Η Φέι Ντάναγουεϊ αναλαμβάνει τις ευθύνες της

Η Φέι Ντάναγουεϊ αναλαμβάνει τις ευθύνες της Facebook Twitter
Πρωταγωνίστησε στο «Mommie Dearest», το εξωφρενικής ακρότητας πορτρέτο της Τζόαν Κρόφορντ.
0

Όταν το 2001 συνάντησα τη Φέι Ντάναγουεϊ στη Θεσσαλονίκη, τότε που το Φεστιβάλ περνούσε τη σταρ φάση του, το πρώτο πράγμα που μου είπε –και με έκοψε στην ψύχρα–, όταν με χαρά έτεινα το χέρι προς το μέρος της, ήταν «δεν κάνω ποτέ χειραψίες, λυπάμαι», και κάθισε αναπαυτικά στην πολυθρόνα της. Μου φάνηκε τουλάχιστον περίεργο όταν περίπου είκοσι λεπτά αργότερα με αποχαιρέτησε κρατώντας μου σφιχτά τα χέρια, χωρίς να πούμε και κάτι εξαιρετικά αξιομνημόνευτο ή εξομολογητικό ο ένας στον άλλον (μια συνέντευξη ήταν…). Αλλά παρακολουθώντας τη Φέι Ντάναγουεϊ, μια αυθεντική ντίβα με τη φήμη της δύσκολης συνεργάτιδας, να ξεδιπλώνει τη μακρά διαδρομή της και να μιλά ανοιχτά για τη διπολική διαταραχή στο ντοκιμαντέρ Faye, κατάλαβα, εκτός από αυτό που γνωρίζω καλά, ότι δηλαδή δεν είναι σωστό να βγάζεις οριστικά συμπεράσματα για κανέναν μετά από σύντομες και προγραμματισμένες συνομιλίες, πως η ενσάρκωση της Τζόαν Κρόφορντ στο Mommie Dearest, ο ρόλος που χώρισε την καριέρα της στα δύο, δεν ήταν μνημειώδες ατύχημα.

• Το ντοκιμαντέρ Faye του HBO, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο 77ο Φεστιβάλ Καννών στο τμήμα Cannes Classics, αποτελεί μία από τις σπάνιες περιπτώσεις που το «θέμα», δηλαδή η περί ης ο λόγος, συνεργάζεται μιλώντας στην κάμερα και εγκρίνει το υλικό και ταυτόχρονα δεν χαρίζεται στις αδυναμίες της, με τον σκηνοθέτη να αφήνει αναμμένο το φωτάκι εκεί όπου ο φακός καταγράφει τον αληθινό χαρακτήρα. Όπως στην πρώτη σκηνή, όπου η Ντάναγουεϊ δεν κρύβει τη μηδενική ανοχή της στις καθυστερήσεις, γκρινιάζει για το άβολο κάθισμα και ζητά επίμονα ένα ποτήρι, όχι ένα μπουκάλι νερό – γι’ αυτήν είχε δηλώσει ευθαρσώς στον Τζόνι Κάρσον η Μπετ Ντέιβις πως έστησε όλο το συνεργείο επί ώρες, αναγκάζοντας την Μπέιμπι Τζέιν να τραγουδήσει στους κομπάρσους για να διασκεδάσει τον εκνευρισμό τους και ορκίστηκε να μην ξανασυνεργαστεί μαζί της. Ρολάροντας τα μάτια της μπροστά στον φακό, η Ντάναγουεϊ έδειχνε πως συναινεί στον αρνητικό της μύθο, αναγνωρίζοντας με το καλημέρα πως η ομαλή ροή σε οποιαδήποτε επαγγελματική συνεύρεση δεν συνάδει με τις προδιαγραφές της.

Η ψυχή και η εμφάνιση της ηθοποιού δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά από το Mommie Dearest, κόβοντας απότομα τον λώρο που τη συνέδεε με το κλασικό Χόλιγουντ. Η ίδια αντιμετωπίζει την ταινία ως έναν ακόμα σταθμό ανάμεσα στους πολλούς, και στο ντοκιμαντέρ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε ανέκδοτα και στις απόψεις των άλλων γι’ αυτήν – ο Νίκολσον την αποκαλούσε Τρόμο-Ντάναγουεϊ.

• Αποφεύγοντας αναφορές στην προσωπική της ζωή, κυρίως στους τρεις γάμους της, και στον διάττοντα, παθιασμένο έρωτα με τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι, η Ντάναγουεϊ πιάνει τον μίτο της καριέρας της από την αρχή, από τα ξεκινήματά της στη Βοστώνη με το θεατρικό A man for all seasons, τον πρώτο της σημαντικό μέντορα, Ίλια Καζάν, το Happening και το Hurry Sundown, δίνοντας έμφαση στο φιλμ που την εισήγαγε στο πλατύ κοινό, το Μπόνι και Κλάιντ, και sτον Γουόρεν Μπίτι που το πήρε προσωπικά και μαζί με τον σκηνοθέτη Άρθουρ Πεν δεν δείλιασαν μπροστά στη λογοκρισία της εποχής και δικαιώθηκαν πανηγυρικά. Ξεχωρίζει την Μπόνι και την Έβελιν από το Chinatown, μάλλον γιατί αυτές είναι και οι κατά τεκμήριο σπουδαιότερες ταινίες στο ρεζουμέ της.

Φέι Ντάναγουεϊ Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το φιλμ που την εισήγαγε στο πλατύ κοινό, το «Μπόνι και Κλάιντ»

Το Όσκαρ της το πήρε για το αξέχαστο πορτρέτο της άκαρδης υπολογίστριας Νταϊάν Κρίστενσεν στο Δίκτυο του Σίντνεϊ Λιούμετ, ωστόσο κάτι στην απανθρωπιά της τηλεοπτικής σάτιρας που έγραψε ο Πάντι Τσαγιέφσκι την κρατά σε επιφυλακτική θέση, θεωρώντας πως το βραβείο τής δόθηκε από τη συγκυρία και την τάση της Ακαδημίας να τιμά καριέρες και όχι ερμηνείες – το συζητάμε. Ήταν η τρίτη και τελευταία υποψηφιότητά της σε μια δεκαετία που κυριάρχησε, μια καλλονή, όπως απαθανατίστηκε από τον Τζέρι Σάτσμπεργκ στο Portrait of a downfall child, που εξελίχθηκε σε υπολογίσιμη παρουσία ακόμα και σε ταινίες όπου ο χαρακτήρας της ήταν εμβόλιμος, όπως στις Τρεις Μέρες του Κόνδορα. Λίγοι ηθοποιοί μιλούν γι’ αυτήν στο ντοκιμαντέρ. Ο Μίκι Ρουρκ και η Σάρον Στόουν δεν είναι τυχαία δείγματα. Για τη διαγωγή τους έχουν κι αυτοί χαρακτηριστεί παρίες, ενώ κάποτε έτρεχαν όλοι να τους κλείσουν για τις ταινίες τους. Όπως και με την Ντάναγουεϊ, που εκτός από συγκλονιστικά φωτογενής και glamorous, υπήρξε σταθερά καλή έως εξαιρετική ηθοποιός, εμπορική και περιζήτητη, δύστροπη μεν, αλλά οριακά ανεκτή μέσα στο σύστημα που τότε γλεντούσε περισσότερο το σκληρό ροκ.

Φέι Ντάναγουεϊ Facebook Twitter
Το Όσκαρ της το πήρε για το αξέχαστο πορτρέτο της άκαρδης υπολογίστριας Νταϊάν Κρίστενσεν στο «Δίκτυο» του Σίντνεϊ Λιούμετ.

Κι έπειτα ήρθε το Mommie Dearest, το εξωφρενικής ακρότητας πορτρέτο της Τζόαν Κρόφορντ, που βασίστηκε στα βιτριολικά απομνημονεύματα της ριγμένης από την ανατροφή και την κληρονομιά κόρης της Κριστίνα. Ήταν εκείνο για το οποίο το «Variety» είχε γράψει: «Η Ντάναγουεϊ δεν μασάει τα σκηνικά, αλλά τα κοζάρει προσεκτικά, σπιθαμή προς σπιθαμή, και τα καταπίνει αμάσητα!». Δεν ήταν όλοι αρνητικοί: η Πολίν Κέιελ εγκωμίασε την ερμηνεία της και ο Βίνσεντ Κάμπι των «New York Time»s είχε βρει την ταινία παράξενη σαν εκκρεμές που κινείται από το θάμβος στη γελοιότητα μέσα σε μια ατάκα. Η πλειοψηφία όμως τάχθηκε κάθετα εναντίον, και ακόμη και όσοι είχαν ακούσει κακές ιστορίες για την Κρόφορντ σοκαρίστηκαν από την ηθελημένα σφοδρή απεικόνιση μιας μητέρας που γύρισε τόσο βάναυσα την πλάτη της (και τις κρεμάστρες που σιχαινόταν όσο τίποτε…) στο παιδί της. Η Ντάναγουεϊ νόμισε πως έδινε την παράσταση της ζωής της σε μια ευκαιρία να υπενθυμίσει στην κοινότητα που σταδιακά την παραγκώνιζε πως μέχρι πρότινος ήταν επιφανές της μέλος, και αφοσιώθηκε τυφλά και άκριτα, εκτροχιάζοντας κάθε ψήγμα αληθοφάνειας, σε ένα instant camp που δεν έχει ταίρι. Χρόνια αργότερα, όταν ξεπέρασε το κάζο της υποδοχής, παραδέχθηκε πως έπαιξε μια κατασκευή που ο σκηνοθέτης Φρανκ Πέρι δεν μπήκε ποτέ στον κόπο να σμιλέψει και να τιθασεύσει σε χαρακτήρα, αφήνοντας την πρωταγωνίστριά του ελεύθερη να τα σπάσει, όπως κυριολεκτικά έκανε στη σκηνή με το τραπεζάκι του καθιστικού.

Φέι Ντάναγουεϊ Facebook Twitter
Η ταινία «Chinatown» είναι μία από τις σημαντικότερες της καριέρας της.

• Η ψυχή και η εμφάνιση της ηθοποιού δεν ήταν ποτέ η ίδια μετά από το Mommie Dearest, κόβοντας απότομα τον λώρο που τη συνέδεε με το κλασικό Χόλιγουντ. Η ίδια αντιμετωπίζει την ταινία ως έναν ακόμα σταθμό ανάμεσα στους πολλούς, και στο ντοκιμαντέρ δεν παραλείπει να αναφερθεί σε ανέκδοτα και στις απόψεις των άλλων γι’ αυτήν – ο Νίκολσον την αποκαλούσε Τρόμο-Ντάναγουεϊ. Μετακομίζοντας από πόλη σε πόλη λόγω του επαγγέλματος του πατέρα της, η Αμερικανή ηθοποιός δεν είχε ποτέ το αίσθημα της μονιμότητας (έτσι εξηγεί τον διετή μέσο όρο των ερωτικών της σχέσεων) και επένδυσε ολοκληρωτικά στη δουλειά της ταινία με ταινία, ρόλο με ρόλο, κάνοντας έρευνα και παρεμβαίνοντας – οι ενδελεχείς σημειώσεις της στο χιλιομαρκαρισμένο αντίτυπο του σεναρίου της Υπόθεσης Τόμας Κράουν έκοψαν την όρεξη στον συμπρωταγωνιστή της Στιβ Μακουίν να της υποδείξει τι θα κάνει.

Ο γιος της μιλάει γι’ αυτήν και συμφωνεί πως όλοι οι χαρακτήρες που έχει υποδυθεί τη στοιχειώνουν και τη συναποτελούν. Όταν εκείνη αναφέρεται στον αλκοολισμό και την ψυχική της ασθένεια, ένα μεγάλο μέρος από τη φημολογούμενη συμπεριφορά της αλλάζει διάσταση και τοποθετείται σε σωστότερο πλαίσιο. Χωρίς να σπεύδει να καβαλήσει το κύμα της παρεξηγημένης μοναχικής τελειομανούς που παγιδεύτηκε από την κυρίαρχη ανδροκρατία, αποφεύγει τη θυματοποίηση και αναλαμβάνει τις ευθύνες της.

• Από τη συνέντευξη που είχαμε κάνει συγκράτησα τη μεγάλη της επιθυμία να υποδυθεί τη Μαρία Κάλλας και να συγκεντρώσει τους απαραίτητους πόρους για να μεταφέρει το θεατρικό Masterclass (το είχε ανεβάσει τότε στο Λος Άντζελες, με επιτυχία) στη μεγάλη οθόνη. Γι’ αυτό είχε έρθει στη Θεσσαλονίκη, για να εξασφαλίσει τα μουσικά δικαιώματα, κάτι που δεν κατάφερε ποτέ και ίσως αποτελεί ακόμα το απωθημένο της δεύτερης φάσης της καριέρας της. Δεν είχε πρόβλημα να απαντήσει σε οτιδήποτε σχετιζόταν με τη δουλειά και τις απόψεις της, χωρίς τουπέ ή σνομπισμό, μόνο γοητεία και αξιοπρέπεια εξέπεμπε. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι οδηγεί έναν άνθρωπο στο πείσμα και στην υπερβολή. Έστω και αργά, η Ντάναγουεϊ άφησε το φως να πάει λίγο πιο βαθιά, παραχωρώντας στο κοινό το δικαίωμα για επεξηγήσεις και ερμηνείες.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Οθόνες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Μυθολογίες / «Ο Βέγγος είναι το αγχολυτικό μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Γιώργου Γάλλου

Από τον Κουροσάβα και τον Μπέργκμαν, από τις ταινίες της Pixar μέχρι τα Batman του Nόλαν, ο ηθοποιός φτιάχνει μια ετερόκλητη και ειλικρινή λίστα και πιστεύει ότι «σινεμά είναι να βλέπεις άλλες πλευρές του κόσμου».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

Oι Αθηναίοι / Εβελίνα Παπούλια: «Δεν μου χαρίστηκε τίποτα»

«Μην παίξεις ποτέ κωμωδία», της είχαν πει, αλλά τελικά το ευρύ κοινό τη λάτρεψε ως Μαρίνα Κουντουράτου. Όταν αποφάσισε να ερμηνεύσει τον ρόλο μιας τρανς γυναίκας, της είπαν «θα καταστραφείς». Ήταν πάντα τολμηρή και άφοβη. Και είναι η Αθηναία της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
 Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ: «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Pulp Fiction / «Αν είσαι υπαρξιστής άθεος όπως εγώ, το ανθρώπινο σώμα είναι η ζωή σου»

Ο Ντέιβιντ Κρόνεμπεργκ επιστρέφει με το «Ο Κύριος των Νεκρών» και μιλά στη LiFO για τις σκέψεις του πάνω στο πένθος, την τεχνητή νοημοσύνη που του έλυσε τα χέρια, και εξηγεί γιατί ασχολείται διαρκώς με τρομακτικές καταστάσεις.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Βαλ Κίλμερ: Ο άνθρωπος που θα (μπορούσε να) γινόταν σταρ

Απώλειες / Βαλ Κίλμερ (1959-2025): Ο άνθρωπος που θα μπορούσε να είχε γίνει σούπερσταρ

Έφυγε από τη ζωή ο Κρις του «Heat», ο Iceman του «Top Gun», ο «ξανθός» Μπάτμαν του Τζόελ Σουμάχερ, ο Τζιμ Μόρισον του Όλιβερ Στόουν, ο γκέι ντέτεκτιβ του «Kiss Kiss Bang Bang», ένας ηθοποιός που κατέγραψε μερικές αξέχαστες εμφανίσεις στο ενεργητικό του, μα δεν έκανε την αναμενόμενη καριέρα μεγάλου σταρ λόγω ατυχών συγκυριών αλλά και προσωπικών επιλογών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Η Λάιζα Μινέλι σήμερα δηλώνει ευτυχισμένη. ή Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης.

Οθόνες / Λάιζα Μινέλι: Mια απίστευτη ιστορία επιβίωσης

Gay icon, μια χαρισματικά αφοσιωμένη performer, αλλά και αντικείμενο χλεύης. Το ντοκιμαντέρ του Μπρους Ντέιβιντ Κλάιν «Liza: A Truly Terrific, Absolutely True Story» σίγουρα δεν αφηγείται την ιστορία ενός τυπικού nepo baby.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
τομ χάρντι

Οθόνες / 10 τηλεοπτικές σειρές που θα δούμε την άνοιξη

Από τη μεγάλη επιστροφή του «The Last of Us» σε εκείνη του «Αστερίξ» και από τη σεξουαλική αναζήτηση της Μισέλ Ουίλιαμς σε μια απολαυστική ματιά στον κόσμο του σύγχρονου μπαλέτου, αυτές είναι οι σειρές που θα μας κρατήσουν καθηλωμένους στη μικρή οθόνη το επόμενο διάστημα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Μυθολογίες / «Οι εικόνες του Ζβιάγκιντσεφ είναι υπνωτιστικές»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες της Μαρίνας Σάττι

Στην κινηματογραφική λίστα της τραγουδοποιού, η σιωπή λέει περισσότερα από τα λόγια, οι εικόνες αποκαλύπτουν κρυμμένα συναισθήματα, οι κόσμοι είναι γεμάτοι αβεβαιότητες και συγκρούσεις, και η μουσική έχει μια ιερή διάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ
21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Οθόνες / 21 ντοκιμαντέρ του 21ου αιώνα που αξίζει να δείτε

Από μια σπουδαία στιγμή του σκορσεζικού σινεμά ως την ψηφιακή επανάσταση της Ανιές Βαρντά κι από το συγκλονιστικό δίπτυχο του Τζόσουα Οπενχάιμερ ως τη μεγάλη φιλμική «σκανταλιά» του Banksy, αυτοί είναι 21 σταθμοί του σύγχρονου σινεμά τεκμηρίωσης που πρέπει να έχει δει κάθε σινεφίλ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
«Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Οθόνες / «Μπορεί να γίνει μια παραγωγή σαν το “Flow” στην Ελλάδα, αρκεί να το θέλουμε»

Με αφορμή τη δεύτερη απονομή των βραβείων Stratos, που τιμούν το ελληνικό animation, o πρόεδρος της ASIFA HELLAS Κωνσταντίνος Κακαρούντας μιλά για την άνθηση της σκηνής, τις προκλήσεις και για το πώς η Ελλάδα μπορεί να πετύχει μια παραγωγή οσκαρικού επιπέδου.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
 «Εσύ, θείο, δεν θα φύγεις, θα μείνεις εδώ μαζί μου!» ή Γιάννα Δεληγιάννη: «Βρίσκω την ουσία μόνο στο να στηρίζει ο ένας τον άλλον». ή Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής.

Οθόνες / Η Γιάννα Δεληγιάννη προβάλλει ταινίες στους μαθητές της άγονης γραμμής

Η κινηματογραφίστρια και πρόεδρος της Cinemathesis μιλά για την πρωτοβουλία της να υλοποιεί κινηματογραφικά εργαστήρια για παιδιά σε απομακρυσμένα δημοτικά σχολεία της άγονης γραμμής, το όραμα και το αποτύπωμα της δράσης της, για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε και για το τι λείπει από την τυπική εκπαίδευση.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Pulp Fiction / Γιατί το «Adolescence» έχει αναδειχθεί σε παγκόσμιο φαινόμενο;

Είναι η τεχνική αρτιότητα μιας αστυνομικής σειράς με επίκαιρο κοινωνικό θέμα που της χαρίζει τόσο μεγάλο αντίκτυπο στο κοινό; Ή μήπως η πραγματική δύναμη πηγάζει από τον φόβο των γονιών για τις εγκληματικές παραλείψεις και, κυρίως, για την άγνοιά τους απέναντι στα κρυφά σημάδια του ψηφιακού κόσμου;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Οθόνες / Η μαμά μου, ο Μπαρτ Ρέινολντς κι ένας θάνατος που παραμένει μυστηριώδης εδώ και μισό αιώνα

Ο γιος της ηθοποιού Σάρα Μάιλς ήταν τεσσάρων ετών όταν βρέθηκε νεκρός ο μάνατζερ και πρώην εραστής της μητέρας του. Οι υποψίες είχαν πέσει τότε πάνω στον συμπρωταγωνιστή της Μπαρτ Ρέινολντς. 51 χρόνια αργότερα, ο Μπολτ προσπαθεί να θυμηθεί τι συνέβη.
LIFO NEWSROOM
Το Παιδί Τραύμα επιλέγει τις 10 αγαπημένες του ταινίες

Μυθολογίες / «Το Festen έχει επηρεάσει τους στίχους μου»: Οι 10 αγαπημένες ταινίες του Παιδιού Τραύματος

Χάνεκε αλλά και Αγγελόπουλος, «Καμιά πατρίδα για τους μελλοθάνατους» αλλά και «Aftersun», το Παιδί Τραύμα επιλέγει 10 ταινίες που κυμαίνονται από τον ωμό ρεαλισμό και τη βία μέχρι τον θρίαμβο της ποίησης και της τρυφερότητας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΝΕΤΤΑ ΓΙΑΚΙΝΤΖΗ