Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση

0

1.

Perisi

Υπάρχουν δύο τρόποι να κοιτάξεις ένα μαγευτικό, τοπίο που συναντάς κατά τη διάρκεια των διακοπών σου. Ο πρώτος είναι να το αντιληφθείς σαν ευλογία, σαν μια αρμονική και ειρηνική συμβίωση των πάντων. Ο δεύτερος, εκλογικευμένος τρόπος, είναι να το δεις σαν το αποτέλεσμα ενός πλήθους βίαιων συγκρούσεων που βρίσκεται σε εξέλιξη. Από τη μοριακή στιβάδα, μέχρι την τον κρυφό ανταγωνισμό των έμβιων οργανισμών και τα ίχνη της επίθεσης των άγριων καιρικών φαινομένων. Αυτός ο δεύτερος τρόπος ανήκει στο βιολόγο, στον γεωλόγο και στον αγρότη, καμιά φορά και σ' εμένα, όταν κατεβαίνω με σαγιονάρες και μαγιό στο περιβόλι για να ξεχορταριάσω, να αφανίσω δηλαδή τα αυτοφυή είδη που ανταγωνίζονται τους καλλιεργητικούς μου στόχους.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter
Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο.


2.
Psycho06

Οι ερασιτέχνες καλλιεργητές που γνωρίζω –αυτοί που έχουν φάει το χειμώνα τους πάνω από την οθόνη του φορητού τους υπολογιστή- όταν σου μιλάνε για το μπαξέ τους, μιλάνε πιο πολύ για το «βρεγμένο χώμα που πάτησαν ξυπόλητοι ένα ζεστό απόγευμα» παρά για το αν βγήκαν καλές οι ντομάτες τους. Είναι φανερό πως δεν καλλιεργούν μόνο για να φάνε.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter


3.

HkalliergeiaEinaiEnadanioApoTonEautoMas

Ο πατέρας μου συνήθιζε να βάζει έναν καλοκαιρινό μπαξέ στην αυλή του σπιτιού μου όταν ακόμα εγώ ήμουν φοιτητής. Εξοργιζόταν όταν καταλάβαινε πως δεν ήξερα πότε να τον ποτίσω, πότε φυτεύουν τα δέντρα ή πως μπολιάζουν τα εσπεριδοειδή. Εγώ του απαντούσα πως είμαι παιδί της πόλης κι αυτό τον εξόργιζε ακόμα περισσότερο. Μετά το θάνατό του συνέχισα αυτή τη συνήθεια ως μνημόσυνο μιας και δεν πίστευε σε κανέναν θεό. Καλλιεργώ λοιπόν τα καλοκαίρια και δεν είμαι πια ούτε «παιδί», ούτε «της πόλης», είμαι ένα μπασταρδεμένο πράγμα που με το ένα πόδι πατάει ακόμα στην πόλη ενώ το άλλο μου λερώνεται στα χώματα του Νότιου Πηλίου καθώς σκάβω τα ίδια αυλάκια στο χώμα που έσκαβε κι εκείνος.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

4.

Groove

Όταν δεν είσαι επαγγελματίας της καλλιέργειας όλα σου φαίνονται δύσκολα και συναρπαστικά ταυτόχρονα. Παρατηρείς πράγματα που οι επαγγελματίες σπανίως θα παρατηρούσαν. Η ιδέα για το έργο "Groove" γεννήθηκε όταν συνειδητοποίησα πως ο αγρότης όταν σκάβει για να φυτέψει προχωράει με την πλάτη, κάτι που του επιβάλει ο σωστός χειρισμός της τσάπας. Πηγαίνει μπροστά με την όπισθεν. Αρκείται σε κλεφτές ματιές προς τον προορισμό του και το μόνο που μπορεί να δει είναι η έκταση της πληγής που έχει ανοίξει στη γη. Ταυτίστηκα εντελώς μ' αυτόν τον τρόπο βαδίσματος. Όλα τα σπουδαία γεγονότα της ζωής μου ούτε καν τα είχα φανταστεί. Βαδίζω με την όπισθεν. Το μόνο που βλέπω είναι το συνεχόμενο ίχνος από το σκάψιμο που έχω ρίξει.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

5.

Psycho02

Σε αντίθεση με τον γριφώδη αφορισμό του Μποντλαίρ «Η φύση δεν έχει να σου διδάξει τίποτα, ή σχεδόν τίποτα», η «αφελής» ματιά του ανθρώπου της πόλης προς την καλλιέργεια της φύσης, ενεργοποιεί ένα χείμαρρο στοχασμών που σου φτιάχνουν τη διάθεση. Η τακτική των «ρευστών δικτύων», ενός όρου δανεισμένου από την εξελικτική ψυχολογία, επιβάλει το μπλέξιμο των εμπειριών από διαφορετικά πεδία για την παραγωγή των καλών ιδεών. Όταν λέω καλές ιδέες δεν μιλάω για ένα προϊόν αλλά για τον επανασχεδιασμό της καθημερινής ζωής μας.


Πολλά από τα έργα αρχίζουν και τελειώνουν μέσα σε ελαιώνες του Πηλίου με την βοήθεια του ελαιοπαραγωγού Κώστα Αγριγιάννη που χειρίζεται βενζινοκίνητα εργαλεία, γεννήτριες και μπαταρίες. Μερικά χρειάστηκε να τελειώσουν στα εξοπλισμένα εργαστήρια των makers που ξεπετάγονται με γοργούς ρυθμούς στην Αθήνα. Εργαστήρια που από την μια πλευρά έχουν σφυριά και πριόνια κι από την άλλη δικτυωμένους υπολογιστές, 3D printers και διάφορα ρομποτικά. Κάποια έργα ολοκληρώθηκαν στους διαδρόμους του Πανεπιστημίου που διδάσκω. Γι' αυτή την έκθεση δεν κλείστηκα ούτε για ένα λεπτό μέσα στο εργαστήριο μου.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

6.

"MiaKalliergisimiEksstasi"

Το πιο σαγηνευτικό στο να καλλιεργείς είναι το ότι κατά ένα μεγάλο ποσοστό συνομιλείς με το μη ορατό, με την ενέργεια που κρύβεται στο χώμα. Δεν τραβολογάς τα φυτά για να μεγαλώσουν αλλά επιδράς στο έδαφος που ριζώνουν. Αυτό ποτίζεις, σκαλίζεις, λιπαίνεις και φροντίζεις και το αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών το βλέπεις στα φυτά. Έτσι κατάλαβα πως έπρεπε να αναπτύξω την άλλη μου ιδιότητα, την ακαδημαϊκή.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

7.

Psycho07

Το «Μια καλλιεργήσιμη έκσταση» είναι ένα αφήγημα που δομείται κυκλικά με όρους καλλιέργειας. Καθάρισμα, όργωμα, σπορά, πότισμα, συγκομιδή, καθάρισμα.

Ο Αλέξανδρος Ψυχούλης μάς παρουσιάζει έργα από την αυριανή του έκθεση Facebook Twitter

Info:

A.ANTONOPOULOU.ART

01/12-20/01

Αριστοφάνους 20, Ψυρρή, 210 3214994

Τετάρτη- Παρασκευή: 14:00- 20:00, Σάββατο: 12:00- 16:00

Εγκαίνια έκθεσης: 1 Δεκεμβρίου 2017, 19:00 – 22:00

Είσοδος Ελεύθερη

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ