Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
Επιβάτης, αναδρομική έκθεση του Sean Scully

Εικαστικές εκθέσεις στην Αθήνα για την περίοδο των γιορτών

0

Επιβάτης, αναδρομική έκθεση του Sean Scully

Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της αφαιρετικής ζωγραφικής διεθνώς, ο ιρλανδικής καταγωγής καλλιτέχνης και οδοιπόρος, που, εκτός από τις εικαστικές διαδρομές που διανύει, βρίσκεται συνεχώς σε κίνηση, καθώς κατά καιρούς επιλέγει να ζήσει και να δημιουργήσει σε διαφορετική πόλη, επιστρέφει στην Αθήνα δέκα χρόνια μετά την «ελληνική» του έκθεση με τίτλο «Doric / Δωρικός ρυθμός» για μια αναδρομική που απλώνεται σε δύο ορόφους. Ξεκίνησε πριν από την πανδημία, από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βουδαπέστης, και εδώ παρουσιάζονται 103 έργα που καλύπτουν μια μεγάλη γκάμα, από τα πρώιμα έργα του της δεκαετίας του ’60 μέχρι τα σημερινά, με σχέδια, και περιλαμβάνουν λάδια, υδατογραφίες, και ένα γλυπτό. Εμβληματικά έργα που συνδέονται είτε με την εξέλιξη της τεχνοτροπίας του –συμπεριλαμβανομένης και μιας πρόσφατης «παρένθεσης» παραστατικών έργων, εμπνευσμένων από φωτογραφίες του γιου του στην αμμουδιά– είτε με προσωπικούς του σταθμούς. Κυρίαρχο μοτίβο είναι οι γραμμές, τα πλέγματα και οι χρωματικοί όγκοι που βρίσκονται σε διαρκή συνομιλία και έχουν συμβολική αξία. 

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, 210 3453111

Έως τις 13/2. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμ. & Κυρ. 10:00-18:00, Παρ.-Σάβ. 10:00-22:00 

Παπαδοπούλου 100 – Η ιστορία της Εταιρείας 1922-2022

ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥΜια έκθεση νοσταλγίας ενός αιώνα, που χωράει όλη την Ελλάδα. Γιατί ποιος δεν γνωρίζει τα μπισκότα «Πτι-μπερ», ποιος δεν μεγάλωσε με τη γεύση τους στο διάλειμμα του σχολείου, ποιο άλλο όνομα προϊόντος συνδέει περισσότερο όλους τους Έλληνες; Τις τελευταίες δεκαετίες, δε, κυριαρχεί και με μια σειρά προϊόντων με ανάλογη, αν όχι ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία. Μια αναδρομή σε όλους τους μεγάλους σταθμούς της εταιρείας μέσα από ένα εντυπωσιακό αρχειακό υλικό που περιλαμβάνει από τις πρώτες διαφημίσεις και συσκευασίες και τις κούτες-τενεκέδες που υπήρχαν στα παλιά μπακάλικα μέχρι καλλιτεχνικές φωτογραφίες της βιομηχανικής παραγωγής αλλά και μια θεατρική εγκατάσταση σχετικά με τα μέλη της οικογένειας που συνεχίζει μέχρι σήμερα να κρατάει τα ηνία του πιο γνωστού ελληνικού brand. Επίσης, έχει πολλές εκπλήξεις για τα παιδιά. Μια γλυκιά επίσκεψη στο παρελθόν και στις γευστικές μας παραδόσεις. 

Μουσείο Μπενάκη, Πειραιώς 138, 210 3453111

Έως τις 27/2. Ημέρες & ώρες λειτουργίας: Πέμ., Κυρ. 10:00-18:00, Παρ.-Σάβ. 10:00-22:00 

Portals

Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
Glenn Ligon (γενν. 1960, Μπρονξ, Νέα Υόρκη, Η.Π.Α.) Waiting for the Barbarians, 2021 (λεπτομέρεια) Nέον Διαστάσεις μεταβλητές Ευγενική παραχώρηση ο καλλιτέχνης και η Thomas Dane Gallery Ανάθεση νέου έργου από τον NEON Installation View Portals | Πύλη, Βουλή των Ελλήνων + NEON στο πρώην Δημόσιο Καπνεργοστάσιο, Φωτογραφία © Ναταλία Τσουκαλά Ευγενική Παραχώρηση NEON

Τελευταία ευκαιρία να δεις κανείς τη μνημειώδη έκθεση του αναμορφωμένου χώρου του παλιού καπνεργοστασίου, το όποιο με την έκθεση αυτή εγκαινιάζει τις δραστηριότητές του ως νέου χώρου πολιτισμού της Αθήνας. Η έκθεση αναπτύσσεται σε ολόκληρο το κτίριο, στο αίθριο, στις αίθουσες, στα πατάρια, στα λουτρά, στο παλιό τελωνείο, στον περιβάλλοντα χώρο, στην πρόσοψή του αλλά και στον λόφο του Κολωνού. Πηγή έμπνευσης αποτέλεσε ένα άρθρο των «Financial Times» που παρομοίαζε την πανδημία με μια πύλη που οδηγεί από έναν κόσμο σε έναν άλλον, με την έννοια ότι το ρήγμα που δημιουργήθηκε συλλογικά και ατομικά θα σηματοδοτήσει για τον καθένα μας μια μετάβαση μέσω αυτής της πύλης. Αναθέσεις, δάνεια από μουσεία και συλλογές, έργα νέων αλλά και καταξιωμένων διεθνώς καλλιτεχνών, όπως και κάποιων που έχουν φύγει από τη ζωή, πενήντα εννιά συνολικά καλλιτέχνες «μιλάνε» για την εποχή μας και τον σύγχρονο κόσμο. Ανισότητα και ισότητα, η αγωνία και η επιτακτική ανάγκη για ώριμες αποφάσεις, έργα που αντικατοπτρίζουν το αλλόκοτο σήμερα και τις μεγάλες ρήξεις με το ένοχο παρελθόν. 

ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΠΝΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ,  Λένορμαν 218

Έως τις 31/12

24/12 11:00-15:00, 25-26/12 κλειστά, 27-28-29/12 11:00-19:00, 30/12 12:00-20:00, 31/12 11:00-15:00

Αναζητώντας την Αθανασία – Η τέχνη του πορτρέτου στις συλλογές του Λούβρου 

Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
Αλεσάντρο ντι Μαριάνο Φιλιπέπι, γνωστός ως Σάντρο Μποτιτσέλι (Sandro Botticelli, π. 1445-1510) και ατελιέ. Πορτρέτο νεαρού άνδρα με κόκκινο σκούφο, π. 1480-1490.

Το πορτρέτο και η σημασία του από τη βαθιά αρχαιότητα, τα βασίλεια της Μέσης Ανατολής, την Αίγυπτο και την ελληνορωμαϊκή περίοδο μέχρι τα νεκρικά προσωπεία του Φαγιούμ, την επικράτηση του χριστιανισμού που οδηγεί στην Αναγέννηση, στο μπαρόκ και αργότερα στον Διαφωτισμό μέχρι τη Γαλλική Επανάσταση αλλά και όσα ακολούθησαν σε μια μεγαλειώδη έκθεση από επιλογές έργων του Μουσείου του Λούβρου. Μια διαδρομή ουσιαστικά 3.000 χρόνων ιστορίας μέσα από πορτρέτα παιδιών, γυναικών, διάσημων αντρών, βασιλέων και ευγενών, μερικά εκ των οποίων, πασίγνωστα και εμβληματικά, συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν τη πλούσια συλλογή αντιπροσωπευτικών αριστουργημάτων μεγάλων καλλιτεχνών. Έργα που αποκαλύπτουν τη λειτουργία και τους συμβολισμούς του πορτρέτου σε κάθε εποχή και παρουσιάζονται όχι γραμμικά αλλά σε θεματικές ενότητες.

ΕΘΝΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ - ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΣΟΥΤΣΟΥ, Βασ. Κωνσταντίνου 50, 

Έως τις 28/3/22

Δευτ., Πέμ.-Κυρ. 10:00-18:00, Τετ. 10:00-21:00 

Θεόφιλος, Ο τσολιάς της ζωγραφικής

Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
«Ὁ Χορὸς τοῦ Ζαλόγγου. Οἱ Σουλιόταις νὰ μὴν ὑποκίψουν εἰς τὸν ζυγὸν τοῦ Ἀλῆ πασα ἀπεφασισαν οἱ γυναίκες αὐτῶν νὰ ἀνέβου εἰς τοὺς βράχους τοῦ Ζαλόγγου έκυμάτισαν κύκλο χορόν και εγκρεμίζοντο ἀπὸ τοὺς βράχους τοῦ Ζαλόγγου εἰς τὸν Ἀχέρωντα ποταμὸν τοῦ Σουλίου τὸ 1808. οἱ δὲ ἄνδρες ἔπεσαν μαχόμενοι», 1929. Ζωγραφική σε υπόλευκο βαμβακερό ύφασμα, 74,5 x 165,5 εκ. Συλλογή Μουσείου Θεόφιλου, Δήμου Μυτιλήνης

Ενενήντα έξι έργα από ιδιωτικές συλλογές και το Μουσείο Θεόφιλου του δήμου Μυτιλήνης σε μια μνημειώδη έκθεση για τον μεγάλο λαϊκό μας ζωγράφο, τον άνθρωπο που η Ιστορία ταυτίζει όσο λίγους καλλιτέχνες του εικοστού αιώνα με την παράδοση της χώρας και του λαού του. Παθιασμένος με την Ελλάδα και ο ίδιος, μετέφερε μέσω του χρωστήρα του μια ανεπιτήδευτη και δυνατή ζωγραφική έκφραση, μέσω της οποίας οραματίστηκε έναν κόσμο του καλού και της αγνότητας. Μια έκθεση με κορυφαία έργα του, όπου αντικατοπτρίζεται η ονειρική και έντιμη σχέση του με τα θέματά του από την αρχαιοελληνική ιστορία και μυθολογία, την Επανάσταση του ’21 και το κρητικό θέατρο αλλά και τη σύγχρονη ζωή, τα οποία αποτελούν ένα εξαιρετικό πανόραμα του συνολικού έργου του φουστανελά που στην εποχή του λοιδορήθηκε και απαξιώθηκε μέχρι να τον ανακαλύψει ο σπουδαίος Έλληνας της Γαλλίας, ο Teriade, και να τον τοποθετήσει στην πρώτη γραμμή της ελληνικής και διεθνούς δημιουργίας. 

Ίδρυμα Θεοχαράκη, Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1,  210 3611206

Έως τις 3/2. Δευτ.-Κυρ. 10:00-18:00, Πέμ. 10:00-20:00 

ΚΑΛΛΟΣ. Η υπέρτατη ομορφιά

Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
Φωτ.: Πάρις Ταβιτιάν/Museum of Cycladic Art

Δέκα θεματικές ενότητες (Θεϊκό Κάλλος, Δαιμονικό Κάλλος, Αρχαϊκό και Κλασικό/Ελληνιστικό Κάλλος, Καλλιστεία Θεοτήτων, Αρπαγές Κάλλους, Καλοί και Καλαί στην Αρχαιότητα, Θνητών Κάλλος, Αθλητικό και Πολεμικό/Ηρωικό Κάλλος, Ωραίοι Άωροι, Καλλωπισμός), μέσα από τις οποίες αποκαλύπτονται οι πολλαπλές πτυχές της έννοιας του κάλλους στην καθημερινή ζωή και στη φιλοσοφική σκέψη του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Ο συνδυασμός φυσικής ομορφιάς και ψυχικής αρετής τόσο στο γυναικείο όσο και στο ανδρικό φύλο αποτελεί το ιδεώδες που εκφράστηκε μέσα από την ποίηση και τη φιλοσοφία. Τριακόσια πολύτιμα εκθέματα από πενήντα δύο συλλογές, μουσεία και εφορείες αρχαιοτήτων από την Ελλάδα, την Ιταλία και το Βατικανό παρουσιάζονται για πρώτη φορά εκτός του μόνιμου χώρου τους, συμπληρώνοντας αυτή την τόσο ξεχωριστή παρουσίαση και αποδίδοντας εξαιρετικά το ιδεώδες του κάλλους.  

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, Νεοφύτου Δούκα 4 / Βασιλίσσης Σοφίας & Ηροδότου 1, 210 7228321-3 

Έως τις 16/1. Δευτ., Τετ., Σάβ. 10:00-17:00, Πέμ.-Παρ. 10:00-20:00, Κυρ. 11:00-17:00, Τρ. κλειστό

Ρένα Παπασπύρου, Βρυάξιδος 11 & Ασπασίας: Η άγνωστη όψη

Εκθέσεις για την περίοδο των γιορτών Facebook Twitter
Φωτ.: Πηνελόπη Γερασίμου

Ένας ειδικά διαμορφωμένος γωνιαίος τοίχος που θυμίζει έντονα παλιά κατοικία σε αποσύνθεση, αφού η καλλιτέχνις Ρένα Παπασπύρου όντως έχει τοποθετήσει εκεί αποτοιχισμένες επιφάνειες που απέσπασε από μια ερειπωμένη μονοκατοικία στη συμβολή των οδών Βρυάξιδος 11 και Ασπασίας στο Παγκράτι, που σήμερα πια έχει κατεδαφιστεί – σε αυτή την περιοχή γεννήθηκε και μεγάλωσε η καλλιτέχνις, και γνώριζε από παιδί τη συγκεκριμένη κατοικία. Πρόκειται για τμήματα-σπαράγματα που αποκόλλησε η ίδια κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown την άνοιξη του 2020 (είχε ξεκινήσει το 2015, αλλά διέκοψε τη διαδικασία), ακολουθώντας τη μέθοδο της συγκόλλησης και αποκόλλησης χαρτιού, αποκαλύπτοντας σταδιακά την πίσω και αθέατη όψη των εξωτερικών τοίχων του κτιρίου, σε πολλούς από τους οποίους διακρίνονται αποτυπώματα από γκράφιτι, διαστρωματώσεις και άλλα ίχνη που συσσωρεύτηκαν μέσα στον χρόνο από τις ανθρώπινες επεμβάσεις και τις καιρικές συνθήκες. Μια εγκατάσταση που αποτελεί την ανασύσταση ενός τοίχου που δεν υπήρξε ποτέ αλλά και ένα αλληγορικό έργο που παραπέμπει στην προσωπική σχέση της Παπασπύρου με την ύλη, τη μνήμη και την πόλη. 

Στέγη, φουαγέ ισογείου, λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 107, 211 1981784

Έως τις 27/2 . Τετ.-Κυρ. 19:00-23:30, ελεύθερη είσοδος με δελτίο εισόδου 

Σωτήρης Σόρογκας - Ο χρόνος της μνήμης στον εικαστικό λόγο του

711
To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Μια μικρή «αναδρομική», καθώς στις πέντε ενότητες της έκθεσης παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά έργα του σημαντικού ογδοντάχρονου καλλιτέχνη απ’ όλη την πορεία της εικαστικής του δημιουργίας. Σχέδια και μεγάλων διαστάσεων καμβάδες με κάρβουνο, όπου κυριαρχούν το λευκό και το μαύρο, και το απαστράπτον λευκό που τον χαρακτηρίζει, καθώς απλώνεται επάνω στην επιφάνεια του καμβά, όπου συνθέτει μνήμες φθοράς, είναι ο πυρήνας της ουσίας του ζωγραφικού του λόγου. Ένα μινιμαλιστικό ζωγραφικό σύμπαν μιας λιτής χρωματικής γκάμας από μαύρο, θαμπό γκρίζο και ελάχιστο κόκκινο μέχρι ξεθωριασμένο γαλάζιο, που περιέχει όμως και τα γεώδη της σκουριάς και φωτοσκιάσεις, όλα απόρροια της λιτότητας, που είναι το κυρίαρχο χαρακτηριστικό της ιδιοσυγκρασίας του. Μια εργογραφία σαν απόσταγμα μιας εποχής και μιας έντιμης ζωής: πέτρες δουλεμένες με ρεαλιστική φωτογραφική πιστότητα, άλογα σε παραλλαγές, πορτρέτα ζωγραφισμένα με ήπιες φωτοσκιάσεις –κατά τον ζωγράφο με χαρακτηριστικά επιτύμβιων–, ανοίγματα-μαύρες τρύπες σαν πηγάδια που προκαλούν την αγωνία του παρατηρητή. 

Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή, Ερατοσθένους 13, 210 7252895

Έως τις 3/4 . Τετ.-Κυρ. 10:00-18:00, Παρ. 10:00-20:00

Επίσης: 

Επισκεφθείτε τους «Θησαυρούς Φιλελληνικής Ζωγραφικής» της Συλλογής του Ιδρύματος Αντωνίου Ε. Κομνηνού στο Μπενάκη, την κεντρική έκθεση του 62ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης «Ο κανόνας του παιχνιδιού» στην Project Gallery και τη νέα ατομική του Γιάννη Αδαμάκου στην Πινακοθήκη του δήμου Αθηναίων, που έχει πάρει παράταση. 

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LiFO.

To νέο τεύχος της LiFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.


 

Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Εικαστικά / Καμία σύμβαση δεν μπορούσε να περιορίσει τον Leigh Bowery

Η Tate Modern φέρνει στις αίθουσές της μια έκθεση για έναν «larger than life» περφόρμερ. Η πορεία του νεαρού αγοριού από το ήσυχο προάστιο Sunshine της Μελβούρνης που έγινε παγκοσμίως διάσημη προσωπικότητα στον χώρο του πολιτισμού, χάρη στον εξωφρενικό, πολύπλοκο και δημιουργικό χαρακτήρα του και άφησε ανεξίτηλο και αδιαμφισβήτητο αποτύπωμα στη σύγχρονη τέχνη και πέρα από αυτήν. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Εικαστικά / Μέσα στο ατελιέ του Γιάννη Μόραλη

Η ανιψιά του μεγάλου ζωγράφου, Χριστίνα Μόραλη, ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του ανακαινισμένου εργαστηρίου του στην Αθήνα για να μας ξεναγήσει σε όλους τους χώρους αλλά και να μας δείξει άγνωστα έργα του.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Πολιτισμός / Μια σημαντική έκθεση στο Παρίσι με τη συνδρομή του Μουσείου Μπενάκη

Η συνεργασία του Μουσείου Μπενάκη με το Musée du Quai Branly στο Παρίσι φέρνει στο σήμερα το μεγάλο ερώτημα, που προέκυψε τη δεκαετία του 1930 και απασχόλησε τους σουρεαλιστές αλλά και την επιστημονική κοινότητα της εποχής, σχετικά με το τι θεωρούμε αντικείμενο τέχνης. 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Εικαστικά / Η μεγαλύτερη αναδρομική για τον David Hockney έρχεται στο Παρίσι

Ένας από τους κορυφαίους εν ζωή καλλιτέχνες της Βρετανίας, και από τους πιο ακριβούς, θα δει στα 87 του χρόνια να οργανώνεται τον Απρίλιο η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα αναδρομική έργων του στη δεύτερη πατρίδα του, τη Γαλλία, στο Fondation Louis Vuitton.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Εικαστικά / Η μαγεία των Cabinets of Curiosities και ο φόβος του κενού σε μια έκθεση

Μια σύγχρονη και κριτική ανάγνωση των θαυμαστών ερμαρίων με αξιοπερίεργα αντικείμενα της Αναγέννησης από 78 σύγχρονους εικαστικούς, με «αφηγήσεις» ενός φανταστικού κόσμου και τις αντιστοιχίες του στις πραγματικότητες του σήμερα, στο MOMus-Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ