Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το!

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
Ο κήπος των επίγειων απολαύσεων
2

Για τον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος έχουν γραφτεί χιλιάδες σελίδες με αναλύσεις και εντυπώσεις, έχει σχολιαστεί κάθε λεπτομέρεια, κάθε φιγούρα του τριπτύχου που αποτελεί σταθερά εδώ και πολλά χρόνια ένα από τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του μουσείου Πράδο στη Μαδρίτη και είναι σίγουρα ο πιο δημοφιλής πίνακας του μοναδικού Ολλανδού ζωγράφου.

Ανάμεσα στα μακάβρια και αλλόκοτα πλάσματα της κόλασής του, υπάρχει μια λεπτομέρεια που πολλοί είχαν προσέξει, αλλά κανείς δεν είχε ασχοληθεί σοβαρά μαζί της: σε έναν από τους γυμνούς αμαρτωλούς που βασανίζονται ανάμεσα σε τεράστια μουσικά όργανα, υπάρχει και κάποιος πλακωμένος από κάτι που μοιάζει με λύρα και λαούτο μαζί, ο οποίος έχει μια παρτιτούρα γραμμένη στον πισινό του. Σε όλους φαινόταν λογικό να είναι γραμμένη μια παρτιτούρα σε πισινό, αλλά κανείς δεν είχε σκεφτεί να επιχειρήσει να την αποκρυπτογραφήσει και να παίξει το κομμάτι που δείχνει ο πίνακας, μέχρι που μια φοιτήτρια ονόματι Amelia Hamrick το τόλμησε, το ανέβασε στο tumblr της και από τότε έχει γίνει είδηση σχεδόν σε κάθε site του κόσμου.

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter

Το κομμάτι είναι φρικτό, μάλλον ο Μπος ζωγράφισε ό,τι να’ναι, όπως και σε κάθε παρτιτούρα που φαίνεται στον πίνακα (υπάρχουν αρκετές κρυμμένες), αλλά η Amelia που έκανε τον κόπο και το αποκρυπτογράφησε και το πέρασε σε νέα παρτιτούρα έκανε και μια μικρή διασκευή. Και με τη διασκευή είναι το ίδιο χάλια.

Παρόλα αυτά, είναι το κομμάτι της κόλασης, που είναι γραμμένο στον κώλο ενός αμαρτωλού στον Κήπο των Επίγειων Απολαύσεων του Ιερώνυμου Μπος και μόνο γι’ αυτό έχει ξεχωριστή αξία. 

Ο Ιερώνυμος Μπος είχε συνθέσει το «Τραγούδι του κώλου». Ακούστε το! Facebook Twitter
 
Μουσική
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αρχείο / Ο Ιερώνυμος Μπος στην Πινακοθήκη της LifO.

Από τους αγαπημένους μου. 500 χρόνια πριν τη μοντέρνα τέχνη ο Μπος είδε το μέλλον - και με τις ψυχεδελικές σχεδόν παραισθήσεις του έφτιαξε τέχνη που ακόμα και σήμερα μοιάζει αλλόκοτη. Λέει η Βικιπαίδεια: "Σημαντικός Ολλανδός ζωγράφος που έζησε την περίοδο του μεσαίωνα. Στην εποχή του θεωρήθηκε ένας 'επινοητής τεράτων και χιμαιρικών οπτασιών' ενώ περίπου στα 1600 ο ιστορικός τέχνης Κάρελ φαν Μάντερ χαρακτήρισε τους πίνακες του Μπος ως 'θαυμαστές και παράξενες φαντασιώσεις, συχνά ανατριχιαστικές'. Στον 20ο αιώνα, αρκετοί μελετητές του έργου του απέδωσαν ένα βαθύτερο νόημα στη ζωγραφική του και προσπάθησαν να ερμηνεύσουν τις καταβολές της. Έχει χαρακτηριστεί ως ένας υπερρεαλιστής του 15ου αιώνα ενώ για άλλους, το έργο του αντανακλά απόκρυφες πρακτικές του μεσαιωνικού κόσμου όπως η αλχημεία ή η μαγεία."
ΤΕΧΝΕΣ/ LIGHTBOX

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT
Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Μουσική / Autow Nite Superstore: Ελληνική dance electronica διεθνών προδιαγραφών

Το άλμπουμ του ανερχόμενου παραγωγού από τη Θεσσαλονίκη, που προκάλεσε διεθνές ενδιαφέρον, φέρνει έναν νέο, πιο προσωπικό ήχο στη σκηνή της ελληνικής ηλεκτρονικής μουσικής, που δεν προορίζεται απαραίτητα για τα clubs.
M. HULOT
SARA LANDRY

Μουσική / Η ωμή techno της Sara Landry απέναντι στους haters

Όσα πρέπει να ξέρετε για την DJ που ξεκίνησε από τα σκοτεινά κλαμπ του Τέξας, κατάφερε να χτίσει τον δικό της θρόνο σε έναν κόσμο που κυριαρχείται από ανδρικά ονόματα και ετοιμάζεται να δονήσει για πρώτη φορά την Αθήνα με 150 bpm και πάνω.
ΦΩΦΗ ΤΣΕΣΜΕΛΗ
Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Ο Μότσαρτ και τα μυστήρια

Η πιο διάσημη Συμφωνία του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ κρύβει ακόμη και σήμερα άλυτα μυστήρια για ακροατές και μελετητές, τόσο για τη δημιουργία της όσο και για την πρώτη της εκτέλεση. Η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στις 21 Μαρτίου στο Μέγαρο Μουσικής, στην οποία θα ακουστεί το περίφημο έργο, γίνεται αφορμή για τη Ματούλα Κουστένη να «σκαλίσει» τη ζωή του μεγάλου συνθέτη και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες γράφτηκαν τα τελευταία του έργα.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ

σχόλια

2 σχόλια