Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης;

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες ημέρες όσοι έχουμε παιδιά έπρεπε, ανάλογα με την ηλικία τους, να αντιμετωπίσουμε την είδηση του θανάτου ενός κοριτσιού από το κρύο, να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, να κάνουμε πρόχειρα μαθήματα χημείας, να αλλάξουμε βιαστικά κανάλι όταν τα πιτσιρίκια έκαναν την εμφάνισή τους…  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα παραμύθι που με θύμωνε όταν ήμουν μικρή με τη σκληρότητά του, έγινε ο σχεδόν «κλισέ» συνειρμός στο άκουσμα του τραγικού, όσο και εξοργιστικού γεγονότος. Ο χειμώνας έδειξε ήδη τις διαθέσεις του, ας έχουμε τουλάχιστον την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά που πλήττονται από την κρίση, μια και η αλληλοβοήθεια δείχνει να είναι η μόνη μας ελπίδα.

 

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και με την εικόνα του προς τα έξω, μια και οι εικόνες από τη νησιωτική Ελλάδα -και την Ακρόπολη- είναι οι πλέον προβεβλημένες στο εξωτερικό. Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το δεύτερο μισό το 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας και των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της, αντλεί όμως και πλήθος πληροφοριών για τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής τους, την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας και του τουρισμού. Αν νοσταλγείτε ήδη το καλοκαίρι, σπεύστε.

 

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Αν η ιδέα σας κινεί το ενδιαφέρον και έχετε παιδιά 8-12 ετών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη (www.thf.gr) σας περιμένει το Σάββατο 7/12 στις 18:00 μ.μ. για μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση «Κ. Π. Καβάφης ‘’Ζωγραφισμένα’’ 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί», συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, δειπνούν, διανυκτερεύουν και παίρνουν πρωινό στο Μουσείο. Σκοπός είναι να μυηθούν στη θεματολογία της έκθεσης, αλλά και να εξοικειωθούν με τους μουσειακούς χώρους, να τους νιώσουν «σαν το σπίτι τους»! (πληροφορίες στο 210 3611206)

 

Τη διαδραστική έκθεση «Μαθηματικά… χειροπιαστά!» που είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (www.goethe.de). Σαπουνόφουσκες, γρίφοι και διάφορα πειράματα περιμένουν μικρούς και μεγάλους, καθώς και όσους λατρεύουν τα μαθηματικά ή …δεν τα συμπαθούν και τόσο. Δεν πρόκειται  για μία κλασική έκθεση αλλά για έναν χώρο που σε καλεί να τον εξερευνήσεις, «δοκιμάζοντας», «ακουμπώντας» και «βιώνοντας» περισσότερα από 20 εκθέματα. Το Σάββατο 7/12, στις 11:00 π.μ.- 13:00 μ.μ. τα παιδιά 8-12 ετών και στις 14:30 μ.μ.-17:00 μ.μ. τα παιδιά από 13 ετών και άνω μπορούν να παρακολουθήσουν μαθηματικά πειράματα-workshops για μαθητές, με ελεύθερη είσοδο.

 

Οι «Μύθοι του Αισώπου» είναι αγαπημένο ανάγνωσμα ακόμα και των πιο μικρών παιδιών, διδάσκουν και διαπλάθουν χαρακτήρες, χωρίς να τρομάζουν τα παιδιά και μην κάνοντας χρήση του μεταφυσικού στοιχείου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παρουσιάζονται στις 5-8 Δεκεμβρίου με τη μορφή μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και τραγουδούν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του. Η παράσταση απευθύνεται σε… μεγάλους και παιδιά 5-13 ετών.

 

Αν τα παιδιά σας αγαπούν τα τρένα, τότε μη χάσετε τη μοναδική παιδική παράσταση που παίζεται μέσα σε τρένο. Στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρουφ (totrenostorouf.gr), κάθε Σάββατο στις 17:00 μ.μ. και Κυριακή στις 12:00 μ.μ.,  παρουσιάζεται το έργο «Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!», εμπνευσμένο από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της  Έντιθ Νέσμπιτ «Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν». Οι μικροί θεατές παρακολουθούν πώς τρία παιδιά, από μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους, βρέθηκαν να ζουν δίπλα στα τρένα και ποιες συναρπαστικές περιπέτειες έζησαν σ’ αυτό το μαγικό μέρος. Μαγική, σας το εγγυώμαι, είναι και η εμπειρία να βλέπει κανείς θέατρο μέσα σε ένα βαγόνι!

 

Η πόλη προσπαθεί να βάλει τα γιορτινά της και τα παιδιά λαχταράνε να χαρούν αυτές τις μέρες.  Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά λοιπόν, με όποιον τρόπο μπορούμε και όχι μόνο στα δικά μας παιδιά… Να περνάτε καλά!

 

 

 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Εικαστικά / Το πέρασμα του Χατζηκυριάκου-Γκίκα από τη Δύση στην Ανατολή μέσα από μια μνημειώδη έκθεση

Tο Μουσείο Μπενάκη, με αφορμή την επέτειο 30 χρόνων από τον θάνατό του σπουδαίου Έλληνα καλλιτέχνη, διοργανώνει μια έκθεση αφιερωμένη στο ταξίδι του από τη Δύση στην Ανατολή το 1958. Ένα ταξίδι κυριολεκτικό και μεταφορικό.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ