Οι μουσικοί άνεμοι του Σωκράτη Σινόπουλου

Οι μουσικοί άνεμοι του Σωκράτη Σινόπουλου Facebook Twitter
Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd...
0

 

Ο ήχος του Σωκράτη Σινόπουλου στην πολίτικη λύρα είναι χαρακτηριστικός και νιώθει κανείς πως μεταφέρει μια μεγάλη ποσότητα πολιτισμικής ιστορίας και «ελληνικότητας», αλλά παράλληλα ότι παραμένει ανοιχτός σε όλες τις σύγχρονες προσεγγίσεις ή μουσικές προκλήσεις. Τον Σωκράτη Σινόπουλο τον έχουμε ακούσει –ζωντανά ή σε ηχογραφήσεις– να παίζει με τον Ross Daly, την Ελένη Καραΐνδρου, τη Δόμνα Σαμίου, τον Ara Dinkjian και τον Charles Lloyd, και να βάζει τη δική του εκφραστική σφραγίδα σε ιδιώματα που καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα, από την παράδοση έως τη σύγχρονη, διεθνή δημιουργική μουσική.

Πρόσφατα, κυκλοφόρησε ο πρώτος του προσωπικός δίσκος, με τίτλο  Eight Wings, στη γνωστή μας γερμανική εταιρία ECM και σε παραγωγή του εμβληματικού ιδρυτή και διευθυντή της, Manfred Eicher. Οι μουσικοί άνεμοι, δηλαδή τα χιλιάδες διαφορετικά ακούσματα, στυλ, είδη, τάσεις ενός σημερινού δημιουργού αλλά και ακροατή, μπορούν να γεννήσουν άπειρους συνδυασμούς από και προς τα χθες-σήμερα-αύριο.

Xωρίς να το ξέρω, διάλεξα ένα όργανο ιστορικό το οποίο όμως είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες μουσικούς με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και συνεπώς και για εμένα τον ίδιο.

Τα κομμάτια του άλμπουμ είναι εν μέρει αυτοσχεδιαστικά και. έως ένα βαθμό, γραμμένα με νότες. Ο Σινόπουλος περιγράφει αυτή την ιδιαίτερη ποιητική ως «ασπρόμαυρα μουσικά σκίτσα τα οποία χρωματίζουμε κάθε φορά με ένα διαφορετικό τρόπο. Ο τίτλος του άλμπουμ περιγράφει, τρόπον τινά, τη μουσική μας τεχνοτροπία και αισθητική κατεύθυνση...». Ο Σωκράτης Σινόπουλος, συνεργάζεται με πολλά σχήματα στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ είναι επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι μουσικοί άνεμοι του Σωκράτη Σινόπουλου Facebook Twitter
Συνηθίζω να λέω στους φοιτητές μου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ότι την παράδοση την διασώσαμε πλέον. Ας δούμε τώρα τί άλλο μπορούμε να κάνουμε με αυτήν...

 

Τον συναντήσαμε ανάμεσα σε πρόβες και μαθήματα λίγο πριν την παρουσίαση της δουλειάς του στο κοινό.

 

— Πως αποφασίσατε, και σε ποια φάση των σπουδών σας να ασχοληθείτε με την πολίτικη λύρα;

Ήμουν δεκατεσσάρων χρονών όταν άκουσα για πρώτη φορά αυτό το όργανο. Είχα ήδη από παιδί μια αρκετά σφαιρική μουσική παιδεία, κάτι που οφείλεται στους γονείς μου. Μάθαινα κλασική κιθάρα στο ωδείο με την Μαρία Γαλάνη και τον Βασίλη Γρατσούνα και παράλληλα δημοτικό τραγούδι και βυζαντινή μουσική στην παιδική χορωδία του Γιάννη Τσιαμούλη. Οπότε είχα και τα χέρια μου έτοιμα και την μουσική μου αντίληψη σε σχετικά καλό επίπεδο και ύστερα από μερικά πολύ σημαντικά μαθήματα λύρας με τον Ross Daly άρχισα να παίζω σε κοινό.

 

— Θα ήθελα να μου πείτε γιατί διαλέξατε αυτό το όργανο και ποιοί είναι οι δρόμοι που άνοιξε στην δική σας μουσική εμπειρία.

Το διάλεξα γιατί μου άρεσε ο ήχος του. Και πράγματι μου άνοιξε δρόμους από πολύ νωρίς και νιώθω πολύ τυχερός για αυτό. Και ο λόγος είναι ότι χωρίς να το ξέρω, διάλεξα ένα όργανο ιστορικό το οποίο όμως είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί από τους Έλληνες μουσικούς με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για αυτό και συνεπώς και για εμένα τον ίδιο. Η αείμνηστη Δόμνα Σαμίου με κάλεσε όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών να ηχογραφήσω μαζί της γιατί άκουσε ότι υπάρχει "ένας πιτσιρικάς που παίζει την πολίτικη λύρα". Η ίδια είχε συνεργαστεί και με τον τελευταίο Πολίτη λυράρη στην Ελλάδα, απόγονο ιστορικής μουσικής οικογένειας της Κωνσταντινούπολης, τον Λαμπρο Λεονταρίδη. Είχε έναν έντονο συμβολισμό για την ίδια όλο αυτό.

 

— Σήμερα, θεωρείστε ο σπουδαιότερος Έλληνας δεξιοτέχνης της πολίτικης λύρας. Έχετε διαμορφώσει το δικό σας μουσικό ιδίωμα και τον δικό σας ήχο. Πώς έχετε συνδυάσει όλες αυτές τις κουλτούρες ανατολής και δύσης;

Η αλήθεια είναι ότι δεν τον προσπάθησα αυτόν τον συνδυασμό. Ούτε και τον απώθησα βέβαια. Θέλω να πω ότι προέκυψε εκ του φυσικού ως αποτέλεσμα των πολλών συνεργασιών που είχα και έχω σε μια πληθώρα μουσικών τεχνοτροπιών και των αντίστοιχων ενδιαφερόντων μου. Και της μουσικής μου παιδείας μάλλον.

 

 

— Ποιό είναι κατά τη γνώμη σας το ενδιαφέρον μέρος της παράδοσής μας που πρέπει να στηρίξουμε σήμερα και με ποιό τρόπο να το προσφέρουμε σε ένα νέο κοινό ώστε να είναι ενδιαφέρον;

Η παράδοση, με την ερμηνεία που της ταιριάζει, ως κάτι το διαρκώς εξελισσόμενο δηλαδή, είναι από μόνη τόσο ισχυρή και με τόσο έντονη δυναμική, σαν χείμαρρος που είναι μάλλον αδύνατον να χαλιναγωγηθεί. Και όσες προσπάθειες έγιναν κατά καιρούς προς αυτή την κατεύθυνση αργά ή γρήγορα υποχώρησαν μπροστά στην ορμή αυτού του χειμάρρου. Τα τελευταία χρόνια, ευτυχώς, σπανίζουν αυτές οι προσπάθειες με αποτέλεσμα οι μουσικοί και κυρίως οι νεότεροι να προσεγγίζουν πλέον την ουσία αυτής της μουσικής χωρίς περιττά ιδεολογήματα. Συνηθίζω να λέω στους φοιτητές μου στο Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας ότι την παράδοση την διασώσαμε πλέον. Ας δούμε τώρα τί άλλο μπορούμε να κάνουμε με αυτήν.

 

— Μιλήστε μου για το τι θα μας παρουσιάσετε στη στέγη και για το κουαρτέτο σας.

Στο κουαρτέτο συμμετέχουν ο Γιάννης Κυριμκυρίδης στο πιάνο, ο Δημήτρης Τσεκούρας στο μπάσο και ο Δημήτρης Εμμανουήλ στα τύμπανα. Τους εκτιμώ βαθιά. Και οφείλεται στη μεταξύ μας "χημεία" και συνεργασία το τελικό αποτέλεσμα της ηχογράφησης του άλμπουμ Eight Winds που εκδόθηκε πρόσφατα από την ECM records όπου οι τέσσερις μας επεξεργαζόμαστε ελεύθερα κάποια δικά μου μουσικά θέματα. Αυτό το υλικό θα παρουσιάσουμε στις 24 Οκτωβρίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Θα είναι και η πρεμιέρα μας.

 

 

Info:

Sokratis Sinopoulos Quartet / Eight Winds

Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, 24 Οκτωβρίου, 20.30

 

Σωκράτης Σινόπουλος: πολίτικη λύρα
Γιάννης Κυριμκυρίδης: πιάνο
Δημήτρης Τσεκούρας: μπάσο
Δημήτρης Εμμανουήλ: τύμπανα
Σχεδιασμός ήχου/ηχοληψία: Γιώργος Καρυώτης
Σχεδιασμός και επιμέλεια φωτισμού: Μαρία Βενετάκη
Video: Θωμάς Φίλιος

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναυλία Μαλερ

Μουσική / Ένας έξοχος Μάλερ του Κουρεντζή στο Μέγαρο

Ο Κουρεντζής βημάτισε αργά πάνω στο λεπτό σκοινί που συνδέει το υπαρκτό και του μαγικό, του εδώ και του επέκεινα, και με αδρές κινήσεις δεν παρουσίασε απλώς το Adagietto αλλά εξήγησε στον ακροατή κάθε του συλλαβή
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΑΜΠΙΔΗΣ
Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμένομενη συνεργασία τους

Πολιτισμός / Νταλάρας - Παπακωνσταντίνου: Οι πρώτες φωτογραφίες από την πολυαναμενόμενη συνεργασία τους

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές θα συναντηθούν επί σκηνής από τις 5 Δεκεμβρίου στο Vox σε μια θεατροποιημένη παράσταση με κείμενα του Οδυσσέα Ιωάννου τα οποία θα παρουσιάζει o ίδιος έχοντας τον ρόλο του αφηγητή
LIFO NEWSROOM
Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

The Review / Πόση techno αντέχει η Αθήνα;

O Αλέξανδρος Διακοσάββας και ο ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ Νίκος Ζώης συναντήθηκαν στη δεύτερη μέρα του φετινού Techniques και σχολιάζουν τη βραδιά, το σετ της –ακριβοθώρητης πλέον– Charlotte de Witte και όσα είναι hot τώρα στην ηλεκτρονική σκηνή και στο αθηναϊκό nightlife.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΙΑΚΟΣΑΒΒΑΣ
νταλαρας παπακωνσταντίνου

Μουσική / Γιώργος Νταλάρας και Βασίλης Παπακωνσταντίνου ξανά μαζί 33 χρόνια μετά

Οι δύο σπουδαίοι ερμηνευτές ετοιμάζονται να μοιραστούν και πάλι τη σκηνή, παρουσιάζοντας μια θεατροποιημένη μουσική παράσταση με κείμενα και αφήγηση του Οδυσσέα Ιωάννου που θα αφορούν το ελληνικό τραγούδι.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΕΛΑΣΑΚΗΣ
Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντος μας

Daily / Bruce Springsteen & the E Street Band: Το ροκ του παρελθόντος και του μέλλοντός μας

«Μετά από 50 χρόνια στον δρόμο, είναι πολύ αργά για να σταματήσουμε τώρα», δηλώνει μ’ ένα διακριτικό μειδίαμα ο 75χρονος ροκ σταρ σ’ ένα νέο ντοκιμαντέρ που παρακολουθεί από απόσταση αναπνοής την πρόσφατη περιοδεία του Μπρους Σπρίνγκστιν και της θρυλικής μπάντας του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Tsugranes

Μουσική / Η επιρροή των ελληνικών '90s -’00s στις Tsugranes και τον ήχο τους

Με αναφορές στον ΛεΠα και την Charli XCX, το τριμελές σχήμα από τα Γιάννενα, που άνοιξε τη συναυλία της Μαρίνας Σάττι στην Τεχνόπολη, φέρνει την πιο φρέσκια μουσική στην ελληνική ανεξάρτητη σκηνή.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Όπερα / Φανί Αρντάν: «Σκυλάκι δεν είμαι, προτιμώ να παραμείνω λύκος»

Πολυσχιδής και ανήσυχη, η Φανί Αρντάν δεν δίνει απλώς μια ωραία συνέντευξη αλλά ξαναζεί κομμάτια της ζωής και της καριέρας της, με αφορμή την όπερα «Αλέκο» του Σεργκέι Ραχμάνινοφ που σκηνοθετεί για την Εθνική Λυρική Σκηνή.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ
Οι Khirki παντρεύουν το metal με τα ποραδοσιακά, σείοντας τις Συμπληγάδες 

Μουσική / Οι Khirki παντρεύουν το metal με παραδοσιακά στοιχεία και pop ευαισθησίες

Η νέα μπάντα του ελληνικού underground, που έχει ήδη ξεχωρίσει, ετοιμάζεται να αναχωρήσει για τη δεύτερη ευρωπαϊκή της περιοδεία, περιμένοντας το κοινό από κάτω να φωνάζει «the Greek song, the Greek song».
ΧΡΗΣΤΟΣ ΝΤΑΤΣΗΣ
Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Μουσική / Μια μουσική πανδαισία στη σκιά του ναού της Αφαίας

Το «Ταξίδι στο φως», μια σειρά συναυλιών του σπουδαίου μαέστρου Σταύρου Ξαρχάκου σε εμβληματικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεχίστηκε στην Αίγινα με την υποστήριξη της METLEN Energy & Metals.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ