
Σε λίγες μέρες φτάνει στο τέλος της αλλά αξίζει να αναφερθούμε στην έκθεση του Nam June Paik (1932-2006), στο Παρίσι, στην γκαλερί Μιτεράν δεδομένου ότι οι εκθέσεις του είναι σπάνιες. Η προηγούμενη που έγινε στη Γαλλία ήταν το 1994. Με μόνο πέντε έργα στη δεκαετία του 80, είναι σημαντικό να επισημανθεί η σημασία του έργου ενός δημιουργού, ο οποίος θεωρείται ο «ιδρυτής» της βίντεο-αρτ.
Στα έργα του συμπεριλαμβάνεται ένα ρολόι που δίνει κίνηση σε μια εγκατάσταση που ονομάζεται Μουσικό Ρολόι. Τρία άλλα έργα είναι ένας φόρος τιμής στην ταινία Casablanca σε σκηνοθεσία Michael Curtiz το 1942. Ένα άλλο έργο του αναφέρεται στον Γιόζεφ Μπόις, τον οποίο είχε συναντήσει καθώς και τον Τζον Κέιτζ και τον Μερς Κάνινγκχαμ, στη διάρκεια της παραμονής του στην Ευρώπη, στα τέλη της δεκαετίας του 50. Ακόμα παρουσιάζεται το πρώτο του έργο με βίντεο αρτ το οποίο είχε εκτεθεί το 1963 στο Βούπερταλ. Αυτή ήταν η πρώτη έκθεση παγκοσμίως στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οθόνες τηλεόρασης ως έργα τέχνης.
-Αργυρώ Μποζώνη
Nam June Paik Buddah
Ο Ναμ Τζουν Πάικ, ο πρωτοπόρος αυτός καλλιτέχνης, στοχαστής, γλύπτης, performer, πειραματικός μουσικός και καλλιτέχνης video λάτρεψε την τεχνολογία. Πρωτοπόρος όσο λίγοι ανανέωσε τις καλλιτεχνικές μορφές της τέχνης. Σαγηνεύθηκε από την μαζική κουλτούρα και τη δύναμη της τηλεόρασης και οραματίστηκε ένα μέλλον με τεχνολογικές ανακαλύψεις αλλά και ρομαντισμό, με αντιφάσεις, σκληρότητα, αυθάδεια και χιούμορ.
Η σπουδαία κληρονομιά που άφησε στην τέχνη είναι η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις διαδικασίες με τις οποίες δημιουργείται. Τα έργα του ταξίδεψαν επί μισό αιώνα σε όλη την υφήλιο. Ο Πάικ ήταν γιός ενός Κορεάτη εμπόρου υφασμάτων. Μετανάστευσαν στην Ιαπωνία και εκεί σπούδασε Ιστορία τέχνης και ιστορία μουσικής.
Στη δεκαετία του 50 ταξίδεψε στη Γερμανία και άρχισε να παρουσιάζει πειραματικά μουσικά έργα. Συμμετείχε στο κίνημα Fluxus, ένα ανομοιογενές καλλιτεχνικό κίνημα που μετατόπισε κυρίως το βάρος από το καλλιτεχνικό αντικείμενο στην ίδια την καλλιτεχνική πράξη και άρχισε να αναμειγνύει τα καλλιτεχνικά μέσα με πρωτοφανή τόλμη. Είναι από τους καλλιτέχνες που ανανέωσαν θαρραλέα την καλλιτεχνική γλώσσα της εποχής τους.
Περφόρμανς και ποίηση, κινούμενες εικόνες και πειραματική μουσική οργανώνουν το έργο του καλλιτέχνη που πρώτος χρησιμοποίησε το video ως καλλιτεχνικό μέσο. Κάθε δουλειά του, ανέδιδε την αγωνία του καλλιτέχνη να εισπράττει τα μηνύματα των καιρών και να συμβαδίζει με την εποχή του.





Nam June Paik - Global Groove, 1973
σχόλια