Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει
Η ιστορία της ανακάλυψης της Μάγιερ ξεκίνησε το 2007. Τότε, ο νεαρός σκηνοθέτης Τζον Μαλούφ, αγόρασε μια ποσότητα φωτογραφιών αντί 380 δολαρίων από μια δημοπρασία. Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Ήταν φωτογραφίες που απεικόνιζαν την καθημερινή ζωή της Νέας Υόρκης και του Σικάγο. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης καθημερινότητας ξετυλίχτηκε όπως τα αρνητικά μπροστά στα μάτια του.
Μελετώντας το απόκτημά του ο Τζον Μάλουφ κατάλαβε τι θησαυρός βρέθηκε στα χέρια του: περίπου 100000 φωτογραφίες στις οποίες παρουσιαζόταν η καθημερινή ζωή των απλών Αμερικανών, ανεκτίμητα στοιχεία μιας άλλης εποχής, τα οποία ταυτόχρονα έφεραν μια αναμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία. Για το δημιουργό των φωτογραφιών δεν υπήρχαν στοιχεία εκτός από το όνομα – Βιβιέν Μάγιερ. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν έδωσε άλλα στοιχεία εκτός από μια σύντομη νεκρολογία. Ο Μάλουφ ανέβασε 100 από αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Η ανταπόκριση του κόσμου και των ειδικών ήταν θεαματική. Δημιούργησαν ένα πραγματικό σάλο. Οι ερασιτέχνες και οι ειδικοί άρχισαν όλοι τους να συγκρίνουν τα έργα της με τα έργα του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, να θαυμάζουν τα θέματα και τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης. Η ιστορία του απίστευτου ευρήματος παρουσιάστηκε στην τηλεόραση, οι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι η ιστορία της φωτογραφίας δρόμου πρέπει να ξαναγραφτεί.
Finding Vivian Maier
Το αρχείο του Μαλούφ συμπληρώθηκε με φωτογραφίες που είχαν στην κατοχή τους και άλλοι αγοραστές από εκείνη την δημοπρασία. Τώρα, με περίπου το 90% του αρχείου της ανακατασκευασμένο, το έργο της Μάγερ δημιουργεί εκ νέου μια νέα συζήτηση για την τέχνη της φωτογραφίας του δρόμου. Τελικά, η συλλογή του Μαλούφ ανήλθε σε περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν είχαν ποτέ εκτυπωθεί ή έστω και εμφανιστεί.
Ο Μαλούφ δε σταμάτησε να ερευνά τη ζωή της Μάγιερ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρήκε τους ανθρώπους που γνώριζαν την καταπληκτική φωτογράφο. Το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε, είναι το ντοκιμαντέρ 84 λεπτών, το Finding Vivian Maier. Το συν-σκηνοθέτησε με τον Τσάρλι Σίσκελ. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι άνθρωποι που την γνώρισαν από κοντά χωρίς στην ουσία να λύνουν το γρίφο του αινιγματικού της χαρακτήρα. Οι φίλοι της δεν είχαν ιδέα για τη δραστηριότητά της.
Σήμερα οι φωτογραφίες της Μάγιερ εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν 11 προσωπικές εκθέσεις φωτογραφιών της Βίβιαν Μάγιερ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη μονογραφία «Η Βίβιαν Μάγιερ: Μια φωτογράφος δρόμου», το 2012 – «Βιβιέν Μάγιερ: Εκτός Σκιάς». Τα έργα της γίνονται ανάρπαστα από συλλέκτες σε όλο τον κόσμο.
σχόλια