Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα»

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης αστειεύονται μεταξύ τους και ποζάρουν ακομπλεξάριστα στον φακό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Στην είσοδο του Α' Νεκροταφείου όπου έχουμε δώσει ραντεβού με τους Coretheband γίνεται χαμός από μαυροφορεμένο κόσμο που ρίχνει καχύποπτα βλέμματα στα όργανα που κουβαλάει το γκρουπ –τα οποία γίνονται στόχος– και από ζητιάνους που ξεφωνίζουν για λίγα κέρματα.


Ένας δήθεν παρκαδόρος βοηθάει τους επισκέπτες να βρουν θέση για το αμάξι τους. Τα παιδιά με ρωτούν αν δουλεύει για το νεκροταφείο. Τους απαντώ πως μάλλον όχι και σχολιάζουν ότι κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε μια περιοχή στα Χανιά.

Κατοικούν μόνιμα στην Κρήτη. Για τον Ιάκωβο, τον Μaxi, τον Σήφη και τον Λευτέρη η Αθήνα είναι μια ανεξερεύνητη πόλη. Είναι συνέχεια πάνω από ένα κινητό, με το Google Maps σε λειτουργία, για να μη χαθούν. Μια λύση είναι και το Uber, όπως μου λένε.


Κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης αστειεύονται μεταξύ τους και ποζάρουν ακομπλεξάριστα στον φακό. Μετά από πολύ περπάτημα καταλήγουμε σε ένα από τα κλασικά καφέ του Μετς και η φρεσκάδα που βγάζουν έρχεται σε αντίθεση με τον κόσμο τριγύρω που πίνει τον καφέ του σοβαρός. 

Είναι αρκετά νεαροί γι' αυτό που κάνουν, κάτι που δεν συναντάς συχνά, τουλάχιστον σε συγκρότημα. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 20. Ξεκίνησαν να παίζουν στα 16, όταν ήταν ακόμα στο σχολείο.

Εμείς δεν έχουμε κάποιο ελληνικό συγκρότημα ως πρότυπο επειδή πάντα κοιτούσαμε πιο mainstream γκρουπ, όπως οι Linkin Park. Δεν νομίζω ότι μια εναλλακτική μπάντα μπορεί να ανέβει σε πιο mainstream επίπεδο. Εμάς αυτός ήταν πάντα ο σκοπός μας.


«Έχουμε το συγκρότημα από το 2012 στην ουσία. Με τον Μaxi ήμασταν μαζί στο σχολείο και είχαμε γνωριστεί επειδή παίζαμε σε σχολικές γιορτές» λέει ο Ιάκωβος.


«Η όλη φάση της μπάντας έγινε αυθόρμητα. Ο Μaxi δήλωσε συμμετοχή τότε στο Φεστιβάλ των Χανίων χωρίς καν να έχουμε όνομα ή άλλα μέλη στο γκρουπ.

Όταν επικοινώνησαν μαζί μου για να μάθουν το όνομά μας σκέφτηκα ότι είχε έρθει η ώρα να το κάνουμε. Τους είπα την πρώτη λέξη που μου ήρθε στο μυαλό −ήταν το Core− και ζήτησα από έναν φίλο μου να μου βρει έναν μπασίστα κι έναν κιθαρίστα».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους και είναι ενθουσιασμένοι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Έτσι ήρθε ο Σήφης στο μπάσο και ο Γιάννης στην κιθάρα, που αργότερα αντικαταστάθηκε από τον Λευτέρη, και προστέθηκε κι ένα πέμπτο μέλος, ο Αρτέμης στα πλήκτρα.

Ο Μaxi, που είναι στα ντραμς, ασχολείται με τη μουσική από τα 6 του, ενώ ο Λευτέρης, πριν από την ηλεκτρική κιθάρα, έπαιζε λαούτο και «κρητικά» από μικρός. Ως Coretheband παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα», όπως μου αναφέρει ο Ιάκωβος.


«Ακούμε τα πάντα. Αυτό μέτρησε πολύ στο να σμίξουμε ως μπάντα. Σε κάποια πράγματα είμαστε χαλαροί. Δεν έχουμε τριβές του στυλ "δεν θέλω να παίξουμε αυτό ή να κάνουμε αυτό". Έχουμε κάνει μέχρι και διασκευές του Παντελίδη για χαβαλέ και ο κόσμος γουστάρει επειδή δεν το περιμένει.

Παλιότερα μαλώναμε επειδή μας έλεγαν να παίξουμε σαν τους Metallica και δεν μπορούσαμε. Τι σχέση είχαμε εμείς, μικρά παιδιά, με αυτούς;».

Τους ρωτάω πώς είναι να έχει κάποιος εναλλακτικό συγκρότημα στην Κρήτη.


«Έχει και καλά και κακά» λέει ο Σήφης. «Όταν αρχίσαμε, νομίζαμε ότι δεν κολλάγαμε με έναν τόσο παραδοσιακό τόπο όπως η Κρήτη.

Σκεφτόμασταν ότι αν ήμασταν στην Αθήνα ίσως να ήταν διαφορετικά τα πράγματα, αλλά όσο το βλέπαμε πιο σοβαρά και προσπαθούσαμε, άρχισαν να εμφανίζονται από το πουθενά ευκαιρίες και άτομα κι έτσι ταξιδέψαμε σε μέρη που δεν θα ονειρευόμασταν καν.


Αν παίζαμε κάτι πιο λαϊκό ή πιο trap ή stoner πιστεύω ότι θα ήταν πιο εύκολο να γίνουμε γνωστοί. Αν κάνεις όμως κάτι αντικειμενικά σωστό και ωραίο και το προωθήσεις, κάποια στιγμή θα αναδειχτεί. Δεν περιμένεις να γίνουν τα πράγματα από μόνα τους. Εμείς, από στόμα σε στόμα, αποκτήσαμε ένα σταθερό κοινό».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Κατάφεραν να βρουν μάνατζερ στην Αγγλία την οποία θα επισκεφτούν σε λίγες μέρες. Εκεί θα δώσουν δύο συναυλίες για πρώτη φορά. Το πλάνο τους είναι να μετακομίσουν στη χώρα με την πρώτη ευκαιρία για να κυνηγήσουν μια καριέρα στο εξωτερικό. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Πραγματικά, το γκρουπ έχει προχωρήσει αρκετά σε μικρό χρονικό διάστημα. Έφτασαν μέχρι τη Νορβηγία, όπου βγήκαν τέταρτοι στον εναλλακτικό διεθνή διαγωνισμό Global Battle of the Bands.

Την ίδια χρονιά πρώτο ήρθε ένα συγκρότημα από τη Λετονία, οι Triana Park, που αργότερα εκπροσώπησε τη χώρα του στη Eurovision.


«Και τα τρία συγκροτήματα που ήταν μπροστά από εμάς ήταν κάτι σαν τους Planet of Zeus της χώρας τους» μου λένε. Πέρσι ήρθε η τηλεόραση και η σειρά του Alpha «Η λέξη που δεν λες» του Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Ήταν το αγαπημένο συγκρότημα του μικρού ήρωα της σειράς Παυλή που έπασχε από αυτισμό, αλλά είχε μια ιδιαίτερη σχέση με τη μουσική. Τα γυρίσματα έγιναν στα Χανιά και τους διάλεξαν ανάμεσα σε ονόματα όπως αυτό του Παπακωνσταντίνου.


«Ήταν συγκινητικό επειδή το παιδάκι έγινε όντως φαν μετά τη σειρά και έρχεται ακόμα στα live μας».


Κατάφεραν να βρουν μάνατζερ στην Αγγλία την οποία θα επισκεφτούν σε λίγες μέρες. Εκεί θα δώσουν δύο συναυλίες για πρώτη φορά. Το πλάνο τους είναι να μετακομίσουν στη Μεγάλη Βρετανία με την πρώτη ευκαιρία, και να κυνηγήσουν μια καριέρα στο εξωτερικό.


«Στην Ελλάδα πετυχημένο γκρουπ θεωρούνται οι Μέλισσες. Σίγουρα υπάρχουν ονόματα όπως οι Nightstalker, οι Planet of Zeus και οι Rotting Christ που παίζουν κάτι πολύ ιδιαίτερο με επιτυχία και υπάρχει κοινό που θέλει να το ακούσει κι αυτό.


Εμείς δεν έχουμε κάποιο ελληνικό συγκρότημα ως πρότυπο επειδή πάντα κοιτούσαμε πιο mainstream γκρουπ, όπως οι Linkin Park. Δεν νομίζω ότι μια εναλλακτική μπάντα μπορεί να ανέβει σε πιο mainstream επίπεδο. Εμάς αυτός ήταν πάντοτε ο σκοπός μας».

Οι Coretheband από την Κρήτη παίζουν ποπ «με λίγο απ' όλα» Facebook Twitter
Ακούμε τα πάντα. Αυτό μέτρησε πολύ στο να σμίξουμε ως μπάντα. Σε κάποια πράγματα είμαστε χαλαροί. Δεν έχουμε τριβές του στυλ "δεν θέλω να παίξουμε αυτό ή να κάνουμε αυτό" Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Παρ' όλα αυτά, γνωρίζουν τα πάντα για την ελληνική εναλλακτική σκηνή και μου σχολιάζουν πόσο την έχει ωφελήσει το ότι στράφηκε στο Ίντερνετ, και συγκεκριμένα το YouTube. Διαβάζουν οτιδήποτε αφορά τη μουσική βιομηχανία και τις πωλήσεις.


Μιλάνε επίσης για το πόσο σημαντικό είναι τα κομμάτια σου να συμπεριλαμβάνονται στα επίσημα playlists του Spotify και για τις χορηγούμενες σελίδες του Facebook και του Ιnstagram.


Σε λιγότερο από έναν μήνα θα κυκλοφορήσει το ντεμπούτο άλμπουμ τους και είναι ενθουσιασμένοι.


«Στην αρχή οι γονείς μας μάς έλεγαν ότι η μουσική είναι ένα ωραίο χόμπι, έπρεπε όμως να ασχοληθούμε με τις σπουδές μας. Στη συνέχεια, όμως, μας υποστήριξαν.

Αγχώνονται ακόμη, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι φυσικό. Η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε είναι η μετακίνηση, ειδικά όταν κουβαλάμε και όργανα. Το ταξίδι με το καράβι για Αθήνα είναι 9 ώρες με την επιστροφή. Ο χρόνος που έχουμε περάσει συνολικά μέσα σε καράβι μετριέται σε εβδομάδες.


Γενικά, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για όλους στην Ελλάδα λόγω της κρίσης, αλλά στην αρχή δεν μπορείς να έχεις πολλές απαιτήσεις. Αν τα καταφέρουμε εδώ, το επόμενο βήμα είναι το εξωτερικό. Πρέπει να είσαι 100% μέσα σε αυτό που κάνεις και κάποια στιγμή θα βρεις τον δρόμο σου».

 

Tο «Update» είναι το πρώτο δείγμα από το νέο τους άλμπουμ.

To συγκρότημα θα εμφανιστεί στο Death Disco για μια συναυλία την Πέμπτη στις 1 Μαρτίου.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ