Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας

Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Άντον Τσέχοφ – 1890, του René Féret
0

«Ο κινηματογράφος στα χέρια σου.» Αυτό είναι το σλόγκαν του Γκρο Πλαν που θα διοργανωθεί από τις 4-7 Φεβρουαρίου στο Ινστιτούτο Θερβάντες Αθήνας.

Μιλήσαμε με τους διοργανωτές Παναγιώτη Σταματόπουλο και Στέφανο Κόλλια, και τους ρωτήσαμε αρχικά, αφού δεν είναι φεστιβάλ, τι είναι το Gros Plan;

«Είναι μία δράση που αποσκοπεί στο να αποτυπώσει τις προτιμήσεις του κινηματογραφόφιλου κοινού, με έμφαση στον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο» μας απάντησαν. «Προβάλλουμε οκτώ ταινίες σε επιλεγμένο δείγμα 150 ατόμων ανά προβολή και αποζητούμε την άποψη των θεατών, για να κατανοήσουμε καλύτερα τις τάσεις του Ελληνικού κοινού».

Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Απάνθρωπος (Cruel), του Eric Cherriere
Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Ντόρα ή οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας, της Stina Werenfels

Πώς προέκυψε η ιδέα;
Αρχικά σκεφτόμασταν την έννοια του test audience, όπως λειτουργεί κυρίως στις ΗΠΑ: γίνονται ειδικές προβολές και, μέσω ειδικά συνταγμένων ερωτηματολογίων, καταγράφεται η γνώμη του κοινού. Φυσικά, πρόκειται για ταινίες που δεν έχουν ακόμη διανεμηθεί και η αντίδραση αποσκοπεί στο να βελτιώσει διάφορα ζητήματα, όπως λ.χ. σεναριακές ασάφειες.

Στην περίπτωσή μας, η γνώμη του κοινού είναι σημαντική, επειδή προσπαθεί να αποτυπώσει τις επιθυμίες του για τον Ευρωπαϊκό κινηματογράφο (και όχι μόνο), χωρίς προκαταλήψεις ή στερεότυπα. Παρατηρήσαμε ότι υπάρχει έλλειψη σχετικών ερευνών, τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε marketing. Ακόμη και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει καλή στατιστική εικόνα για χώρες όπως η Ελλάδα και βασίζεται περισσότερο στο box office. Προσεγγίζουμε τον κινηματογράφο πέραν από τη διάκριση φεστιβαλικών ή εμπορικών ταινιών, επειδή εστιάζουμε στο κοινό – χωρίς προκαταλήψεις. Αποζητούμε να κατανοήσουμε τι πραγματικά θέλει να δει το Ελληνικό κοινό. Παράλληλα, δίνεται η ευκαιρία σε ταινίες που δεν βρήκαν διανομή στη χώρα μας να την αποκτήσουν.

Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Οι αγαπημένοι μας (Les Êtres Chers) της Anne Emond

Συναντήσατε δυσκολίες στην υλοποίηση;
Είναι λογικό να συναντήσεις δισταγμό, όταν αυτό που προτείνεις είναι εντελώς διαφορετικό: το Gros Plan δεν είναι ούτε φεστιβάλ, ούτε market αγοραπωλησίας ταινιών (όπως λ.χ. αυτό που λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο του Φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης). Κατά συνέπεια είναι δύσκολη η εύρεση οικονομικής υποστήριξης, επειδή η συγκεκριμένη δράση δεν έχει ουσιαστικά ξαναγίνει στην Ελλάδα. Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική, επειδή είναι περισσότερο εξοικειωμένοι με αντίστοιχες προσπάθειες. Πάντως, οφείλουμε να ευχαριστήσουμε τόσο το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, όσο και το Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού για την αμέριστη στήριξή τους.

Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Θερινό Ηλιοστάσιο (Summer Solstice), του Michal Rogalski
Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Εγκλωβισμένη (Homesick), του Jakob M. Erwa

Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για τις παράλληλες δράσεις του Gros Plan;
Είναι δύο: masterclass για νέους δημιουργούς και ειδικές προβολές για Λύκεια. Η πρώτη δράση αφορά σε μία άτυπη ενημέρωση για τους διαθέσιμους τρόπους χρηματοδότησης και διανομής σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Φυσικά, οι πληροφορίες αυτές υπάρχουν, αλλά η πρόσβαση και η διαδικασία είναι συνήθως δύσκολη για αυτούς που τις αποζητούν πρώτη φορά. Ουσιαστικά πρόκειται για μία casual παρουσίαση, όπου οι νέοι δημιουργοί μπορούν να ρωτήσουν και να ενημερωθούν, χωρίς να χρειάζεται να συντάξουν επίσημες εκθέσεις – κατά μία έννοια αποτελεί πυξίδα. Εισηγήτρια –και προσκεκλημένη του Γαλλικού Ινστιτούτου- θα είναι η Gaëlle Simonetti, μέλος της πρωτοβουλίας Eye on Films, που αφορά στη στήριξη νέων κινηματογραφιστών.

Η δεύτερη δράση (προβολή ταινιών σε Λύκεια), είναι φυσική συνέχεια του Gros Plan. Το εφηβικό κοινό αναγνωρίζεται ως μεγάλη δύναμη στην Ευρώπη, αν και σπάνια γίνονται κατανοητές οι ιδιαίτερες προτιμήσεις του. Μέσω των προβολών, αποσκοπούμε τόσο στο να καταγράψουμε κάποιες τάσεις όσο και να φέρουμε σε επαφή τους νέους με τον κινηματογράφο.

Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Καουμπόιδες (Kauboji), του Tomislav Mrsic
Δωρεάν ταινίες σε επιλεγμένο σινεφίλ κοινό της Αθήνας Facebook Twitter
Ο τζογαδόρος (The gambler / Losejas), του Ignas Jonynas

Πώς μπορεί κάποιος να συμμετάσχει;
Δεχόμαστε αιτήσεις συμμετοχής για τις δωρεάν προβολές έως τις 29 Ιανουαρίου, μέσω της ιστοσελίδας μας, www.grosplan.gr Μετά από τη διαδικασία επιλογής, οι συμμετέχοντες θα ειδοποιηθούν, ώστε να παρακολουθήσουν δωρεάν τις ταινίες ή/και το masterclass. Προσπαθούμε να επιλέξουμε ένα ευρύ και αντιπροσωπευτικό δείγμα κοινού, για να λάβουμε όσο το δυνατόν καλύτερο feedback. Φυσικά, απευθυνόμαστε τόσο στους κινηματογραφόφιλους όσο και σε αυτούς που επισκέπτονται τις αίθουσες πιο σπάνια.

Μπορείτε να μου πείτε λίγα λόγια για τις ταινίες;
Το φάσμα της επιλογής είναι ευρύ. Υπάρχουν θρίλερ («Εγκλωβισμένη»), κωμωδίες («Καουμπόιδες» - επίσημη υποβολή της Κροατίας για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας του 2015), ιστορικές («Άντον Τσέχωφ - 1890»), καθώς και μεταφορές από σημαντικά θεατρικά έργα («Ντόρα ή οι σεξουαλικές νευρώσεις των γονιών μας»). Όλες οι επιλογές μας έχουν «περάσει» από διάφορα σημαντικά Φεστιβάλ, όπως η Berlinale, το Locarno, το Toronto και άλλα...
Περισσότερες πληροφορίες, trailers και φυσικά ημερομηνίες προβολών (4-7 Φεβρουαρίου) μπορεί να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στο www.grosplan.gr

   

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

JASON MOMOA

Οπτική Γωνία / Το σινεμά ως τοποθέτηση προϊόντος: Το «Minecraft» σπάει ταμεία

Η τεράστια επιτυχία της κινηματογραφικής διασκευής του δημοφιλούς παιχνιδιού θεμελιώνει μια νέα εποχή στο στουντιακό σινεμά που καθιστά την ταύτιση θεατή και καταναλωτή εντονότερη από ποτέ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ