Stelios Koul presents

Stelios Koul presents Facebook Twitter
0

Μια μοιραία γυναίκα εκπαιδεύει ένα νέο ως «οικονομικό δολοφόνο». Με την πρόφαση της ανάπτυξης, ο άνθρωπος αυτός πείθει υποανάπτυκτες χώρες να πάρουν δάνεια, τα οποία δεν μπορούν να ξεπληρώσουν, πλουτίζοντας έτσι αμερικανικές επιχειρήσεις. Στην ιστορία είναι μπλεγμένη η Παγκόσμια Τράπεζα και το State Department. Αυτή είναι η πλοκή της αυτοβιογραφίας Η εξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου του Τζον Πέρκινς, που κυκλοφόρησε στην Αμερική το 2004 κι έγινε αμέσως μπεστ-σέλερ. Το βιβλίο τράβηξε την προσοχή του Στέλιου Κούλογλου («Σκέφτηκα ότι είναι καταπληκτική ιστορία γιατί είχε όλα αυτά τα οποία υποψιαζόμαστε και τα σκεφτόμαστε συνήθως ως κομμάτια ενός παζλ. Σκέφτηκα πως ο Πέρκινς είναι το παζλ από μόνος του»). Συναντήθηκε με τον Πέρκινς και κατέγραψε την ιστορία του, που είναι και «η ιστορία της κρυφής πλευράς της αμερικανικής αυτοκρατορίας», προσθέτoντας και δραματοποιημένες σκηνές, ενώ τον έπεισε να γυρίσει στη Δημοκρατία του Ισημερινού -γνωστή και ως «Εκουαδόρ»- και να ζητήσει συγγνώμη από το λαό της. Η ταινία, μετά από διάφορα διεθνή φεστιβάλ, βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την επόμενη εβδομάδα. Παράλληλα, από την 1η Νοεμβρίου άνοιξε τοwww.tvxs.gr, μια από τις πρώτες προσπάθειες για web tv στην Ελλάδα. Ως τώρα μετράει μισό εκατομμύριο hits και 80.000 επισκέψεις. «Και αρκετά καλά σχόλια, που είναι και το σημαντικότερο στην αρχή. Όλοι το βλέπουνε με συμπάθεια. Ελπίζω να μη μείνουμε απλώς συμπαθείς. Να μας αγαπήσουνε κιόλας».

Στη διαφήμιση τουtvxs.grπαραλληλίζετε την ομάδα σας με το γαλατικό χωριό στον Αστερίξ. Υπάρχει αυτή η αίσθηση της ομάδας που αντιστέκεται.

Καλά, ένα διαφημιστικό είναι. Πιστεύω όμως πως υπάρχει ανάγκη ουσιαστικής ενημέρωσης στην Ελλάδα σήμερα. Ας πούμε, στον «Economist» είχε προχτές ένα άρθρο για το πώς το χωροταξικό σχέδιο του Σουφλιά καταστρέφει την Ελλάδα και οι ελληνικές εφημερίδες δεν έγραψαν τίποτα. Μέχρι κι ο «Economist», που είναι ένα συντηρητικό έντυπο, το αποδίδει αυτό στο λόμπι των εργολάβων. Στα ελληνικά media δεν το βλέπεις πουθενά αυτό. Νομίζω ότι το ζητούμενο είναι να είμαστε ανεξάρτητοι και αξιόπιστοι και να έχουμε μεγάλη παραγωγή των χρηστών με δικά τους βίντεο και ντοκιμαντέρ. Ελπίζω πολύ στην αντίδραση των νέων, που έχουν περισσότερο την κουλτούρα της εικόνας.

Είναι μια πρόκληση βέβαια ένα διαδραστικό κανάλι - στο παρελθόν π.χ. μια αντίστοιχη προσπάθεια του Σκάι, πρώτα με τις φωτιές και μετά με τις ερωτήσεις στους πολιτικούς αρχηγούς, δεν είχε μεγάλη ανταπόκριση.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διάδραση και στην επικοινωνία με τους χρήστες. Θέλουμε να μας στέλνουν βίντεο και πληροφορίες. Έχουμε αρκετά βιντεάκια και θα ήθελα παραπάνω, αν και δεν υπάρχει η κουλτούρα των βίντεο στην Ελλάδα. Ο απώτερος στόχος είναι να γίνει μια κοινότητα, όλο αυτό να μην είναι κάτι που θα ‘ναι εσείς κι εμείς .

Μιλήστε μου για τηνΕξομολόγηση ενός οικονομικού δολοφόνου.Την έχετε κάνει εδώ και κάποια χρόνια, έτσι δεν είναι;

Είχα φτιάξει μια πρώτη βερσιόν το 2006, η οποία στη συνέχεια άλλαξε γιατί έπεισα τον πρωταγωνιστή της ιστορίας, τον Τζον Πέρκινς, να πάμε μαζί στον Ισημερινό για να ζητήσει συγγνώμη από το λαό του. Είχαν σκοτώσει τον Πρόεδρο της χώρας, τον Χάιμε Ρολντός. Έγινε λοιπόν η δημόσια συγκέντρωση που θα ζητούσε συγγνώμη, όπου έγινε κόλαση. Πλάκωσε πάρα πολύς κόσμος , εγώ έχασα επαφή με τις κάμερες... Ο κεντρικός κορμός της ταινίας είναι αυτή η απολογία .

Θεωρείτε ότι ο Τζον Πέρκινς είναι αμφιλεγόμενος; Σας ρωτάω γιατί και τα βιβλία του και ο ίδιος έχουν εισπράξει πολλές αρνητικές κριτικές.

Καταρχάς είναι ένας άνθρωπος που έχει λάβει μέρος στην προσπάθεια υποδούλωσης του κόσμου. Ο Ισημερινός ήτανε στα γόνατα μετά το θάνατο του Ρολντός, παρά το γεγονός πως ήτανε η δεύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα στη Λ. Αμερική μετά τη Βενεζουέλα. Έχει τρομερό φυσικό πλούτο κι όμως το αμερικανικό δολάριο έχει γίνει πλέον το επίσημο εθνικό τους νόμισμα. Οι άνθρωποι είναι πάμπτωχοι και τη δικιά μου την άποψη στο φιλμ την εκφράζω. Ούτε τον ηρωοποιώ ούτε τον καταδικάζω.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατηγορεί τον Πέρκινς για συνωμοσιολογία.

Αυτό έχει τρομερή πλάκα. Το βιβλίο που έβγαλε έγινε μπεστ-σέλερ. Ήταν στη λίστα των «New York Times» πολλές εβδομάδες και, παρ' όλα αυτά, δεν κάνανε ποτέ αναφορά, κριτική ή παρουσίαση του βιβλίου μέχρι που ξαφνικά βγήκε το State Department, ενάμιση χρόνο μετά, κι έκανε αυτές τις δηλώσεις. Την επόμενη εβδομάδα βγήκανε οι «New York Times» και χτυπήσανε το βιβλίο.

Μιλώντας περί «NewYork Times»,διάβασα την κριτική της ταινίας σας. Ο κριτικός σημείωνε πως ο Πέρκινς έχει«λιγότερο σατιρικό πνεύμα από τον Μichael Mooreκαι λιγότερη πνευματική εξουσία από τον Νόαμ Τσόμσκι. Αυτό που έχει είναι μια τάση προς το μελοδραμα». Πώς σας φάνηκε αυτό;

Δεν περίμενα κάτι καλύτερο από τους «New York Times». Για μένα η κριτική των «New York Times» ήταν εντάξει. Έλεγε ότι δεν του άρεσε καθόλου η μουσική ότι δεν του άρεσαν οι δραματοποιημένες σκηνές, αν και έλεγε ότι είχε πολύ καλές στιγμές. Εξάλλου, σε πολιτικό επίπεδο, δεν νομίζω ότι θα μπορούσαν να γράψουν κάτι άλλο, γιατί αυτό το βιβλίο κι αυτή η ταινία είναι μια ιστορία που πάει στην καρδιά του αμερικανικού κατεστημένου, και του φιλελεύθερου ακόμα. Δηλαδή, αυτά που κάνουνε δεν τα κάνουνε μόνο επί Ρεπουμπλικάνων αλλά και επί Δημοκρατικών.

Είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείτε δραματοποιημένες σκηνές. Δεν φοβηθήκατε ότι αυτό θα λειτουργούσε εις βάρος της καθαρής έρευνας;

Ήθελα να κάνω κάτι που θα χρησιμοποιούσε την εικόνα για να δίνει μια γροθιά στο στομάχι. Από την αρχή που διάβασα την ιστορία μου θύμισε φιλμ νουάρ: συνωμοσίες, κυνισμός και μια μοιραία γυναίκα που τον βάζει στο παιχνίδι. Το άλλο που με οδήγησε σε όλο αυτό ήταν το γεγονός πως αυτός δεν είχε καθόλου φωτογραφικό υλικό από την ηλικία που δρούσε. Δεν είχα καθόλου οπτικό υλικό για να ντύσω τις διηγήσεις του. Δεν υπήρχε άλλο υλικό, έβγαινε λες και ήταν ένα κεφάλι που μιλούσε.

Τον τελευταίο καιρό, μία με την απόλυση από την ΕΡΤ μία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης που δεν σας επέτρεψαν να διαγωνιστείτε λόγω ελληνικότητας, είναι λες και σας κυνηγάνε. Σας κάνουν συχνά κριτική. Ακόμα και με τα ντοκιμαντέρ σας, έλεγαν, χρησιμοποιούσατε ξένα ντοκιμαντέρ και βάζατε το όνομά σας.

Ναι, αυτή η γνωστή ιστορία... Στην αρχή δεν εμφανιζόμουν στο «Ρεπορταζ χωρίς σύνορα» κι άρχισαν να λένε ότι δεν είναι δικά μου κι αναγκάστηκα να κάνω τον καραγκιόζη και να περπατάω μαζί με τον συνεντευξιαζόμενο ή φέρναμε δυο κάμερες για να φαίνεται ότι είμαι κι εγώ στη συνέντευξη. Στη «Θεματική βραδιά» αγοράζαμε ντοκιμαντέρ βέβαια, δεν γινότανε να παράγω και 4 ώρες ντοκιμαντέρ την εβδομάδα. Τέλος πάντων, εδώ η «Αυριανή» είχε γράψει το 1985 ότι κάνω πιάτσα στη Συγγρού. Έχω ακούσει τα πάντα.

Υπάρχει και κάτι τελευταίο που μου έκανε εντύπωση. Γιατί είστε στα credits της ταινίας stelios koul;

Ε, έπρεπε να γίνουν κάποιες συνεντεύξεις στην Αμερική, και είπαμε να το κόψουμε. Ακουγόταν περίεργο και το Stelios ακόμα πιο περίεργο, γιατί δεν είναι εξοικειωμένοι οι Αμερικανοί με το όνομα. Ναι, Stelios Koul. Νομίζω ότι είναι cool.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θρυλικοί boomers του 65ου φεστιβάλ θεσσαλονίκης

Pulp Fiction / Οι θρυλικοί boomers του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ρέιφ Φάινς, Ζιλιέτ Μπινός, Ματ Ντίλον: Oι διάσημοι, σχεδόν συνομήλικοι ηθοποιοί που τιμήθηκαν με Χρυσό Αλέξανδρο και έδειξαν με τις διαφορετικές επιλογές τους ισάριθμα σίκουελ στην καριέρας τους.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Οθόνες / «Μονομάχος II»: Αν και λιγότερο brutal από τον Ράσελ Κρόου, ο Πολ Μέσκαλ υπόσχεται αίμα στην αρένα

Ένα έπος δράσης και χαρακτήρων που κυλά θεαματικά, ουσιαστικά, υπερβολικά, συγκινητικά, χορταστικά και εμφατικά, όπως όλοι οι υποψήφιοι θεατές αναμένουν εδώ και πολύ καιρό.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Η πιο διάσημη υπόθεση «απαγωγής από εξωγήινους» αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Οθόνες / Η απαγωγή του αιώνα αναβιώνει στο Netflix εν μέσω μηνύσεων

Παρότι συμμετείχε στο σενάριο του ντοκιμαντέρ «The Manhattan Alien Abduction», η Λίντα Ναπολιτάνο που ισχυρίζεται ότι απήχθη από εξωγήινους στο κέντρο του Μανχάταν προ 35ετίας μηνύει την πλατφόρμα για αθέτηση της συμφωνίας τους.
THE LIFO TEAM
Ο Άγγελος Φραντζής θέλησε να κάνει μια αστεία ταινία 

Οθόνες / Άγγελος Φραντζής: «Mόνο αν πας στην πηγή των τραυμάτων, μπορείς να απελευθερωθείς»

Μια κουβέντα με τον ακατάτακτο σκηνοθέτη λίγο πριν από την επίσημη πρεμιέρα της νέας του ταινίας «Ο Νόμος του Μέρφυ», μιας σουρεαλιστικής υπαρξιακής κωμωδίας που δεν μοιάζει με καμία από τις προηγούμενες δουλειές του.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

The Review / Γιατί διχάζει τόσο το «The Substance»;

Ο Αλέξανδρος Διακοσάββας και η δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου Ιωσηφίνα Γριβέα συζητούν για την πιο αμφιλεγόμενη ταινία της χρονιάς, που έχει προκαλέσει έντονες διαμάχες στα social media, για τη φεμινιστική της διάσταση και για τις γυναικείες φωνές στο σινεμά, που επιτέλους ακούγονται πιο ηχηρά από ποτέ.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Οθόνες / Ματ Ντίλον: Outsider για πάντα

Ξεκίνησε ως εφηβικό είδωλο στα ’80s, πρωταγωνίστησε σε δύο εμβληματικές ταινίες του Κόπολα και έχτισε την καριέρα του επιλέγοντας ταινίες με γνώμονα τα ενδιαφέροντά του. Στα 60 του έχει συνδεθεί με μερικές από τις πιο αγαπημένες καλτ ταινίες διεθνώς, δηλώνει ζωγράφος και διατηρεί σημαντική συλλογή τέχνης. Έρχεται στη Θεσσαλονίκη για να παραλάβει έναν τιμητικό Χρυσό Αλέξανδρο. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οθόνες / Τζέιμς Φράνκο και Σεθ Ρόγκεν: Το πικρό τέλος ενός μεγάλου bromance

Οι κατηγορίες εναντίον του Φράνκο για σεξουαλική κακοποίηση έβαλαν στον γύψο όχι μόνο την καριέρα του στο Χόλιγουντ αλλά και τη στενή φιλία του με τον επί εικοσαετίας κολλητό και συνεργάτη του.
THE LIFO TEAM
15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Οθόνες / 15 highlights του 65ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Πάμελα Άντερσον, Αριάν Λαμπέντ, Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, σινεφίλ τέρατα και όλη η νέα ελληνική κινηματογραφική παραγωγή της χρονιάς στην 65η διοργάνωση που για δέκα μέρες (31/10-10/11) θα μεταμορφώσει τη Θεσσαλονίκη.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Απώλειες / Teri Garr (1944-2024): Το χιούμορ τής έσωσε τη ζωή

Αστεία και ανθρώπινη, η αξιαγάπητη, υπερταλαντούχα Τέρι Γκαρ, που απολαύσαμε στο «Young Frankenstein» και το «Τούτσι» και αγαπήσαμε από τις εμφανίσεις της στο βραδινό talk show του Ντέιβιντ Λέτερμαν, ήταν μια από τις πιο λαμπερές σουμπρέτες του αμερικανικού σινεμά.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ