Εσείς γνωρίζατε ότι ο μεγαλύτερος δικτάτορας της Ευρώπης είχε έφεση προς την ζωγραφική; Νέος ακόμα, ο Χίτλερ ζωγράφιζε και πουλούσε ακουαρέλες προκειμένου να βγάλει λεφτά. Οι ακουαρέλες αυτές σήμερα, αποτελούν μοναδικά αντικείμενα, όχι τόσο από καλλιτεχνική όσο από ιστορική σκοπιά και μοσχοπουλούνται σε δημοπρασίες, προκαλώντας αντιδράσεις και έντονα ηθικά ερωτήματα.
Σε μια τέτοια δημοπρασία που έγινε χθες στην Νυρεμβέργη, συναντήσαμε 14 έργα του δικτάτορα, τα οποία πωλήθηκαν στην τιμή των 391,000€. Ο πίνακας "παραμύθι", μάλιστα, που απεικονίζει το κάστρο Neuschwanstein, "χτύπησε" το μεγαλύτερο ποσό στην δημοπρασία, αυτό των 100,000€. Τα έργα που δημοπρατήθηκαν από τον οίκο Herbert Weidler, δημιουργήθηκαν μεταξύ 1904 και 1922 και φέρουν την υπογραφή Α Hitler. Στα έργα μπορεί κανείς να ξεχωρίσει διάφορα κτίρια της Βιέννης, εικόνες της Πράγας με ομίχλη καθώς και ένα γυναικείο γυμνό. Σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών οι παρευβρισκόμενοι ήταν επενδυτές από την Κίνα, την Γαλλία, την Βραζιλία, τα Ηνωμένα Εμιράτα και την Γερμανία.
Αν και δεν υπάρχει νόμος που να απαγορεύει την πώληση έργων του Χίτλερ, εφόσον αυτά δεν απεικονίζουν ναζιστικά σύμβολα, αρκετοί ήταν αυτοί που αμφισβήτησαν τις ηθικές βάσεις μιας τέτοια αγοραπωλησίας. Σε αυτή τη βάση, τον προηγούμενο Νοέμβρη ο ίδιος οίκος δήλωσε την πρόθεσή του να προσφέρει ένα μέρος των εσόδων από την δημοπρασία ενός έργου του Χίτλερ στο φιλανθρωπικό ίδρυμα φίλων παλιάς πόλης της Νυρεμβέργης, ο πρόεδρος του οποίου αρνήθηκε δημόσια την προσφορά.
Κατά καιρούς, μαθαίνουμε για αρκετά έργα που φέρουν την υπογραφή του δικτάτορα, ωστόσο λέγεται πως στην αγορά κυκλοφορούν και πολλά πλαστά έργα. «Από την στιγμή που ο Χίτλερ δεν είχε προσωπικό στιλ ως ζωγράφος, αλλά γενικά αντέγραφε άλλους, είναι πολύ δύσκολο να αποφανθούμε τι είναι πράγματι ζωγραφισμένο από εκείνον, εξηγεί η ιστορικός τέχνης Birgit Schwarz στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.
σχόλια