«Τα κεφάλια μέσα», αλλά όχι και τόσο…

«Τα κεφάλια μέσα», αλλά όχι και τόσο… Facebook Twitter
0

Η πρώτη εβδομάδα του 2014 πέρασε και η Ελλάδα βρέθηκε να αναλαμβάνει επίσημα την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γεγονός που μας φουσκώνει από περηφάνεια και μας δυσκόλεψε στις μετακινήσεις, ενώ τα πιτσιρίκια βρέθηκαν στις σχολικές τάξεις, μάλλον νυσταγμένα και έξω από τα νερά τους, μετά την αναρχία των γιορτών. Ας τα παρηγορήσουμε  για την επιστροφή στην καθημερινότητα με ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο, θα βοηθήσει κι εμάς στην προσγείωση.

Τα χαρακτικά του Γιάννη Ψυχοπαίδη, που καλύπτουν και σχολιάζουν σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο την περίοδο 1963-2013, παρουσιάζονται στην αναδρομική έκθεση «Το Κόκκινο και το Μαύρο» στο Μέγαρο Εϋνάρδο, στην Αγίου Κωνσταντίνου, από το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης (www.miet.gr). O ίδιος γράφει στον κατάλογο της έκθεσης: «Η χαρακτική —η ξυλογραφία, η λιθογραφία, η χαλκογραφία— συνόψιζαν με την μαυρόασπρη εκδοχή τους την περιπέτεια και την αγωνία του λιτού και του λίγου να εκφράσει με αμεσότητα το ζωντανό, το ουσιώδες και το αυθεντικό».

Τα παιδιά εξοικειώνονται με τους χώρους των μουσείων, όταν τους επισκέπτονται σε μικρή ηλικία στα πλαίσια μιας ψυχαγωγικής βόλτας και χωρίς να θεωρούν την παρουσία τους σε αυτά αποτέλεσμα καταναγκασμού, όπως δυστυχώς συμβαίνει συχνά με τις σχολικές εκδρομές. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης (www.cycladic.gr) την Κυριακή 12/1 στις 11:30 π.μ.-12:30 μ.μ. έχει ετοιμάσει μια διαδραστική ξενάγηση για οικογένειες με παιδιά από 5 ετών, με θέμα «Η ανθρώπινη μορφή στην Αρχαία Τέχνη».  Γονείς και παιδιά έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν σ τις συλλογές του Μουσείου και στις περιοδικές εκθέσεις του και να μάθουν για τον Κυκλαδικό Πολιτισμό, την Αρχαία Ελληνική και Κυπριακή τέχνη (κρατήσεις στο 210 7294220).

Ο Άγιος Βασίλης εξακολουθεί για τελευταίο Σαββατοκύριακο να βρίσκεται στο Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας (www.gnhm.gr), ολοκληρώνοντας το εορταστικό πρόγραμμα «Σώστε τον Άη Βασίλη», με το οποίο τα παιδιά ευαισθητοποιούνται πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής. Στο Αίθριο του Κέντρου Γαία, σ’ ένα εντυπωσιακό αρκτικό τοπίο, ο Άη Βασίλης περιμένει όλη την οικογένεια να διασκεδάσει και να μάθει τον τρόπο που ο καθένας μας μπορεί να συμβάλει στην διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος. Στους χώρους του Μουσείου θα υπάρχουν «Το εργαστήρι του Άη Βασίλη»(από 5 ετών), «Η κουζίνα τουΆη Βασίλη»(από 5 ετών), «Ο παιδότοπος του Άη Βασίλη»(2-4 ετών), καθώς και δύο ενδιαφέρουσες εκθέσεις φωτογραφίας.

Η παράσταση «Τα μεγάλα ψέματα του μικρού Ερμή» ξεκινά την Κυριακή 12/1 στις 11:30 π.μ. στο Μέγαρο Μουσικής (www.megaron.gr). Πρόκειται για μια ευρηματική παράσταση για παιδιά 5-9 ετών, με διαδραστικά στοιχεία και εκπλήξεις, σχεδιασμένη ειδικά έτσι ώστε τα παιδιά να βρίσκονται πολύ κοντά στους ηθοποιούς και παράλληλα να εξοικειωθούν με την έννοιες της Βιβλιοθήκης και της φιλαναγνωσίας. Ας ελπίσουμε να βοηθήσει τα παιδιά να αγαπήσουν το διάβασμα, κάτι που συχνά οι γονείς προσπαθούμε να επιτύχουμε χρησιμοποιώντας …αμφιλεγόμενες μεθόδους.

Αν πάλι τα παιδιά σας κι εσείς αγαπάτε τον κινηματογράφο, τότε οι «Κυριακές για τα παιδιά» που ετοίμασε ο Κινηματογράφος Δαναός (www.danaoscinema.gr) σας ταιριάζουν γάντι. Από την Κυριακή 12/1 στις 12:00 μ.μ. και για επτά εβδομάδες θα προβάλλονται στη μικρή αίθουσα του Δαναού μεταγλωττισμένες παιδικές ταινίες. Αυτήν την Κυριακή μας περιμένει η ταινία «Ξενοδοχείο για Τέρατα», μια κωμωδία για τον Δράκουλα και τους φίλους του, που θα μας κάνει να αλλάξουμε τη γνώμη μας γι΄αυτόν και να γελάσουμε μέχρι θανάτου! Στα θετικά της ταινίας η πολύ καλή ελληνική μεταγλώττιση, με το Βασίλη Χαραλαμπόπουλο στο ρόλο του Δράκουλα.

Τα σχολεία άνοιξαν ξανά και μικροί και μεγάλοι δυσκολευόμαστε να βάλουμε «τα κεφάλια μέσα». Κάποιοι από εμάς δυσκολευόμαστε να βάλουμε και το τζην μας, οπότε καλύτερα τα «θεάματα» να μην τα συνδυάσουμε με «άρτο».  Να περνάτε καλά!

Εικαστικά
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

63 λεπτά με τη Σοφία Ροζάκη: «Η ντροπή είναι ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός»

Εικαστικά / «Η ντροπή είναι ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός»

Η νεαρή εικαστικός Σοφία Ροζάκη μάς ξεναγεί στην έκθεσή της «that’s what she said», στην οποία με μια φεμινιστική και κουίρ προσέγγιση διερευνά εναλλακτικές αφηγήσεις γύρω από το σώμα, το φύλο, τη μνήμη, το τραύμα και τη σεξουαλικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΠΕΞ Μια έκθεση με τον θεατρικό και σουρεαλιστικό κόσμο των ρούχων της Ελένης Καββάδα

Εικαστικά / Tα ρούχα που σχεδιάζει η Ελένη Καββάδα είναι σαν έργα τέχνης

Οι δημιουργίες της ελληνίδας σχεδιάστριας παρουσιάζονται ως εκθεσιακά γλυπτά στην Intermission. Ογκώδη, σουρεαλιστικά, ποιητικά, ξεπερνούν τα όρια της μόδας και αγγίζουν την τέχνη. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο ενδιαφέρον έχει να παρουσιάσει η Ελλάδα στον χώρο της μόδας και αξίζει μια βόλτα στον Πειραιά για να τα δείτε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Εικαστικά / Ο κόπος του καλλιτέχνη μέσα από το έργο του Γιάννη Παππά

Μια έκθεση εργαστηριακού χαρακτήρα με εκθέματα καλούπια, εργαλεία, προπλάσματα, ημιτελή έργα, σχέδια αλλά και ολοκληρωμένα έργα που για πρώτη φορά βγαίνουν από το εργαστήρι του γλύπτη Γιάννη Παππά.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Pulp Fiction / Ψυχαναλύοντας το σινεμά του Ντέιβιντ Λιντς

Ο Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος μιλά με τον ψυχίατρο, δραματοθεραπευτή και σκηνοθέτη Στέλιο Κρασανάκη για το αθέατο σύμπαν του ασυνείδητου στο σινεμά, το οποίο υπηρέτησε και απογείωσε ο Λιντς μέσα από το απαράμιλλο έργο του.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Θόδωρος, γλύπτης: Αντί αναδρομικής» στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Εικαστικά / Ο γλύπτης Θόδωρος παίρνει επιτέλους την αναδρομική έκθεση που του αξίζει

Ήταν ένας από τους βασικούς υποστηρικτές της δημιουργίας ενός μουσείου σύγχρονης τέχνης στην Ελλάδα. Σήμερα, στον δεύτερο όροφο του ΕΜΣΤ, το ανατρεπτικό του έργο, που ξεπερνά κατά πολύ τα όρια της παραδοσιακής γλυπτικής, παρουσιάζεται μέσα από έντεκα ενότητες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Εικαστικά / Κάσπαρ Ντάβιντ Φρίντριχ: Ο «μάγος του ρομαντισμού» κατακτά την Αμερική

Η πρώτη μεγάλη αναδρομική έκθεση στην Αμερική αφιερωμένη στο έργο του Γερμανού ζωγράφου που στους πολλούς είναι γνωστός για τον πίνακα «Περιπλανώμενος πάνω από τη θάλασσα της ομίχλης».
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Αφρική ανάμεσά μας*

Εικαστικά / «Χρησιμοποιούμε τα αντικείμενα για να ακουστούν ιστορίες ανθρώπων»

Στο Μουσείο Μπενάκη, η έκθεση «Η Αφρική ανάμεσά μας» αποτελεί έναν ζωντανό διάλογο ανάμεσα σε αντικείμενα, φωνές και μνήμες της ελληνο-αφρικανικής κοινότητας στην Ελλάδα, φωτίζοντας ταυτότητες, κληρονομιές και διασταυρώσεις πολιτισμών.
M. HULOT
Στη Νέα Υόρκη με τον Γκόντφρεϊ Ρέτζιο

Εικαστικά / Το θρυλικό «Koyaanisqatsi» αναβιώνει στη Νέα Υόρκη μέσω της τεχνητής νοημοσύνης

Το ψηφιακό έργο του Τζον Φιτζέραλντ «The Vivid Unknown», μια από τις φετινές συμμετοχές του Ιδρύματος Ωνάση στο φεστιβάλ «Under the Radar», συνομιλεί εκ νέου με την εμβληματική ταινία του Γκόντφρεϊ Ρέτζιο.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΔΟΥΚΑ
Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Εικαστικά / Ο υφασμάτινος κόσμος προσευχών της Ελένης Κρίκκη

Στο εικαστικό της έργο τα τόπια γίνονται τοπία, οι κλωστές υφαίνουν τη μνήμη και η γεωγραφία ανάγεται σε κάτι βαθιά προσωπικό που αφορά τη συναισθηματική σχέση και οικειότητα της καλλιτέχνιδας με τον κόσμο του υφάσματος.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Χρήστος Μποκόρος, εικαστικός

Οι Αθηναίοι / Χρήστος Μποκόρος: «Η τέχνη δεν είναι θέαμα, πρέπει να σε αφορά και να σε πονάει»

Όταν βρέθηκε στη Σχολή Καλών Τεχνών, ένιωσε ότι ναυάγησαν όλα του τα όνειρα και οι επιθυμίες. Αν και έχει ζωγραφίσει χιλιάδες κεράκια, ακόμα αισθάνεται αρχάριος, γιατί το καθένα είναι διαφορετικό, όπως και οι άνθρωποι. Για εκείνον, η τέχνη είναι ένα μνημείο, και κάθε φορά με τα έργα του ακουμπά εκεί που πονάει, για να παίρνει δύναμη.
M. HULOT
CHECK Έκθεση Ephemeral Party

Εικαστικά / Ephemeral Party: Μια έκθεση εικαστικών σε ένα πάρκινγκ στη Βασιλίσσης Σοφίας

Οι χώροι στάθμευσης αποτελούν μόνιμο θέμα συζήτησης για τους Αθηναίους. Και τώρα, ένας τέτοιος χώρος θα συζητηθεί έντονα για εντελώς άλλους λόγους από τους γνωστούς και συνηθισμένους.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Ανεκτίμητα έργα ισλαμικής τέχνης απ’ τα σημαντικότερα μουσεία του κόσμου 

Αποστολή στην Τζέντα / Ταξίδι στην Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών

Η LIFO ταξίδεψε στη Σαουδική Αραβία και επισκέφθηκε τη δεύτερη Μπιενάλε Ισλαμικών Τεχνών, μια έκθεση που γεφυρώνει το χθες με το σήμερα και αναδεικνύει την καλλιτεχνική έκφραση της ισλαμικής κληρονομιάς.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
ψυχοπαίδης

Εικαστικά / Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης έφτιαξε μια πόλη από αναγεννημένα ερείπια στην γκαλερί Ζουμπουλάκη

Από ένα μακρινό ή πρόσφατο παρελθόν ξεβρασμένα στο σήμερα, τα σπασμένα αυτά κομμάτια μάς κάνουν να ανακαλούμε με τη φαντασία μας την προϊστορία τους, μια αλλοτινή ζωή που κάποτε υπήρξε.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Το νέο μουσείο του Έντβαρντ Μουνκ στο Όσλο μαγνητίζει

Πέθανε Σαν Σήμερα / Έντβαρντ Μουνκ: Αυτό το μουσείο στο Όσλο φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του

Ένα κάπως αμφιλεγόμενο αλλά σίγουρα εντυπωσιακό κτίριο-ορόσημο, δημιούργημα των Estudio Herreros, φιλοξενεί τη μεγαλύτερη συλλογή έργων ενός από τους σπουδαιότερους και πλέον επιδραστικούς καλλιτέχνες των μοντέρνων καιρών.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
«Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

Εικαστικά / «Los Caprichos»: Ο σκωπτικός Γκόγια στην Εθνική Πινακοθήκη

80 χαρακτικά που σατιρίζουν τη διαφθορά, τη θρησκευτική υποκρισία, την απληστία, την αμάθεια και τη δεισιδαιμονία. Έργα που μπορεί να αποτέλεσαν μια οικονομική καταστροφή για τον μεγάλο Ισπανό ζωγράφο, αλλά θεωρούνται πρόδρομοι της μοντέρνας τέχνης.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη

Εικαστικά / Αξίζει να τους προσέξετε: Νέα ονόματα στη σύγχρονη τέχνη που δείχνουν τη δουλειά τους τώρα

Οι αθηναϊκές γκαλερί και οι ανεξάρτητοι χώροι μοιάζουν αυτή την περίοδο να βρίσκονται σε μια διαρκή περίοδο δοκιμών, θέλοντας να προτείνουν και νεότερους καλλιτέχνες.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ