Παίζοντας με τα σύμβολα

Παίζοντας με τα σύμβολα Facebook Twitter
0

Η εμπλοκή του Παρθενώνα σε μια έκθεση με τίτλο «Parthenon Rising», με μια μεγάλη εγκατάσταση που ονομάζεται «Architecture of Good and Evil» («Η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού»), γεννά μεγάλες προσδοκίες. Στην Αθήνα του σχεδόν εμφυλιοπολεμικού διχασμού, όπου κάθε λογής σύμβολα έχουν ανασυρθεί για να θρέψουν τα μανιχαϊστικά μας πάθη, η έκθεση του Βασίλη Μπαλάσκα στην γκαλερί Kαλφαγιάν της Αθήνας μοιάζει λιγάκι μετέωρη.

Η εικόνα του Παρθενώνα αναδύεται θαμπή μέσα από ένα ασπρόμαυρο βίντεο και η αρχιτεκτονική του καλού και του κακού αποκτά νόημα μόνο αν έχεις χρόνο και διάθεση να ακολουθήσεις τον καλλιτέχνη στη διανοητική και σημειολογική περιπέτεια που έχει στήσει στον χώρο.

Πάνω στο αντεστραμμένο αντίγραφο ενός ιωνικού κίονα στο κέντρο της γκαλερί υψώνεται, πάντως, ένα πλαστικό λουλούδι, το οποίο φωτίζει η δυνατή λάμπα που κρέμεται από την οροφή. Ίσως αυτό να είναι και το πιο εύκολα αναγνώσιμο στοιχείο της έκθεσης, που υποβάλλει, με σχετική ευκολία, στον θεατή τη σημασία του φτηνού αντίγραφου και την αγωνία της στερεοτυπικής, λειψής αναπαραγωγής του ένδοξου παρελθόντος.

Ο βασικός κορμός της έκθεσης αποτελείται από 172 έργα μικρών διαστάσεων σε χαρτί, τοποθετημένα σε μαύρες, κομψές κορνίζες. Πρόκειται για τα αρχιτεκτονικά σχέδια από δεκάδες αρχαιοελληνικά μνημεία, όπως τα αποτύπωσε το 1957 στην περίφημη έκδοση Greek Architecture o καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Καίμπριτζ A.W. Lawrence. Ο καλλιτέχνης παρουσιάζει αυτούσια τα ασπρόμαυρα σχέδια του Lawrence, με μόνη διαφορά ότι επιλέγει να επιχρωματίσει με μπλε χρώμα ένα μέρος ή μια λεπτομέρεια του σχεδίου, συχνά δυσδιάκριτη.

Για παράδειγμα, στο έργο που αναπαριστά την πλακόστρωση ενός τμήματος του Παρθενώνα, ο Μπαλάσκας επιχρωματίζει με μπλε χρώμα το τετράγωνο ανάμεσα σε δύο κίονες. Τα ίδια μπλε σημάδια εμφανίζονται σε ποικίλα σημεία των αρχιτεκτονικών σχεδίων, σ’ ένα τετράγωνο στην πρόσοψη της υπόστυλης αίθουσας στη Δήλο, σ’ ένα παραλληλόγραμμο στις κολόνες της βάσης του Τρίτου Ηραίου στη Σάμο κ.ο.κ. Χειρονομία που συνθέτει ένα τεράστιο παζλ μπλε σημείων. Η τελετουργική επανάληψη του μπλε ίχνους στο σώμα των ερειπίων παραπέμπει σε μυστική γραφή, σε άγνωστη γλώσσα που πασχίζει να συντάξει κάποιο νόημα, λιγότερο ξεκάθαρο και πιο ενδιαφέρον ίσως από το σχόλιο της πολυσημίας των συμβόλων που εναντιώνονται στη μονοσήμαντη διαμόρφωση εθνικής πολιτισμικής συνείδησης. Η Ακρόπολη κυριαρχεί, με απρόβλεπτο τρόπο, στο βίντεο που προβάλλεται σ’ ένα ήσυχο δωμάτιο της αίθουσας. Η νυχτερινή κινηματογράφηση του μνημείου, με μοναδική πηγή φωτισμού τα φωτογραφικά φλας των επισκεπτών του Ιερού Βράχου τη βραδιά της Πανσελήνου, δημιουργεί μια αλλόκοτη προσέγγιση της εικόνας του συμβόλου: το απόλυτο σκοτάδι εναλλάσσεται με βίαιες αναλαμπές φωτός που παραπέμπουν σε πολεμικές εικόνες νυχτερινού βομβαρδισμού ή σε μια κατάσταση εκστατικού διαλογισμού με τη μνήμη και την Ιστορία. Τολμηρή προσέγγιση που εκτείνεται πέρα από τον προφανή σχολιασμό της νεωτερικής κατασκευής του νεοκλασικού ιδεώδους με επίκεντρο την Ακρόπολη: η θραυσματική εμφάνιση της εικόνας της Ακρόπολης στα μάτια μας ανακαλεί, εκτός των άλλων, και τον άβολο επαναπροσδιορισμό του μέρους εκείνου της ταυτότητάς μας που τώρα, περισσότερο από ποτέ, μοιάζει θρυμματισμένο και μισερό.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Άγγελος Μεργές: Οff season παραθεριστές με χρώματα που εκπέμπουν ηλεκτρισμένη ενέργεια

Εικαστικά / Παραθεριστές ή πρόσφυγες; Οι αινιγματικές φιγούρες του Άγγελου Μεργέ

Ο 36χρονος Έλληνας ζωγράφος, με έδρα τη Ζυρίχη, εκθέτει στην γκαλερί Καλφαγιάν έργα του με διφορούμενες –έντονα χρωματισμένες και ηλεκτρισμένες– ανθρώπινες φιγούρες σε off season παραλίες, που θυμίζουν ήρωες του Αντονιόνι.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Leigh Bowery: ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Nothing Days / Leigh Bowery: Ακόρεστη όρεξη για έρωτα και υψηλή τέχνη από την καλτ φιγούρα που σημάδεψε μια εποχή

Ο εκκεντρικός καλλιτέχνης που ο Boy George είχε χαρακτηρίσει ως «μοντέρνα τέχνη με πόδια» έζησε μια περιπετειώδη ζωή με εκατοντάδες συνευρέσεις στις τουαλέτες του Λονδίνου, δημιουργώντας ταυτόχρονα τέχνη με τα μοναδικά καλτ κοστούμια του που σημάδεψαν μια γενιά σχεδιαστών και εξακολουθούν να εμπνέουν.
M. HULOT
Project Mycelium: Η διάβρωση, η αναγέννηση και τα μανιτάρια που φυτρώνουν σε μια φανταστική τουαλέτα της Κάλλας

Εικαστικά / Μια πρωτοποριακή συνάντηση τέχνης, επιστήμης, ιστορίας και οικολογίας

Στο Project Mycelium, τρία εντυπωσιακά κοστούμια, που θα μπορούσαν να φοράνε η Μαρία Κάλλας, η βασίλισσα Αμαλία και ο Ιωάννης Καποδίστριας, καταβροχθίζονται από ζωντανούς μύκητες.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Εικαστικά / Οι αόρατες δυνάμεις στο έργο της Καλλιόπης Παυλίδη

Η 27χρονη εικαστικός μιλά για τη διαδρομή της από την Αθήνα στο Λος Άντζελες, για το πώς το ερωτικό πάθος μεταμόρφωσε την τέχνη της, καθώς και για τη μυστικιστική διάσταση στα έργα της. Για τη γνωριμία της με τη Lana Del Rey απέφυγε να μιλήσει.
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ
«Η εμμονή του βλέμματος»: Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

The Review / Μας αφορά η τέχνη του Τέτση σήμερα;

Ποιο είναι το αποκαλούμενο «εθνικό αφήγημα» που υπηρετεί η Εθνική Πινακοθήκη; Ο Χρήστος Παρίδης συζητά με τον δημοσιογράφο και επιμελητή εκθέσεων Δημήτρη Τρίκα για τη νέα επετειακή έκθεση στη μνήμη του Παναγιώτη Τέτση, η οποία μόλις εγκαινιάστηκε στην Εθνική Πινακοθήκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου / Περικλής Βυζάντιος: από το Παρίσι της Μπελ Επόκ στο φως της Ύδρας 

Εικαστικά / Το εξαίσιο ελληνικό φως του Περικλή Βυζάντιου

Μια ανασκόπηση της ζωής και του έργου του ζωγράφου, που ήταν γνωστός για τα ελληνικά τοπία και την Ύδρα, με αφορμή την αναδρομική έκθεση του Περικλή και του Ντίκου Βυζάντιου στο Ίδρυμα Θεοχαράκη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
 Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Εικαστικά / Μαρία Ελένα Βιέρα ντα Σίλβα: Η Συλλογή Guggenheim επανασυστήνει στο κοινό μια σημαντική ζωγράφο

Με αφορμή την αναδρομική έκθεση στη Συλλογή Peggy Guggenheim στη Βενετία, έφτασε η στιγμή να ανακαλύψουμε τη ζωγράφο που θεωρείται εθνικός θησαυρός για την Πορτογαλία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Εικαστικά / Ματίς και Μαργκερίτ: Βλέποντας τον ζωγράφο μέσα από τα μάτια της κόρης του

Μια νέα έκθεση στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στο Παρίσι με πορτρέτα της κόρης του Ανρί Ματίς, Μαργκερίτ, προσφέρει μια νέα οπτική στο έργο του μεγάλου Γάλλου καλλιτέχνη.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που ξεκινούν τον Απρίλιο

Εικαστικά / Μια άνοιξη γεμάτη τέχνη: 15 σημαντικές εκθέσεις που αξίζει να δείτε

Αφρικανική τέχνη, κριτική στην αποικιοκρατία, έργα για τα δικαιώματα των ζώων και εμπνευσμένα από διαστημικά ταξίδια, νέοι καλλιτέχνες και αναδρομικές εκθέσεις σε μουσεία και γκαλερί της Αθήνας.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τέσσερις σημαντικοί διεθνείς καλλιτέχνες αποτελούν τον προπομπό της μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ

Εικαστικά / ΕΜΣΤ: Τέσσερις διεθνείς καλλιτέχνες και μία θεματική έκθεση για τα ζώα που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ

Δύο ατομικές εκθέσεις και δύο μεγάλης κλίμακας in situ εγκαταστάσεις φωτίζουν τη σχέση μας με τα ζώα και τις οικολογικές συνέπειες της αποικιοκρατίας ενώ αποτελούν προπομπό μιας μεγάλης έκθεσης που έρχεται τον Μάιο στο ΕΜΣΤ.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
«Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Εικαστικά / «Μιλώντας για τα ζώα σε υποταγή μιλώ για όλα τα υποταγμένα σώματα»

Στην υποβλητική της έκθεση στο ΕΜΣΤ, η εικαστικός Τζάνις Ράφα αναδημιουργεί ένα φανταστικό περιβάλλον άδειων στάβλων για να μιλήσει για τη σχέση του ανθρώπινου και του ζωικού κόσμου, ενώ μας προκαλεί να σκεφτούμε τις έννοιες της φροντίδας και της αγάπης, αλλά και την ανάγκη μας για κυριαρχία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ