Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης;

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Facebook Twitter
0

Τις τελευταίες ημέρες όσοι έχουμε παιδιά έπρεπε, ανάλογα με την ηλικία τους, να αντιμετωπίσουμε την είδηση του θανάτου ενός κοριτσιού από το κρύο, να εξηγήσουμε τα ανεξήγητα, να κάνουμε πρόχειρα μαθήματα χημείας, να αλλάξουμε βιαστικά κανάλι όταν τα πιτσιρίκια έκαναν την εμφάνισή τους…  «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα», ένα παραμύθι που με θύμωνε όταν ήμουν μικρή με τη σκληρότητά του, έγινε ο σχεδόν «κλισέ» συνειρμός στο άκουσμα του τραγικού, όσο και εξοργιστικού γεγονότος. Ο χειμώνας έδειξε ήδη τις διαθέσεις του, ας έχουμε τουλάχιστον την προσοχή μας στραμμένη στα παιδιά που πλήττονται από την κρίση, μια και η αλληλοβοήθεια δείχνει να είναι η μόνη μας ελπίδα.

 

Η θάλασσα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ιστορία αυτού του τόπου, αλλά και με την εικόνα του προς τα έξω, μια και οι εικόνες από τη νησιωτική Ελλάδα -και την Ακρόπολη- είναι οι πλέον προβεβλημένες στο εξωτερικό. Το Μουσείο Μπενάκη (www.benaki.gr) παρουσιάζει την έκθεση «Ελληνικές Θάλασσες. Ένα φωτογραφικό ταξίδι μέσα στο χρόνο» που περιλαμβάνει φωτογραφίες από το δεύτερο μισό το 19ου αιώνα μέχρι και σήμερα. Ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την εξέλιξη της φωτογραφίας και των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην πορεία της, αντλεί όμως και πλήθος πληροφοριών για τη σχέση των ανθρώπων με τη θάλασσα, τον τρόπο ζωής τους, την ανάπτυξη της ναυσιπλοϊας και του τουρισμού. Αν νοσταλγείτε ήδη το καλοκαίρι, σπεύστε.

 

Πώς είναι άραγε να κοιμάται κανείς μέσα σε ένα Μουσείο, τριγυρισμένος από έργα τέχνης; Αν η ιδέα σας κινεί το ενδιαφέρον και έχετε παιδιά 8-12 ετών, το Ίδρυμα Θεοχαράκη (www.thf.gr) σας περιμένει το Σάββατο 7/12 στις 18:00 μ.μ. για μια ξεχωριστή εμπειρία. Τα παιδιά ξεναγούνται στην έκθεση «Κ. Π. Καβάφης ‘’Ζωγραφισμένα’’ 40 Σύγχρονοι Έλληνες Δημιουργοί», συμμετέχουν σε ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιασμένα από μουσειοπαιδαγωγούς, δειπνούν, διανυκτερεύουν και παίρνουν πρωινό στο Μουσείο. Σκοπός είναι να μυηθούν στη θεματολογία της έκθεσης, αλλά και να εξοικειωθούν με τους μουσειακούς χώρους, να τους νιώσουν «σαν το σπίτι τους»! (πληροφορίες στο 210 3611206)

 

Τη διαδραστική έκθεση «Μαθηματικά… χειροπιαστά!» που είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες παρουσιάζει το Ινστιτούτο Γκαίτε (www.goethe.de). Σαπουνόφουσκες, γρίφοι και διάφορα πειράματα περιμένουν μικρούς και μεγάλους, καθώς και όσους λατρεύουν τα μαθηματικά ή …δεν τα συμπαθούν και τόσο. Δεν πρόκειται  για μία κλασική έκθεση αλλά για έναν χώρο που σε καλεί να τον εξερευνήσεις, «δοκιμάζοντας», «ακουμπώντας» και «βιώνοντας» περισσότερα από 20 εκθέματα. Το Σάββατο 7/12, στις 11:00 π.μ.- 13:00 μ.μ. τα παιδιά 8-12 ετών και στις 14:30 μ.μ.-17:00 μ.μ. τα παιδιά από 13 ετών και άνω μπορούν να παρακολουθήσουν μαθηματικά πειράματα-workshops για μαθητές, με ελεύθερη είσοδο.

 

Οι «Μύθοι του Αισώπου» είναι αγαπημένο ανάγνωσμα ακόμα και των πιο μικρών παιδιών, διδάσκουν και διαπλάθουν χαρακτήρες, χωρίς να τρομάζουν τα παιδιά και μην κάνοντας χρήση του μεταφυσικού στοιχείου. Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών (www.sgt.gr) παρουσιάζονται στις 5-8 Δεκεμβρίου με τη μορφή μουσικού παραμυθιού για τραγουδιστές, ορχήστρα και θέατρο σκιών. Η μουσική είναι του Δημήτρη Παπαδημητρίου, την Καμεράτα διευθύνει ο Γιώργος Πέτρου και τραγουδούν μονωδοί της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Οι μύθοι εξελίσσονται στον ιδιαίτερο κόσμο του Θεάτρου Σκιών του Ηλία Καρελλά, στον ίδιο κόσμο, ανάμεσα στους μύθους, ο Αίσωπος / Καραγκιόζης μάς αφηγείται επεισόδια από τη ζωή του. Η παράσταση απευθύνεται σε… μεγάλους και παιδιά 5-13 ετών.

 

Αν τα παιδιά σας αγαπούν τα τρένα, τότε μη χάσετε τη μοναδική παιδική παράσταση που παίζεται μέσα σε τρένο. Στη θεατρική σκηνή στο Τρένο στο Ρουφ (totrenostorouf.gr), κάθε Σάββατο στις 17:00 μ.μ. και Κυριακή στις 12:00 μ.μ.,  παρουσιάζεται το έργο «Τα Παιδιά που Βλέπουν τα Τρένα… να Πετούν!», εμπνευσμένο από το κλασικό αριστούργημα παιδικής λογοτεχνίας της  Έντιθ Νέσμπιτ «Tα παιδιά που έβλεπαν τα τρένα να περνούν». Οι μικροί θεατές παρακολουθούν πώς τρία παιδιά, από μια ξαφνική αλλαγή στη ζωή τους, βρέθηκαν να ζουν δίπλα στα τρένα και ποιες συναρπαστικές περιπέτειες έζησαν σ’ αυτό το μαγικό μέρος. Μαγική, σας το εγγυώμαι, είναι και η εμπειρία να βλέπει κανείς θέατρο μέσα σε ένα βαγόνι!

 

Η πόλη προσπαθεί να βάλει τα γιορτινά της και τα παιδιά λαχταράνε να χαρούν αυτές τις μέρες.  Ας προσπαθήσουμε να δώσουμε χαρά λοιπόν, με όποιον τρόπο μπορούμε και όχι μόνο στα δικά μας παιδιά… Να περνάτε καλά!

 

 

 

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

63 λεπτά με τη Σοφία Ροζάκη: «Η ντροπή είναι ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός»

Εικαστικά / «Η ντροπή είναι ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός»

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία με μια φεμινιστική και κουίρ προσέγγιση διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ