Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το!

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων
2

Για τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες με αναλύσεις και εντυπώσεις, έχει σχολιαστεί κάθε λεπτομέρεια, κάθε φιγούρα του τριπτύχου που αποτελεί σταθερά εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη και είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής πίνακας του μοναδικού Ολλανδού ζωγράφου.

Ανάμεσα στα μακάβρια και αλλόκοτα πλάσματα της κόλασής του, υπάρχει μια λεπτομέρεια που πολλοί είχαν προσέξει, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά μαζί της: σε έναν από τους γυμνούς αμαρτωλούς που βασανίζονται ανάμεσα σε τεράστια μουσικά όργανα, υπάρχει και κάποιος πλακωμένος από κάτι που μοιάζει με λύρα και λαούτο μαζί, ο οποίος έχει μια παρτιτούρα γραμμένη στον πισινό του. Σε όλους φαινόταν λογικό να είναι γραμμένη μια παρτιτούρα σε πισινό, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να επιχειρήσει να την αποκρυπτογραφήσει και να παίξει το κομμάτι που δείχνει ο πίνακας, μέχρι που μια φοιτήτρια ονόματι Amelia Hamrick το τόλμησε, το ανέβασε στο tumblr της και από τότε έχει γίνει είδηση σχεδόν σε κάθε site του κόσμου.

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter

Το κομμάτι είναι φρικτό, μάλλον ο Μπος ζωγράφισε ό,τι να’ναι, όπως και σε κάθε παρτιτούρα που φαίνεται στον πίνακα (υπάρχουν αρκετές κρυμμένες), αλλά η Amelia που έκανε τον κόπο και το αποκρυπτογράφησε και το πέρασε σε νέα παρτιτούρα έκανε και μια μικρή διασκευή. Και με τη διασκευή είναι το ίδιο χάλια.

Παρόλα αυτά, είναι το κομμάτι της κόλασης, που είναι γραμμένο στον κώλο ενός αμαρτωλού στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος και μόνο γι’ αυτό έχει ξεχωριστή αξία. 

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
 
Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχείο / Ο Ιερώνυμος Μπος στην Πινακοθήκη της LifO.

Από τους αγαπημένους μου. 500 χρόνια πριν τη μοντέρνα τέχνη ο Μπος είδε το μέλλον - και με τις ψυχεδελικές σχεδόν παραισθήσεις του έφτιαξε τέχνη που ακόμα και σήμερα μοιάζει αλλόκοτη. Λέει η Βικιπαίδεια: "Σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας 'επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών' ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως 'θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές'. Στον 20ο αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία."
ΤΕΧΝΕΣ/ LIGHTBOX

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιώργος Πέτρου

Portraits 2025 / «Θα ήθελα η Καμεράτα να λειτουργήσει στην Ελλάδα ως πρότυπη ορχήστρα»

Έχοντας κατακτήσει μία περίοπτη θέση ανάμεσα στους σημαντικότερους διευθυντές ορχήστρας της Ευρώπης, ο Γιώργος Πέτρου είχε την ικανοποίηση, λίγο πριν το 2024 εκπνεύσει, η Καμεράτα, η ορχήστρα με την οποία τον έχει συνδέσει το ελληνικό μουσικόφιλο κοινό, να ανακηρυχθεί επισήμως ορχήστρα του Μεγάρου Μουσικής.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Portraits 2025 / Η Νεφέλη Θεοδότου είναι ο λόγος που όλο το ελληνικό TikTok χόρευε Φουρέιρα το 2024

Η χορογράφος και στενή συνεργάτιδα της Ελένης Φουρέιρα, αφού έφτιαξε την πιο viral χορογραφία της χρονιάς για το «Αριστούργημα», αποφάσισε να δοκιμαστεί και στη συναυλία της Άννας Βίσση στο Καλλιμάρμαρο. Και ναι, πήγε καλά αυτό.
ΒΑΝΑ ΚΡΑΒΑΡΗ
«Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Daily / «Yacht Rock»: Το πιο απολαυστικό μουσικό ντοκιμαντέρ της χρονιάς 

Από τους Steely Dan, τους Toto και τον Kenny Loggins μέχρι τον Questlove, τον Thundercat και τον Mac De Marco, τo ντοκιμαντέρ του HBO συνδέει τις κουκίδες ενός φαινομένου που αποτελεί λιγότερο ένα μουσικό είδος και περισσότερο μια αίσθηση, μια ιδέα, ένα vibe.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ

σχόλια

2 σχόλια