Kim Gordon: Η τρίτη πράξη της (πρώην) θεότητας των Sonic Youth που έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη Νέα Υόρκη

Kim Gordon: Η τρίτη πράξη της (πρώην) θεότητας των Sonic Youth που έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Φωτογραφία:Sandy Kim / The New York Times
0

Η Κιμ Γκόρντον είναι απολύτως σχεδόν συνώνυμη με τη Νέα Υόρκη. Εκεί ήταν που συμμετείχε στην ίδρυση των Sonic Youth, μιας από τις πιο επιδραστικές (και σίγουρα της πιο αγαπητής) art-rock μπάντας της Νεοϋορκέζικης σκηνής μετά τους Velvet Underground . Εκεί ήταν που καθιερώθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές "influencers" στο χώρο της μόδας, συνδυάζοντας την αισθητική των πιο ψαγμένων μαγαζιών vintage / μεταχειρισμένων ρούχων της πόλης με το mod στυλ της Ανίτα Πάλενμπεργκ στα '60s. Εκεί ήταν που αναδείχθηκε σε σύμβολο ενός αιώνιου "downtown cool", κοιτάζοντας παγερά τον φάκο πίσω από γυαλιά ηλίου με φόντο έναν τοίχο πηγμένο στο γκραφίτι.

Μόλις πριν λίγα χρόνια μάλιστα, στο αυτοβιογραφικό της βιβλίο – όπου μεταξύ άλλων εξέθετε τα «άπλυτα» και τις απιστίες του συντρόφου της στους Sonic Youth αλλά και στη ζωή, Thurston Moore – που κυκλοφόρησε το 2015 με τίτλο "Girl in a Band", έγραφε χαρακτηριστικά για την παραδοσιακά μισητή στους Νεοϋορκέζους, Καλιφόρνια:

«Η Καλιφόρνια είναι ένας τόπος θανάτου, ένα μέρος που ελκύει ανθρώπους που δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι κατά βάθος φοβούνται αυτό που θέλουν πραγματικά».

«Ένιωθα οδυνηρά μεσοαστή. Μισώ τη φράση "να εφεύρω εκ νέου τον εαυτό μου" αλλά κάπως έτσι ήταν: έπρεπε να ζήσω στη Νέα Υόρκη για να γίνω αυτή που πάντα ήθελα να είμαι».

Ασχέτως αυτής της παρατήρησης όμως, η Κιμ Γκόρντον έχει ρίξει προ πολλού μαύρη πέτρα στη Νέα Υόρκη, ζώντας μόνιμα στο Λος Άντζελες εδώ και μια δεκαετία σχεδόν. Στα 66 της, είναι σόλο πια με κάθε έννοια του όρου: πρώην ροκ σταρ, πρώην σύζυγος, πρώην Νεοϋορκέζα. «Εχω προχωρήσει στη ζωή μου» δηλώνει χαρακτηριστικά στους New York Times που ταξίδεψαν στην Καλιφόρνια για της μιλήσουν και να την φωτογραφίσουν στο (όχι και τόσο) νέο σπίτι της.

Kim Gordon: Η τρίτη πράξη της (πρώην) θεότητας των Sonic Youth που έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Φωτογραφία:Sandy Kim / The New York Times

Πολλοί δεν γνωρίζουν ότι η Κιμ Γκόρντον μεγάλωσε στο Λος Άντζελες. Γεννημένη στο Ρότσεστερ, στα βόρεια της πολιτείας της Νέας Υόρκης, μετακόμισε σε ηλικία πέντε χρονών στην Καλιφόρνια όταν ο πατέρας της ανέλαβε θέση καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες (UCLA).

Στη δεκαετία του '70 όμως η σκηνή της τέχνης ήταν αναμφισβήτητα συνυφασμένη με τη Νέα Υόρκη και όταν η Κιμ Γκόρντον αποφοίτησε από το Otis Art Institute στο Λος Άντζελες, ήξερε ότι αργά ή γρήγορα έπρεπε να βρεθεί εκεί: «Ένιωθα οδυνηρά μεσοαστή. Μισώ τη φράση "να εφεύρω εκ νέου τον εαυτό μου" αλλά κάπως έτσι ήταν: έπρεπε να ζήσω στη Νέα Υόρκη για να γίνω αυτή που πάντα ήθελα να είμαι».

Όταν κατέφτασε τελικά στη Νέα Υόρκη το 1980, η πόλη ήταν ακόμα χαοτική και επικίνδυνη, αν όμως κατάφερνες να βρεθείς στο Mudd Club σώα και αβλαβής, είχες την ευκαιρία να στριμωχτείς ανάμεσα στον Λου Ριντ, την Ντέμπι Χάρι και τον Ζαν-Μισέλ Μπασκιά. Σύντομα δούλευε στην μπουτίκ της Patricia Fields προμηθεύοντας με ρούχα και κοστούμια την κουστωδία του Άντι Γουόρχολ και συγχρόνως μάθαινε να παίζει μπάσο. Στη συνέχεια δούλεψε στο γραφείο του διάσημου συλλέκτη και γκαλερίστα Larry Gagosian και μια μέρα που βρισκόταν στο διαμέρισμα της διάσημης εικαστικού Jenny Holzer, μια άγνωστη γυναίκα της χάρισε μια παλιά Drifter κιθάρα.

Kim Gordon: Η τρίτη πράξη της (πρώην) θεότητας των Sonic Youth που έχει ρίξει μαύρη πέτρα στη Νέα Υόρκη Facebook Twitter
Φωτογραφία:Sandy Kim / The New York Times

Λίγο καιρό αργότερα, ένας πανύψηλος νεαρός μουσικός ονόματι Thurston Moore εμφανίστηκε σ' ένα πάρτι στο διαμέρισμά της και της είπε «κάπου την ξέρω αυτή την κιθάρα». Από εκείνη τη στιγμή και για τριάντα χρόνια σχεδόν, η καλλιτεχνική (και όχι μόνο) ζωή της θα είχε ως επίκεντρο τους Sonic Youth.

Η πόλη που αγάπησε όμως και που με τη σειρά της ανέδειξε την ίδια ως ένα από τα πιο εμβληματικά της τέκνα, είχε αρχίσει να χάνεται πολύ πριν την διάλυση του γάμου της αλλά και των Sonic Youth. Φρόντισαν γι' αυτό ο Τζουλιάνι, ο Μπλούμπεργκ και το τσουνάμι της Γουόλ Στριτ. Όπως έγραψε και στο βιβλίο της: «Ξέρω καλά ότι εκείνη η πόλη δεν υπάρχει πια και ότι ζει πολύ περισσότερο στο κεφάλι μου παρά όταν είμαι εκεί».

Και το Λος Άντζελες όμως είναι πολύ διαφορετικό από το μέρος που άφησε πίσω το 1980. Εκτός των άλλων, είναι πλέον γεμάτο από εμιγκρέδες καλλιτέχνες και σχεδιαστές από τη Νέα Υόρκη που αναζήτησαν μια πιο δημιουργική και πιο ηλιόλουστη έδρα. Ανάμεσά τους και η Κιμ Γκόρντον που δηλώνει πιο απελευθερωμένη από ποτέ ως εικαστική καλλιτέχνιδα και μουσικός: «Έχω την εντύπωση ότι η καλλιτεχνική δημιουργία είναι πιο ελεύθερη και πιο εκκεντρική εδώ. Είναι ωραίο να μην είσαι διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιο».

 

Με στοιχεία από τους New York Times

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα τρία τραγούδια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT