ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο

Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
0
Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
Η Γκρέτα Γκάρμπο.

Η Γκρέτα Γκέρμπο, η διάσημη αινιγματική σταρ της μεγάλης οθόνης, ήταν επίσης γνωστή για τον μονήρη χαρακτήρα της και την τελευταία εβδομάδα καταλάβαμε τους λόγους. Αφορμή γι' αυτό έδωσε η εφημερίδα The New York Times όταν ανακοίνωσε ότι το διαμέρισμά των 265 τ.μ. που διατηρούσε η σταρ στην ανατολική πλευρά του Μανχάταν ήταν προς πώληση. Η πανοραμική θέα του διαμερίσματος που καταλαμβάνει έναν όροφο στο πανύψηλο και πολυτελέστατο κτήριο Campanile είναι από μόνη της ένας πολύ πειστικός λόγος για να μείνει κάποιος μέσα. Ωστόσο, πριν από λίγες μέρες ο οίκος δημοπρασιών Christie's αποκάλυψε τρεις ακόμα λόγους, οι οποίοι δικαιολογούσαν την προτίμηση της ηθοποιού να μην εγκαταλείπει εύκολα το σπίτι της. Στη δημοπρασία Μοντέρνας και Ιμπρεσιονιστικής τέχνης που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Μαΐου θα συμπεριλαμβάνονται τρία έργα τέχνης από την ιδιωτική συλλογή της Γκάρμπο, τα οποία μέχρι πρόσφατα κοσμούσαν τους τοίχους του διαμερίσματός της. Η ανιψιά της Γκάρμπο Gray Horan, αναφέρει ότι η ηθοποιός περνούσε τα απογεύματά της απολαμβάνοντας τα συγκεκριμένα έργα, συντροφιά με το ουίσκι της και ένα πουράκι Nat Sherman που κρατούσε τόσο κομψά μέσα στην επικαλυμμένη με πολύτιμους λίθους Van Cleef & Arpels θήκη της. 

Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
Chaim Soutine (1893-1943), Femme à la poupée, 1923-1924.

Οι εικόνες που έχουμε από την Γκρέτα Γκάρμπο είναι στις αποχρώσεις του άσπρου και του μαύρου όπως ήταν άλλωστε οι ταινίες της και προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τόσο το διαμέρισμά της όσο και τα έργα τέχνης της, τα οποία είναι όλα πορτρέτα, είναι εμποτισμένα με τόσο χρώμα. Πιο συγκρατημένο απ' όλα είναι το Das blasse Mädchen mit Grauen Zopfen, έργο που δημιούργησε το 1916 περίπου, ο Ρώσος εξπρεσιονιστής Alexej Von Jawlensky. Η επιφυλακτικότητα του κοριτσιού με τις πλεξούδες αντισταθμίζεται με την διαχυτη χαρά του Femme à la poupée (1923-1924), έργο του σπουδαίου Chaim Soutine, μια  χαμογελαστή φιγούρα που είναι ζωγραφισμένη με χαλαρές, αδρές πινελιές και κρατάει μια κούκλα στην αγκαλιά της. Το πιο λαμπερό και πιο αφηρημένο από τα έργα της είναι η La femme à l'ombrelle ou La Parisienne, έργο του Robert Delaunay που δημιούργησε το 1913. Έργο που "μπορεί να κάνει έναν βλοσυρό Σουηδό χαρούμενο", όπως είχε πεί κάποτε η Γκάρμπο στην Horan.

Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
Alexej Von Jawlensky (1864-1941), Das blasse Mädchen mit Grauen Zopfen, περ. 1916.

Τα έργα τέχνης της Γκρέτα Γκάρμπο Facebook Twitter
Robert Delaunay (1885-1941), La femme à l’ombrelle ou La Parisienne. Παρίσι 1913.

Εικαστικά
0

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Εικαστικά / Λεονάρντο, Μικελάντζελο, Ραφαήλ: Αριστουργήματα και καλλιτεχνικές μονομαχίες 

Μια έκθεση στη Royal Academy of Arts του Λονδίνου φέρνει στο προσκήνιο μετά από έξι αιώνες τη θρυλική καλλιτεχνική «μονομαχία» μεταξύ Ντα Βίντσι και Μικελάντζελο με δυο έργα που δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ. 
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Φωτογραφία / Ισπανία: Έκθεση αφιερωμένη στο έργο του Ίρβινγκ Πεν στο Ίδρυμα MOP στη Λα Κορούνια

Πορτρέτα διάσημων και σκηνές δρόμου περιλαμβάνονται στην έκθεση «Irving Penn: Centennial» που διοργανώνεται από το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης και παρουσιάζεται στην Ισπανία
LIFO NEWSROOM
Tependris vs Tependris

Εικαστικά / Tependris vs Tependris

Μια αναδρομική έκθεση με πίνακες και γλυπτά, εικονογραφήσεις και ηχογραφήσεις, έργα του Κωνσταντίνου Κακανιά από το 1996 μέχρι σήμερα, με θεματικές που εκτείνονται από τα βαθιά παιδικά τραύματα μέχρι το χιούμορ που χαρακτηρίζει τον πολυδιάστατο καλλιτέχνη.
ΝΙΚΟΣ ΤΣΕΠΕΤΗΣ
Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Εικαστικά / Μέσα στη μεγαλειώδη έκθεση των πορτρέτων του Φράνσις Μπέικον

Η National Portrait Gallery του Λονδίνου φιλοξενεί μια από τις κορυφαίες εικαστικές εκθέσεις της χρονιάς παγκοσμίως, μια ρετροσπεκτίβα στο έργο του Βρετανού καλλιτέχνη που άλλαξε την προσωπογραφία, δημιουργώντας μια ανεπανάληπτη ζωγραφική της φιγούρας με σπαραγμό, απελπισία και ευαισθησία.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Ο Τζάκσον Πόλοκ και η επιρροή που είχαν στο έργο του ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες

Πολιτισμός / Ο Πικάσο και οι μεξικανικές τοιχογραφίες στα πρώιμα έργα του Τζάκσον Πόλοκ

Μια μοναδική έκθεση στο Παρίσι παρουσιάζει πίνακές του από τα χρόνια που τον επηρέαζαν οι σουρεαλιστές και ο Καρλ Γιουνγκ, πριν ακόμα γίνει γνωστός για τα αφηρημένα έργα του με την τεχνική «dripping», το 1947.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Εικαστικά / Μια έκθεση για τον Λουκά Σαμαρά με κύβους, τραπεζοειδή και παραισθητικές πύλες

Η μοναδική οπτική του Λουκά Σαμαρά παρουσιάζεται στο μουσείο Dia Beacon της Νέας Υόρκης, στην πρώτη μεταθανάτια έκθεσή του και τελευταία στην οποία συνεργάστηκε ο ίδιος ο καλλιτέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ