Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter
0

Η ΔΕΗ, η μεγάλη ελληνική και εμβληματική εταιρεία ενέργειας,  μπαίνοντας στη νέα της εποχή και θέλοντας να ατενίσει δυναμικά τον 21ο αιώνα επιχειρηματικά, επιχειρεί παράλληλα να ενστερνιστεί και να προσεγγίσει κάθε δημιουργική παραγωγική καλλιτεχνική δύναμη. Δε θα μπορούσε, σήμερα, παρά να στραφεί στους καλλιτέχνες με τους οποίους ήδη έχει και στο παρελθόν δημιουργήσει εικόνες και σχέσεις που έχουν γράψει ιστορία.

«Προφανώς και χρειάζεται στήριξη και από την πολιτεία αλλά και από τις μεγάλες επιχειρήσεις και μάλιστα η ΔΕΗ πρωτοπορεί σε αυτό, ανοίγοντας προοπτικές και δίνοντας μεγάλες δυνατότητες έκφρασης» επισημαίνει η κ. Κοσκινά.

Με έναν ανοιχτό διαγωνισμό που έρχεται σε μια εποχή που κάθε καλλιτέχνης και δημιουργικό μυαλό χρειάζονται ενθάρρυνση προσκαλεί δημιουργούς από όλο το φάσμα και από κάθε μορφή τέχνης σε μια διαδικασία πειραματισμού και δημιουργικότητας. Για τους καλλιτέχνες είναι η στιγμή να δημιουργήσουν μαζί με τη ΔΕΗ αντλώντας έμπνευση από το σήμα, τα στοιχεία εταιρικής ταυτότητάς της αλλά και όσα συμβολίζει για τους Έλληνες: την ενέργεια, το φως και έμμεσα, τον εκσυγχρονισμό, την ανάπτυξη και τη βιώσιμη πρόοδο. Η σχέση της τέχνης με την τεχνολογία που βρίσκεται σήμερα στο επίκεντρο της καλλιτεχνικής έρευνας αποτελεί και μια αφορμή ώστε να ερευνηθεί και να αποτυπωθεί με κάθε σύγχρονο τρόπο και η ιστορία της ΔΕΗ και του ρόλου που διαδραμάτισε όχι μόνο στην ανάπτυξη της χώρας αλλά και στη διαμόρφωση της ζωής και της ίδιας της τέχνης μέσα στο χρόνο.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Για κάθε νέο καλλιτέχνη που οραματίζεται να πειραματιστεί με νέες ιδέες αυτή είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανατρέξει σε ιστορικό υλικό και να το συνδέσει με ταλέντο, τις ιδέες και το μέλλον, μέσα από ζωγραφική, video, street art, design, γλυπτική, installations, μικρογλυπτική, φωτογραφία, νέα μέσα, performance. Για τους νέους καλλιτέχνες είναι η πρόκληση για να δημιουργήσουν ένα νέο δίαυλο με όχημα τη εικόνα αλλά και το περιεχόμενο της ΔΕΗ μέσα από το μοναδικό της αρχείο με νέες εικόνες τέχνης και έκφρασης. Και είναι και μοναδική ευκαιρία για να παίξουν με την τέχνη τους σημαντικό ρόλο ώστε να συμβάλουν στην νέα της εικόνα και εποχή.

Για τον διαγωνισμό που απευθύνεται σε όλους τους καλλιτέχνες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και ενδιαφέρονται να γνωρίσουν την ιστορία της ∆ΕΗ, αλλά ειδικά για τις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις και τη σχέση με την εποχή μας η ιστορικός τέχνης Κατερίνα Κοσκινά και μέλος της επιτροπής που θα παραλάβει και θα αξιολογήσει τα έργα των καλλιτεχνών στον διαγωνισμό που διαρκεί από τις 22 Ιουνίου έως τις 10 Σεπτεμβρίου 2021 σημειώνει ότι « Είναι πολύ αισιόδοξο αυτό που βλέπουμε σήμερα από τους νέους καλλιτέχνες και όχι μόνο από την εικαστική παραγωγή αλλά από την καλλιτεχνική. Σήμερα τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά και τα σύνορα μεταξύ των τεχνών έχουν καταλυθεί εδώ και πολύ καιρό και οι άνθρωποι δουλεύουν σε ένα πολύ πιο διευρυμένο πεδίο. Οι μηχανισμοί έχουν αλλάξει και ας μη ξεχνάμε ότι με το διαδίκτυο -πέρα από το ότι τα παιδιά έχουν φύγει, έχουν ταξιδέψει έχουν άλλες παραστάσεις με άλλες προσλαμβάνουσες, ακόμα και οι άνθρωποι που έχουν μείνει ακόμα και αν είναι σε ένα νησί απομακρυσμένο έχουν πρόσβαση σε μια πολύ διαφορετική γκάμα ενημέρωσης σε ότι αφορά και την τέχνη».

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Για να αναδείξουμε τις νέες καλλιτεχνικές δυνάμεις, γενικότερα, αυτό που χρειαζόμαστε είναι να τους εμψυχώσουμε και δεύτερο να ενεργοποιήσουμε τον ζωτικό χώρο της τέχνης και να πάρουν την υποστήριξη που χρειάζεται, κάτι που αυτή τη στιγμή προωθεί και ενισχύει η ΔΕΗ.  

« Η προσοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου έχουν μεγάλη σημασία και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρξουν χώροι, να δοθεί βήμα σε καλλιτέχνες και μάλιστα στους νεότερους να αναπτυχθούν και να μην είναι μόνο κλεισμένοι στο στούντιό τους και να αυτοχρηματοδοτούνται, να δείξουν τη δουλειά τους. Αυτό κάνει η ΔΕΗ σήμερα. Τους κινητοποιεί να κάνουν συνέργειες, τους υποστηρίζει γιατί χρειάζονται την υποστήριξή μας, όπως χρειαζόμαστε και εμείς αυτούς να κινηθούν, γιατί, παράλληλα, πέρα από την ικανοποίηση, πέρα από τη δημιουργία, πέρα από την ελευθερία, το όραμα και τον εναλλακτικό τρόπο που σου δίνει η τέχνη να προσεγγίσεις τη ζωή,  ότι και αν είναι αυτό, είτε θέατρο, μουσική, εικαστικά, το σημαντικότερο είναι ότι αποτελεί το καταφύγιό μας και το ζήσαμε έντονα και στην διάρκεια της περιόδου της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν μέσα από τα σπίτια μας η ενέργεια ήταν αυτή ο ηλεκτρισμός, τα δίκτυα που μας ένωσαν και στραφήκαμε στην τέχνη μέσα από το διαδίκτυο τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Σαν μέλος αυτής της επιτροπής αξιολόγησης θα ήθελα να επισημάνω ότι αυτοί οι καλλιτέχνες  που μας στήριξαν και μας έδωσαν μια σχετική ανάταση, έχουν τώρα την ευκαιρία, ειδικά οι νεότεροι να εμπνευστούν δημιουργικά από μια κορυφαία εταιρεία και να μας δείξουν τη δουλειά τους που θέλουμε να προβάλλουμε, να την επικοινωνήσουμε με το κοινό, ώστε οι νέα δημιουργία συμπλέοντας με την νέα εικόνα της ΔΕΗ να γίνουν συνείδηση των πολιτών σε ένα πλαίσιο δημιουργικής αρμονίας. Έχει μεγάλη σημασία οι σοβαρές εταιρείες, οι δημόσιες, να αποκτήσουν μια άλλη σχέση με το κοινό τους, να την ανανεώσουν, να διευρύνουν τους ορίζοντες και να στηρίξουν τον πολιτισμό και την παρουσία του σε αυτή τη χρονική συγκυρία.

Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter
Ο διαγωνισμός της ΔΕΗ και οι νέοι καλλιτέχνες σήμερα στην Ελλάδα Facebook Twitter

Μπείτε εδώ για περισσότερες πληροφορίες για τον διαγωνισμό και για την υποβολή συμμετοχών.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ