Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης;

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες ημέρες όσοι έχουμε παιδιά έπρεπε, ανάλογα με την ηλικία τους, να αντιμετωπίσουμε την είδηση του θανάτου ενός κοριτσιού από το κρύο, να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, να κάνουμε πρόχειρα μαθήματα χημείας, να αλλάξουμε βιαστικά κανάλι όταν τα πιτσιρίκια έκαναν την εμφάνισή τους…  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα παραμύθι που με θύμωνε όταν ήμουν μικρή με τη σκληρότητά του, έγινε ο σχεδόν «κλισέ» συνειρμός στο άκουσμα του τραγικού, όσο και εξοργιστικού γεγονότος. Ο χειμώνας έδειξε ήδη τις διαθέσεις του, ας έχουμε τουλάχιστον την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά που πλήττονται από την κρίση, μια και η αλληλοβοήθεια δείχνει να είναι η μόνη μας ελπίδα.

 

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και με την εικόνα του προς τα έξω, μια και οι εικόνες από τη νησιωτική Ελλάδα -και την Ακρόπολη- είναι οι πλέον προβεβλημένες στο εξωτερικό. Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το δεύτερο μισό το 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας και των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της, αντλεί όμως και πλήθος πληροφοριών για τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής τους, την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας και του τουρισμού. Αν νοσταλγείτε ήδη το καλοκαίρι, σπεύστε.

 

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Αν η ιδέα σας κινεί το ενδιαφέρον και έχετε παιδιά 8-12 ετών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη (www.thf.gr) σας περιμένει το Σάββατο 7/12 στις 18:00 μ.μ. για μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση «Κ. Π. Καβάφης ‘’Ζωγραφισμένα’’ 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί», συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, δειπνούν, διανυκτερεύουν και παίρνουν πρωινό στο Μουσείο. Σκοπός είναι να μυηθούν στη θεματολογία της έκθεσης, αλλά και να εξοικειωθούν με τους μουσειακούς χώρους, να τους νιώσουν «σαν το σπίτι τους»! (πληροφορίες στο 210 3611206)

 

Τη διαδραστική έκθεση «Μαθηματικά… χειροπιαστά!» που είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (www.goethe.de). Σαπουνόφουσκες, γρίφοι και διάφορα πειράματα περιμένουν μικρούς και μεγάλους, καθώς και όσους λατρεύουν τα μαθηματικά ή …δεν τα συμπαθούν και τόσο. Δεν πρόκειται  για μία κλασική έκθεση αλλά για έναν χώρο που σε καλεί να τον εξερευνήσεις, «δοκιμάζοντας», «ακουμπώντας» και «βιώνοντας» περισσότερα από 20 εκθέματα. Το Σάββατο 7/12, στις 11:00 π.μ.- 13:00 μ.μ. τα παιδιά 8-12 ετών και στις 14:30 μ.μ.-17:00 μ.μ. τα παιδιά από 13 ετών και άνω μπορούν να παρακολουθήσουν μαθηματικά πειράματα-workshops για μαθητές, με ελεύθερη είσοδο.

 

Οι «Μύθοι του Αισώπου» είναι αγαπημένο ανάγνωσμα ακόμα και των πιο μικρών παιδιών, διδάσκουν και διαπλάθουν χαρακτήρες, χωρίς να τρομάζουν τα παιδιά και μην κάνοντας χρήση του μεταφυσικού στοιχείου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παρουσιάζονται στις 5-8 Δεκεμβρίου με τη μορφή μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και τραγουδούν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του. Η παράσταση απευθύνεται σε… μεγάλους και παιδιά 5-13 ετών.

 

Αν τα παιδιά σας αγαπούν τα τρένα, τότε μη χάσετε τη μοναδική παιδική παράσταση που παίζεται μέσα σε τρένο. Στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρουφ (totrenostorouf.gr), κάθε Σάββατο στις 17:00 μ.μ. και Κυριακή στις 12:00 μ.μ.,  παρουσιάζεται το έργο «Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!», εμπνευσμένο από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της  Έντιθ Νέσμπιτ «Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν». Οι μικροί θεατές παρακολουθούν πώς τρία παιδιά, από μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους, βρέθηκαν να ζουν δίπλα στα τρένα και ποιες συναρπαστικές περιπέτειες έζησαν σ’ αυτό το μαγικό μέρος. Μαγική, σας το εγγυώμαι, είναι και η εμπειρία να βλέπει κανείς θέατρο μέσα σε ένα βαγόνι!

 

Η πόλη προσπαθεί να βάλει τα γιορτινά της και τα παιδιά λαχταράνε να χαρούν αυτές τις μέρες.  Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά λοιπόν, με όποιον τρόπο μπορούμε και όχι μόνο στα δικά μας παιδιά… Να περνάτε καλά!

 

 

 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Εικαστικά / Λάκης Παπαστάθης: Ένας ανήσυχος καλλιτέχνης, ένας υπέροχος άνθρωπος

Το Μουσείο Μπενάκη τιμά με μια σημαντική έκθεση τη μνήμη του σκηνοθέτη, διανοούμενου, ιστοριοδίφη και ερευνητή του λαϊκού μας πολιτισμού, συνδημιουργού του θρυλικού «Παρασκηνίου». Ο επιμελητής της έκθεσης, Γιώργος Σκεύας, μας μιλά γι’ αυτήν.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η μεγάλη έκθεση του Steve McQueen για τα κινήματα που διαμόρφωσαν τη Μεγάλη Βρετανία

Εικαστικά / Η Μεγάλη Βρετανία που αντιστάθηκε υπάρχει ακόμα στις φωτογραφίες αυτής της έκθεσης

Από τις σουφραζέτες των αρχών του 20ού αιώνα μέχρι τις διαμαρτυρίες για τον πόλεμο στο Ιράκ, η έκθεση σε επιμέλεια του Steve McQueen συγκεντρώνει τις πιο δυνατές εικόνες μιας χώρας που βγήκε πολύ συχνά και πολύ δυνατά στους δρόμους.  
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Αρχαιολογία & Ιστορία / Πώς η τεχνολογία αποκαθιστά το σημαντικότερο έργο της κλασικής ζωγραφικής 23 αιώνες μετά;

Η αρχαιομετρία, η τεχνητή νοημοσύνη και η καλλιτεχνική δημιουργία συνεργάστηκαν σε μια καινοτόμο μελέτη αποκατάστασης της τοιχογραφίας με το κυνήγι από τον τάφο του Φιλίππου στις Αιγές, ανοίγοντας νέους ορίζοντες στην αναβίωση της αρχαίας τέχνης.
M. HULOT
MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος» Ή MARTIN GAYFORD: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε λάθος»

Εικαστικά / Martin Gayford: «Καμιά φορά οι κριτικοί κάνουμε εντελώς λάθος»

Ένας από τους πιο επιδραστικούς κριτικούς τέχνης της Βρετανίας μιλά στη LiFO για τις τάσεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη τέχνη, τις φιλικές του σχέσεις με θρυλικούς καλλιτέχνες όπως ο Freud και ο Hockney, αλλά και για το αν η κριτική μπορεί όντως να επηρεάσει τα πράγματα.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η πρώτη μεγάλη έκθεση της οραματίστριας καλλιτέχνιδας Ithell Colquhoun

Εικαστικά / Τα σουρεαλιστικά αριστουργήματα της Ithell Colquhoun σε μια μεγάλη έκθεση

Το πολύχρωμο και αποκρυφιστικό σύμπαν της ξετυλίγεται στην πρώτη μεγάλη έκθεση για την οραματίστρια καλλιτέχνιδα, που εξερευνά τη θέση των γυναικών και τη σημασία του φύλου.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Εικαστικά / Ο Βαγγέλης Μπαλής δημιουργεί κεραμικούς σάτυρους που του μοιάζουν

Ένας νέος καλλιτέχνης δημιουργεί μοναδικά αντικείμενα ανάλογα με τη διάθεσή του, ονειρεύεται έναν χώρο όπου θα δημιουργεί απερίσπαστος και δεν τον νοιάζει καθόλου να βιοποριστεί από την τέχνη.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
Μια νέα έκθεση με χαρακτικά της ώριμης περιόδου της Βάσως Κατράκη

Εικαστικά / Βάσω Κατράκη: Η τέχνη της συγκινεί ακόμα

Έργα της σημαντικής Ελληνίδας χαράκτριας που παραπέμπουν στη βία της δικτατορίας, αλλά και άφυλες μορφές της όψιμης περιόδου της με αναφορά στην ελληνική αρχαιότητα, που υπερβαίνουν το ατομικό και γίνονται μέρος της συλλογικής μνήμης.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Εικαστικά / Τι απέγινε η πρωτοπορία στην τέχνη;

Ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης έχει καταντήσει να μοιάζει με τσίρκο. Αλλά ο πραγματικός κακός της ιστορίας δεν είναι οι καλλιτέχνες, αλλά η σύγχρονη αγορά της τέχνης, η αξία της οποίας ξεπερνά πλέον τα 60 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως
THE LIFO TEAM
Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Εικαστικά / Ο Άνσελμ Κίφερ αποτίνει φόρο τιμής στον Βαν Γκογκ

Μια νέα έκθεση στο Άμστερνταμ με πρόσφατα έργα του Κίφερ αναδεικνύει τη σύνδεσή του με τον Βαν Γκογκ και προκαλεί ήδη πολλές συζητήσεις. Ο σπουδαίος Γερμανός καλλιτέχνης εμπνέεται σταθερά, εδώ και 60 χρόνια, από τον Ολλανδό ζωγράφο. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Helmut Lang: What remains behind

Εικαστικά / Helmut Lang: Από το θρυλικό rubber dress στα πρωτόγονα γλυπτά του

Ο καλλιτέχνης και πρώην σχεδιαστής μόδας διατηρεί την προσήλωσή του στα υλικά και παρουσιάζει γλυπτά που θίγουν τη διαρκή εμμονή του με το θέμα της μνήμης, σε ένα σπίτι-σύμβολο του μοντερνισμού στο Λος Άντζελες.
ΣΤΕΛΛΑ ΛΙΖΑΡΔΗ
62 λεπτά με τον Ανέστη Ιωάννου

Εικαστικά / Από τη Νεφελοκοκκυγία στο skate και το τζιν: Το Εικαστικό Σύμπαν του Ανέστη Ιωάννου

Ο νεαρός εικαστικός αναζητά μια νέα μορφή ελευθερίας και απογείωσης, συνδέοντας τη δυναμική της street culture με την ουτοπία των Ορνίθων και των τσαρουχικών ονείρων, αναζητώντας μια έξοδο από το αστικό τραύμα σε έναν κόσμο γεμάτο δυνατότητες και φαντασία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο καινοτόμος κεραμίστας–γλύπτης Brian Rochefort παρουσιάζει στην Αθήνα νέα του έργα

Εικαστικά / Brian Rochefort: Ο ριζοσπάστης της κεραμικής παρουσιάζει τα νέα του έργα στην Αθήνα

Είναι διάσημος για τη δημιουργία μεγάλων, ζωηρών κεραμικών γλυπτών με μοναδικές υφές και αφηρημένα μοτίβα, ενώ οι συνθέσεις του ισορροπούν μεταξύ αταξίας και αρμονίας.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Εικαστικά / Τα ιστορικά έργα του Κώστα Πανιάρα από βινύλ σε μια νέα έκθεση

Το βινύλιο υποκαθιστά το χρώμα σε μια σειρά έργων που παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία τη δεκαετία του ’80 στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη από τον Αλέξανδρο Ιόλα. Σαράντα χρόνια μετά, η γκαλερί The Breeder τα επανασυστήνει στο κοινό.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κατσαδιώτης

Εικαστικά / «Tα έργα μου είναι σκοτεινά, αλλά δεν τα έχω σκεφτεί ποτέ ως προκλητικά»

Μία μέρα μετά τον βανδαλισμό των έργων του από τον βουλευτή της Νίκης, ο Χριστόφορος Κατσαδιώτης μιλά στη LiFO για τη δουλειά του που προκάλεσε τέτοιες αντιδράσεις σε συγκεκριμένες ομάδες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
«Μια πολύ καλή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Εικαστικά / «Μια πολύ κακή ιδέα, τέλεια εκτελεσμένη»: Η προφορική ιστορία των Λέλουδων 

Πώς η ανάγκη μιας κολεκτίβας καλλιτεχνών για χώρο εξελίχθηκε σε ένα από τα πιο φιλόξενα κουίρ σποτ στο κέντρο της πόλης: Μέσα από τις αφηγήσεις των παιδιών που το έφτιαξαν και το έζησαν.  
ΙΩΝΑΣ ΚΑΛΛΙΜΑΝΗΣ