Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ

0

Η ανήσυχη καλλιτεχνική προσωπικότητα γεννήθηκε με το όνομα Σόνια Ιλίνιτσνα Στερν το 1885 κοντά στην Οδησσό σε μια εβραϊκή ουκρανική οικογένεια. Σε ηλικία επτά ετών πήγε να ζήσει με τον πλούσιο θείο της Χένρι Τερκ και τη σύζυγό του στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Οι Τερκ της πρόσφεραν μια προνομιακή και καλλιεργημένη ανατροφή στην Αγία Πετρούπολη. Πήρε το όνομα Σόνια Τερκ. Ωστόσο, οι παιδικές της αναμνήσεις από την Ουκρανία έμειναν μαζί της και συχνά αναφερόταν στο «αγνό» χρώμα και τα φωτεινά κοστούμια των ουκρανικών γάμων χωρικών. 

Από μαθήτρια επισκεπτόταν γκαλερί και μουσεία ταξιδεύοντας με τους Τερκ στη Φινλανδία και στην Ευρώπη, και η δεξιοτεχνία της στο σχέδιο έγινε αντιληπτή από ένα δάσκαλό της σε ένα γυμνάσιο στην Αγία Πετρούπολη. Όταν έγινε 18 ετών, μετά από πρόταση του δασκάλου της, την έστειλαν σε σχολή τέχνης στη Γερμανία όπου παρακολούθησε την Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Καρλσρούη. Σπούδασε στη Γερμανία μέχρι το 1905 και στη συνέχεια μετακόμισε στο Παρίσι και γράφτηκε στην Académie de La Palette στο Μονπαρνάς. Περνούσε περισσότερο καιρό στις γκαλερί παρά στη σχολή της και το έργο της εκείνης της περιόδου επηρεάστηκε από τους ζωγράφους που έβλεπε, τον Βαν Γκογκ, τον Γκογκέν και τον Ανρί Ρουσό τους Φοβ τον Ματίς και τον Ντερέν.

Η επιρροή της ζωγραφικής στον σχεδιασμό υφασμάτων που παρουσίασε η Ντελονέ με το στιλ της, απασχολεί τη μόδα ακόμα και σήμερα. Τη μόδα του δρόμου και της καθημερινής ζωής. Για πολλά όμως χρόνια η συμβολή της στην τέχνη είχε αγνοηθεί. Για πολλά χρόνια είχε θεωρηθεί «ως η σύντροφος του Ντελονέ με τον οποίο σχεδίαζαν περίπου τα ίδια». Άργησε πολύ να αξιολογηθεί ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα.

Το 1908 παντρεύτηκε τον Γερμανό έμπορο έργων τέχνης και ιδιοκτήτη γκαλερί Wilhelm Uhde, εκείνη ωφελήθηκε από την πρόσβαση στην προίκα της και εκείνος για να καλύψει την ομοφυλοφιλία του. Μπήκε στον κόσμο της τέχνης και στην γκαλερί του Uhde γνώρισε τη μητέρα του Ρομπέρ Ντελονέ  και τον ίδιο το 1909. Έγιναν εραστές, η Σόνια χώρισε και ενώ ήταν έγκυος στο παιδί του Ντελονέ παντρευτήκαν και γέννησε το 1911. 

«Στον Ρομπέρ Ντελονέ βρήκα έναν ποιητή. Ένα ποιητή που έγραφε όχι με λόγια αλλά με χρώματα», έλεγε.

Το 1911 έφτιαξε ένα πάπλωμα για το γιό της το οποίο βρίσκεται τώρα στη συλλογή του Musée National d'Art Moderne στο Παρίσι. Δημιουργήθηκε αυθόρμητα με γεωμετρία και χρώμα.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Το πάπλωμα του γιού της Σαρλ, 1911

«Γύρω στο 1911 σκέφτηκα να φτιάξω για τον γιο μου, που μόλις είχε γεννηθεί, μια κουβέρτα από κομμάτια υφάσματος σαν αυτά που είχα δει στα σπίτια των Ουκρανών αγροτών. Όταν τελείωσε, η διάταξη των κομματιών του υλικού μου φάνηκε ότι έμοιαζε με κυβιστικές αντιλήψεις και στη συνέχεια προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την ίδια διαδικασία σε άλλα αντικείμενα και πίνακες», έλεγε.

Οι σύγχρονοι κριτικοί τέχνης αναγνωρίζουν αυτό ως το σημείο όπου απομακρύνθηκε από την προοπτική και τον νατουραλισμό στην τέχνη της. Την ίδια εποχή, κυβιστικά έργα παρουσιάζονταν στο Παρίσι και ο Ρομπέρ μελετούσε τις χρωματικές θεωρίες του Michel Eugène Chevreul. Ονόμασαν τα πειράματά τους με το χρώμα στην τέχνη και το design «simultanéisme» (ταυτοχρονισμός). 

Η Σόνια Ντελονέ έφτιαξε τον πρώτο μεγάλο πίνακά της Bal Bullier (1912–13) με αυτές τις αρχές του χρώματος και της κίνησης.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Le Bal Bullier

Ο φίλος τους Γκιγιόμ Απολινέρ επινόησε τον όρο Orphism (ορφισμός)  για να περιγράψει την εκδοχή του Ντελονέ για τον κυβισμό το 1913 και έγραψε: «Η γραμμή είναι περιορισμός. Το χρώμα δίνει βάθος –όχι προοπτική, όχι διαδοχικό, αλλά ταυτόχρονο βάθος– καθώς και μορφή και κίνηση.» 

Εν μεταξύ η Σόνια Ντελονέ συγχώνευσε στο έργο της γαλλικής και της ρωσικής πρωτοπορίας και έγραφε: Η πραγματική νέα ζωγραφική θα έχει τη δική της ζωή, ότι οι άπειροι συνδυασμοί χρωμάτων έχουν ποίηση και γλώσσα πολύ πιο εκφραστική από τις παλιές μεθόδους. Είναι μια μυστηριώδης γλώσσα σε αρμονία με τις δονήσεις, την ίδια τη ζωή, του χρώματος. Σε αυτόν τον τομέα, υπάρχουν νέες και άπειρες δυνατότητες.

Η πρώτη της εμφάνιση ήταν στο πρώτο γερμανικό Salon d'Automne στο Der Sturm του Βερολίνου το 1913, όπου εξέθεσε πέντε πίνακες, βιβλιοδεσίες σε κολάζ, ζωγράφισε κουτιά και υφάσματα με αφηρημένα σχέδια. Τα ρούχα και τα οικιακά αντικείμενα που σχεδίασε ήταν συνθέσεις υφασμάτων σε διάφορα χρώματα και υλικά, ραμμένα με παραδοσιακές σλαβικές τεχνικές όπως είχες χρησιμοποιήσει στο πάπλωμα του γιου της.

sonia delauney
H Σόνια Ντελονέ με ρούχα σχεδιασμένα από την ίδια.

Την ίδια χρονιά σχεδίασε για τον εαυτό της ένα φόρεμα με μοτίβα του ουράνιου τόξου που επαναλαμβάνονταν, ένα ρούχο που την έκανε ζωντανό γλυπτό.

Η Σόνια ξέφυγε από τη συμβατική συμπεριφορά με τον τρόπο που παρουσίαζε τον εαυτό της, σαν μια προοδευτική γυναίκα, συνώνυμη με την κίνηση και τον νεωτερισμό. 

Η πόλη και οι ρυθμοί της ήταν μια πηγή για το έργο της Σόνια, από τους δυναμικούς πίνακες των ηλεκτρικών πρισμάτων (Prismes électriques) του 1913 και σκίτσα πλήθους στη λεωφόρο Saint-Michel  μέχρι τα παιχνιδιάρικα χρωματιστά γράμματα – μαύρο για το A, λευκό για το E, κόκκινο για το I, μπλε για το U, πράσινο για το U. Ήταν παθιασμένη με την ποίηση και δολυλεψε με τον ποιητή Blaise Cendrars (1887–1961) για την εικονογράφηση του πειραματικού έγχρωμου ποιήματος με τίτλο «Πεζογραφία του Υπερσιβηρικού και της μικρής Jehanne της Γαλλίας». 

Αυτή ήταν η πρώτη της προσπάθεια μεταγραφής των προφορικών λέξεων μέσω του χρώματος, ερμηνεύοντας τη σχέση μεταξύ γραφής και έγχρωμης ζωγραφικής – ή, όπως την ανέφερε, «συγχρονικής παρουσίασης». Το ποίημα-πίνακας τυπώθηκε σε φύλλο μήκους δύο μέτρων και χρωματίστηκε με στένσιλ, με σκοπό να τυπωθεί μια αριθμημένη έκδοση που, που αν τεντωνόταν από άκρη σε άκρη, θα έφτανε μέχρι την κορυφή του Πύργου του Άιφελ. 

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Τα σχέδιά της στα ρούχα της εποχής του 20

Η Σόνια κατασκεύασε πολλά φορέματα-ποιήματα τη δεκαετία του 1920 βασισμένα στα γραπτά του ντανταϊστή ποιητή Τριστάν Τζαρά. Σχεδίασε επίσης κοστούμια για εκδηλώσεις και έργα παραλόγου και τα κοστούμια της υποδήλωναν κίνηση και μεταμόρφωση του γυναικείου σώματος.

Όταν ξέσπασε ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος οι Ντελονέ πήγαν στην Ισπανία. Αποφάσισαν να μην επιστρέψουν στο Παρίσι και στη συνέχεια ταξίδεψαν και έμειναν στην Πορτογαλία.  Το 1917, η Ρώσικη επανάσταση έβαλε τέλος στην οικονομική υποστήριξη που έλαβε η Σόνια από την οικογένειά της στη Ρωσία και χρειαζόταν μια διαφορετική πηγή εισοδήματος. Το 1918 αποδέχτηκε την πρόταση του Ντιαγκίλεφ να σχεδιάσει κοστούμια για τα Ρώσικα Μπαλέτα δημιουργώντας τολμηρά μοντέρνα ρούχα για την Κλεοπάτρα και την Αΐντα. Στη Μαδρίτη διακόσμησε το Petit Casino (ένα νυχτερινό κέντρο διασκέδασης) και ίδρυσε την Casa Sonia, πουλώντας τα σχέδιά της για εσωτερική διακόσμηση και μόδα, με ένα υποκατάστημα στο Μπιλμπάο.

Το 1920 άρχισε να αναζητά ευκαιρίες στον χώρο της μόδας. Έγραψε μια επιστολή στον διάσημο τότε μόδιστρο Πολ Πουαρέ  δηλώνοντας ότι ήθελε να επεκτείνει την επιχείρησή της και να συμπεριλάβει μερικά από τα σχέδιά του. Ο Πουαρέ αρνήθηκε, ισχυριζόμενος ότι είχε αντιγράψει και ήταν παντρεμένη με έναν Γάλλο λιποτάκτη.

Με την επιστροφή της στο Παρίσι ζούσαν δύσκολα και στις αρχές της δεκαετίας του 1920, άνοιξε μια μπουτίκ και έναν οίκο μόδας. Το 1923 πούλησε ταυτόχρονα σχέδια σε έναν κατασκευαστή μεταξιού στη Λυών και το 1924 ίδρυσε ένα ατελιέ για την εκτύπωση υφασμάτων και την παραγωγή ρούχων και κασκόλ. Άρχισε να σχεδιάζει κεντημένα και γεωμετρικά σχέδια παλτό, τσάντες, κασκόλ και σακάκια και η ανταπόκριση ήταν ενθουσιώδης. 

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σχέδια για υφάσματα

Μετά το θάνατο του Ρομπέρ το 1941, η Σόνια επικεντρώθηκε στην προώθηση της πρακτικής του ενώ σταδιακά άρχισε να επικεντρώνεται στη δική της καριέρα ως ζωγράφος. Εξέθετε τακτικά στο Salon des Réalités Nouvelles κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1940 και του 1950, δίνοντας στον εαυτό της περισσότερη ελευθερία στα έργα που δημιούργησε από τότε. Αναζητώντας την αντίθεση και την ένταση, τοποθέτησε ημικύκλια και ομόκεντρους κύκλους πάνω σε τετράγωνα, τρίγωνα και εκμεταλλεύτηκε το ρυθμικό αποτέλεσμα που παράγεται από την επανάληψη ενός μόνο μοτίβου στο φόντο του πίνακα. Τα έργα της αυτή την εποχή αποκαλύπτουν μια εξαιρετική χρήση του μαύρου, που δημιουργούσε έντονες αντιθέσεις με τα έντονα μπλε, κόκκινα και πράσινα.

Από τη δεκαετία του 1950 η Sonia άρχισε να εκθέτει τους δικούς της πίνακες στην Ευρώπη και την Αμερική και το 1964 έγινε η πρώτη εν ζωή γυναίκα καλλιτέχνης που έκανε αναδρομική έκθεση στο Λούβρο. Το 1965 μια αίθουσα αφιερώθηκε στα σχέδια και τα φορέματά της στην έκθεση L'Expo 1925 στο Musée des Arts Décoratifs και το 1967 το Musée National d'Art Moderne πραγματοποίησε μια πλήρη αναδρομική έκθεση της δουλειάς της. Η συμμετοχή της σε διάφορες ομάδες  της αφηρημένης τέχνης (Salon des Réalités, Nouvelles, Groupe Espace) την οδήγησε να συνεισφέρει στο δεύτερο κύμα αφαίρεσης στην Ευρώπη. 

Η Σόνια Ντελονέ συνεχίζει τη δημιουργική της πορεία και το 1976 σχεδιάζει μια σειρά από υφάσματα, επιτραπέζια σκεύη και κοσμήματα με την γαλλική εταιρεία Artcurial, εμπνευσμένα από το έργο της από την δεκαετία του 1920. Η Σόνια Ντελονέ πέθανε το 1979. Θάφτηκε στο Gambais, δίπλα στον τάφο του Ρομπέρ.

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σόνια και Ρομπέρ Ντελονέ

Η επιρροή της ζωγραφικής στον σχεδιασμό υφασμάτων που παρουσίασε η Ντελονέ με το στιλ της, απασχολεί τη μόδα ακόμα και σήμερα. Τη μόδα του δρόμου και της καθημερινής ζωής. Για πολλά όμως χρόνια η συμβολή της στην τέχνη είχε αγνοηθεί. Για πολλά χρόνια είχε θεωρηθεί «ως η σύντροφος του Ντελονέ με τον οποίο σχεδίαζαν περίπου τα ίδια». Άργησε πολύ να αξιολογηθεί ως ανεξάρτητη καλλιτέχνιδα.

Στο έργο της συνδέονται οι καλές τέχνες και η εφαρμοσμένη τέχνη. Η μετάφραση και η αλλαγή των τρόπων έκφρασης δείχνει πάνω από όλα μια καλλιτέχνη με διαπολιτισμική σημασία και ευρύ λεξιλόγιο. Απελευθέρωσε την έννοια της αισθητικής από το έργο σε κάδρο και το έκανε μέρος της καθημερινότητας μιας σύγχρονης δημιουργικής γυναίκας. Η τέχνη της Ντελονέ φοριέται. Είναι στιλ και αισθητική περιπέτεια. Χρώματα, αποχρώσεις και αντιθέσεις κινούνται και αντιτίθενται δημιουργώντας κίνηση και ρυθμό. 

Όπως έγραψε στην αυτοβιογραφία της: We Will Go Right Up to the Sun) το 1978, ένα χρόνο πριν πεθάνει: «Τι έλεγαν οι άνθρωποι για μένα μέχρι τότε; – μούσα του Ορφισμού, διακοσμήτρια, σύντροφος του Ρομπέρ Ντελονέ. Μετά το παραδέχτηκαν: και έγραψαν «συνεργάτης, συνεχιστής…» πριν παραδεχτούν ότι το έργο υπήρχε από μόνο του.


Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Υoung girl asleep, 1907

Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Nu Jaune, 1908
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
"Deux Fillette Finlandaises", 1907
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Color explosion
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Σχέδια για υφάσματα
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
MARCHÉ AU MINHO I, 1916
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Κοστούμια για το Theatre Michel
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Ταπισερί με σχέδια της Σόνια Ντελονέ
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Danseuse aux disques
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Μέσα στον πολύχρωμο ιλιγγιώδη κόσμο της Σόνιας Ντελονέ Facebook Twitter
Εικαστικά
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ