Το «In Athena» είναι ένα καλλιτεχνικό πρότζεκτ που επιμελείται ο Klaus Jürgen Schmidt, που εξετάζει εκ νέου την έννοια της θεάς Αθηνάς. Ο ίδιος το χαρακτηρίζει ένα αρχείο από τις προσωπικές προσεγγίσεις και αναθεωρήσεις 50 καλλιτεχνών πάνω στο πρόσωπο της θεάς. «Ξεκίνησε ως κάτι που δεν ήξερα τι κατάληξη θα είχε. Ήταν αυτή η ερώτηση που είχα στο μυαλό μου. Βρισκόμουν στο κλείσιμο της Kunsthalle πέρσι. Ήταν πανσέληνος και ήταν μια ονειρική, επική αθηναϊκή, βραδιά, αλλά πολύς κόσμος τριγύρω μου ήταν αναστατωμένος. Ένας φίλος φίλων είχε πεθάνει πρόσφατα και με πολύ τραγικό τρόπο και ήταν η πρώτη φορά που σκέφτηκα τη θεά Αθηνά ως ένα πράγμα που υπήρχε στο παρελθόν ως σύμβολο και τώρα αυτό το σύμβολο έχει εκλείψει πια. Εκείνη τη νύχτα πράγματα είχαν χαθεί. Η Kunsthalle έκλεινε κι αυτός ο συμβολισμός ότι κάτι έχει χαθεί μου έγινε ξεκάθαρος» λέει.
«Αυτό το σύμβολο της πόλης που υπήρχε πάνω στην Ακρόπολη έχει χαθεί, όπως και το όνομα και πολλά πράγματα από εκείνη την περίοδο. Αυτή η αίσθηση της απώλειας θα αύξανε με την πάροδο του χρόνου. Έτσι, ξεκίνησα να ρωτάω ανθρώπους που εμπιστεύομαι και με επηρέασαν από την εποχή που δούλευα στη μόδα και στην καλλιτεχνική διεύθυνση αν τους άρεσε το πρότζεκτ. Από τότε έχουν μαζευτεί 50 συμμετοχές με καλλιτέχνες και εικαστικούς από όλο τον κόσμο. Έχει γίνει αυτό το πλούσιο αρχείο που όχι μόνο έρχεται αντιμέτωπο με τη θεά αλλά μιλάει επίσης για την Αθήνα και για την Ελλάδα γενικότερα».
Με αυτό το πρότζεκτ θέλω να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο να δει κάτι παλιό με έναν καινούργιο τρόπο. Κάτι που δεν έχει γίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο Klaus γεννήθηκε στο Cape Town της Νότιας Αφρικής αλλά κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του ερωτεύτηκε την Αθήνα και αποφάσισε να μείνει εδώ. «Έμενα για 12 χρόνια στο Λονδίνο και τον τελευταίο χρόνο ήμουν μεταξύ Λονδίνου και Νάπολης. Ήρθα εδώ για μια σύντομη επίσκεψη τον περασμένο Μάιο και ύστερα από 3 μέρες αποφάσισα ότι ήθελα να μείνω εδώ. Ακούγομαι αρκετά ρομαντικός, σαν ένας τουρίστας που δεν θέλει να γυρίσει σπίτι μετά τις διακοπές του. Δεν ήθελα να γυρίσω πίσω κι έτσι έμεινα, χωρίς να γνωρίζω πώς ακριβώς θα αξιοποιούσα τον χρόνο μου εδώ ή πώς θα μπορούσα να υπάρξω εδώ. Φανταζόμουν, με έναν πολύ αφελή τρόπο, ότι θα μπορούσα να βρω δουλειά εδώ εύκολα – φυσικά, δεν βρήκα, επειδή κανείς πλέον δεν μπορεί να βρει. Ήξερα πάνω-κάτω τι συνέβαινε εδώ, αλλά μου πήρε λίγο χρόνο να συνειδητοποιήσω την πραγματικότητα. Όντας δεύτερη γενιά λευκός Νοτιοαφρικανός με γερμανικές ρίζες, είχα τεράστια περιέργεια να ζήσω στη δορυφορική απομόνωση που σου προξενεί μια νέα κουλτούρα, όταν έρχεσαι σε επαφή μαζί της. Επίσης, ανέπτυξα ένα είδος εμμονής, καθώς μεγάλωνα με τους παλιούς πολιτισμούς που επηρέασαν τη δυτική σκέψη, κυρίως με τον αιγυπτιακό. Μετά πήγα στη Νάπολη – σε καμία περίπτωση δεν πίστευα ότι θα μείνω για πάντα στο Λονδίνο. Υπάρχει κάτι στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή. Πιστεύω ότι είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίοδος. Και όσο περισσότερο μένω εδώ, βρίσκω ότι η συγκεκριμένη συγκυρία είναι πολύ κρίσιμη σε ένα ευρύτερο επίπεδο και όχι μόνο για την Ελλάδα. Θέλω να το παρατηρήσω και να συμμετέχω σε αυτό, όσο μπορώ. Πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι μια όμορφη χώρα και το ενδεχόμενο να χαθεί μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή είναι κάτι πολύ επικίνδυνο για όλη την ανθρωπότητα. Δεν θα ήθελα να δω να συμβαίνει κάτι τέτοιο.
Με αυτό το πρότζεκτ θέλω να δώσω την ευκαιρία στον κόσμο να δει κάτι παλιό με έναν καινούργιο τρόπο. Κάτι που δεν έχει γίνει για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα. Θα είναι σε μορφή προβολής. Ήθελα να το τυπώσω, αλλά η έκδοση θα έβγαινε πάρα πολύ ακριβή και ήθελα να είναι προσιτό σε όλους. Ήθελα να δουν όλοι την Αθήνα έτσι. Να είναι κάτι καθολικό και αποκλειστικό ταυτόχρονα.
Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα και προκλητική ματιά αυτού του πράγματος που πιάνει ακόμη και την ιδέα της τοποθεσίας στην οποία βρίσκεται η Αθήνα. Η ανταπόκριση που έχω μέχρι στιγμής με έχει σοκάρει. Δεν περίμενα να έχω τόσο θετική και μεγάλη δυναμική. Τώρα υπάρχει πίεση, αλλά είναι ωραία που συμμετέχουν τόσο ταλαντούχοι άνθρωποι».
Info:
Η προβολή θα γίνει την Πέμπτη 5 Μαΐου στο Κτίριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων. www.in-athena.com