Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Facebook Twitter

Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα

0
ΠΟΣΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ σήμερα μια μεγάλη επιχείρηση τους νέους καλλιτέχνες και να συνδεθεί με την καλλιτεχνική δημιουργία; Αν πρόκειται για τη ΔΕΗ, ο δρόμος είναι μακρύς, ενδιαφέρων, ακουμπά στην παράδοση, την τεχνολογία, την πρόοδο την εξέλιξη και τον εκσυγχρονισμό, λέξεις που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της εξέλιξης και της τέχνης, αφού η ενέργεια και μόνο σαν λέξη συνδέει την τεχνολογία και την τεχνογνωσία, την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη μιας μεγάλου κύρους επιχείρησης με την καλλιτεχνική πρακτική αλλά και φανερώνει την διάθεση να συμπλεύσουν δημιουργικά.
Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Facebook Twitter

Τα αρχεία της ΔΕΗ δείχνουν μέσα από το υλικό τους τη σχέση των καλλιτεχνών με την πρόκληση της ενέργειας. Από τον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό Φαλήρου, που κατασκευάστηκε το 1903 -διατηρητέο μνημείο σήμερα- και είναι το πρώτο εργοστάσιο του είδους του στη χώρα, μέχρι τις εγκαταστάσεις και τα κτήρια-μηχανές των πρώην Λιγνιτωρυχείων Αλιβερίου, τα υλικά κατάλοιπα του εξηλεκτρισμού συνιστούν τεκμήρια της πλούσιας παραγωγικής δραστηριότητας της ΔΕΗ σε όλη την επικράτεια και ψηφίδες του σύγχρονου πολιτιστικού αποθέματός της.

Οι χώροι των παλιών εργοστασίων σήμερα μοιάζουν με χώρους τέχνης με την ίδια την τέχνη να έχει προχωρήσει και να τους αξιοποιεί με διάφορους τρόπους με εγκαταστάσεις, εκθέσεις ακόμα και παραστάσεις.

Ποιος δε θυμάται την περίφημη παράσταση του Δημήτρη Παπαϊωάννου «Ενός λεπτού σιγή» στο Παλαιό Εργοστάσιο ΔΕΗ στο Νέο Φάληρο το 1995 όταν ο χώρος με τη βαριά βιομηχανική ιστορία μεταμορφώθηκε σε ένα χώρο μυσταγωγικής τέχνης;

Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Facebook Twitter

Σήμερα, ακόμα και τα βαριά μηχανήματα, οι παλιοί μετρητές, τα αλείαστα γυαλιά σε εξαρτήματα της ΔΕΗ, αλλά και οι εικόνες από το αρχείο της, από τις φωλιές των πελαργών στις Πρέσπες μέχρι τις γραμμές υπερυψηλής τάσης που διασχίζουν την ύπαιθρο, από τις παλιές μηχανές έκδοσης των λογαριασμών μέχρι τις εικόνες εξηλεκτρισμού της υπαίθρου, από τα βαριά μηχανήματα μέχρι την εικόνα των ανανεώσιμων πηγών, όλα δίνουν υλικό σε κάθε καλλιτέχνη να αναστοχαστεί και να δημιουργήσει μια ιστορία και μια εικόνα για το μέλλον δημιουργώντας το σκηνικό και την αφήγηση νέων οπτικών ιστοριών με έμπνευση μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ελλάδα που η ιστορία της και η εξέλιξή της είναι συνυφασμένες με την ιστορία και την εξέλιξη της ίδιας της χώρας αλλά και της ζωής μας.

Ο δεσμός που διατηρεί η ΔΕΗ με την τέχνη είναι άλλοτε γνωστός και άλλοτε όχι. Η ΔΕΗ αναθέτει σε γραφίστες την εμφάνισή της στον τύπο της εποχής στη δεκαετία του 50 αρχικά, ενώ με το χαρακτηριστικό της λογότυπο με τους κεραυνούς, -αναγνωρίσιμο σε όλους μας-  σηματοδοτεί όχι μόνο τη δύναμη της ενέργειας αλλά και μια εικόνα που είναι οικεία από τη μυθολογία ακόμα και την εικόνα του Δία να κρατά τον κεραυνό, την δύναμη και την ενέργεια του κόσμου. Τα λογότυπα με τον κεραυνό, τα χρώματα, η εταιρική ταυτότητα της ΔΕΗ έγινε όχι μόνο άμεσα αναγνωρίσιμη αλλά και προσφιλής, αλλά μέσα στο χρόνο έδειξε και τις αλλαγές της τέχνης.

Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Facebook Twitter

Παράλληλα, οι αφίσες της ΔΕΗ με τα γραφικά τους σχέδια που υποστηρίζουν οπτικά την παρουσία της εταιρείας αλλά και συνδράμουν στην μεταφορά του μηνύματός της σε κάθε λογής έντυπα υλικά δείχνουν την εξέλιξη της γραφιστικής στην Ελλάδα αλλά και τον τρόπο που αντιμετωπίζει η ίδια η εταιρεία τη γραφιστική, ως τέχνη. Σημαντικοί γραφίστες δοκιμάζουν σχέδια, εικόνες και οικογένειες γραμμάτων, φωτογραφίες που δείχνουν ανάγλυφα μια εποχή που αλλάζει, με χιούμορ αλλά και ρεαλισμό ακολουθώντας τα σύγχρονα ρεύματα των εικονογραφήσεων που και αυτές διαμορφώνονται μέσα στις δεκαετίες που περνούν.

Η ΔΕΗ βρίσκεται πάντα στο πλευρό των καλλιτεχνών και ενισχύει την καλλιτεχνική παραγωγή, άλλοτε αγοράζοντας και άλλοτε αναθέτοντας έργα σε καλλιτέχνες. Από καλλιτέχνες γίνεται η διακόσμηση των περιπτέρων της, στη διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης, φωτογράφοι και σκηνοθέτες καταγράφουν τα μεγάλα της έργα, το δίκτυο, τα μηχανήματα, τους εργαζόμενους.

Με την ΔΕΗ να μπαίνει σε μια άλλη εποχή ήρθε ή ώρα να λειτουργήσει και η ίδια σαν έμπνευση για τους καλλιτέχνες του σήμερα, για τις σύγχρονες δημιουργικές φωνές, δίνοντάς τους δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορία της, μέσα από αρχειακό και πρωτότυπο υλικό προκειμένου να δημιουργήσουν έργα τέχνης που θα εμπεριέχουν στη θεματική ή και στην υλική τους υπόσταση κομμάτια αυτής της ιστορίας.

Καλλιτέχνες και πηγές έμπνευσης από τη βιομηχανία και την επιχειρηματικότητα Facebook Twitter

Η ανοιχτή πρόσκληση που απευθύνει η ΔΕΗ είναι και μια πρόκληση ώστε το παλιό υλικό να γίνει πηγή έμπνευσης για ένα νέο αποτέλεσμα με τη δημιουργία έργων τέχνης από ένα μεγάλο φάσμα. Όλο αυτό το υλικό είναι στην αναμονή να γίνει η αφετηρία ενός νέου καλλιτεχνικού υλικού και έργου, ακόμα και του πιο απρόβλεπτου, να δώσει τη δική του ενέργεια και έμπνευση. Καλλιτέχνες από τον εικαστικό χώρο από την παραστατική ζωγραφική μέχρι τη street-art, φωτογράφοι και video artists, σκηνοθέτες και γλύπτες, designers και performers με το έργο τους θα γίνουν ένας σύγχρονος δίαυλος για να δείξουν τον τρόπο μιας δημιουργικής επαναπροσέγγισης της εταιρείας με την κοινωνία των πολιτών.

Στην ανοιχτή πρόσκληση «Η ΔΕΗ ΣΥΝΑΝΤΑ ΤΗ ΤΕΧΝΗ» που έχει διάρκεια από τις 22 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, η επταμελής Επιτροπή, η οποία αποτελείται από εκπροσώπους της ∆ΕΗ και καταξιωμένους επαγγελματίες του χώρου των τεχνών θα αξιολογήσει τα έργα με βάση εικαστικά κριτήρια, τη δημιουργικότητα, την πρωτοτυπία και την έκφραση των αξιών της ΔΕΗ. Κάθε καλλιτέχνης έχει δικαίωμα να υποβάλει ένα μόνο έργο. Μετά την πρώτη αξιολόγηση, θα ενημερωθούν οι καλλιτέχνες που επελέγησαν και θα ακολουθήσει η αποστολή του φυσικού αντικειμένου, προσχεδίου ή μακέτας -στις περιπτώσεις που χρειάζεται- ενώ θα δοθεί και η δυνατότητα πρόσβασης σε παλαιές εγκαταστάσεις και υλικό, όπως παλιά σήματα ∆ΕΗ για το ενδεχόμενο υλοποίησης installations, με διάθεση του υλικού από τη ∆ΕΗ. Στην επόμενη φάση, θα αποσταλούν τα πρωτότυπα έργα, για την τελική κρίση από την Επιτροπή. Τα έργα που θα επιλεγούν, θα αναρτηθούν στην πλατφόρμα που θα κατασκευαστεί ειδικά για τον διαγωνισμό ενώ θα ακολουθήσει έκθεσή τους το χειμώνα του 2021-22, ενώ θα αναδειχθούν πέντε νικητές οι οποίοι θα κερδίσουν συνολικά το ποσό των € 20.000.

Ο ανοιχτός διαγωνισμός είναι η ευκαιρία ενός νέου διαλόγου πιο παραγωγικού και πιο κρίσιμου μέσα σε μια εποχή που απαιτεί συμπλεύσεις και συνέργειες και οδηγεί μια ιστορική και σύγχρονη μαζί επιχείρηση να αφουγκραστεί μέσα από την τέχνη το μήνυμα του μέλλοντος.

Μπείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και για την υποβολή συμμετοχών.

0

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ

Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons και τη Χιονάτη με το graffiti και τη street art

Nique: Η Ελληνίδα που μπλέκει τους Simpsons με τη street art

«Θεωρώ ότι το graffiti λειτουργεί ως μια μορφή ψυχοθεραπείας». Η Nique μιλάει στη LiFO για το graffiti και τη street art και εξηγεί πώς καταφέρνει να απεικονίσει αγαπημένους ήρωες από καρτούν σε πιο ενήλικες στιγμές, έτσι όπως δεν τους έχουμε ξαναδεί.
STREET ART
Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Ρομέν Γαβράς: «Η δική μας γενιά δεν έχει πολλά αποθέματα ελπίδας»

Η Στέγη ανοίγει το φετινό της ρεπερτόριο με το βλέμμα (ξανά) στραμμένο προς το μέλλον, συνεργαζόμενη με τον προβοκάτορα Ελληνογάλλο σκηνοθέτη στο πρότζεκτ «GENER8ION», με τρεις μικρού μήκους ταινίες του που θα κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα με τη μορφή βίντεο εγκαταστάσεων σε τρεις διαφορετικούς χώρους.
ΟΘΟΝΕΣ
H Nέα Υόρκη του Έντουαρντ Χόπερ

H Nέα Υόρκη του Έντουαρντ Χόπερ

Τα θεμελιώδη για την τέχνη του αστικά μοτίβα εμπνευσμένα από τη Νέα Υόρκη - θέατρα, εστιατόρια, γραφεία, με τους κατοίκους της πόλης, μόνους, μελαγχολικούς, αποξενωμένους, πρωταγωνιστούν στη μεγάλη αναδρομική του στο Whitney Museum of American Art.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
«Ο Πάνος Κουτρουμπούσης στην αγκαλιά του Κρισγιαούρτι»: Τι θα δούμε στην πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Πάνο Κουτρουμπούση

Η πρώτη αναδρομική έκθεση για τον Πάνο Κουτρουμπούση είναι γεγονός

Η Κέιτ Κουτρουμπούση και ο Χριστόφορος Μαρίνος μιλούν για μια έκθεση φτιαγμένη από 500 κομμάτια που ξεδιπλώνουν το πολύπτυχο ενός ανένταχτου καλλιτέχνη, αυθεντικού drifter και αιώνια έφηβου συγγραφέα και εικαστικού.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ
John Craxton (1922-2009): Ερωτευμένος με την Ελλάδα

John Craxton: Μια έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Βρετανού ζωγράφου στο Μουσείο Μπενάκη

Ερωτευμένος με την Ελλάδα! Αυτό ήταν ο John Craxton και ο τίτλος της έκθεσης έργων του στο Μουσείο Μπενάκη «Μια ελληνική ψυχή» αποτυπώνει ακριβώς την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που αγάπησε έναν τόπο, σχεδόν εμμονικά.
ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ