Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
1
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Cecil Beaton, 1954. © The Cecil Beaton Studio Archive at Sothebys

Οι περισσότεροι στο πρόσωπο της Όντρεϊ Χέπμπορν βλέπουμε ένα μοντέλο φινέτσας, αθωότητας και ομορφιάς. Φωτογράφοι όπως ο Ίρβινγκ Πέν, ο Άβεντον, ο Μπίτον, ο Πάρκινσον αιχμαλώτισαν με τον φακό τους τη χάρη και κομψότητα, ο λαμπερό χαμόγελο, το μικρό σαν γαζέλας σώμα σε φωτογραφίας εκτυφλωτικής ομορφιάς. Το πρότυπο της Χέπμπορν ήταν μοναδικό.

Οι λεπτομέρειες που γνωρίζουμε για αυτό το αστέρι είναι πολλές, ο τύπος πάντα διψούσε για την προσωπική της ζωή. Έψαχνε πίσω από το πρότυπο τελειότητας μια μικρή ατέλεια, που την έκανε πιο γοητευτική, όπως το ότι φορούσε 41 νούμερο παπούτσι, τη μάρκα των γυαλιών που φορούσε στο Πρόγευμα στο Τίφανις – ένα τρεντ που εξακολουθεί να γοητεύει μέχρι και σήμερα τις γυναίκες- ότι ξέχασε το Όσκαρ που κέρδισε στην τουαλέτα, ότι ήταν πάντα 47 κιλά, ότι έπλεκε με μανία.

Το Όσκαρ της ήταν σφηνωμένο σε ένα ράφι στο πλέϊρουμ, σε αντίθεση με τα ανθρωπιστικά της βραβεία που είχαν περίοπτη θέση στο καθιστικό του σπιτιού.

Η Χέπμπορν έκανε δύο γάμους,  ο πρώτος με τον Αμερικανό Μελ Φερέρ και απέκτησαν το 1960 έναν γιο τον Σον. Σε μια κρουαζιέρα στα ελληνικά νησιά, ερωτεύεται τον δεύτερο σύζυγό της Αντρέα Dotti με τον οποίο αποκτά έναν δεύτερο γιό τον Luca Dotti το 1970. Ηθοποιός που σφράγισε την μεγάλη οθόνη, χορεύτρια αλλά και πρέσβειρα καλής θελήσεως της Ουνέσκο, θέση που υπηρέτησε από το 1986 μέχρι το θάνατό της, το 1993, η Χέπμπορν αφιέρωσε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της στην ανθρωπιστική δράση.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Bud Fraker, για την ταινία "Σαμπρίνα", 1954. © Paramount Pictures

Οι περισσότερες φωτογραφίες της είναι εξίσου διάσημες με την ίδια. Η έκθεση που ανοίγει στις 2 Ιουλίου στην National Portrait Gallery, παρουσιάζει και άγνωστες φωτογραφίες, ένα υλικό που δεν γνωρίζουμε. Η Όντρεϊ μικρή, εννέα ετών να κοιτάζει σκεπτική την κάμερα, μια άλλη που τη δείχνει να χαμογελά, ενώ έχει επιζήσει από τον Ολλανδικό χειμώνα της μεγάλης πείνας στη διάρκεια του Δεύτερου παγκοσμίου πολέμου, σοβαρά υποσιτισμένη. Πολλές από τις φωτογραφίες της έκθεσης προέρχονται από τα αρχεία που ανήκουν στους δυο γιούς της. Και είναι η πρώτη φορά που τις δανείζουν στην Βρετανία. Ο γιός της,  Αντρέα Ντότι, πιστεύει ότι η μητέρα του έζησε δύσκολα παιδικά χρόνια.

Η Χέπμπορν, γεννήθηκε το 1929 στις Βρυξέλλες και ήταν αγγλικής και ολλανδικής καταγωγής, από τον πάμπλουτο τραπεζίτη πατέρα της και τη βαρόνη μητέρα της, αντιστοίχως. Ο πατέρας άφησε την οικογένεια όταν η Χέπμπορν ήταν έξι ετών, και αυτό ήταν το πιο τραυματικό γεγονός της ζωής της. Ο γιός της υποστηρίζει ότι πάντοτε είχε ανάγκη την πατρική στοργή που στερήθηκε. Όπως ποτέ δεν την εγκατέλειψε το αίσθημα της ευγνωμοσύνης που επιβίωσε από τον φριχτό πόλεμο. Πίστευε ότι όλα μετά από αυτή την εμπειρία, η ίδια η ζωή, ήταν δώρο.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Cecil Beaton στη Ρώμη το 1960. © The Cecil Beaton Studio Archive at Sothebys

Η Όντρεϊ Χέπμπορν άρχισε την καριέρα της στα είκοσί της χρόνια, ένα εικοσάχρονο του πολέμου, δεν έχει καμία σχέση με τα σημερινά παιδιά. Ο πόλεμος άφησε για πάντα επάνω της το σημάδι του. Ονειρευόταν να γίνει χορεύτρια αλλά οι μύες της δεν είχαν αναπτυχθεί σωστά και δεν είχε τη δύναμη των άλλων χορευτών. Όταν της απέκλεισαν την καριέρα ως χορεύτρια –το μόνο πράγμα που ήθελε να είναι- «γύρισε στο δωμάτιό της και ήθελε να πεθάνει» γράφει ο γιός της Σον Φερέρ. Η Χέπμπορν δεν ξεκίνησε την καριέρα της με όνειρο να γίνει διάσημη, αλλά για να κερδίσει χρήματα και να συντηρήσει την οικογένειά της, την μητέρα της που έχασε όλη της την περιουσία στη διάρκεια του πολέμου. Στη διάρκεια της ζωής μίλησε πολλές φορές για την περίοδο αυτή, την αντίσταση, τους Εβραίους, τα στρατόπεδα, τις εκτελέσεις.

Η πρώτη αξιοπρόσεκτη εμφάνισή τη στον κινηματογράφο ήταν το 1952 στην ταινία «Secret People» όπου και υποδύθηκε μια σπουδαία μπαλαρίνα. Ο πρώτος της πρωταγωνιστικός ρόλος σε αμερικανική ταινία ήταν μαζί με τον Γκρέγκορι Πεκ στο  «Διακοπές στη Ρώμη» (Roman Holiday). Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ είπε, «Είχε όλα όσα έψαχνα: γοητεία, αθωότητα και ταλέντο. Ήταν επίσης πολύ αστεία. Ήταν απολύτως μαγευτική, και είπαμε, “Αυτό είναι το κορίτσι!”.

Ήταν μούσα και επιστήθια φίλη του Ουμπέρ ντε Ζιβανσί όμως τα παιδιά της υποστηρίζουν ότι είχε ένα πνεύμα οικονομίας σε όλη της την ζωή, την αίσθηση της προσφοράς στους αδύναμους, την γενναιοδωρία αυτών που δεν ξεχνούν ποτέ τα δύσκολα χρόνια που έζησαν. Η Χέπμπορν δεν πίστευε ότι ήταν όμορφη. Ποτέ δεν ασχολήθηκε ιδιαιτέρως με την ομορφιά της και την εμφάνισή της. Η ζωή κάτω από την πίεση της διασημότητας και το ατέλειωτο κυνήγι των παπαράτσι την εξαντλούσαν.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Η Όντρεϊ Χέπμπορν ως Χόλι Γκόλντλάιτλι από την ταινία "Breakfast at Tiffany's" του Howell Conant, στο εξώφυλλο του Jours de France, 26 Ιανουαρίου 1962.

 Όταν παντρεύτηκε τον Ντότι, έζησε στη Ρώμη μια ζωή πιο φυσιολογική. Ψώνιζε στις αγορές και έκανε βόλτες στην πόλη, πήγαινε τον γιό της στο σχολείο μόνη της. Το αγαπημένο της πιάτο ήταν το σπαγκέτι αλ πομοντόρο, αλλά δεν το πιστεύει κανείς, υποστηρίζει ο γιός της. Ο οποίος συνεχίζει, λέγοντας, ότι το Όσκαρ της ήταν σφηνωμένο σε ένα ράφι στο πλέϊρουμ, σε αντίθεση με τα ανθρωπιστικά της βραβεία που είχαν περίοπτη θέση στο καθιστικό του σπιτιού. Η δημοσιότητα την ενδιέφερε μόνο για να κάνει τη δουλειά της. Ήταν συνεχώς στο σπίτι διαβάζοντας ερευνητικές εργασίες και κρατώντας σημειώσεις. Η αποστολή της με την Unicef την πάθιαζε και ταξίδευε σε όλα τα μέρη του πλανήτη.

Ήταν μετά από ένα ταξίδι της Unicef στη Σομαλία που η Χέπμπορν διαγνώστηκε με καρκίνο. Πέθανε τον Ιανουάριο του 1993. Και οι δυο γιοί της εξακολουθούν να εργάζονται μέχρι σήμερα για την Unicef και το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Χέπμπορν που ιδρύθηκε, ένα ταμείο για τα φτωχά παιδιά του κόσμου.

Η μητέρα μας, λέει ο γιός της, θεωρούσε ιδιαίτερο στη ζωή ακόμα και ένα μικρό λουλούδι. Αυτό διδαχθήκαμε από εκείνη.

Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Φωτογραφημένη από τον Angus McBean, τον Οκτώβρη του 1950. © National Portrait Gallery, London
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Σε ρεσιτάλ χορού το 1942. © Manon van Suchtelen.
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Πρόβα κοστουμιών για την ταινία "Σαμπρίνα" το 1953. © Paramount Pictures
Η Όντρεϊ Χέπμπορν στην National Portrait Gallery Facebook Twitter
Η Όντρεϊ Χέπμπορν σε τοποθεσία στην Αφρική για το "The Nuns Story" του Leo Fuchs, 1958. © Leo Fuchs
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT

σχόλια

1 σχόλια