Χρόνης Αηδονίδης (1928-2023): Ένας από τους σπουδαιότερους ερμηνευτές του δημοτικού τραγουδιού

Χρόνης Αηδονίδης (1928-2023) Facebook Twitter
Ο Χρόνης Αηδονίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση και διάσωση της θρακιώτικης μουσικής.
0

ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ δεν είναι ούτε απλή ούτε εύκολη υπόθεση. Όσοι μέσα στα χρόνια το διέσωσαν, το τίμησαν και το υπηρέτησαν με τρόπο καθοριστικό έχουν αυτόματα ξεχωριστή θέση στο βιβλίο της μουσικής ιστορίας και όχι μόνο την εγχώριας.

Ο Χρόνης Αηδονίδης έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη διάδοση και διάσωση της θρακιώτικης μουσικής. Για έξι δεκαετίες μεταλαμπάδευσε τα «μηνύματά» της στην αρχή μέσα από τη Δημόσια Ραδιοφωνία, ύστερα με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και φυσικά με ιστορικές εμφανίσεις ανά τον κόσμο.

Ο Χρόνης Αηδονίδης, που έφυγε από τη ζωή στις 23 Οκτωβρίου 2023, ήταν η αφορμή πολλοί να γνωρίσουν τα δημοτικά τραγούδια και να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό το πεδίο. Δεν υπηρέτησε όμως με υποδειγματική σεμνότητα μόνο το θρακιώτικο αλλά και ευρύτερα το δημοτικό τραγούδι. Με την ίδια αφοσίωση και ευλάβεια λειτούργησε και στο βυζαντινό μέλος.

Γεννήθηκε σε ένα μικρό χωριό του Έβρου, την Καρωτή στις 23 Δεκεμβρίου του 1928. Η επαφή του με τη μουσική θα γίνει από πολύ μικρή ηλικία μέσα στο σπίτι του. Ο πατέρας του ήταν ιερέας και η μητέρα του από τις καλλίφωνες της περιοχής. Από εκείνη θα ακούσει τα πρώτα θρακιώτικα τραγούδια και μετέπειτα από πλανόδιους μουζικάντηδες. Ήταν ο δεύτερος από τα πέντε αδέλφια του.

Μία από τις στιγμές που η βελούδινη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη ακούστηκε σε όλον τον κόσμο ήταν και στο πολυσυζητημένο τότε millennium. Το βίντεο που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης προβλήθηκε παγκοσμίως με τα κομμάτια «Να 'μαν πουλί να πέταγα» και «Βασίλεψεν Αυγερινός».

Η αγάπη για τη δημοτική μουσική τον οδήγησε σε σχετικές σπουδές στην Αθήνα. Έκανε διάφορα επαγγέλματα μέχρι να καταλήξει τελικά σε εκείνο του ερμηνευτή. Μία από τις πρώτες του δουλειές ήταν εκείνη του δασκάλου σε ένα χωριό της Ροδόπης. Εκείνο όμως που προκαλεί μεγαλύτερη έκπληξη σήμερα είναι ότι ο Χρόνης Αηδονίδης εργάστηκε ως λογιστής στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο.

Μέχρι το 1953 δεν ήταν ξεκάθαρο ότι θα ασχοληθεί επαγγελματικά με το τραγούδι, μέχρι που ο ιστορικός λαογράφος Πολύδωρος Παπαχριστοδούλου τού έκανε την πρόταση να συμμετέχει σε μια εκπομπή της Δημόσιας Ραδιοφωνίας όπου παρουσίαζε δημοτικά τραγούδια από τη Θράκη. Οι «Θρακικοί Αντίλαλοι» ήταν το πρώτο μεγάλο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, παρότι ο ίδιος αρχικά ήταν διστακτικός. Αυτή η εκπομπή θα γίνει η αφετηρία μιας σπουδαίας παγκόσμιας πορείας.

Τα επόμενα χρόνια θα ενταχθεί ως μονωδός σε διάφορες σημαντικές χορωδίες όπως εκείνες του Σίμωνα Καρά και του Παντελή Καββακόπουλου. 

Σε συνέντευξή του στον Σωτήρη Μπέκα, που δημοσιεύτηκε λίγες ώρες πριν από την είδηση του θανάτου του στο νεοσύστατο διαδικτυακό ραδιόφωνο για το Δημοτικό Τραγούδι www.folkradio.gr ο Αηδονίδης ανέφερε:

«Τότε οι γονείς μου είχαν την ίδια αντίληψη που είχα κι εγώ. Ότι οι άντρες δεν τραγουδάνε, ότι αυτό δεν είναι επάγγελμα για τους άντρες και το ‘να και τ’ άλλο… Και λέει ο Παπαχρηστοδούλου: “Ο γιος σας γεννήθηκε για το θρακιώτικο τραγούδι. Να είσαστε υπερήφανοι!” και του λέει η μάνα μου: “Ποιος πρόκοψε μ’ αυτά τα τραγούδια και θα προκόψει κι αυτός; Άσ’ τον να πάει να γίνει κανένας πράτης, κανένας παπάς, κανένας δάσκαλος...»

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:

Το 1957 θα γίνει το δεύτερο μεγάλο βήμα. Ο Χρόνης Αηδονίδης αναλαμβάνει τη δική του εβδομαδιαία εκπομπή στο ραδιόφωνο παρουσιάζοντας τα τραγούδια της ιδιαίτερης πατρίδας του. Από εκεί και ύστερα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Ο Χρόνης Αηδονίδης στρέφεται σχεδόν αποκλειστικά στην υπηρεσία της δημοτικής παράδοσης με μια υποδειγματική πορεία έξι δεκαετιών.

Μία από τις στιγμές που η βελούδινη φωνή του Χρόνη Αηδονίδη ακούστηκε σε όλον τον κόσμο ήταν και στο πολυσυζητημένο τότε millennium. Το βίντεο που σκηνοθέτησε ο Παντελής Βούλγαρης προβλήθηκε παγκοσμίως με τα κομμάτια «Να 'μαν πουλί να πέταγα» και «Βασίλεψεν Αυγερινός». Ο σπουδαίος ερμηνευτής είχε επιλεγεί για να ακούσει τη φωνή του όλος ο κόσμος και στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004. 

Ο Χρόνης Αηδονίδης στην τελετή λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα το 2004

Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, πολλά από τα τραγούδια με τη φωνή του ακούγονται σε ραδιόφωνα, διαφημιστικά σποτ, εκπομπές και μουσικά χαλιά στο εξωτερικό. 

Στην καλλιτεχνική του πορεία δεν έμεινε μόνο στο καλλιτεχνικό περιβάλλον του δημοτικού τραγουδιού, αλλά συνεργάστηκε και με πολλούς καλλιτέχνες του λαϊκού και «έντεχνου», ακόμη και της λόγιας μουσικής. Παράλληλα με την προσωπική του πορεία στο τραγούδι ως ερμηνευτής, υπήρξε δάσκαλος σε διάφορα ωδεία και ιδρύματα, όπου πέρα από το παραδοσιακό τραγούδι δίδαξε και βυζαντινή μουσική.

Βλέφαρό μου

Δίδαξε επίσης στο εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής του δήμου Αλεξανδρούπολης, του οποίου υπήρξε καλλιτεχνικός διευθυντής. Ήταν επίσης καλλιτεχνικός διευθυντής του Κέντρου Μελέτης Μουσικής Παράδοσης Θράκης, Μ. Ασίας και Ευξείνου Πόντου (τμήματος της Ε.Π.Α.Δ.Α.), επίτιμος πρόεδρος του σωματείου «Αρχείο Μουσικολαoγραφικής Παράδοσης Χρόνης Αηδονίδης» και ιδρυτικό μέλος του «Αρχείου Ελληνικής Μουσικής» αλλά και του «Συλλόγου Τραγουδιστών Ελλάδος και του Οργανισμού Συλλογικής Διαχείρισης Ερατώ».

Στην αναγγελία του θανάτου του, που έγινε από τη σελίδα Facebook του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης “Χρόνης Αηδονίδης”, μεταξύ άλλων αναφέρεται:

Το τεράστιο έργο του μπορούμε να το συνοψίσουμε σε τέσσερις λέξεις: Διέσωσε – Διαμόρφωσε – Δημιούργησε – Δίδαξε

Διέσωσε τη μουσική παράδοση της Θράκης όπως τη βίωσε, αλλά και όπως τη διδάχθηκε από την καλλίφωνη μητέρα του Χρυσάνθη. Όλος αυτός ο μουσικός πλούτος της Θράκης καταγράφηκε από τον κορυφαίο λαογράφο Παντελή Καβακόπουλο, ο οποίος σε ένα από τα βιβλία του «Τραγούδια της βορειοδυτικής Θράκης» αναφέρει πως κατά τα έτη 1951-1952 κατέγραψε περισσότερα από εκατό τραγούδια της βόρειας, ανατολικής και δυτικής Θράκης από το Χρόνη Αηδονίδη και τη μητέρα του.

Για την προσφορά του στον ελληνικό πολιτισμό έχει διακριθεί και τιμηθεί από πολλούς φορείς, δήμους και πολιτιστικούς συλλόγους της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Η δισκογραφία του περιλαμβάνει περισσότερα από 500 δισκογραφημένα τραγούδια.

Οι ζωντανές του εμφανίσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό είναι χιλιάδες.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ