Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια!

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
0

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter

Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει

 

Η ιστορία της ανακάλυψης της Μάγιερ ξεκίνησε το 2007. Τότε, ο νεαρός σκηνοθέτης Τζον Μαλούφ, αγόρασε μια ποσότητα φωτογραφιών αντί 380 δολαρίων από μια δημοπρασία.  Στον κατάλογο της δημοπρασίας το αντικείμενο αγοράς περιγραφόταν απλά ως «Φωτογραφίες του Σικάγο της δεκαετίας του 60» και ο Μάλουφ πραγματοποίησε τη συναλλαγή «στα τυφλά», χωρίς να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει. Ήταν φωτογραφίες που απεικόνιζαν την καθημερινή ζωή της Νέας Υόρκης και του Σικάγο. Ένα ντοκιμαντέρ της αμερικάνικης καθημερινότητας ξετυλίχτηκε όπως τα αρνητικά μπροστά στα μάτια του.

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Ο σκοτεινός θάλαμος και οι μηχανές της Μάγιερ (αρχείο Β. Μάγιερ)
Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Ταξιδιωτικά έγγραφα (αρχείο Β. Μάγιερ)
Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Οδηγίες εκτύπωσης φωτογραφιών (αρχείο Β. Μάγιερ)

Μελετώντας το απόκτημά του ο Τζον Μάλουφ κατάλαβε τι θησαυρός βρέθηκε στα χέρια του: περίπου 100000 φωτογραφίες στις οποίες παρουσιαζόταν η καθημερινή ζωή των απλών Αμερικανών, ανεκτίμητα στοιχεία μιας άλλης εποχής, τα οποία ταυτόχρονα έφεραν μια αναμφισβήτητη καλλιτεχνική αξία. Για το δημιουργό των φωτογραφιών δεν υπήρχαν στοιχεία εκτός από το όνομα – Βιβιέν Μάγιερ. Η αναζήτηση στο διαδίκτυο δεν έδωσε άλλα στοιχεία εκτός από μια σύντομη νεκρολογία. Ο Μάλουφ ανέβασε 100 από αυτές τις φωτογραφίες στο διαδίκτυο. Η ανταπόκριση του κόσμου και των ειδικών ήταν θεαματική. Δημιούργησαν ένα πραγματικό σάλο. Οι ερασιτέχνες και οι ειδικοί άρχισαν όλοι τους να συγκρίνουν τα έργα της με τα έργα του Ανρί Καρτιέ-Μπρεσόν, να θαυμάζουν τα θέματα και τα χαρακτηριστικά της σύνθεσης. Η ιστορία του απίστευτου ευρήματος παρουσιάστηκε στην τηλεόραση, οι εμπειρογνώμονες υποστήριζαν ότι η ιστορία της φωτογραφίας δρόμου πρέπει να ξαναγραφτεί.

Finding Vivian Maier

 

Το αρχείο του Μαλούφ συμπληρώθηκε με φωτογραφίες που είχαν  στην κατοχή τους και άλλοι αγοραστές από εκείνη την δημοπρασία. Τώρα, με περίπου το 90% του αρχείου της ανακατασκευασμένο, το έργο της Μάγερ δημιουργεί εκ νέου μια νέα συζήτηση για την τέχνη της  φωτογραφίας του δρόμου. Τελικά, η συλλογή του Μαλούφ ανήλθε σε περισσότερες από 100.000 φωτογραφίες που χρονολογούνται από τη δεκαετία του 1950 έως τη δεκαετία του 1990, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων δεν είχαν ποτέ εκτυπωθεί ή έστω και εμφανιστεί.

 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Τα κουτιά με τις φωτογραφίες όπως βρέθηκαν στην αποθήκη

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Το ταξινομημένο αρχείο

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Παπούτσια και κουτιά από τα υπάρχοντα της Μάγιερ

Ο Μαλούφ  δε σταμάτησε να ερευνά τη ζωή της Μάγιερ και μετά από κάποιο χρονικό διάστημα βρήκε τους ανθρώπους που γνώριζαν την καταπληκτική φωτογράφο. Το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε, είναι το ντοκιμαντέρ 84 λεπτών, το Finding Vivian Maier. Το συν-σκηνοθέτησε με τον Τσάρλι Σίσκελ. Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι άνθρωποι που την γνώρισαν από κοντά χωρίς στην ουσία να λύνουν το γρίφο του αινιγματικού της χαρακτήρα. Οι φίλοι της δεν είχαν ιδέα για τη δραστηριότητά της.

 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Παπούτσια και κουτιά από τα υπάρχοντα της Μάγιερ

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Το αρχείο της Μάγιερ

Σήμερα οι φωτογραφίες της Μάγιερ εκτίθενται σε όλο τον κόσμο. Τα τελευταία χρόνια πραγματοποιήθηκαν 11 προσωπικές εκθέσεις φωτογραφιών της Βίβιαν Μάγιερ στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το 2011 κυκλοφόρησε η πρώτη μονογραφία «Η Βίβιαν Μάγιερ: Μια φωτογράφος δρόμου», το 2012 – «Βιβιέν Μάγιερ: Εκτός Σκιάς». Τα έργα της γίνονται ανάρπαστα από  συλλέκτες σε  όλο τον κόσμο. 

Ένας καλλιτεχνικός θησαυρός για 380 δολάρια! Facebook Twitter
Κούτα με αταξινόμητες φωτογραφίες
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Εικαστικά / Μια νέα γκαλερί τέχνης άνοιξε στην οδό Χαλκοκονδύλη στην Ομόνοια

Η Χριστίνα Ανδρουλιδάκη μετέφερε τη γκαλερί CAN από το Κολωνάκι στην Ομόνοια και μιλά για τη γοητεία του κέντρου και για την αρμονική συνύπαρξη με τις προκλήσεις της σύγχρονης τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Στην Tate Modern και Tate Britain, στα έργα της δωρεάς Δ. Δασκαλόπουλου

Εικαστικά / «Η τέχνη έχει νόημα μόνο όταν βρίσκεται σε συνδιαλλαγή»: Η Tate υποδέχεται τα έργα της δωρεάς Δασκαλόπουλου

Έργα των Louise Bourgeois, Βλάση Κανιάρη, Martin Kippenberger, Damien Hirst και πολλών ακόμα μεγάλων ονομάτων της σύγχρονης τέχνης περιλαμβάνονται στη δωρεά του Δημήτρη Δασκαλόπουλου και φιλοξενούνται πλέον σε νέες εκθέσεις στην Tate Modern και στην Tate Britain.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ