Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση

0

1.

Perisi

Υπάρχουν δύο τρόποι να κοιτάξεις ένα μαγευτικό, τοπίο που συναντάς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Ο πρώτος είναι να το αντιληφθείς σαν ευλογία, σαν μια αρμονική και ειρηνική συμβίωση των πάντων. Ο δεύτερος, εκλογικευμένος τρόπος, είναι να το δεις σαν το αποτέλεσμα ενός πλήθους βίαιων συγκρούσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη μοριακή στιβάδα, μέχρι την τον κρυφό ανταγωνισμό των έμβιων οργανισμών και τα ίχνη της επίθεσης των άγριων καιρικών φαινομένων. Αυτός ο δεύτερος τρόπος ανήκει στο βιολόγο, στον γεωλόγο και στον αγρότη, καμιά φορά και σ' εμένα, όταν κατεβαίνω με σαγιονάρες και μαγιό στο περιβόλι για να ξεχορταριάσω, να αφανίσω δηλαδή τα αυτοφυή είδη που ανταγωνίζονται τους καλλιεργητικούς μου στόχους.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter
Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο.


2.
Psycho06

Οι ερασιτέχνες καλλιεργητές που γνωρίζω –αυτοί που έχουν φάει το χειμώνα τους πάνω από την οθόνη του φορητού τους υπολογιστή- όταν σου μιλάνε για το μπαξέ τους, μιλάνε πιο πολύ για το «βρεγμένο χώμα που πάτησαν ξυπόλητοι ένα ζεστό απόγευμα» παρά για το αν βγήκαν καλές οι ντομάτες τους. Είναι φανερό πως δεν καλλιεργούν μόνο για να φάνε.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter


3.

HkalliergeiaEinaiEnadanioApoTonEautoMas

Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο. Μετά το θάνατό του συνέχισα αυτή τη συνήθεια ως μνημόσυνο μιας και δεν πίστευε σε κανέναν θεό. Καλλιεργώ λοιπόν τα καλοκαίρια και δεν είμαι πια ούτε «παιδί», ούτε «της πόλης», είμαι ένα μπασταρδεμένο πράγμα που με το ένα πόδι πατάει ακόμα στην πόλη ενώ το άλλο μου λερώνεται στα χώματα του Νότιου Πηλίου καθώς σκάβω τα ίδια αυλάκια στο χώμα που έσκαβε κι εκείνος.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

4.

Groove

Όταν δεν είσαι επαγγελματίας της καλλιέργειας όλα σου φαίνονται δύσκολα και συναρπαστικά ταυτόχρονα. Παρατηρείς πράγματα που οι επαγγελματίες σπανίως θα παρατηρούσαν. Η ιδέα για το έργο "Groove" γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα πως ο αγρότης όταν σκάβει για να φυτέψει προχωράει με την πλάτη, κάτι που του επιβάλει ο σωστός χειρισμός της τσάπας. Πηγαίνει μπροστά με την όπισθεν. Αρκείται σε κλεφτές ματιές προς τον προορισμό του και το μόνο που μπορεί να δει είναι η έκταση της πληγής που έχει ανοίξει στη γη. Ταυτίστηκα εντελώς μ' αυτόν τον τρόπο βαδίσματος. Όλα τα σπουδαία γεγονότα της ζωής μου ούτε καν τα είχα φανταστεί. Βαδίζω με την όπισθεν. Το μόνο που βλέπω είναι το συνεχόμενο ίχνος από το σκάψιμο που έχω ρίξει.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

5.

Psycho02

Σε αντίθεση με τον γριφώδη αφορισμό του Μποντλαίρ «Η φύση δεν έχει να σου διδάξει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα», η «αφελής» ματιά του ανθρώπου της πόλης προς την καλλιέργεια της φύσης, ενεργοποιεί ένα χείμαρρο στοχασμών που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Η τακτική των «ρευστών δικτύων», ενός όρου δανεισμένου από την εξελικτική ψυχολογία, επιβάλει το μπλέξιμο των εμπειριών από διαφορετικά πεδία για την παραγωγή των καλών ιδεών. Όταν λέω καλές ιδέες δεν μιλάω για ένα προϊόν αλλά για τον επανασχεδιασμό της καθημερινής ζωής μας.


Πολλά από τα έργα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα σε ελαιώνες του Πηλίου με την βοήθεια του ελαιοπαραγωγού Κώστα Αγριγιάννη που χειρίζεται βενζινοκίνητα εργαλεία, γεννήτριες και μπαταρίες. Μερικά χρειάστηκε να τελειώσουν στα εξοπλισμένα εργαστήρια των makers που ξεπετάγονται με γοργούς ρυθμούς στην Αθήνα. Εργαστήρια που από την μια πλευρά έχουν σφυριά και πριόνια κι από την άλλη δικτυωμένους υπολογιστές, 3D printers και διάφορα ρομποτικά. Κάποια έργα ολοκληρώθηκαν στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου που διδάσκω. Γι' αυτή την έκθεση δεν κλείστηκα ούτε για ένα λεπτό μέσα στο εργαστήριο μου.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

6.

"MiaKalliergisimiEksstasi"

Το πιο σαγηνευτικό στο να καλλιεργείς είναι το ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό συνομιλείς με το μη ορατό, με την ενέργεια που κρύβεται στο χώμα. Δεν τραβολογάς τα φυτά για να μεγαλώσουν αλλά επιδράς στο έδαφος που ριζώνουν. Αυτό ποτίζεις, σκαλίζεις, λιπαίνεις και φροντίζεις και το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών το βλέπεις στα φυτά. Έτσι κατάλαβα πως έπρεπε να αναπτύξω την άλλη μου ιδιότητα, την ακαδημαϊκή.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

7.

Psycho07

Το «Μια καλλιεργήσιμη έκσταση» είναι ένα αφήγημα που δομείται κυκλικά με όρους καλλιέργειας. Καθάρισμα, όργωμα, σπορά, πότισμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Info:

A.ANTONOPOULOU.ART

01/12-20/01

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 210 3214994

Τετάρτη- Παρασκευή: 14:00- 20:00, Σάββατο: 12:00- 16:00

Εγκαίνια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2017, 19:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ