ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Τι θα λέγατε για ένα όργιο προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Σαντ;

Τι θα λέγατε για ένα όργιο προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Σαντ; Facebook Twitter
7
Τι θα λέγατε για ένα όργιο προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Σαντ; Facebook Twitter

Πώς διαφημίζεις μια έκθεση που είναι αφιερωμένη σε μια προσωπικότητα τόσο αμφιλεγόμενη όπως ο Μαρκήσιος Ντε Σαντ; Το παριζιάνικο Μουσείο Ορσέ αντιμετώπισε αυτή την πρόκληση, απαντώντας με πρόκληση: Ένα σκηνοθετημένο όργιο στο οποίο γυμνά σώματα σχηματίζουν το όνομα του περιβόητου Μαρκήσιου σε ένα κλιπ διάρκειας ενός περίπου λεπτού.

 

Τι θα λέγατε για ένα όργιο προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Σαντ; Facebook Twitter

 

Η έκθεση Sade. Attaquer le Soleil (Σαντ. Επίθεση στον Ήλιο - φράση από γραπτό του Ντε Σαντ) ανοίγει την Τρίτη 14 Οκτωβρίου και το διάσημο μουσείο επιστράτευσε τους video artists David Freyomond και Florent Michel για να σκηνοθετήσουν το προωθητικό κλιπ. Το αποτέλεσμα προσφέρει άφθονο κρέας. Άντρικά και γυναικεία κορμιά μπλέκονται και συσπώνται, χορογραφημένα σε μαύρο φόντο. Ενώ κυλούν τα δευτερόλεπτα, ο ρυθμός στο μοντάζ γίνεται πιο γρήγορος, ακολουθώντας την πορεία προς την κορύφωση της ηδονής καθώς οι εκφράσεις και οι κινήσεις γίνονται πιο φρενήρεις. Το τελικό κάδρο περιλαμβάνει τον σχηματισμό του ονόματος του θρυλικού Μαρκήσιου που με τα φιλοσοφικά του κείμενά προκάλεσε τα χρηστά ήθη του Παρισιού του 18ου αιώνα, μιλώντας ανοιχτά για διαστροφές, φετίχ και την απόλαυση του πόνου, από την οποία συνδέθηκε και με τον όρο "σαδισμός". 

Τι θα λέγατε για ένα όργιο προς τιμήν του Μαρκήσιου Ντε Σαντ; Facebook Twitter

Σύμφωνα με τη γαλλική Libération, το κλιπ είναι μεν προκλητικό αλλά τίποτε παραπάνω. Η γνωστή εφημερίδα υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται για πορνογραφία, αφού δεν απεικονίζεται κάποια διείσδυση, ούτε υπονοούνται πιο σκληρές σκηνές που να παραπέμπουν π.χ. στο Salo του Παζολίνι. Χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα αισθητικά όμορφο, σαν έναν πίνακα του Ρενουάρ, του Κουρμπέ ή του Ροντέν, ότι με άλλα λόγια είναι από μόνο του ένα έργο τέχνης και του αξίζει μια θέση ανάμεσα στα εκθέματα του μουσείου.

Στο παρακάτω βίντεο, η curator της έκθεσης Annie Le Brun μιλάει για τον Ντε Σαντ και αυτό που θα δουν οι επισκέπτες του μουσείου, μια έκθεση που προσεγγίζει την "αγριότητα και τη μοναδικότητα της επιθυμίας, [...] το ακραίο, το περίεργο, το τερατώδες μέσα από έργα των Γκόγια, Ζερικώ, Ροντέν, Πικάσο κ.ά."

Info

Sade. Attaquer le Soleil

14/10/2014-25/1/2015

Musée d'Orsay, Paris

7

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Εικαστικά / «Όλα θα πάνε καλά» λένε τα νέα έργα τέχνης του Γιάννη Βαρελά στο Ωνάσειο

Τρεις νέες δημιουργίες του Έλληνα εικαστικού μαζί με έργα από τη συλλογή του Ιδρύματος Ωνάση βρίσκονται πλέον τοποθετημένα στους χώρους του Ωνάσειου Νοσοκομείου.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Εικαστικά / Η λαχτάρα για το ανήκειν στα ζωγραφικά έργα της Νικόλ Οικονομίδου

Ένας κόσμος μνήμης ξεφεύγει από το προσωπικό επίπεδο και αποκτά πανανθρώπινες διαστάσεις στο έργο της τριαντάχρονης εικαστικού, το οποίο είναι εμπνευσμένο από μια μετακόμιση.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Η Silvina Der Meguerditchian και ο κόσμος της ανθεκτικής μνήμης

Εικαστικά / Τα «χαλιά μνήμης» της Silvina Der Meguerditchian στην γκαλερί Kalfayan

«Εστιάζω σε μέρη με ταραχώδη ιστορία. Με τα χρόνια, η δουλειά μου με τη μνήμη με έκανε να δίνω μεγάλη προσοχή σε μικρές λεπτομέρειες που συχνά η επίσημη ιστορία παραβλέπει»: Στα έργα της νέας της έκθεσης η διεθνούς φήμης καλλιτέχνις ενσωματώνει φωτογραφίες που έχει τραβήξει η ίδια από πόλεις όπως το Χαλέπι και η Βηρυτός.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ονειρεύονται τα ηλεκτρικά πρόβατα;

Εικαστικά / Τα ερωτήματα του Homo sapiens σε μια έκθεση για την τεχνητή νοημοσύνη

Σε τέσσερα ιστορικά αθηναϊκά κτίρια εικαστικοί και ακαδημαϊκοί επιχειρούν να απαντήσουν στα μεγάλα ερωτήματα της ψηφιακής εποχής για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το μέλλον του σύγχρονου ανθρώπου.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του σημαντικού Γερμανού καλλιτέχνη Thomas Schütte στην Αθήνα 

Εικαστικά / Τραχύτητα και χιούμορ: Μια έκθεση με πρωτότυπα έργα του Thomas Schütte στην Αθήνα 

Μνημειακού τύπου γλυπτά, επιτοίχια κεραμικά, παραμορφωμένα πρόσωπα, λουλούδια και άγγελοι, μια έκρηξη χρωμάτων: Το μικροσύμπαν του σπουδαίου καλλιτέχνη στην γκαλερί Bernier/ Eliades.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Εικαστικά / Ο Νάκης Παναγιωτίδης μάς ζητά να νιώσουμε τα έργα του ακόμα και με κλειστά τα μάτια

Το Ίδρυμα Βασίλη & Ελίζας Γουλανδρή υποδέχεται την αναδρομική έκθεση ενός διεθνούς φήμης ανένταχτου Έλληνα καλλιτέχνη της διασποράς, γνωστού για το πολύπλευρο και στοχαστικό έργο του.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Γεννήθηκε Σαν Σήμερα / Ογκίστ Ροντέν: Αυτή είναι η ζωή του καλλιτέχνη που δημιούργησε το γλυπτό ο «Σκεπτόμενος»

Τα ρεαλιστικά γλυπτά του, που εκφράζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα αλλά και τις αδυναμίες, εξακολουθούν να είναι σήμερα ιδιαίτερα δημοφιλή και να συγκεντρώνουν πλήθη φιλότεχνων όπου και αν εκτίθενται.
ΚΟΡΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ

σχόλια

4 σχόλια
Ωραία όλα αυτά αν το δούμε από την πλευρά της τέχνης. Όμως η επαφή γυμνών σωμάτων με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από ιατρικής ή βιολογικής απόψεως μεταφέρει ασθένειες διαφόρων ειδών. Αυτό πώς το αντιμετωπίζουμε;