Egyptian Lover: Ο ηγέτης του old-school χιπ χοπ απόψε στην Αθήνα

Egyptian Lover: Ο ηγέτης του old-school χιπ χοπ απόψε στην Αθήνα Facebook Twitter
0

O Egyptian Lover είναι ο Gregg Broussard. Για τους φαν του old-school χιπ χοπ, όποτε αναφέρεται το όνομά του, είναι σαν να μιλάς για έναν ζωντανό θρύλο. Έδρασε κυρίως τη δεκαετία του '80 και ήταν υπεύθυνος για μια σειρά από φοβερά σινγκλ που κυκλοφόρησαν εκείνη την περίοδο και επέδρασαν καταλυτικά στον ήχο της ραπ με την πάροδο των χρόνων.


Στα χνάρια του Afrika Bambaata, o Broussard, χρησιμοποιώντας αναλογικά όργανα και κυρίως το Roland TR-808, θεωρείται υπεύθυνος για τη διαμόρφωση του electro ήχου της Δυτικής Ακτής της Αμερικής.


Το συγκεκριμένο στυλ του, που βασίζοταν κυρίως στην ηλεκτρονική μουσική, αποδείχτηκε καθοριστικό για την επιρροή του σε καλλιτέχνες όπως ο Dr. Dre και, φυσικά, υπήρχε πολύ πριν το δανειστεί ο Kanye West και εκτοξευτεί στα ύψη.

Τα περισσότερα άλμπουμ του ήταν εμπορικές αποτυχίες μετά το ντεμπούτο του «On the Nile» που κατάφερε να ανέβει στα «μαύρα» τσαρτ της εποχής.

 
Για πολλά χρόνια ήταν περισσότερο γνωστός για τα υποδειγματικά DJ sets του που πραγματικά σε μεταφέρουν στα '80s σαν σε χρονοκάψουλα. Πρόσφατα, στην Ευρώπη άρχισαν να ανακαλύπτουν εκ νέου το έργο του από τα τέλη των '00s.


O ίδιος είναι ένας πληθωρικός τύπος με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη για τη μουσική.

Egyptian Lover: Ο ηγέτης του old-school χιπ χοπ απόψε στην Αθήνα Facebook Twitter
Ο Broussard ερωτεύτηκε το μυθικό Roland TR-808 από την πρώτη στιγμή που το έπιασε στα χέρια του, στις αρχές των '80s.

Αυτά είναι μερικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζει κάποιος γι' αυτόν πριν από την εμφάνισή στο Temple το Σάββατο, στις 3 Φεβρουαρίου.


• Ο Gregg Broussard γεννήθηκε στο Λος Άντζελες το 1963. Είναι 55 ετών.


• Ξεκίνησε ως χορευτής και σύχναζε στα κλαμπ μόνο για να χορεύει. Aυτή του η ιδιότητα αποδείχτηκε ιδιαίτερα ωφέλιμη όταν ανέλαβε τα decks ως DJ. Διαμόρφωνε τον ρυθμό και τα beats ανάλογα με το αν ήθελε να τα χορέψει. Στην αρχή δεν χρησιμοποιούσε φωνητικά, αλλά αποφάσισε να βάλει στίχους στα κομμάτια του έτσι ώστε ο κόσμος να ξέρει τον τίτλο του κομματιού που έπαιζε.


• Ο Broussard ερωτεύτηκε το μυθικό Roland TR-808 από την πρώτη στιγμή που το έπιασε στα χέρια του, στις αρχές των '80s. Παρά την εξέλιξη των ψηφιακών προγραμμάτων ανά τα χρόνια, ακόμη το χρησιμοποιεί στις ηχογραφήσεις του και θεωρείται μάστερ του συγκεκριμένου μοντέλου drum machine, του οποίου η κατασκευή σταμάτησε το 1983.

• Ανήκε στη δεύτερη γενιά ενός από τα θρυλικότερα crews του Λος Άντζελες, των Uncle Jamm's Army. Από το ίδιο σχήμα ξεκίνησε την καριέρα του και ο Ice-T.Και οι δυο τους έγιναν μέλη του γκρουπ την ίδια περίοδο γύρω στο 1983.


Αν και δεν είχαν μεγάλη δισκογραφία, διοργάνωναν τεράστια πάρτι που μάζευαν χιλιάδες κόσμο εκείνη την εποχή. Με τον Ice-T έχουν χαθεί τελευταία, αλλά τον αγαπάει πολύ και πάντα τον θαυμάζει όταν τον βλέπει στην τηλεόραση.


• Εμπνεύστηκε τον χαρακτήρα του Αιγύπτιου εραστή από τη sci-fi αισθητική των Earth Wind & Fire με τις έντονες αιγυπτιακές αναφορές και από μια επίσκεψή του σε ένα μουσείο, όταν περιόδευαν οι θησαυροί του τάφου του Τουταγχαμών στην Αμερική στα τέλη του '70 – μία από τις πιο ιστορικές εκθέσεις που έγιναν ποτέ στη χώρα.


Η μεγαλύτερη επιρροή του όμως για την περσόνα του Egyptian Lover ήταν ο Dean Martin, που, όπως λέει, «ήταν αυτός ο σέξι τύπος που ρίχνει πάντα τις γυναίκες».

Egyptian Lover: Ο ηγέτης του old-school χιπ χοπ απόψε στην Αθήνα Facebook Twitter
O ίδιος είναι ένας πληθωρικός τύπος με μεγάλη αίσθηση του χιούμορ και ακόμη μεγαλύτερη αγάπη για τη μουσική.


• O Dean Martin ήταν και ο μουσικός του ήρωας. Ο πατέρας του είχε μια συλλογή από δίσκους του και όταν ήταν μικρός άκουγε επιλεκτικά δίσκους από την πρώτη, τη μεσαία και τελευταία φάση της καριέρας του και έπαιρνε ιδέες.


«Σε όλα τα άλμπουμ ακουγόταν το ίδιο κι έτσι είπα στον εαυτό μου ότι αν ποτέ γίνω τραγουδιστής θα κάνω ακριβώς έτσι ‒ ήταν πριν από το ραπ. Εξάλλου, όταν αγοράζεις ένα άλμπουμ του Dean Martin, το κάνεις γι' αυτόν το λόγο. Έτσι, δεν θα άλλαζα ποτέ το στυλ μου».


• Στα φωνητικά, πάντως, η μεγαλύτερη επιρροή του ήταν ο Prince και συγκεκριμένα το κομμάτι του «Controversy». Μουσικά, το «Number» των Kraftwerk τού άλλαξε τη ζωή. Συχνά τονίζει σε συνεντεύξεις το γεγονός ότι έζησε σε μια εποχή που δεν υπήρχαν κινητά τηλέφωνα και ότι στους δίσκους ήθελε να παραποιεί τη φωνή του σαν να μιλάει μέσα από ένα κανονικό τηλέφωνο, ώστε να ακούγεται πιο αισθησιακή.


«Σήμερα μπορεί να μιλάς σαν τον Μίκι Μάους και να βρεις κοπέλα στέλνοντας από μηνύματα στο κινητό».

• Είχε δηλώσει παλιότερα ότι σε όποιο κλαμπ πήγαινε, κατάφερνε να αναγνωρίζει αν οι ήχοι που έπαιζαν οι μουσικοί παραγωγοί ήταν δικοί του, ακόμα κι όταν τους χρησιμοποιούσαν σε καθαρά techno βραδιές.


• Τα περισσότερα άλμπουμ του ήταν εμπορικές αποτυχίες μετά το ντεμπούτο του «On the Nile» που κατάφερε να ανέβει στα «μαύρα» τσαρτ της εποχής. Το γεγονός αυτό δεν τον εμπόδισε να κυκλοφορήσει άλλα εννέα προσωπικά άλμπουμ και να φτιάξει την Egyptian Empire Records, τη δική του ανεξάρτητη δισκογραφική εταιρεία.


Αντίθετα, τον βοήθησαν να διατηρήσει την καριέρα του ως DJ και να παίζει μουσική, γυρνώντας όλο τον κόσμο τα τελευταία 30 χρόνια. To 2016 η Stones Throw Records και ο Peanut Butter Wolf αποφάσισαν να τιμήσουν το έργο του, κυκλοφορώντας μια ανθολογία με τα καλύτερα κομμάτια του, με τίτλο «1983-1988».


• Η πρώτη φορά που ήρθε στην Αθήνα ήταν το 2009 για μια εμφάνιση στο Βios, την οποία κάποιος φαν κατάφερε να βιντεοσκόπησει ολόκληρη και μπορείς να τη δεις εδώ:

 

Ο Egyptian Lover θα εμφανιστεί στο Temple Athens (Ιάκχου 17, Γκάζι) ως καλεσμένος της Lower Parts, το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου, με είσοδο 8-10 ευρώ.

ΑΓΟΡΑ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πώς ο Drake αλλάζει τη μουσική βιομηχανία με τα mixtapes του

Μουσική / Πώς ο Drake αλλάζει τη μουσική βιομηχανία με τα mixtapes του

Το «More Life» του Καναδού ράπερ ήταν το πιο «πολυ-ακουσμένο» άλμπουμ, βάσει του συνδυασμού φυσικών πωλήσεων, streams και downloads. Κι όλα αυτά χωρίς να είναι καν ένα επίσημο άλμπουμ αλλά ένα mixtape. O ίδιος ο Drake το χαρακτήρισε απλώς «μια playlist».
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT