Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter
0

Όλοι γνωρίζουμε ότι η ΔΕΗ, η εμβληματική ελληνική εταιρεία που είναι συνυφασμένη τόσο με την ενέργεια όσο και με την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, κατ΄ επέκταση της ίδιας μας της ζωής, ακολουθεί πάντα τα μηνύματα της εποχής και η ιστορία της είναι ένα δείγμα που απεικονίζει αυτή την πρόοδο.

Μια ματιά στα ιστορικά της αρχεία, σε εικόνες εμβληματικές, αρκεί για να κατανοήσουμε τις μεγάλες αλλαγές που έχουν τελεστεί όχι μόνο στην καθημερινότητά μας ή στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα γύρω μας αλλά και στον τρόπο κυρίως που αντιλαμβανόμαστε τις προτεραιότητες και τις επιταγές τόσο του 20ου όσο και του 21ου αιώνα. Σαν εταιρεία που ψάχνει τρόπο να συνδεθεί με τον σύγχρονο καταναλωτή κάνει τολμηρά βήματα όχι μόνο κλείνοντας τις παλιές ρυπογόνες μονάδες και ανοίγοντας στη θέση τους νέες πράσινες μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, αλλά και δημιουργώντας μια γέφυρα για να φέρει κοντά της τον πολίτη μέσω της τέχνης.

Αυτός ο διαγωνισμός δίνει ένα παράδειγμα, κάνει μια αρχή και μπορεί να είναι θεματικός, αλλά δεν περιορίζει, γιατί πολλές φορές η τέχνη τρέφεται από το πλαίσιο, το οποίο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σε κινητοποιήσει και είναι θετικό, ειδικά όταν υπάρχουν και σημαντικά βραβεία όπως αυτά που θα απονεμηθούν.

Έχοντας μια μακρά ιστορία και άρρηκτες σχέσεις με την καλλιτεχνική κοινότητα εδώ και δεκαετίες, πέρα από αγορές και αναθέσεις οργανώνει τον πρώτο ανοιχτό διαγωνισμό που έρχεται σε μια εποχή που κάθε καλλιτέχνης και δημιουργικό μυαλό χρειάζονται ενθάρρυνση, προσκαλώντας δημιουργούς από όλο το φάσμα και από κάθε μορφή τέχνης σε μια διαδικασία πειραματισμού και δημιουργίας νέων έργων.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Με την ιστορία της ΔΕΗ να δίνει έμπνευση οι καλλιτέχνες καλούνται να αντλήσουν ερεθίσματα και ιδέες από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητάς της αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο.

Η πλατφόρμα που έχει ανοίξει από τις 22 Ιουνίου θα υποδεχτεί φωνές και δουλειές καλλιτεχνών που μπορούν να ετοιμάσουν το έργο τους  ανατρέχοντας σε ένα εξαιρετικά άρτιο, πολύτιμο και πρωτοποριακό για την εποχή του αρχείο, εξαιρετικά τεκμηριωμένο,  το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν ή να εμπνευστούν από αυτό και να το συνδέσουν με τις ιδέες τους μέσα από ζωγραφική, video, street art, design, γλυπτική, installations, μικρογλυπτική, φωτογραφία, νέα μέσα, performance. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό, ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή τους το χειμώνα του 2021-22 Παράλληλα, θα αναδειχθούν πέντε νικητές οι οποίοι θα κερδίσουν συνολικά το ποσό των € 20.000.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Η Επιτροπή που συγκροτήθηκε αποτελείται από την επιμελήτρια και ιστορικό τέχνης Κατερίνα Κοσκινά, τον καθηγητή της Καλών Τεχνών Νίκο Ναυρίδη, τον Πάνο Κοκκινιά, Αναπληρωτή Καθηγητή Φωτογραφίας στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνα, τον εικαστικό Ηλία Παπαηλιάκη, τον γραφίστα και ιδρυτή της Beetroot Design Group Γιάννη Χαραλαμπόπουλο, τον σκηνοθέτη Τάσο Μπουλμέτη και την Ιστορικό-βιομηχανική αρχαιολόγο Μαρία Μαυροειδή.

"Συγκεκριμένα, αυτός ο διαγωνισμός είναι μια πολύ ωραία ιστορία. Η ΔΕΗ είναι μια μεγάλη εταιρεία και αυτό μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα και για άλλους αλλά ακόμα και αν δε βρει μιμητές αυτό το παράδειγμα έχει μεγάλη αξία γιατί θα δώσει βήμα να φτιαχτούν καινούργια πράγματα και να στηριχτούν καινούργιες προσπάθειες. Πιο ειδικά, η επιτροπή έχει ικανότατους και αξιολογότατους συναδέλφους που σημαίνει ότι ένας νέος καλλιτέχνης έχει όλα τα εχέγγυα να ασχοληθεί με αυτό τον διαγωνισμό. Πιστεύω ότι είναι μια καλή σύνθεση ανθρώπων και ιδεών και το αποτέλεσμα θα είναι θαυμάσιο. Για μένα είναι πολύ τιμητικό να είμαι σε αυτή την επιτροπή και να μπορέσω να έρθω σε επαφή με νέους καλλιτέχνες και έργα γιατί ο νέος καλλιτέχνης χρειάζεται τα πάντα. Όλα όσα χρειάζεται ένας ηλικιωμένος καλλιτέχνης τα χρειάζεται ένας νέος στο πολλαπλάσιο για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια του. Οι καλλιτέχνης είναι πολύ εύκολο να βγει από το παιχνίδι ή να χάσει το δρόμο του μέχρι να σταθεροποιηθεί δηλαδή. Σίγουρα αυτή η βοήθεια που θα δώσει αυτός ο διαγωνισμός είναι πολύ σημαντική. Αυτό πρέπει να γίνει με τις νέες ευκαιρίες, πρέπει να υπάρχουν και να τις μοιράζουμε απλόχερα και να τους δίνουμε έδαφος. Και μιλώντας για το ξεκίνημα θέλω να πω ότι όταν ξεκινάμε, δεν έχει κανένας στο νου του την καριέρα, σκέπτεται τον εαυτό του, ως ύπαρξη, το λόγο του, αυτά κοιτάει κάποιος όταν ξεκινήσει, δεν μπαίνει να παίξει το παιχνίδι της τέχνης. Το ξεκίνημα είναι πολύ σημαντικό και εγώ είμαι χαρούμενος γιατί είναι πολύ συγκινητικό να βλέπεις τους νέους καλλιτέχνες, αυτούς που θα στηριχτούν στην ιστορία αυτή, ακόμα και για να την ανατρέψουν ή να τη δείξουν με άλλο τρόπο να φέρνουν και δείχνουν τη δουλειά τους» λέει ο εικαστικός Ηλίας Παπαηλιάκης.

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

«Αυτό που κυρίως ήθελα να πω είναι ότι στην Ελλάδα και μετά από δέκα χρόνια κρίσης αλλά έτσι κι αλλιώς και πριν από αυτή, δεν υπήρχε στήριξη στον πολιτισμό, στο έργο των καλλιτεχνών» σημειώνει ο αναπληρωτής καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνος Κοκκινιάς. « Το να υπάρχουν μεγάλες δημόσιες υπηρεσίες όπως η ΔΕΗ οι οποίες με αυτό τον τρόπο μπορούν να βοηθήσουν τους καλλιτέχνες είναι ευκταίο και εννοείται χαίρεται κάποιος να το ακούει και γιαυτό το λόγο συμμετέχω σε αυτή την επιτροπή που απαρτίζεται από πολύ σοβαρά πρόσωπα στο χώρο της τέχνης. Θεωρώ ότι είναι μέρος της δουλειάς μου με αυτό τον τρόπο να συμμετέχω στο να υπάρξει στήριξη στους καλλιτέχνες ειδικά αυτή την περίοδο που διανύουμε για να αναδειχθούν νέα έργα και η κίνηση της ΔΕΗ είναι θετική και δημιουργεί αισιοδοξία.

Αυτός ο διαγωνισμός δίνει ένα παράδειγμα, κάνει μια αρχή και μπορεί να είναι θεματικός, αλλά δεν περιορίζει, γιατί πολλές φορές η τέχνη τρέφεται από το πλαίσιο, το οποίο μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σε κινητοποιήσει και είναι θετικό, ειδικά όταν υπάρχουν και σημαντικά βραβεία όπως αυτά που θα απονεμηθούν. Κατά τη γνώμη μου, αυτές οι πρωτοβουλίες κάνουν μια αρχή και δημιουργούν ένα προηγούμενο που πολλές φορές βοηθά να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την ύπαρξη της τέχνης και τη συμμετοχή των καλλιτεχνών σε μεγάλα έργα ή στο δημόσιο χώρο».

Η σημασία του ανοιχτού διαγωνισμού της ΔΕΗ / επισημάνσεις του εικαστικού Ηλία Παπαηλιάκη και του αναπληρωτή καθηγητή της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Πάνου Κοκκινιά Facebook Twitter

Στην ανοιχτή πρόσκληση «Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ» που έχει διάρκεια έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, η επταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ∆ΕΗ και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την έκφραση των αξιών της ΔΕΗ. Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα ενημερωθούν οι καλλιτέχνες που επελέγησαν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας -στις περιπτώσεις που χρειάζεται- ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ∆ΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ∆ΕΗ. Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή.  

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM