέρους κατηγορίες, ενώ το «Arcadia» του Γιωργου Ζώη τιμήθηκε από τη διεθνή κριτική επιτροπή.

65ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Όσα ξεχώρισαν κοινό και επιτροπές Facebook Twitter
Η Fischer ήταν και φέτος μέρος της κινηματογραφικής διαδρομής των θεατών και του Φεστιβάλ, χαρίζοντας μοναδικές στιγμές σε κάθε προβολή.

Την ταινία «The End», ένα μιούζικαλ για το τέλος του κόσμου, που έριξε και την αυλαία του Φεστιβάλ, προλόγισε ο σκηνοθέτης της, ο δις υποψήφιος για Όσκαρ Τζόσουα Οπενχάιμερ, ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο της Θεσσαλονίκης για τη δυσεύρετη στις μέρες μας ευγένεια με την οποία τον αγκάλιασε, εξήρε την αφοσίωση των πρωταγωνιστών του, ειδικά της Τίλντα Σουίντον και του Μάικλ Σάνον, και ως Αμερικανός (αν και διαμένει εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη) απολογήθηκε με τον τρόπο του για τα αποτελέσματα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών στη χώρα καταγωγής του, και παρότρυνε το κοινό σε ένα θαρραλέο και ελπιδοφόρο βλέμμα για ένα καλύτερο μέλλον.

Οθόνες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ