[ Από την Άλκηστη Γεωργίου ]
Τα τελευταία τρία χρόνια, ο Σταύρος Κωτσάκης δίνει ξανά ζωή σε παραμελημένα καθημερινά οικιακά αντικείμενα, μετατρέποντας τα έτσι ώστε να γεννιέται από μέσα τους φως!
Πολυπράγμων και εφευρετικός από πάντα, ο 28χρονος απόφοιτος του Πολυτεχνείου Κρήτης παίζει με την έννοια της χρηστικότητας καθημερινών αντικειμένων όπως ο τρίφτης της κουζίνας, ένα άδειο μπουκάλι, ή ακόμα και το φαράσι της σκούπας, και πειραματίζεται με τα αποτελέσματα που αυτά έχουν όταν έρχονται σε επαφή με το ϕως.
Τα χειροποίητα φωτιστικά του προσθέτουν τόσο μία μυστηριακή ατμόσφαιρα όσο κι ένα παιχνιδιάρικο ύφος στο χώρο, και αυτές τις μέρες μπορείτε να βρείτε δείγματα τους στην έκθεση The Recycle Art στο Μοναστηράκι.
Ο ίδιος μας μίλησε για τη δουλειά του από το Γκέτεμποργκ της Σουηδίας όπου βρίσκεται τον τελευταίο ενάμιση χρόνο στα πλαίσια των μεταπτυχιακών του σπουδών σαν Μηχανικός Ποιότητας.
- Πώς ξεκίνησες να κατασκευάζεις φωτιστικά. Και γιατί συγκεκριμένα φωτιστικά και όχι κάτι άλλο;
- Το 2011 έχοντας απολυθεί από το στρατό και τελειώσει τις σπουδές, όντας άνεργος, αποφάσισα να ασχοληθώ με κάτι δημιουργικό.
Δοκίμασα να κάνω ένα αρκετά σύνθετο φωτιστικό που είχα σαν ιδέα, και στην πορεία παρατήρησα πως η συγκεκριμένη κατηγορία αντικειμένων επιτρέπει αρκετό πειραματισμό κατά την κατασκευή.
Μπορεί κάποιος να παίξει με διαφορετικές επιφάνειες, διαφορετικά υλικά και διαφορετικές γωνίες στις οποίες κυλάει το φως για να πετύχει ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα.
Aυτό ήταν κάτι που με τράβηξε να ασχοληθώ όλο και περισσότερο με αυτό το project.
Το 2012 έκανα την πρώτη έκθεση στην Αθήνα.
- Και χρησιμοποιείς αποκλειστικά οικιακά αντικείμενα καθημερινής χρήσης; Κάτι σαν recycle ή και junk art;
- Κυρίως χρησιμοποιώ αντικείμενα καθημερινής χρήσης, άχρηστα ή μη. Φροντίζω να αξιοποιώ τις ιδιότητες του κάθε αντικειμένου, δίνοντας του παράλληλα μια άλλη διάσταση στο χώρο.
Άλλες φορές σχεδιάζω ένα φωτιστικό και βασιζόμενος πάνω στο σχέδιο παραγγέλνω τα κατάλληλα κομμάτια προς κατασκευή (π.χ. από ξύλο ή plexiglass), δηλαδή ακολουθώ την πιο ορθόδοξη πορεία σχεδιασμού.
- Πόσο καιρό σου παίρνει να κατασκευάσεις από την αρχή ως το τέλος ένα φωτιστικό σαν αυτά που βλέπουμε;
- Η διαδικασία κατασκευής έχει ως εξής.
Αρχικά συλλέγω αντικείμενα που πιστεύω ότι παρουσιάζουν ενδιαφέρον από άποψη υλικού, ή σχήματος και τα αποθηκεύω. Έχοντας μια αρχική ιδέα για το σε ποια περιοχή ενός φωτιστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένα αντικείμενο (πχ βάση), προσπαθώ να δημιουργώ συνδυασμούς αντικειμένων με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο, ελέγχοντας κάθε φορά αν τηρείται η συνθήκη της χρηστικότητας χωρίς να χάνεται το αισθητικό αποτέλεσμα.
Κάποια μικροαντικείμενα μπορεί να μη χρησιμοποιηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να έρθει η στιγμή που αποκτούν ξανά αξία.
Άρα ο χρόνος κατασκευής ενός φωτιστικού κυμαίνεται σημαντικά.
- Δουλεύεις μόνος σου;
- Ναι μόνος, εκτός από τις περιπτώσεις που παραγγέλνω για παράδειγμα κομμάτια ξύλου συγκεκριμένων διαστάσεων. Χρησιμοποιώ τα βασικά εργαλεία (κατσαβίδια, τρυπάνι, γυαλόχαρτα, κλπ) και προσπαθώ να συνδέω τα αντικείμενα που συλλέγω με όσο το δυνατόν πιο απλό τρόπο αρκεί το τελικό κομμάτι να πληροί κάποιες προϋποθέσεις όπως λειτουργικότητα και καινοτομία.
- Και ποιο είναι συνήθως το κοινό που δείχνει να τα προτιμά;
- Οι πελάτες μου χωρίς να ανήκουν σε συγκεκριμένο target group θεωρώ ότι έχουν σαν κοινό γνώρισμα την τάση να αναζητούν μοναδικά αντικείμενα με έναν προσωπικό χαρακτήρα για τα σπίτια τους.
- Δουλεύεις πλέον από το Γκέτεμποργκ;
- Ναι, έχω κατασκευάσει αρκετά φωτιστικά όσο είμαι εδώ. Είναι πολύ πιο εύκολο να βρω ενδιαφέροντα αντικείμενα προς ανακύκλωση ή αντικείμενα second hand εδώ στο Γκέτεμποργκ, και σε καλύτερες τιμές. Επίσης, συμμετείχα πρόσφατα σε ένα design bazaar το οποίο είχε πολύ καλή ανταπόκριση από τους Σουηδούς.
- Ένα φωτιστικό που σε ζόρισε πραγματικά πολύ για να για να φτιαχτεί;
Αυτό το φωτιστικό μου πήρε περίπου 6 μήνες για να το τελειώσω. Μέσα στο κουτί που φαίνεται στην εικόνα, υπάρχει ένας μηχανισμός ο οποίος συνδέει μια κλειδαριά με ένα dimmer. Όσο κάποιος γυρίζει το κλειδί, αυξομειώνει την ένταση της λάμπας. Ήταν το πρώτο φωτιστικό που δοκίμασα να κάνω, και το τελευταίο που ολοκλήρωσα πριν την έκθεση lampent στην Αθήνα το 2012.
- Και κάποιο που δεν μπόρεσες τελικά να αποχωριστείς αφού το ολοκλήρωσες;
- Όχι, δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο μέχρι στιγμής.
**Lampent στο Facebook
- The Recycle Art (Ηφαίστου 39, Μοναστηράκι)
- Έκθεση στο bar Senza (Λέκκα 23-25 Σύνταγμα)
σχόλια