Το Comicdom Con Athens 2018 ανοίγει τις πόρτες του σήμερα για να υποδεχτεί όλους τους λάτρεις της ένατης τέχνης στο καθιερωμένο ετήσιο ραντεβού του. Είναι η 13η χρονιά της αγαπημένης αθηναϊκής διοργάνωσης που επιστρέφει στην Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Γαλλικό Ινστιτούτο.
Τρεις ημέρες γεμάτες αποκλειστικά με κόμικς και όσα συναρπαστικά συμβαίνουν γύρω από αυτά. Μαζέψαμε όσα πράγματα δεν πρέπει κάποιος να χάσει στην μεγαλύτερη γιορτή των κόμικς στην πόλη.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον του φεστιβάλ συγκεντρώνει η κύρια έκθεση του που φέτος φιλοξενεί τα πολυαγαπημένα λευκά στρουμπουλά πλάσματα που δημιούργησε η Φινλανδή συγγραφέας και εικονογράφος Tove Jansson.
Η Jansson φαντάστηκε τις ιστορίες αυτής της μικρής οικογένειας τρολ με μουσούδες που θυμίζουν ιπποπόταμους το 1945 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δώσει μια νότα ελπίδας αλλά και για να καυτηριάσει με έμμεσο τρόπο τον τρόπο που επηρέασε την κοινωνία και τα όσα μύρια δεινά έβλεπε να γίνονται μετά το τέλος του.
Η Jansson φαντάστηκε τις ιστορίες αυτής της μικρής οικογένειας τρολ με μουσούδες που θυμίζουν ιπποπόταμους το 1945 αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο για να δώσει μια νότα ελπίδας αλλά και για να καυτηριάσει έμμεσα τον τρόπο που επηρέασε την κοινωνία και τα όσα μύρια δεινά έβλεπε να γίνονται μετά το τέλος του.
Για να πλάσει τους χαρακτήρες της βρήκε έμπνευση από αληθινά πρόσωπα και ιδιαίτερα από την επί σειρά ετών σύντροφό της και από μέλη της οικογένειας της.
Οι ιστορίες της είναι πέρα για πέρα ανθρώπινες και γι' αυτό τόσο επιτυχημένες. Η δημιουργός τους κυκλοφόρησε 9 βιβλία με αυτές ενώ έγιναν και comic strips που εκδιδόταν από το 1945 μέχρι το 1993. Μεταφέρθηκαν ακόμη και στην τηλεόραση ουκ ολίγες φορές και έγιναν ταινίες μέσω των οποίων έφτασαν σε ένα ευρύτερο κοινό.
Έχουν αποκτήσει τόσους φανατικούς φίλους που στη Φινλανδία υπάρχει θεματικό πάρκο βασισμένο σε αυτό τον φανταστικό κόσμο.
Η Jansson πέθανε το 2001 σε ηλικία 86 ετών. Αν και συνέχιζε να ζωγραφίζει και να γράφει μέχρι το τέλος της ζωής της, ασχολιόταν όλο και πιο σπάνια με τα χαριτωμένα πλάσματα της από το 1970 και μετά.
Το Γαλλικό Ινστιτούτο φιλοξενεί το έργο του φετινού τιμώμενου καλλιτέχνη του φεστιβάλ, Σταύρου Κιουτσιούκη αλλά και δυο ακόμη εκθέσεις: Το 4rth Wall, που αφορά το λεγόμενο «σπάσιμο του 4ου τοίχου», ένα δημοφιλές concept στα κόμικς όπου οι φανταστικοί χάρτινοι ήρωες βγαίνουν από την πλοκή της ιστορίας και απευθύνονται στο κοινό ή στον συγγραφέα και καλλιτέχνη, σχολιάζοντας την.
Τέλος, στο Drink and Draw Experience εκτίθενται έργα γνωστών σχεδιαστών κόμικς που έχουν γίνει κάτω από αντίξοες συνθήκες όπως είναι η δυνατή μουσική και το άφθονο αλκοόλ.
Το Comicdom Con πάντοτε φημίζεται για τους εκλεκτούς καλεσμένους του από το εξωτερικό. Φέτος, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ομιλίες και workshops από 10 καταξιωμένους δημιουργούς από όλο τον κόσμο.
Το Σάββατο στις 21/4 θα μιλήσουν και θα απαντήσουν στις ερωτήσεις του κοινού οι Simon Spurrier (σεναριογράφος στα X-Men:Legacy, The Dreaming, Sandman Universe), Roger Langridge (από τη Νέα Ζηλανδία, υπεύθυνος για την αναβίωση του Muppet Show και του Popeye), Sümeyye Kesgin (από την Τουρκία έχει μια γόνιμη συνεργασία με την Image Comics) και Emma Price (η δημιουργός του The Artist που δημοσιεύεται στο Vice).
Την Κυριακή 22/4 σειρά έχουν δυο βραβευμένοι δημιουργοί: Ο Nicolas de Crécy ένας από τους πιο ιδιαίτερους κομίστες της Γαλλίας που έχει ξεχωρίσει για τους ασυνήθιστους ήρωές του και τους σκοτεινούς χρωματισμούς του και η Ισραηλινή Rutu Modan που κρύβεται πίσω από τα Exit Wounds και The Property.
Οι προβολές που τραβούν την προσοχή είναι το Une Vie de Chat (2010) που ήταν υποψήφιο για Όσκαρ και αφηγείται τις περιπέτειες του Dino, του γάτου μιας επτάχρονης πιτσιρικάς, και το Chris Claremont's X-Men, ένα ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο που έδωσε νέα πνοή στο κλασικό κόμικς της Μάρβελ που κινδύνευσε με ακύρωση τη δεκαετία του '70. Και τα δύο θα προβληθούν στις 20/4.
Την επόμενη μέρα, θα προβληθεί η θρυλική sci-fi ταινία κινουμένων σχεδίων του Rene Laroux, La Planete Sauvage, που γυρίστηκε το 1973 και παραμένει ακόμη μια από τις πιο περίεργες και επίκαιρες ταινίες που έχουν γυριστεί ποτέ.
Αλλά και μερικά αξιοπρόσεκτα πάνελ του φεστιβάλ θα δώσουν αφορμές για συζητήσεις. Στο πάνελ για τα κόμικς στην Ελλάδα του 2018, δημιουργοί και εκδότες συζητούν για την κατάσταση των ελληνικών κόμικς σήμερα (20/4). Στο «Κάτι Τρέχει με τη Marvel», τέσσερις ειδήμονες αναλύουν πού βρίσκεται αυτή την εποχή η μεγάλη εταιρεία (21/4). Στο «Diversity και Πολιτική Ορθότητα» τίθενται όλα τα ερωτήματα για το κύμα της πολιτικής ορθότητας και σε ποιες στιγμές υπάρχει θέμα λογοκρισίας.
Τέλος, μια βόλτα στο artists alley στον πρώτο όροφο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης και στις αυτοεκδόσεις που βρίσκονται στην είσοδο του Γαλλικού Ινστιτούτου είναι απαραίτητη για όποιον θέλει να ενημερωθεί για νέες εκδόσεις και ανερχόμενα ταλέντα στον χώρο των κόμικς.
Ταυτόχρονα παίζουν παράλληλες δράσεις, από παιχνίδια μέχρι διαγωνισμούς σχεδίου και debate, και φυσικά ο ετήσιος μεγάλος διαγωνισμός Cosplay.
σχόλια