Στο live του Παύλου Παυλίδη στο Gagarin205

Στο live του Παύλου Παυλίδη στο Gagarin205 Facebook Twitter
Κάποια στιγμή ο χρόνος θα βάλει το μαχαίρι στο λαιμό του δημιουργού και θα του ζητήσει να αποδείξει στην πράξη εάν εννοούσε αυτά τα οποία έγραφε ή εάν όλα ήταν αέρας. Τα πενήντα είναι μια καλή ηλικία για αυτό το στρίμωγμα του χρόνου και ο Παυλίδης βρίσκεται σε αυτό το σημείο...
0

 

Με τα πόδια κολλημένα στην σκηνή του Gagarin ο Παυλίδης τραγουδά τις «Ρόδες» από το θρυλικό «Ξεσσαλονίκη» και από κάτω μια ολόκληρη γενιά που φορούσε πάνες όταν το κομμάτι πρωτοκυκλοφόρησε το 1993 παραληρεί. Είναι μια εικόνα που την συναντάς πια όλο και περισσότερο στα live του Παυλίδη. Ένα νεανικό κοινό που αποθεώνει τις παλιές του δουλειές και αγκαλιάζει κάθε καινούρια. Ο Παυλίδης σήμερα έχει μαζί του τους νέους αλλά την ίδια στιγμή δεν φαίνεται να έχει προδώσει τους παλιότερους που τον ακολουθούν δεκαετίες.

Κάποια στιγμή ο χρόνος θα βάλει το μαχαίρι στο λαιμό του δημιουργού και θα του ζητήσει να αποδείξει στην πράξη εάν εννοούσε αυτά τα οποία έγραφε ή εάν όλα ήταν αέρας. Τα πενήντα είναι μια καλή ηλικία για αυτό το στρίμωγμα του χρόνου και ο Παυλίδης βρίσκεται σε αυτό το σημείο. Οι σειρήνες των πειρασμών σίγουρα θα ακούστηκαν δυνατά μετά το κομμάτι-λαιμητόμο «Λιωμένο Παγωτό» (ένα κομμάτι που δεν θέλει να παίξει πια στα live αλλά θα ήταν ωραίο να το ακούμε που και που σαν τραύμα-παράσημο) αλλά εκείνος έκλεισε τα αυτιά του. Αυτός είναι ο λόγος που βρίσκομαι στο live απόψε, επειδή δείχνει να άκουσε εκείνη την φωνή στην φωτιά στο λιμάνι που του έλεγε να μην πετάξει την ζωή του στα σκυλιά.

Στο χορταστικό live της Παρασκευής που ξεκίνησε γύρω στις 10 και μισή για να τελειώσει λίγο πριν της μια, ο Παυλίδης πρόλαβε να χωρέσει τις πολλές επιτυχίες του παρελθόντος με κάποια από τα κομμάτια του τελευταίου του δίσκου. Το «Δειλιέν» είναι ίσως ένα από τα πιο ωραία κομμάτια της τελευταίας του δουλειάς.

«Είμαι ο Δειλιέν είμαι δειλός
σας τραγουδάω επειδή είμαι τραυλός
μονάχα όταν τραγουδάω δεν τραυλίζω
όταν δεν έχω τι να πω όλο σφυρίζω»

Χρειάζεται αρκετό θάρρος για να στρέψεις τον καθρέφτη μέσα σου και να αφήσεις το κοινό για λίγο να δει σαν να παρακολουθεί μέσα από την κλειδαρότρυπα την ψυχοθεραπεία σου.

Ο Παυλίδης φαίνεται τόσο σίγουρος πια για αυτό που κάνει και αυτό μπορείς να το καταλάβεις από την απουσία υπερβολής στην σκηνική του παρουσία. Δεν νεανίζει αλλά έχει νεανική ενέργεια. Δεν κρατάει την απόσταση του σταρ αλλά δεν παίζει και καρπαζιές με το κοινό. Υπάρχει ένα μέτρο σε όλα χωρίς όμως να χάνει κάτι από τον αυθορμητισμό του.

«Όσα χρόνια κι αν περάσουν δε θα καταλάβω πώς γίνεται να βρισκόμαστε συνέχεια εδώ, τι είναι αυτό που μετά από 30 χρόνια μας φέρνει κοντά» λέει κάποια στιγμή απευθυνόμενος στο κοινό λίγο πριν το τέλος. Εμείς έχουμε καταλάβει. Είναι ότι μπορεί να μας κοιτάζει στα μάτια μέσα σε «αυτό το άγριο ποτάμι που χύνεται στο δέλτα του πουθενά», μέσα στο πέρασμα του χρόνου.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Σαβίνα Γιαννάτου / Σαβίνα Γιαννάτου: «Μια καλή κριτική κινητοποιεί κι άλλους ανθρώπους, και μαζί τους κινητοποιείσαι κι εσύ»

Το νέο της άλμπουμ, που αποθέωσε η «Guardian», είναι άλλο ένα λιθαράκι στην αξιοζήλευτη μουσική πορεία της. Λίγες μέρες πριν τις εμφανίσεις της στην Ελλάδα, η «υπέροχη Ελληνίδα τραγουδίστρια» όπως την αποκάλεσαν μιλά για τη δουλειά της και το σημαντικότερο περιουσιακό στοιχείο που έχει, τη φωνή της.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Μια σπουδαία συμφωνία σε ένα μόνο μέρος

Η Ματούλα Κουστένη μιλά για την Έβδομη Συμφωνία του Γιαν Σιμπέλιους, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έργα του ρομαντικού κινήματος του 19ου αιώνα, που συνέθεσε ο δημιουργός-σύμβολο της Φινλανδίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
Δημήτρης Σκύλλας

Μουσική / «Υπήρξα αλαζόνας από τη λαχτάρα μου να πετύχω»

Ο διεθνώς καταξιωμένος συνθέτης Δημήτρης Σκύλλας επιστρέφει με ένα έργο για το Μέγαρο Μουσικής, εμπνευσμένο από την απέριττη ομορφιά της ελληνικής δημοτικής παράδοσης, αντλώντας στοιχεία από το ηπειρώτικο μοιρολόι αλλά και από τα «σκυλάδικα».
M. HULOT
Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Μουσική / Όλες οι συναυλίες που θα δούμε το φετινό καλοκαίρι

Ποπ, ροκ, ραπ, πειραματική ηλεκτρονική μουσική και ξέφρενα πάρτι με χορό δίνουν πολλές επιλογές για διασκέδαση με (σχεδόν) νέα αλλά και δημοφιλή ονόματα του παρελθόντος να διαμορφώνουν ένα καλοκαιρινό μουσικό τοπίο με μεγάλο ενδιαφέρον.
M. HULOT
Οι Blackpink επιστρέφουν αλλά σόλο

Μουσική / Έχετε έστω ακουστά τις Blackpink ή είστε τίποτα boomers;

Σε μια μουσική βιομηχανία που δεν μπορεί να συνέλθει από την απόλυτη κυριαρχία της Κ-pop, τα μέλη του πιο δημοφιλούς νοτιοκορεάτικου γυναικείου γκρουπ κυκλοφόρησαν σόλο δουλειές. Μαζί κατέκτησαν τον κόσμο, μόνες τους τι κάνουν;
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Συμφωνική Μουσική - Ιστορίες / Η Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ: Τι συμβαίνει με αυτό το ερεθιστικό έργο;

Με αφορμή τη συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο Μέγαρο Μουσικής στις 11 Απριλίου, η Ματούλα Κουστένη περιγράφει ένα από τα περιφημότερα έργα του συμφωνικού ρεπερτορίου, την εμβληματική Ιεροτελεστία της Άνοιξης του Ιγκόρ Στραβίνσκυ, αλλά και αφηγείται ένα από τα διασημότερα σκάνδαλα στην Ιστορία της Μουσικής. Η πρεμιέρα του έργου στο Παρίσι του 1913 συνοδεύτηκε από επεισόδια που οδήγησαν μέχρι και στην παρέμβαση της αστυνομίας.
ΜΑΤΟΥΛΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ
O Kristof και το τέλος του παιχνιδιού

Μουσική / «Αν δουν ένα αγόρι με ρούχα που θεωρούν ότι δεν είναι αντρικά, ξαφνικά το φετιχοποιούν»

Στο νέο άλμπουμ του, ο Kristof εμπνέεται από τα παιχνίδια κάθε είδους και τo fluidity, κυκλοφορώντας την πιο προσωπική δουλειά του μέχρι σήμερα, η οποία συνοδεύεται από ένα επιτραπέζιο.
M. HULOT