Στην Θεσσαλονίκη αυτές της μέρες γίνεται μια έκθεση αφιερωμένη στο ποδήλατο. Το Bikeart.gr ζήτησε από εξήντα Έλληνες καλλιτέχνες από το χώρο της street art και των κόμικς να δημιουργήσουν εμπνευσμένοι από το ποδήλατο και για το ποδήλατο. Τα έργα εκτίθενται σε μορφή πόστερ στην Αίθουσα Τέχνης /Εθνικής Αμύνης 9α και η πρωτότυπη αυτή έκθεση θυμίζει περισσότερο με γιορτή του ποδηλάτου. Ο Κυριάκος Ιωσηφίδης που κρύβεται πίσω από το πρότζεκτ μίλησε σχετικά στο Lifo.gr λίγο πριν τα εγκαίνια της.
Πώς είχατε την ιδέα να κάνετε μια τέτοιου είδους έκθεση;
Η ομάδα μας πειραματίζεται με διάφορες δράσεις για να δώσει αφορμές στους πολίτες να κινητοποιηθούν για ένα καλύτερο και ομορφότερο δημόσιο χώρο. Η παρούσα δράση είναι αποτέλεσμα αυτών των αναζητήσεων και στόχος είναι να εμπλουτιστεί και με άλλες δράσεις πιο κινηματικές.
Τι ξεχωριστό μπορεί να δει κάποιος και να κάνει;
Μπορεί να περιηγηθεί στα έργα των καλλιτεχνών τα οποία έχουν υλοποιηθεί αποκλειστικά για την έκθεση, να περιηγηθεί σε ένα ιδιαίτερο έντυπο υλικό (βιβλία, μπροσούρες, περιοδικά) από όλο το κόσμο σε σχέση με το ποδήλατο και την τέχνη της δημόσιας τοιχογραφίας, να δει από κοντά την υλοποίηση των τοιχογραφιών στα σχολεία και να συνομιλήσει με τους καλλιτέχνες και να παρακολουθήσει και ομιλίες από εκπροσώπους ποδηλατικών φορέων και καταστημάτων της πόλης τα πρωινά 11 π.μ. Τη Κυριακή 11 π.μ. θα έχουμε μαι ιδιαίτερη ομιλία από τον Οδυσσέα Σαββόπουλου σε ένα σχολείο που μας επισκέπτεται από το Μεγανήσι της Λευκάδας.
Έχει ξαναγίνει κάτι ανάλογο στο παρελθόν;
Ναι. Αποτελεί κατά μια έννοια συνέχεια της πρώτης έκθεσης που διοργανώσαμε σαν ομάδα Bikeart.gr στην Αθήνα στο Camp. Στην παρούσα όμως έκθεση προσπαθούμε να συνδυάσουμε τους δύο τομείς δράσεων μας αυτή των μεγάλων δημόσιων τοιχογραφιών και αυτή της προώθησης του ποδηλάτου μέσα από την τέχνη. Για αυτό και η έκθεση συνοδεύεται από παράλληλες δράσεις με την δημιουργία μεγάλων τοιχογραφιών με θεματική το ποδήλατο στο διαπολιτισμικό Λύκειο-Γυμνάσιο της πόλης επί της Εθν. Αμύνης και στο 40ο Δημοτικό, με τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Apset, Nade, Nastwo, Kez, Same84, Jason & Reb.
Πώς προσεγγίσατε τους καλλιτέχνες; Και πώς τους φάνηκε η ιδέα;
Οι καλλιτέχνες είναι από χώρους κοντινούς στην ομάδα μας και άλλους τους γνωρίσαμε για πρώτη φορά και άλλους τους ξαναείδαμε μετά από πολλά χρόνια από παλαιότερες συμμετοχές σε εκθέσεις (βλέπε Διεθνές Φεστιβάλ Βαβέλ κ.α.) είτε από τα φεστιβάλ και τις δημόσιες τοιχογραφίες που διοργανώνουμε ανά διαστήματα σε διάφορες πόλεις ανά την Ελλάδα.
Ο Έλληνας αγαπάει το ποδήλατο;
Πιστεύω πως ναι. Μπορεί κανείς να περιοδεύσει στα Τρίκαλα στην Καρδίτσα στο Βόλο κ.α. για να έχει μια εικόνα χρήσης του ποδηλάτου από όλες τις ηλικίες και όλοι μας άλλωστε έχουμε την ανάμνηση του πρώτου μας παιδικού ποδηλάτου. Σήμερα χρειάζεται πλέον αγώνας και μικρά προσωπικά και συλλογικά βήματα για να ξεμπλοκάρουμε από την επέλαση του αυτοκινήτου και τον βομβαρδισμό που είχαμε δεχτεί για κατανάλωση άχρηστων αγαθών. Για να ισορροπήσουμε μέσα μας και με τον διπλανό μας τον συνάνθρωπό μας και το περιβάλλον που μας φιλοξενεί.
Πόσο κόσμος ασχολείται στη Θεσσαλονίκη με το ποδήλατο;
Αρκετός, δεν μπορώ να πω αριθμητικά αλλά σίγουρα πολύ περισσότερος από πριν 5-6 χρόνια. Το άνοιγμα και της παραλίας δίνει πλέον μια επιπλέον αφορμή για τους γονείς και τα παιδιά να ανοιχτούν και να κυκλοφορήσουν στους χώρους αυτούς. Παράλληλα όμως υπάρχει και ένα σημαντικό θέμα με όσους έχουν προχωρήσει στο επόμενο βήμα, να βγάλουν δηλαδή τα παλιά τους ποδήλατα και να ποδηλατήσουν. Χρειάζονται όπως όλοι μας μια ποδηλατική παιδεία να έχουμε σεβασμό στον πεζό και σε ότι αφορά την κυκλοφοριακή αγωγή.
Είναι η πόλη φιλική με το ποδήλατο; Η Αθήνα;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν υποδομές και φυσικά τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα στην Αθήνα. Αλλά όσο περισσότερος κόσμος το χρησιμοποιεί τόση μεγαλύτερη πίεση θα δεχτεί το σύστημα και σιγά σιγά θα σπρώξουμε αλλαγές.
Το 2013 στην Ευρώπη αγοράζουν περισσότερα ποδήλατα από ότι αμάξια. Τι σημαίνει αυτό;
Σημαίνει μια αλλαγή πορείας των πολιτών. Αυτό μπορεί να γίνεται λόγω οικονομικής κρίσης είτε λόγω μόδας, δεν έχει όμως καμία σημασία. Σημασία έχε ότι οι πολίτες δοκιμάζουν το ποδήλατο και με την κατάλληλη εκπαίδευση και προβολή του, πιστεύω και ελπίζω ότι θα του γίνει ένα βίωμα και θα οδηγήσει σε μια αλλαγή στάσης ζωής και αντίληψης για τα πράγματα και τις σχέσεις μας.
Η Poster Bikeart Exhibition θα διαρκέσει μέχρι τις 24 Δεκεμβρίου.
Ώρες λειτουργίας:
Αίθουσα Έκθεσης / Εθν. Αμύνης 9α
Καθημερινά (και το Σαββατοκύριακο) από 10.00 π.μ. -2.00 μ.μ. & 5 μ.μ. -9.00 μ.μ.
Με την φιλοξενία του χώρου - ευγενή συμμετοχή: Εκκλησίας της Ελλάδος
Για πληροφορίες:
URBANACT & BIKEART.GR urbanact.gr / bikeart.gr
fb: facebook.com/bikeart.gr
e: [email protected]
και
www. thessaloniki2014.gr,
fb: facebook.com/Thessaloniki2014
σχόλια