Το «Room 25» της ράπερ Noname είναι ένας από τους καλύτερους χιπ-χοπ δίσκους της χρονιάς

Το «Room 25» της ράπερ Noname είναι ένας από τους καλύτερους χιπ-χοπ δίσκους της χρονιάς Facebook Twitter
0

Αν γκουγκλάρεις τo Noname, το ψευδώνυμο που χρησιμοποιεί η 26χρονη Fatimah Warner για το μουσικό της πρότζεκτ, θα βγουν διάφορα άσχετα πράγματα πριν βγουν πληροφορίες για την ίδια. Αν και αυτό μάλλον θα αλλάξει σύντομα, μετά την κυκλοφορία του πρώτου της επίσημου άλμπουμ με τον τίτλο «Room 25».


Το «Room 25» θεωρείται ένας από τους καλύτερους φετινούς χιπ-χοπ δίσκους, εκτός των άλλων και επειδή τον έχει κυκλοφορήσει μόνη της, χωρίς να έχει κάποια μεγάλη εταιρεία από πίσω της και χωρίς καθόλου προώθηση.


Τι σημαίνει να είσαι ανεξάρτητος σήμερα, την εποχή που η εικόνα και η υπερκατανάλωση κυριαρχούν; Είναι εφικτό; Ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που με προβληματίζει συχνά. Π.χ. γιατί ένα πανκ συγκρότημα θεωρείται πάντοτε πιο αυθεντικά ανεξάρτητο από μια ράπερ;

Σίγουρα, δεν θα ανέβει στα τσαρτ ή δεν θα αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς, η μουσική που κάνει όμως είναι πιο ειλικρινής από οποιοδήποτε κατασκευασμένο μουσικό προϊόν που προμοτάρουν ασύστολα οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.


Τέλος πάντων, σε μια εποχή που το χιπ-χοπ είναι πιο εμπορικό από ποτέ, η Noname προτιμά να παραμείνει μια ανεξάρτητη φωνή σε μια σκληρή και άκρως ανταγωνιστική βιομηχανία. Γι' αυτό δεν προκαλούν έκπληξη οι έπαινοι που δέχεται γι' αυτήν τη στάση της.


Σίγουρα, δεν θα ανέβει στα τσαρτ ή δεν θα αποκτήσει εκατομμύρια οπαδούς, η μουσική που κάνει όμως είναι πιο ειλικρινής από οποιοδήποτε κατασκευασμένο μουσικό προϊόν που προμοτάρουν ασύστολα οι μεγάλες δισκογραφικές εταιρείες.


Δεν έχει λογαριασμό στο Instagram και παραλίγο να σβήσει όλα τα social media της τον Ιούλιο. Δεν της αρέσει ούτε να φωτογραφίζεται και, αντί να προβάλλει συνέχεια την εικόνα της, προσπαθεί να μιλάει για θέματα σαν τον έρωτα, την αποδοχή και την επιβίωση, όπως γράφουν στο «Vulture».

 

Noname - Ace (Ft. Smino & Saba)


Το «Room 25» άνετα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «σκεπτόμενη ραπ με τζαζ συναίσθημα». Για κάθε λέξη όπως «bitch» και «pussy» δημιουργεί πολύπλοκες ρίμες και προσωπικές αφηγήσεις, συνήθως για πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.


«Fucked your rapper homie, now his ass is making better music/ My pussy teachin ninth-grade English/ My pussy wrote a thesis on colonialism/ In conversation with a marginal system in love with Jesus/ And y'all still thought a bitch couldn't rap, huh?/ Maybe this your answer for that good pussy» ραπάρει στο 'Self', το πρώτο κομμάτι του άλμπουμ.


Στηριζόμενοι σε αυτές τις ρίμες, ο μουσικός Τύπος και οι φαν της αμέσως τη χαρακτήρισαν anti-Cardi B. Η ίδια, πάντως, αρνείται τις ταμπέλες. Εξάλλου, έχει υιοθετήσει ένα ψευδώνυμο που σημαίνει «χωρίς όνομα» επειδή θέλει να έχει έναν πιο νομαδικό, απρόσωπο χαρακτήρα, όπως οι Τσιγγάνοι.

«Δεν προσπαθώ να είμαι υπέρ ή εναντίον κάποιου πράγματος. Ίσως αυτό το πρότζεκτ να δείξει σε ορισμένους ανθρώπους που πιστεύουν ότι είμαι μια ευσυνείδητη ράπερ πως είμαι απλώς ένα κανονικός και συνηθισμένος άνθρωπος, όπως όλοι» δήλωσε στο «Fader» όταν ρωτήθηκε σχετικά.


Έχει όμως και ένα μήνυμα γι' αυτούς που την ακούν επειδή τη θεωρούν αντίβαρο στο ανάλαφρο ραπ της Cardi B. Λέει αφοπλιστικά, διευκρινίζοντας την κατάσταση: «Αρκετοί φαν μου με ακούν επειδή νομίζουν ότι είμαι κάτι σαν anti-Cardi B. Δεν είμαι. Είμαι απλώς η Fatimah».


Οι στίχοι της είναι τόσο προσωπικοί και αυτοβιογραφικοί γιατί η Fatimah προέρχεται από τον χώρο της slam poetry. Το άλμπουμ είναι γεμάτο από εμπειρίες της σχετικά το σεξ και τη ζωή στο Λος Άντζελες, όπου έχασε την παρθενιά της.


Πριν από δύο χρόνια μετακόμισε εκεί από το Σικάγο, που είναι η πραγματική της γενέτειρα. Με τη μουσική ασχολήθηκε πριν από πέντε χρόνια και «ξεπετάχτηκε» μέσω της συνεργασίας με τον Chance the Rapper, που επίσης βγήκε από το Σικάγο.

 

Noname - Telefone


Το ντεμπούτο της στα «ραπ ύδατα» έγινε το 2016 με ένα mixtape που είχε τον τίτλο «Telefon» και εντυπωσίασε αρκετούς, που μίλησαν αμέσως για την ανάδυση ενός μεγάλου ταλέντου, π.χ. οι «New York Times» παρακαλούσαν κάποια μεγάλη εταιρεία να της κάνει συμβόλαιο. Η ίδια απέρριψε τις προτάσεις που της έγιναν.


Στο Σικάγο μεγάλωσε με τους παππούδες της. Οι γονείς της είχαν ένα βιβλιοπωλείο στη δυτική πλευρά της πόλης και είναι το πρώτο από δύο παιδιά. Δεν άκουγε πολλή μουσική όταν ήταν μικρή, μόνο μπλουζ.


Στο σχολείο δεν τα πήγαινε καλά, ήταν κάτι σαν τον κλόουν της τάξης. Ανέπτυξε όμως ένα ενδιαφέρον για την ποίηση και έβλεπε παλιά βιντεάκια από το «Def Poetry Jam» που είχε οικοδεσπότη τον Mos Def. Μετά από ένα search στο Google ανακάλυψε μια κολεκτίβα νεαρών ποιητών στο Σικάγο, στην οποία συμμετείχε και ο Chance the Rapper.


Διαφέρει, πάντως, από τους υπόλοιπους millennial ράπερ. Αντί να πηγαίνει σε κλαμπ, προτιμά τα comedy clubs. Αντί να υπογράψει σε κάποια εταιρεία, προτιμά να παραμείνει ανεξάρτητη και να διατηρήσει τη καλλιτεχνική της ελευθερία.


Είναι η νέα Lauryn Hill, όπως την αποκαλούν; Δεν ξέρω, αλλά η μουσική της είναι εξαιρετική και ανεβάζει τον πήχη στο παιχνίδι της ραπ. Υποθέτω ότι αυτό θα έχει τη μεγαλύτερη σημασία όσον αφορά τη μελλοντική της πορεία.

Μουσική
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Σοστακόβιτς: Ο συνθέτης που έγραψε το σάουντρακ της ρωσικής ιστορίας

Μισός αιώνας συμπληρώνεται φέτος από τον θάνατο του Ντμίτρι Σοστακόβιτς και η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών ερμηνεύει το Κοντσέρτο του για βιολί και ορχήστρα με σολίστα τον Βαντίμ Ρέπιν. Με αυτήν την αφορμή, η Ματούλα Κουστένη ξετυλίγει μια ιστορία ζωής και μουσικής που καθορίστηκε τόσο από την πολιτικές εξελίξεις και το πλαίσιο του σοβιετικού καθεστώτος, όσο και από τις προσωπικές επιλογές του μεγάλου Ρώσου συνθέτη.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Το αριστουργηματικό σετ των Pan Pot στην Αθήνα

Μουσική / Pan Pot: Πόσο καταπληκτική μουσική παίζει αυτό το δίδυμο;

Δεν είναι πλέον εικοσάρηδες, αλλά δεν καταφεύγουν μονάχα σε νοσταλγικούς ήχους. Συνεχίζουν να καθορίζουν ηχητικά το μέλλον της techno, κάτι που απέδειξαν και στο extended σετ τους στην Αθήνα.
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΟΥΡΛΑΚΟΣ
«Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Lifo Videos / «Στην αρχή με ενοχλούσαν τα σχόλια για το Ozempic, όχι όμως πια»

Η Marseaux, μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές της σύγχρονης ελληνικής ποπ σκηνής μιλά για την τυχαία της συνάντηση με το τραγούδι αλλά και για τις προσωπικές δυσκολίες που έχει αντιμετωπίσει και την έφεραν μέχρι το σήμερα.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Μουσική / Το νέο ντοκιμαντέρ για τους Led Zeppelin αφήνει απ’ έξω την σκοτεινή πλευρά τους

Το Becoming Led Zeppelin εξερευνά τις συνθήκες δημιουργίας του θρυλικού συγκροτήματος αγνοώντας την ακολουθία από σατανιστικές τελετουργίες, γκρούπις, ηρωίνη, όργια και κακοποιήσεις που σημάδεψαν την μετεωρική τους διαδρομή
THE LIFO TEAM
H ψευδαίσθηση της «ανακάλυψης» μουσικής στις επιμελημένες playlists του Spotify

Μουσική / Ανακαλύπτουμε πράγματι μουσική στο Spotify ή ζούμε μια ψευδαίσθηση;

Αρχικά, τις επιμελημένες playlists της δημοφιλούς πλατφόρμας τις έφτιαχναν επαγγελματίες, που προσλαμβάνονταν για το γούστο και την κρίση τους. Όμως, πια τα πράγματα δεν λειτουργούν έτσι. Και παρότι μας περιβάλλει ένας ωκεανός ήχων, το Spotify αρκείται στο να μας κρατά αποκλεισμένους στο νησί μας.
THE LIFO TEAM
Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι (1840-1893)

Μουσική / Τσαϊκόφσκι: Πώς μπορεί ο κορυφαίος συνθέτης να ενοχλεί τη σημερινή Ρωσία;

Στη Ρωσία θεωρούν αδιανόητο το να φέρει η εθνική τους κληρονομιά ομοφυλοφιλική ταυτότητα, ακόμα κι αν πρόκειται για τον συνθέτη της «Λίμνης των κύκνων» και του «Καρυοθραύστη», καθώς και της «Παθητικής συμφωνίας», η οποία ίσως προμηνύει τη φημολογούμενη κρατική δολοφονία του. Με αφορμή την παράσταση που ανεβαίνει στην Εθνική Λυρική Σκηνή ανατρέχουμε στα νέα στοιχεία για τη ζωή του.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Μουσική / Λουκιανός Κηλαηδόνης (1943-2017): Μια ζωή

Σαν σήμερα πεθαίνει ο «φτωχός και μόνος κάου-μπόυ», που την εποχή της επικράτησης του πολιτικού τραγουδιού στη χώρα μας πρότεινε την επανασύνδεση με τον Αττίκ και τον Κώστα Γιαννίδη, αλλά και την αμερικανική τζαζ, country και σουίνγκ μουσική.
ΑΝΤΩΝΗΣ ΜΠΟΣΚΟΪ́ΤΗΣ
Βασίλης Λούρας: «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Μουσική / «Η Κάλλας θα είναι πάντα ένα σύμβολο δύναμης για τους φοβισμένους»

Το ντοκιμαντέρ «Μαίρη, Μαριάννα, Μαρία: Tα άγνωστα ελληνικά χρόνια της Κάλλας» που έγραψε και σκηνοθέτησε ο Βασίλης Λούρας -και θα κυκλοφορήσει σύντομα στους κινηματογράφους από το Cinobo- είναι μια συναρπαστική ταινία για την Κάλλας που αποκαθιστά την αλήθεια για τα χρόνια της στην Ελλάδα αλλά και για τη θυελλώδη σχέση της με τη χώρα που η μεγάλη ντίβα θεωρούσε πατρίδα.
M. HULOT
67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Μουσική / 67α Grammy: Βεντέτες, βραβεία που άργησαν και ομιλίες που δεν έκαναν γκελ

Η Beyoncé έδειξε να εκπλήσσεται όταν άκουσε το όνομά της από τα χείλη τής πάλαι ποτέ country artist και νυν βασίλισσας της pop, Τέιλορ Σουίφτ, ενώ όλοι οι υπόλοιποι έμειναν έκπληκτοι από μια γυμνή εμφάνιση.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ