Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot

Ο φανταστικός κόσμος του M. Hulot Facebook Twitter
0

MARILU. «I' m wastin' my time with you / Marilu / I see your face in the local news / and I 'm locked inside a dusty peek-a-boo, countless days slippin' away...». Στο Marilu των Baby Guru οι Kings συναντούν τους Can και τον Caribou και αφήνουν ελπίδες για τον καλύτερο ποπ δίσκο που έχει εμφανιστεί στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, μετά το «Avatar» και το «Stitches». Μετά από αρκετά ups και downs που πέρασε την τελευταία πενταετία, η «αλλιώτικη» ελληνική μουσική δεν ήταν ποτέ σε καλύτερη φάση - δημιουργικά. Οι Baby Guru παίζουν στις 18 Ιουνίου στο 6 d.o.g.s μαζί με τις Berlin Brides (που έχουν έτοιμο τον πρώτο δίσκο τους).

Δ Δ-WHAT IS LOVE? Στο 6 d.o.g.s, επίσης, στον μαραθώνιο με τα ελληνικά ονόματα που ετοιμάζεται για την Κυριακή (23/5, από τις 5 το απόγευμα) με ένα σωρό νέους κι ενδιαφέροντες μουσικούς από μια μεγάλη γκάμα ήχων εμφανίζεται και ο Δ Δ, που την Κυριακή θα παίξει ως Knobs. To demo του (με τον ήχο του Zomby και του Ras G!) ήταν μια τεράστια έκπληξη (δυστυχώς, δεν έχει την τύχη να είναι Άγγλος, εδώ δεν την «σπρώχνει» κανείς αυτήν τη μουσική, παρόλο που έχει αρκετά μεγάλο κοινό) και είναι από τα ονόματα που αξίζουν την προσοχή μας. «Δ Δ είναι ο άνθρωπος που θα ήθελα να γίνω», λέει. «Νομίζω κάθε φορά που δημιουργείς ένα alter ego τού αποδίδεις τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες που θα ήθελες να έχει ο πραγματικός σου εαυτός. Ασυνείδητα προσπαθώ να φτιάξω μουσική για την τέλεια καλοκαιρινή νύχτα και η ελευθερία που παρέχει η ηλεκτρονική μουσική μου επιτρέπει να συμπεριλάβω όσα μου αρέσουν σε απλές και συνεκτικές προτάσεις. Προσπαθώ όσο είναι δυνατόν ο ήχος μου να έχει το στοιχείο του διαχρονικού, χωρίς όμως να χάνει τη σχέση του με το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ξεκίνησα να παίζω μουσική όταν πήρα το πρώτο μου drum set σε ηλικία 12 χρόνων. Τότε κόλλησα το μικρόβιο και μέχρι τώρα η αρρώστια μου όσο πάει και χειροτερεύει. Με την ηλεκτρονική μουσική άρχισα να ασχολούμαι στα 18, όταν είχα κουραστεί από το ίδιο φάσμα ήχων και ήθελα να φτιάχνω ήχους που δεν προέρχονταν από κάποια οργανική εκτέλεση. Τότε έγινε και η σύνδεση μέσα μου της λογικής του χιπ χοπ με τη musique concrete και ξαφνικά όλα ήταν πιθανά. Στο ξεκίνημα με ενθουσίαζε το γεγονός ότι απλά έβγαινε ήχος, ανεξάρτητα από το μέσο απ' το οποίο έβγαινε. Έπαιρνα μικρόφωνα και τα έτριβα πάνω σε μεταλλικές επιφάνειες και ηχογραφούσα ανεμιστήρες. Τώρα έχω εστιάσει αλλού το ενδιαφέρον μου. Ασχολούμαι, επίσης, με τη φωτογραφία, έχω κάνει κάποιες απόπειρες στο stop-motion animation και θα ήθελα στο μέλλον να ασχοληθώ με τη δεύτερη μεγάλη μου αγάπη, το ντοκιμαντέρ. Στα άμεσα σχέδιά μου είναι σίγουρα η πρώτη μου κυκλοφορία. Έχω ήδη έρθει σε επαφή με δισκογραφικές του εξωτερικού και προς το παρόν είμαι σε αναμονή. Ετοιμάζω ένα concept album με τίτλο «Save the brain forest», το οποίο ξεκίνησα να δουλεύω πέρσι το καλοκαίρι, καθώς και ένα άλμπουμ για παιδιά με 8bit διασκευές σε κλασικά κομμάτια των Beach Boys. Ο καλύτερος δίσκος που άκουσα τελευταία είναι σίγουρα το «Splazsh» του Actress, αλλά πρέπει να αναφέρω και τους τελευταίους δίσκους των Sun Araw, Toro Y Moi, Growing, Emeralds και Minus the Bear, οι οποίοι σίγουρα θα με συνοδεύουν και θα με στοιχειώνουν για πολύ καιρό ακόμα». Στο www.lifo.gr υπάρχει αποκλειστικά το κομμάτι του «What is love?». Περισσότερη μουσική του στοwww.soundcloud.com/knobs. Την Κυριακή μαζί του εμφανίζονται, μεταξύ άλλων, ο Άγγελος Κυρίου, ο Κτίρια τη Νύχτα, ο Big Fat Lips, οι Acte Vide, ο Ku (και άλλοι 10!).

EXPERT MEDICINE. Σάββατο βράδυ, στην πλατεία Εξαρχείων γίνεται κάτι σαν αυτοσχέδιο block party με χιπ χοπ σχήματα. Το κοινό αρκετό και φανατικό, οι ρυθμοί συναρπαστικοί, αυτοί που παίζουν και κανείς δεν ξέρει να μου πει το όνομά τους είναι ανέλπιστα καλοί. Την ώρα που διασχίζουμε την πλατεία ακούω ραπ με εξαιρετικό flow και πεντακάθαρη άρθρωση - προσπαθούσα να ξεχωρίσω τι λένε οι στίχοι αλλά είχαμε ήδη απομακρυνθεί, το live των Expert Medicine στο Metropolis ήταν έτοιμο να αρχίσει. Στον τρίτο όροφο, ανάμεσα στους φίλους τους, οι (αγνώριστοι) Expert Medicine παρουσίασαν ολόκληρο το «Perfect Maniac», περισσότερο electro, με πιο ολοκληρωμένη τη δομή του ποπ κομματιού και επιτέλους στίχους - είναι φανερό ότι προσπάθησαν να ξεφορτωθούν πολλά στοιχεία από τον παλιό τους εαυτό. Η ατμόσφαιρα γιορτινή, τα περισσότερα κομμάτια έχουν προοπτικές για χιτ, κι επιτέλους άρχισε να πλανάται στον αέρα ξανά η ελπίδα, έστω και αμυδρά. Θυμάμαι πόσο επεισοδιακή ήταν η πρώτη φορά που τους γνώρισα και γελάω μόνος μου σαν χαζός.

TEN FOR MY I-POD: ronnie and the prophets-ronnie and the prophets, baby guru-marilu, Δ Δ-demo, shabazz palaces-of light, various-nonplace 10th anniversary edition, flying lotus-cosmogramma, the embassadors-siera alone, effi briest-rhizomes, pariah-detroit falls/orpheus, jar moff-leaving records ep

Marilu - Baby Guru

What is love? - Δ Δ

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ξανθιά φιλοδοξία της Sabrina Carpenter

Μουσική / Η Sabrina Carpenter ξέρει ακριβώς τι κάνει στην ποπ

Η πρώτη καλλιτέχνιδα που είχε ταυτόχρονα ένα νο1 άλμπουμ και τρία τραγούδια στην πεντάδα των UK Charts και τρια κομμάτια στην πεντάδα του Billboard Hot 100 –κάτι που είχε να συμβεί από την εποχή των Beatles– δεν είναι τόσο αθώα όσο φαίνεται. Στην πορεία, έχει σπάσει αρκετά στερεότυπα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
«Ελάχιστοι άνθρωποι που ασχολήθηκαν με την τέχνη άφησαν παρακαταθήκη»

Οι Αθηναίοι / «Αυτό που λέμε ευτυχισμένη ζωή δεν υπάρχει»

Ο Θέμης Ανδρεάδης γνώρισε τεράστια επιτυχία με το σατιρικό τραγούδι αλλά το ρίσκο να ασχοληθεί με το αγαπημένο του είδος, την μπαλάντα, τον άφησε εκτός μουσικής για σχεδόν είκοσι χρόνια. Η επιστροφή του με ένα δίσκο βινυλίου με συμμετοχές μουσικών από τις νεότερες γενιές ανοίγει ένα νέο, πιο φωτεινό κεφάλαιο στη ζωή του.
M. HULOT
Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT